Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 11 Ιουλίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμερα 11 Ιουλίου 

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

969 Πέθα­νε η Όλγα, βασί­λισ­σα των Ρώσων του Κιέ­βου, η πρώ­τη ρωσί­δα που μετα­στρά­φη­κε στον Χρι­στια­νι­σμό και ανα­κη­ρύ­χθη­κε ισα­πό­στο­λος. (Γεν. 890)

1274 Ρόμπερτ Δε Μπρους, ήρω­ας της σκο­τσέ­ζι­κης ανε­ξαρ­τη­σί­ας και βασι­λιάς της περιο­χής (1328 — 1329). (Θαν. 7/6/1329)

1576 Ο Βρε­τα­νός εξε­ρευ­νη­τής Μάρ­τιν Φρό­μπι­σερ βλέ­πει για πρώ­τη φορά τη Γροιλανδία.

1740 Οι Εβραί­οι εξο­ρί­ζο­νται από τη Μικρή Ρωσία (Ουκρα­νία).

1750 Κατα­στρέ­φε­ται από πυρ­κα­γιά το Χάλι­φαξ στη Σκοτία.

1798 Ιδρύ­ε­ται το Σώμα των Πεζο­ναυ­τών στις ΗΠΑ.

1811 Ο Ιτα­λός επι­στή­μο­νας Αμε­ντέο Αβο­γκά­ντρο, δημο­σιεύ­ει την μελέ­τη του για τη μορια­κή περιε­κτι­κό­τη­τα των αερίων.

1829 Συνέρ­χε­ται η Δ’ Εθνο­συ­νέ­λευ­ση στο Άργος, κατά την οποία, εγκρί­θη­κε η πολι­τι­κή του Ι. Καπο­δί­στρια, συγκρο­τή­θη­κε η Γερου­σία και απο­φα­σί­στη­κε η κοπή εθνι­κού νομί­σμα­τος (του «Φοί­νι­κα»).

1832 Γεν­νιέ­ται ο Χαρί­λα­ος Τρι­κού­πης, 7 φορές Πρω­θυ­πουρ­γός της Ελλάδας.

1859: To διά­ση­μο Big Ben του Λον­δί­νου χτυ­πά για πρώ­τη φόρα.

1859 Εκδί­δε­ται το έργο του Κάρο­λου Ντί­κενς “Η ιστο­ρία δύο πόλεων”.

1893 Δημιουρ­γεί­ται το πρώ­το καλ­λιερ­γη­μέ­νο μαρ­γα­ρι­τά­ρι από τον Ιάπω­να Κοκί­τσι Μικιμότο.

1897 Ο Σου­η­δός μηχα­νι­κός Σάλο­μον Αντρέ ανα­χω­ρεί με αερό­στα­το υδρο­γό­νου από το Σπίτσ­μπερ­γκεν για να φτά­σει στο Βόρειο Πόλο.

1916 Γεν­νή­θη­κε ο Αλε­ξά­ντερ Προ­κό­ροφ, ρώσος φυσι­κός, που εφηύ­ρε την τεχνο­λο­γία λέι­ζερ. Βρα­βεύ­τη­κε με Νόμπελ Φυσι­κής το 1964. (Θαν. 8/1/2002)

1909 Οι 250 Άγγλοι στρα­τιώ­τες της φρου­ράς του Ηρα­κλεί­ου και των Χανί­ων εγκα­τα­λεί­πουν την Κρήτη.

1919 Η ολλαν­δι­κή Βου­λή θεσπί­ζει το εργα­τι­κό οκτά­ω­ρο και η Κυρια­κή γίνε­ται αργία.

1921 Νικά η λαϊ­κή επα­νά­στα­ση στη Μογ­γο­λία υπό την καθο­δή­γη­ση του Σού­χε Μπα­τόρ και με τη βοή­θεια της Σοβιε­τι­κής Ρωσίας.

1921 Η Μογ­γο­λία κηρύσ­σει την ανε­ξαρ­τη­σία της από την Κίνα.

1929 Αιμα­τη­ρή συμπλο­κή απερ­γών και αστυ­νο­μι­κών σημειώ­νε­ται στα ελλη­νι­κά εργο­στά­σια χημι­κών λιπασμάτων.

1937 Πεθαί­νει ο Αμε­ρι­κα­νός συν­θέ­της Τζορτζ Γκέρσουιν.

1941 Πεθαί­νει ο Άρθουρ Έβανς, ο Βρε­τα­νός αρχαιο­λό­γος που ανα­κά­λυ­ψε την Κνωσό.

1949 Η Γιου­γκο­σλα­βία κλεί­νει τα σύνο­ρά της με την Ελλά­δα. Ο Ν. Ζαχα­ριά­δης σε άρθρο του με τίτλο «Το στι­λέ­το του Τίτο χτυ­πά πισώ­πλα­τα τη Λαϊ­κο­δη­μο­κρα­τι­κή Ελλά­δα» καταγ­γέλ­λει ανοι­χτά τη στά­ση της γιου­γκο­σλα­βι­κής ηγεσίας.

1950: Στην Κορέα, Αμε­ρι­κα­νι­κά άρμα­τα μάχης παίρ­νουν μέρος στην πολε­μι­κή ανα­μέ­τρη­ση, ενώ ο στρα­τός έχει συντα­χθεί πίσω από τον ποτα­μό Κουμ.

1955: Η φρά­ση “Στον Θεό που εμπι­στευό­μα­στε” (In God We Trust) προ­στί­θε­ται σε όλα τα χαρ­το­νο­μί­σμα­τα των ΗΠΑ.

1962: Ο Σοβιε­τι­κός κοσμο­ναύ­της Μικο­λά­εφ μένει τέσ­σε­ρις ημέ­ρες στο διά­στη­μα κατα­κτώ­ντας το ρεκόρ παρα­μο­νής της εποχής.

1962 Ψηφί­ζε­ται επί της αρχής το νομο­σχέ­διο για την κατάρ­γη­ση των έκτα­κτων μέτρων της περιό­δου του Εμφυ­λί­ου Πολέ­μου. Οξύ­τα­τη αντι­πα­ρά­θε­ση μετα­ξύ κυβέρ­νη­σης και αντι­πο­λί­τευ­σης. Η ΕΔΑ και η Ένω­ση Κέντρου το κατα­ψη­φί­ζουν — η τελευ­ταία με τον ισχυ­ρι­σμό ότι το νομο­σχέ­διο στρέ­φε­ται ενα­ντί­ον της.

1962 Ο Φρεντ Μπαλ­ντά­σερ γίνε­ται ο πρώ­τος που κολυ­μπά­ει τη Μάγ­χη (42 μίλια σε 18 ώρες) υποβρυχίως.

1962 Πραγ­μα­το­ποιεί­ται η πρώ­τη δια­τλα­ντι­κή δορυ­φο­ρι­κή μετάδοση.

1964 πεθαί­νει ο ιστο­ρι­κός ηγέ­της του Γαλ­λι­κού Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος και επι­φα­νής παρά­γο­ντας του διε­θνούς Κομ­μου­νι­στι­κού Κινή­μα­τος Μορίς Τορέζ

tores

1972 Η Κού­βα γίνε­ται πλή­ρες μέλος του Συμ­βου­λί­ου Οικο­νο­μι­κής Αλλη­λο­βο­ή­θειας (ΚΟΜΕΚΟΝ) και η πρώ­τη λατι­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή χώρα που εντάσ­σε­ται επι­σή­μως στο σοσια­λι­στι­κό στρατόπεδο

1975 Κινέ­ζοι αρχαιο­λό­γοι ανα­κα­λύ­πτουν ένα μεγά­λο νεκρο­τα­φείο, μέσα στο οποίο βρί­σκουν 6.000 πήλι­να αγάλ­μα­τα πολε­μι­στών που χρο­νο­λο­γού­νται από το 221 π.Χ.

1977 Απο­νέ­με­ται μετά θάνα­τον στο Μάρ­τιν Λού­θερ Κινγκ το Μετάλ­λιο της Ελευ­θε­ρί­ας των ΗΠΑ.

1979 Πέφτει στη θάλασ­σα κοντά στις ακτές της Αυστρα­λί­ας, το Αμε­ρι­κα­νι­κό δια­στη­μι­κό εργα­στή­ριο “Skylab”.

1982 Η Ιτα­λία κερ­δί­ζει το 12ο Παγκό­σμιο Κύπελ­λο Ποδο­σφαί­ρου της Ισπα­νί­ας, και το τρί­το στην ιστο­ρία της, νικώ­ντας τη Δυτι­κή Γερ­μα­νία στον τελι­κό με 3–1.

1983 Τα στρα­τεύ­μα­τα του δικτά­το­ρα της Χιλής στρα­τη­γού Πινο­σέτ κατα­λαμ­βά­νουν το Σαντιά­γκο, προ­κει­μέ­νου να απο­τρέ­ψουν την εξέ­γερ­ση που πυρο­δο­τεί η τρί­τη μέρα δια­μαρ­τυ­ρί­ας του λαού

1984 Η μεγά­λη απερ­γία των Βρε­τα­νών ανθρακωρύχων

apergia

1988 Τρο­μο­κρα­τι­κή ενέρ­γεια με 9 νεκρούς και 71 τραυ­μα­τί­ες, που απο­δί­δε­ται στον παλαι­στί­νιο Αμπού Νιντάλ, σημειώ­νε­ται στο ελλη­νι­κής ιδιο­κτη­σί­ας κρουα­ζιε­ρό­πλοιο «City of Poros», που πλέ­ει στ’ ανοι­χτά του Αργο­σα­ρω­νι­κού με 471 επιβάτες.

srebrenica1995  Η σφα­γή στη Σρεμπρένιτσα

11 Ιου­λί­ου 1995: Η σφα­γή στη Σρε­μπρέ­νι­τσα, ποιοι ευθύνονται;

1996 Tο Διε­θνές Ποι­νι­κό Δικα­στή­ριο της Χάγης για τα εγκλή­μα­τα πολέ­μου στη Βοσ­νία, εκδί­δει διε­θνές ένταλ­μα σύλ­λη­ψης κατά του Κάρα­τζιτς και του Μλάντιτς.

2000 έφυ­γε από τη ζωή ο λαϊ­κός ποι­η­τής και ποι­η­τής της ειρή­νης Μιχά­λης Σταυ­ρα­κά­κης ή «Νιδιώ­της»

Ο λαϊ­κός ποι­η­τής, ο προ­σκυ­νη­τής του λαού», ο κομ­μου­νι­στής Μιχά­λης Σταυρακάκης

2003 Εντο­πί­ζε­ται στη βιβλιο­θή­κη του Πανε­πι­στη­μί­ου της Γλα­σκώ­βης η άγνω­στη ωδή του Ανδρέα Κάλ­βου «Ελπίς Πατρί­δος», του πρώ­του του ποι­ή­μα­τος που έγρα­ψε στην ελλη­νι­κή γλώσσα.

2011 12 άτο­μα σκο­τώ­νο­νται και 62 τραυ­μα­τί­ζο­νται από ισχυ­ρή έκρη­ξη στη Ναυ­τι­κή Βάση «Ευάγ­γε­λος Φλω­ρά­κης» στη Λεμε­σό, λόγω φωτιάς σε 98 εμπο­ρευ­μα­το­κι­βώ­τια πυρο­μα­χι­κών, τα οποία κατα­σχέ­θη­καν το 2009 από ιρα­νι­κό πλοίο. Παραι­τού­νται ο υπουρ­γός Άμυ­νας Κώστας Παπα­κώ­στας και ο διοι­κη­τής της Εθνι­κής Φρου­ράς Πέτρος Τσαλικίδης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο