Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 11 Νοεμβρίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

📇 Σαν σήμερα 11 Νοεμβρίου - 📌
Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.

📋 Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

384 Ο Σιρί­κιος ανε­βαί­νει στον παπι­κό θρό­νο. Είναι αυτός που θα καθιε­ρώ­σει τον όρο «papa» (πάπας). Η Ρωμαιο­κα­θο­λι­κή Εκκλη­σία τον τιμά ως άγιο.

1215 Η 4η Σύνο­δος του Λατε­ρα­νού υιο­θε­τεί το Δόγ­μα της Μετου­σί­ω­σης (Transubstantiatio), σύμ­φω­να με το οποίο κατά τη Θεία Ευχα­ρι­στία ο Άρτος και ο Οίνος μετα­βάλ­λο­νται σε Σώμα και Αίμα του Χριστού.

1647 Η Μασα­χου­σέ­τη γίνε­ται η πρώ­τη περιο­χή των μετέ­πει­τα ΗΠΑ, που καθιε­ρώ­νει την υπο­χρε­ω­τι­κή εκπαί­δευ­ση στα σχολεία.

1675 Ο Γκότ­φριντ Βίλ­χελμ Λάι­μπνιτς εισά­γει τον ολο­κλη­ρω­τι­κό λογι­σμό για πρώ­τη φορά για να βρει την έκτα­ση υπό τη γρα­φι­κή παρά­στα­ση y=ƒ(x).

1790 Οι Άγγλοι εισά­γουν για πρώ­τη φορά χρυ­σάν­θε­μα από την Ιαπωνία.

1821 Γεν­νή­θη­κε ο Ρώσος συγ­γρα­φέ­ας, Φιο­ντόρ Ντοστογιέφσκι

distogievski

1826 Η Ελλη­νι­κή Κυβέρ­νη­ση μετα­φέ­ρει την έδρα της από το Ναύ­πλιο στην Αίγινα.

1831 Ο Νατ Τέρ­νερ απαγ­χο­νί­ζε­ται στην Ιερου­σα­λήμ της Βιρ­τζί­νια αφού υπο­κί­νη­σε μία βίαιη εξέ­γερ­ση σκλάβων.

1863 Γεν­νιέ­ται ο Paul Victor Jules Signac (Πωλ Σινιάκ, πέθα­νε το 1935) Γάλ­λος νεο-ιμπρεσ­σιο­νι­στής ζωγρά­φος, ειση­γη­τής, μαζί με το Ζωρζ Σερά, του πουα­ντι­γι­σμού (στιγ­μα­το­γρα­φί­ας).

1867 Το βασι­λι­κό ζεύ­γος Γεωρ­γί­ου Α’ και Όλγας, μετά την τέλε­ση των γάμων τους, φτά­νει στην Ελλά­δα με τον ατμο­δρό­μω­να «Μεσο­λόγ­γιον».

1875 Γεν­νιέ­ται ο Ανα­τό­λιι Βασί­λιε­βιτς Λου­να­τσάρ­σκι, πρώ­τος Λαϊ­κός Επί­τρο­πος Εκπαί­δευ­σης της Σοβιε­τι­κής Ρωσίας.

1880 Πραγ­μα­το­ποιεί­ται η πρώ­τη ένο­πλη επι­χεί­ρη­ση των Μπό­ερς (Ολλαν­δών αποί­κων στη Νότια Αφρι­κή) κατά των Βρε­τα­νών (πόλε­μοι των Μπό­ερς, 1880–1881 και 1899–1902).

1885 Γεν­νιέ­ται ο γνω­στός διοι­κη­τής τεθω­ρα­κι­σμέ­νων αλα­ζό­νας, εκκε­ντρι­κός, ματαιό­δο­ξος George Smith Patton (Τζωρτζ Σ. Πάτ­τον), ο Αμε­ρι­κα­νός στρα­τη­γός που θεω­ρού­σε τους στρα­τιώ­τες ανα­λώ­σι­μους, όσο και τα πυρομαχικά.

1887 Τέσ­σε­ρις από τους οκτώ εργά­τες — συν­δι­κα­λι­στές, που είχαν κατη­γο­ρη­θεί για την προ­βο­κα­τό­ρι­κη βομ­βι­στι­κή επί­θε­ση σε εργα­τι­κή συγκέ­ντρω­ση στην πλα­τεία του Χέϊ­μάρ­κετ του Σικά­γο στις 4 Μαΐ­ου 1886, εκτε­λού­νται δι’ απαγ­χο­νι­σμού (πρό­κει­ται για τους Πάρ­σονς, Σπάις, Φίσερ και Ενγκελ). Η δίκη τους ήταν σκη­νο­θε­τη­μέ­νη και είχε στό­χο το κτύ­πη­μα του εργα­τι­κού κινή­μα­τος των ΗΠΑ.

apologia

1896 Γεν­νή­θη­κε ο  ποι­η­τής Κώστας Καρυω­τά­κης.

1907 Γεν­νή­θη­κε ο ποι­η­τής, σενα­ριο­γρά­φος και σκη­νο­θέ­της, Ορέ­στης Λάσκος

1912 Η Συνέ­λευ­ση της Σάμου με πρό­ε­δρο το Θεμι­στο­κλή Σοφού­λη κηρύσ­σει την ένω­ση με την Ελλάδα.

1912 Απε­λευ­θε­ρώ­νε­ται η Καστο­ριά από τον Ελλη­νι­κό Στρατό.

1917 Οι εργά­τες του Κιέ­βου παίρ­νουν τη σκυ­τά­λη της Μεγά­λης Οκτω­βρια­νής Σοσια­λι­στι­κής Επα­νά­στα­σης και ξεσηκώνονται.

1923 Ο Αδόλ­φος Χίτλερ συλ­λαμ­βά­νε­ται στο Μόνα­χο για προ­δο­σία για το ρόλο του στο Πρα­ξι­κό­πη­μα της μπιραρίας.

1918 Οι δυνά­μεις της Αντάντ και η Γερ­μα­νία υπο­γρά­φουν ανα­κω­χή. Στο προ­σω­πι­κό του βαγό­νι στο δάσος της Κομπιέν ο γάλ­λος στρα­τάρ­χης Φέρ­ντι­ναντ Φος υπα­γο­ρεύ­ει στη γερ­μα­νι­κή αντι­προ­σω­πεία τους όρους της ανα­κω­χής, με την οποία τερ­μα­τί­ζε­ται ο Α’ Παγκό­σμιος πόλε­μος. Επι­σή­μως, ο πόλε­μος τελεί­ω­σε στις 11:00, την “ενδέ­κα­τη ώρα, της ενδέ­κα­της μέρας του ενδέ­κα­του μήνα” του 1918.

a pagkosmios polemos

1918 Εκθρο­νί­ζε­ται ο αυτο­κρά­το­ρας Κάρο­λος Α’ της Αυστρο­ουγ­γρι­κής Αυτοκρατορίας.

1918 Η Πολω­νία κηρύσ­σει την ανε­ξαρ­τη­σία της.

1919 Ο Κεμάλ Ατα­τούρκ ζητά­ει την κήρυ­ξη πολέ­μου κατά της Ελλάδας.

1928 Γεν­νή­θη­κε ο μεξι­κά­νος συγ­γρα­φέ­ας, Κάρ­λος Φουέντες

1934 Σε όλη την Ελλά­δα γίνο­νται συλ­λα­λη­τή­ρια δια­μαρ­τυ­ρί­ας των παλαιών πολε­μι­στών για την εγκα­τά­λει­ψή τους από το κράτος.

1938 Οι Εβραί­οι υπο­χρε­ώ­νο­νται από το ναζι­στι­κό καθε­στώς της Γερ­μα­νί­ας να φορούν στο πέτο τους το Αστρο του Δαβίδ.

1938 Ο Ισμέτ Ινο­νού εκλέ­γε­ται πρό­ε­δρος της Τουρ­κί­ας, θέση στην οποία παρέ­μει­νε έως το 1950.

1940 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Κατα­ναυ­μα­χεί­ται ο ιτα­λι­κός στό­λος στον Τάρα­ντα, με τη συμ­βο­λή ελλη­νι­κού στο­λί­σκου αντιτορπιλικών.

1940 Το πρώ­το τζιπ βγαί­νει από τη γραμ­μή παρα­γω­γής. Είναι παραγ­γε­λία του αμε­ρι­κα­νι­κού στρα­τού και έχει κατα­σκευα­στεί από τον Γουί­λις. Θα γρά­ψει ιστο­ρία στο Β’ Παγκό­σμιο Πόλεμο.

1942 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Οι αμε­ρι­κα­νι­κές δυνά­μεις υπό τον Ντουάιτ Αϊζεν­χά­ου­ερ ανα­λαμ­βά­νουν τον έλεγ­χο της γαλ­λι­κής Βόρειας Αφρικής.

1942 Γερ­μα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα μπαί­νουν στο μη κατε­χό­με­νο έως τότε κομ­μά­τι της Γαλ­λί­ας («Γαλ­λία του Βισί»), κυριεύ­ουν τη Λιμόζ και το Βισί και φτά­νουν μέχρι τα σύνο­ρα με την Ισπα­νία. Την ίδια μέρα κατα­λαμ­βά­νουν και την Κορ­σι­κή με τη βοή­θεια της Ιταλίας.

1944 Η νέα μετα­πο­λε­μι­κή δραχ­μή, ίση με 50 δισε­κα­τομ­μύ­ρια παλαιές κατο­χι­κές δραχ­μές, τίθε­ται σε κυκλοφορία.

1945 Γεν­νιέ­ται ο ηγέ­της των Νικα­ρα­γουα­νών ανταρ­τών Σαντι­νί­στας Ντα­νιέλ Ορτέ­γκα, πρό­ε­δρος της χώρας του το 1985 — 1990, το 2007 και το 2016.

1945  Γεν­νή­θη­κε ο  σκι­τσο­γρά­φος Γιάν­νης Καλαϊτζής.

1947 Ο Ιάν­νης Ξενά­κης, κατα­δι­κα­σμέ­νος σε θάνα­το από το ελλη­νι­κό κρά­τος για τη συμ­με­το­χή του στον ΕΛΑΣ, βρί­σκει κατα­φύ­γιο στο Παρίσι.

1950 Σμή­νος ελλη­νι­κών πολε­μι­κών αερο­σκα­φών ανα­χω­ρεί για την Κορέα, προ­κει­μέ­νου να λάβει μέρος στον Πόλε­μο της Κορέας

1951 Ο Χουάν Περόν εκλέ­γε­ται πρό­ε­δρος της Αργε­ντι­νής για έκτη συνε­χή φορά.

1952 Στο Μπέ­βερ­λι Χιλς της Καλι­φόρ­νιας, οι εφευ­ρέ­τες Τζον Μάλιν και Γου­έιν Τζόν­σον παρου­σιά­ζουν το πρώ­το βίντεο.

1953 Για πρώ­τη φορά στην ιστο­ρία της ιατρι­κής, επι­στή­μο­νες στο Κέι­μπριτζ της Μασα­χου­σέ­της εντο­πί­ζουν με σιγου­ριά και φωτο­γρα­φί­ζουν τον ιό της πολιομυελίτιδας.

1953 Γίνε­ται σε εργο­στά­σιο της Καλ­λι­θέ­ας η πρώ­τη επί­δει­ξη τηλε­ό­ρα­σης στην Ελλάδα.

1961 Ανα­κοι­νώ­νε­ται η ανα­κά­λυ­ψη κρα­νί­ων και εργα­λεί­ων της προϊ­στο­ρι­κής επο­χής στο σπή­λαιο Αλε­πό­τρυ­πα της Μάνης.

1962 Ο Κων­στα­ντί­νος Καρα­μαν­λής εγκαι­νιά­ζει την Εθνι­κή οδό Αθη­νών — Κορίνθου.

1962 Γεν­νιέ­ται στο Ρόσγου­ελ του Νέου Μεξι­κό η  Αμε­ρι­κα­νί­δα ηθο­ποιός Demi Moore (Ντέ­μι Μουρ το πραγ­μα­τι­κό της όνο­μα είναι Demi Gene Guynes).

1965 Η Ροδε­σία (μετέ­πει­τα Ζιμπά­μπουε) κηρύσ­σει την ανε­ξαρ­τη­σία της από τη Μ. Βρετανία.

1966 Η NASA εκτο­ξεύ­ει το Τζέ­μι­νι 12.

1968 Τα νησιά Μαλ­δί­βες στον Ινδι­κό Ωκε­α­νό ανα­κη­ρύσ­σο­νται ως δημοκρατία.

1972 Εγκαι­νιά­ζε­ται το διυ­λι­στή­ριο της Motor Oil στους Αγί­ους Θεο­δώ­ρους Αττικής.

μην ξεχάσω Εκδόσεις Ατέχνως

1974 Γεν­νιέ­ται ο ταλα­ντού­χος αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός Leonardo Wilhelm DiCaprio (Λεο­νάρ­ντο Ντι Κάπριο)

1975 Η Αγκό­λα κηρύσ­σει την ανε­ξαρ­τη­σία της από την Πορτογαλία.

1976 Ο Ντιέ­γκο Μαρα­ντό­να σημειώ­νει τα πρώ­τα δύο επί­ση­μα γκολ στην καριέ­ρα του, ενα­ντί­ον της Σαν Λορέν­τσο στο Μαρ ντελ Πλάτα.

1990 Πέθα­νε ο ηθο­ποιός και θεα­τρι­κός σκη­νο­θέ­της Αλέ­ξης Μινω­τής (πραγ­μα­τι­κό όνο­μα Αλέ­ξης Μινωτάκης).

minotis

1990 Πεθαί­νει ο κομ­μου­νι­στής ποι­η­τής Γιάν­νης Ρίτσος. Ο Γ. Ρίτσος εξέ­δω­σε την πρώ­τη του ποι­η­τι­κή συλ­λο­γή το 1934 με τον τίτλο «Τρα­κτέρ». Την ίδια χρο­νιά εντά­χθη­κε στο ΚΚΕ, ενώ συνερ­γά­στη­κε και με τον Ριζο­σπά­στη, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας το ψευ­δώ­νυ­μο Γ. Σοστίρ, από ανα­γραμ­μα­τι­σμό του ονό­μα­τός του.
Τα γεγο­νό­τα του Μάη του 1936 στη Θεσ­σα­λο­νί­κη συγκλο­νί­ζουν την εργα­τι­κή τάξη της χώρας μας και τον ίδιο: στις 11 Μάη στέλ­νει τρία από τα δεκα­τέσ­σε­ρα θρη­νη­τι­κά ποι­ή­μα­τά του στον Ριζο­σπά­στη και την επό­με­νη μέρα η εφη­με­ρί­δα τα δημο­σιεύ­ει, με γενι­κό τίτλο «Μοι­ρο­λόι». Ολό­κλη­ρο το έργο θα κυκλο­φο­ρή­σει λίγο αργό­τε­ρα, στις 8/6/1936, με τον τίτλο «Επι­τά­φιος». Την περί­ο­δο της Κατο­χής ο Γ. Ρίτσος πήρε ενερ­γό μέρος στην ΕΑΜι­κή Εθνι­κή Αντί­στα­ση, ενώ μετά την απε­λευ­θέ­ρω­ση, το 1948–1952, εξο­ρί­στη­κε δια­δο­χι­κά στη Λήμνο, στη Μακρό­νη­σο και τον Αϊ Στρά­τη. Μετά την απε­λευ­θέ­ρω­σή του δρα­στη­ριο­ποιεί­ται μέσα από τις γραμ­μές της ΕΔΑ. Το 1956 τύπω­σε τη Σονά­τα του σελη­νό­φω­τος, για την οποία τιμή­θη­κε με το Α’ Κρα­τι­κό Βρα­βείο ποί­η­σης, το 1960 κυκλο­φό­ρη­σε η μελο­ποί­η­ση του Επι­τά­φιου από τον Μίκη Θεο­δω­ρά­κη, ενώ το 1966 τυπώ­θη­κε αυτο­τε­λώς η Ρωμιο­σύ­νη (πρώ­τη έκδο­ση το 1954), η οποία επί­σης μελο­ποι­ή­θη­κε από τον Μ. Θεοδωράκη.
Την περί­ο­δο της Χού­ντας, συνε­λή­φθη και εξο­ρί­στη­κε και πάλι στη Γυά­ρο και μετά στη Λέρο. Υπό το βάρος της διε­θνούς κατα­κραυ­γής, αλλά και λόγω της σοβα­ρής του ασθέ­νειας, η Χού­ντα ανα­γκά­στη­κε να τον μετα­φέ­ρει από την εξο­ρία θέτο­ντάς τον σε κατ’ οίκον περιο­ρι­σμό μέχρι το 1970. Μετά τη μετα­πο­λί­τευ­ση έτυ­χε πλή­θους δια­κρί­σε­ων στην Ελλά­δα και το εξω­τε­ρι­κό: προ­τά­θη­κε για το βρα­βείο Νόμπελ το 1975, τιμή­θη­κε με το βρα­βείο «Λένιν» το 1977, κ.α.
Ο Γ. Ρίτσος παρέ­μει­νε στρα­τευ­μέ­νος στην υπό­θε­ση του σοσια­λι­σμού μέσα από τις γραμ­μές του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος έως την τελευ­ταία του πνοή (902.gr)

ritsos

2000 160 άνθρω­ποι σκο­τώ­νο­νται στις Άλπεις, όταν παίρ­νει φωτιά ο οδο­ντω­τός σιδη­ρό­δρο­μος τη στιγ­μή που διέ­σχι­ζε σήραγγα.

2002 Το σχέ­διο Ανάν για την επί­λυ­ση του Κυπρια­κού, που συνέ­τα­ξε ο γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, παρα­δί­δε­ται στην Κυπρια­κή Δημο­κρα­τία, στην τουρ­κο­κυ­πρια­κή πλευ­ρά και στις εγγυ­ή­τριες δυνά­μεις Ελλά­δα, Τουρ­κία και Βρε­τα­νία. Ο έλλη­νας πρω­θυ­πουρ­γός Κώστας Σημί­της και ο κύπριος πρό­ε­δρος Γλαύ­κος Κλη­ρί­δης δηλώ­νουν ότι «το σχέ­διο είναι διαπραγματεύσιμο».

2004 Πέθα­νε ο παλαι­στί­νιος ηγέ­της, Για­σέρ Αραφάτ

arafat

2007 Εσω­κομ­μα­τι­κές εκλο­γές στο ΠΑΣΟΚ. Οι τρεις υπο­ψή­φιοι για την προ­ε­δρία είναι ο Γιώρ­γος Παπαν­δρέ­ου, ο Ευάγ­γε­λος Βενι­ζέ­λος και ο Κώστας Σκαν­δα­λί­δης. Επα­νε­κλέ­γε­ται ο Γιώρ­γος Παπαν­δρέ­ου με ποσο­στό 55% ένα­ντι 38% του Ευάγ­γε­λου Βενιζέλου.


Ξεκι­νά­ει τυπι­κά στις 11+11λ κάθε χρό­νο τέτοια μέρα σε Γερ­μα­νία και Αυστρία η περί­ο­δος του Karneval (καρ­να­βα­λιού), γνω­στή και ως “Πέμ­πτη Επο­χή”, που τελειώ­νει την Τετάρ­τη της τέφρας του επό­με­νου έτους με τις κύριες γιορ­τές να γίνο­νται τη Ροδο_Δευτέρα (Rosenmontag).
Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ‑φυσι­κά, αυτό δεν συμ­βαί­νει, γίνο­νται εκδη­λώ­σεις ‑ακό­μα και πριν από τις 11 Νοεμ­βρί­ου, τηρώ­ντας μια παρά­δο­ση αιώ­νων που στα­μα­τά­νε όμως πριν τα Χρι­στού­γεν­να, για να συνε­χι­στούν το Φλε­βά­ρη όπως και σε μας. Είναι και μια ευκαι­ρία για­τί οι περισ­σό­τε­ροι καλ­λι­τέ­χνες είναι φθη­νό­τε­ροι –σχε­δόν τσά­μπα λόγω ανα­δου­λειάς αυτή την περίοδο

Επέ­τειος της λήξης του Πρώ­του Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου 11-Νοε-1918, «ενδέ­κα­τη ώρα, ενδέ­κα­της μέρας, ενδέ­κα­του μήνα» ως χρο­νι­κή στιγ­μή έναρ­ξης της συν­θή­κης ανα­κω­χής των συμ­μά­χων με τη Γερ­μα­νία της Κομπιέν (Compiègne): «L’Armistice», «Remembrance Day»-«Jour du Souvenir» (Ημέ­ρα Ανα­κω­χής ή Εκε­χει­ρί­ας στη Γαλ­λία και το Βέλ­γιο όπου είναι και επί­ση­μη αργία).
Στη Μεγά­λη Βρε­τα­νία και στον Κανα­δά «Ημέ­ρα Ανά­μνη­σης» (μνή­μης), στην Πολω­νία «Πολω­νι­κής Ανε­ξαρ­τη­σί­ας», στην Αμε­ρι­κή «Veterans Day» (= Ημέ­ρα των Βετεράνων).

Εκδόσεις Ατέχνως Atexnos click

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο