Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 10 Σεπτεμβρίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμε­ρα 10 Σεπτεμ­βρί­ου - Μια ματιά στην ιστο­ρία του τόπου και του κόσμου. Γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε

Σήμε­ρα γιορ­τά­ζει η Πουλχερία

poulxeria

10 Σεπτεμ­βρί­ου Παγκό­σμια Ημέ­ρα Αυτοκτονίας

autoktonies

1224 Ιδρύ­ε­ται το τάγ­μα των Φρα­γκι­σκα­νών μονα­χών από τον Άγιο Φρα­γκί­σκο της Ασίζης.

1827 Πέθα­νε ο Ούγκο Φόσκο­λο, (Ούγος Φώσκο­λος), ελλη­νι­κής κατα­γω­γής ιτα­λός ποι­η­τής. (Γεν. 6/2/1778)

1829 Αρχί­ζει η μάχη της Πέτρας στη Βοιω­τία. Ήταν η τελευ­ταία της Ελλη­νι­κής Επα­νά­στα­σης και οδή­γη­σε στην απε­λευ­θέ­ρω­ση ολό­κλη­ρης της Ανα­το­λι­κής Στε­ρε­άς, με εξαί­ρε­ση την Ακρό­πο­λη των Αθηνών.

1834 Πέθα­νε ο Χρύ­σαν­θος, Πατριάρ­χης Κωνσταντινουπόλεως

1892 Γεν­νή­θη­κε ο τιμη­μέ­νος με Νόμπελ αμε­ρι­κα­νός φυσι­κός, Άρθουρ Χόλι Κόμπτον

1896 Γεν­νή­θη­κε η Γαλ­λί­δα σχε­διά­στρια υψη­λής ραπτι­κής, Έλσα Σκιαπαρέλι

1898 Πέθα­νε δολο­φο­νή­θη­κε στη Γενεύη, η αυτο­κρά­τει­ρα της Αυστρο­ουγ­γα­ρί­ας Ελι­σά­βετ, γνω­στό­τε­ρη ως Σίσσυ.

1919 Υπο­γρά­φε­ται μετα­ξύ των νικη­τριών ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυνά­με­ων του Α’ παγκο­σμί­ου πολέ­μου και της Αυστρί­ας η Συν­θή­κη του Σεν Ζερ­μέν (Αγί­ου Γερ­μα­νού), με την οποία δια­λύ­θη­κε η Αυστρο­ουγ­γρι­κή Αυτο­κρα­το­ρία και δημιουρ­γή­θη­καν τα ανε­ξάρ­τη­τα κρά­τη της Ουγ­γα­ρί­ας, της Πολω­νί­ας, της Τσε­χο­σλο­βα­κί­ας και της Γιουγκοσλαβίας.

1920 Ιδρύ­ε­ται στο Μπα­κού το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα της Τουρκίας.

1925 Υπο­γρά­φε­ται και δημο­σιεύ­ε­ται το πρώ­το Σύνταγ­μα της Ελλη­νι­κής Δημο­κρα­τί­ας (αβα­σι­λεύ­του), που τίθε­ται αμέ­σως σε ισχύ.

1927 Γεν­νή­θη­κε ο Γερά­σι­μος Σκλά­βος, Έλλη­νας γλύ­πτης. (Θαν. 28/1/1967)

1938 Γεν­νή­θη­κε ο Γερ­μα­νός μόδι­στρος Καρλ Λάγκερφελντ

1942 Η βρε­τα­νι­κή αερο­πο­ρία ρίχνει πάνω 100.000 εμπρη­στι­κές βόμ­βες στο Ντί­σελ­ντορφ, παρα­δί­δο­ντας την πόλη στις φλόγες.

1943 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Στην Ιτα­λία, οι Ναζί κατα­λαμ­βά­νουν τη Ρώμη και το Μιλά­νο μετά από πολιορκία.

1944 Γερ­μα­νι­κό τηλε­γρά­φη­μα ανα­φέ­ρει σχε­τι­κά με την απο­χώ­ρη­ση του γερ­μα­νι­κού κατο­χι­κού στρα­τού από την Κρή­τη και τη στά­ση των Βρε­τα­νών: «Οι Άγγλοι αφή­νουν συνει­δη­τά άθι­κτους τους ανθρώ­πους μας, παίρ­νο­ντας υπό­ψη μια επερ­χό­με­νη, που είναι και προς το αγγλι­κό συμ­φέ­ρον, χρη­σι­μο­ποί­η­ση κατά των μπολσεβίκων»

1944 Τμή­μα­τα του 16ου Συντάγ­μα­τος του ΕΛΑΣ και της Εθνι­κής Πολι­το­φυ­λα­κής απε­λευ­θε­ρώ­νουν τη Νάουσα.

naousa

1945 Ο Βίντ­κουν Κουί­σλινγκ, επι­κε­φα­λής της κατο­χι­κής κυβέρ­νη­σης της Νορ­βη­γί­ας, κρί­νε­ται ένο­χος προ­δο­σί­ας και κατα­δι­κά­ζε­ται σε θάνα­το. Το όνο­μά του έγι­νε συνώ­νυ­μο της προδοσίας.

1945 Πενή­ντα χιλιά­δες εργά­τες απερ­γούν σε Αθή­να και Πει­ραιά με αίτη­μα την αύξη­ση των μερο­κά­μα­των, τη χορή­γη­ση τρο­φί­μων, την απο­μά­κρυν­ση των διο­ρι­σμέ­νων εργα­το­πα­τέ­ρων (Μακρή, κλπ.), κ.α. Η κυβέρ­νη­ση απα­ντά εντεί­νο­ντας τις διώ­ξεις. Εκα­το­ντά­δες εργά­τες συλλαμβάνονται.

1953 Ισχυ­ρό­τα­τοι σει­σμοί πλήτ­τουν την Κύπρο. Κατα­στρέ­φε­ται η Πάφος, με 63 νεκρούς, 200 τραυ­μα­τί­ες και 4.000 άστε­γους. Πολ­λά σπί­τια καταρ­ρέ­ουν σε 158 χωριά.

1960 Ο θρυ­λι­κός Αιθί­ο­πας μαρα­θω­νο­δρό­μος Αμπέ­μπε Μπι­κί­λα κερ­δί­ζει το χρυ­σό μετάλ­λιο στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες της Ρώμης, τρέ­χο­ντας ξυπόλητος.

1972 Ο Πέτρος Γαλα­κτό­που­λος κερ­δί­ζει αργυ­ρό μετάλ­λιο στα 74 κιλά της ελλη­νο­ρω­μαϊ­κής πάλης στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Μονά­χου όταν χάνει από τον Τσέ­χο Βιτεζ­λάβ Μάχα με 5–2 στα σημεία.

1976 Στη Γιου­γκο­σλα­βία, κοντά στο Ζάγκρεμπ, 176 άνθρω­ποι χάνουν τη ζωή τους, όταν συγκρού­ο­νται ένα αερο­σκά­φος των Βρε­τα­νι­κών Αερο­γραμ­μών και ένα Yugoslav DC‑9.

1976 Πεθαί­νει ο βρα­βευ­μέ­νος με Όσκαρ Αμε­ρι­κα­νός σενα­ριο­γρά­φος και συγ­γρα­φέ­ας Ντάλ­τον Τρά­μπο, ο οποί­ος το 1947 αρνή­θη­κε να κατα­θέ­σει στην Επι­τρο­πή Αντι — Αμε­ρι­κα­νι­κών Δρα­στη­ριο­τή­των σχε­τι­κά με την «κομ­μου­νι­στι­κή διείσ­δυ­ση» στον κινη­μα­το­γρά­φο και ως εκ τού­του μπή­κε στη Μαύ­ρη Λίστα της Επιτροπής.

1977 Ο Τυνή­σιος φονιάς Χαμι­ντά Τζα­ντου­μπί είναι ο τελευ­ταί­ος κατά­δι­κος που εκτε­λεί­ται με γκι­λο­τί­να στη Γαλλία.

1980 Η Λιβύη και η Συρία ανα­κοι­νώ­νουν ότι είναι “ενο­ποι­η­μέ­νο κρά­τος” και καλούν κι άλλες αρα­βι­κές χώρες να ενω­θούν μαζί τους.

1981 Στην Ελλά­δα, εγκαι­νιά­ζε­ται η νέα περι­φε­ρεια­κή οδός Αλί­μου-Καρέα- Κατεχάκη.

1981  Μετά από 40 χρό­νια “προ­σφυ­γιάς” η Γκου­έρ­νι­κα, ο φημι­σμέ­νος πίνα­κας του Ισπα­νού ζωγρά­φου Πάμπλο Πικά­σο, επι­στρέ­φει στην Ισπα­νία. Ο Πικά­σο ζωγρά­φι­σε τη “Guernica” το 1937, ως αντί­δρα­ση στη γερ­μα­νι­κή βομ­βι­στι­κή επί­θε­ση κατά της ομώ­νυ­μης πόλης κατά τη διάρ­κεια του Ισπα­νι­κού Εμφυ­λί­ου Πολέμου.

guernica

2002 Η Ελβε­τία γίνε­ται μέλος των Ηνω­μέ­νων Εθνών.

2005 Πέθα­νε ο Κώστας Κάπ­πος, ξεχω­ρι­στή προ­σω­πι­κό­τη­τα του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμματος

kappos

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο