Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 11 Νοεμβρίου — Γεγονότα και πρόσωπα

Σαν σήμε­ρα 11 Νοεμ­βρί­ου τα σημα­ντι­κό­τε­ρα γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε.

384 Ο Σιρί­κιος ανε­βαί­νει στον παπι­κό θρό­νο. Είναι αυτός που θα καθιε­ρώ­σει τον όρο «papa» (πάπας). Η Ρωμαιο­κα­θο­λι­κή Εκκλη­σία τον τιμά ως άγιο.

1215 Η 4η Σύνο­δος του Λατε­ρα­νού υιο­θε­τεί το Δόγ­μα της Μετου­σί­ω­σης (Transubstantiatio), σύμ­φω­να με το οποίο κατά τη Θεία Ευχα­ρι­στία ο Άρτος και ο Οίνος μετα­βάλ­λο­νται σε Σώμα και Αίμα του Χριστού.

1647 Η Μασα­χου­σέ­τη γίνε­ται η πρώ­τη περιο­χή των μετέ­πει­τα ΗΠΑ, που καθιε­ρώ­νει την υπο­χρε­ω­τι­κή εκπαί­δευ­ση στα σχολεία.

1790 Οι Άγγλοι εισά­γουν για πρώ­τη φορά χρυ­σάν­θε­μα από την Ιαπωνία.

1821 Γεν­νή­θη­κε ο Ρώσος συγ­γρα­φέ­ας, Φιο­ντόρ Ντοστογιέφσκι

distogievski

1826 Η Ελλη­νι­κή Κυβέρ­νη­ση μετα­φέ­ρει την έδρα της από το Ναύ­πλιο στην Αίγινα.

1867 Το βασι­λι­κό ζεύ­γος Γεωρ­γί­ου Α’ και Όλγας, μετά την τέλε­ση των γάμων τους, φτά­νει στην Ελλά­δα με τον ατμο­δρό­μω­να «Μεσο­λόγ­γιον».

1875 Γεν­νιέ­ται ο Ανα­τό­λιι Βασί­λιε­βιτς Λου­να­τσάρ­σκι, πρώ­τος Λαϊ­κός Επί­τρο­πος Εκπαί­δευ­σης της Σοβιε­τι­κής Ρωσίας.

1880 Πραγ­μα­το­ποιεί­ται η πρώ­τη ένο­πλη επι­χεί­ρη­ση των Μπό­ερς (Ολλαν­δών αποί­κων στη Νότια Αφρι­κή) κατά των Βρε­τα­νών (πόλε­μοι των Μπό­ερς, 1880–1881 και 1899–1902).

1887 Τέσ­σε­ρις από τους οκτώ εργά­τες — συν­δι­κα­λι­στές, που είχαν κατη­γο­ρη­θεί για την προ­βο­κα­τό­ρι­κη βομ­βι­στι­κή επί­θε­ση σε εργα­τι­κή συγκέ­ντρω­ση στην πλα­τεία του Χέϊ­μάρ­κετ του Σικά­γο στις 4 Μαΐ­ου 1886, εκτε­λού­νται δι’ απαγ­χο­νι­σμού (πρό­κει­ται για τους Πάρ­σονς, Σπάις, Φίσερ και Ενγκελ). Η δίκη τους ήταν σκη­νο­θε­τη­μέ­νη και είχε στό­χο το κτύ­πη­μα του εργα­τι­κού κινή­μα­τος των ΗΠΑ.

apologia

1907 Γεν­νή­θη­κε ο ποι­η­τής, σενα­ριο­γρά­φος και σκη­νο­θέ­της, Ορέ­στης Λάσκος

1912 Η Συνέ­λευ­ση της Σάμου με πρό­ε­δρο το Θεμι­στο­κλή Σοφού­λη κηρύσ­σει την ένω­ση με την Ελλάδα.

1912 Απε­λευ­θε­ρώ­νε­ται η Καστο­ριά από τον Ελλη­νι­κό Στρατό.

1918 Οι δυνά­μεις της Αντάντ και η Γερ­μα­νία υπο­γρά­φουν ανα­κω­χή. Στο προ­σω­πι­κό του βαγό­νι στο δάσος της Κομπιέν ο γάλ­λος στρα­τάρ­χης Φέρ­ντι­ναντ Φος υπα­γο­ρεύ­ει στη γερ­μα­νι­κή αντι­προ­σω­πεία τους όρους της ανα­κω­χής, με την οποία τερ­μα­τί­ζε­ται ο Α’ Παγκό­σμιος πόλε­μος. Επι­σή­μως, ο πόλε­μος τελεί­ω­σε στις 11:00, την “ενδέ­κα­τη ώρα, της ενδέ­κα­της μέρας του ενδέ­κα­του μήνα” του 1918.

a pagkosmios polemos

1918 Εκθρο­νί­ζε­ται ο αυτο­κρά­το­ρας Κάρο­λος Α’ της Αυστρο­ουγ­γρι­κής Αυτοκρατορίας.

1918 Η Πολω­νία κηρύσ­σει την ανε­ξαρ­τη­σία της.

1919 Ο Κεμάλ Ατα­τούρκ ζητά­ει την κήρυ­ξη πολέ­μου κατά της Ελλάδας.

1928 Γεν­νή­θη­κε ο μεξι­κά­νος συγ­γρα­φέ­ας, Κάρ­λος Φουέντες

1934 Σε όλη την Ελλά­δα γίνο­νται συλ­λα­λη­τή­ρια δια­μαρ­τυ­ρί­ας των παλαιών πολε­μι­στών για την εγκα­τά­λει­ψή τους από το κράτος.

1938 Οι Εβραί­οι υπο­χρε­ώ­νο­νται από το ναζι­στι­κό καθε­στώς της Γερ­μα­νί­ας να φορούν στο πέτο τους το Αστρο του Δαβίδ.

1938 Ο Ισμέτ Ινο­νού εκλέ­γε­ται πρό­ε­δρος της Τουρ­κί­ας, θέση στην οποία παρέ­μει­νε έως το 1950.

1940 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Κατα­ναυ­μα­χεί­ται ο ιτα­λι­κός στό­λος στον Τάρα­ντα, με τη συμ­βο­λή ελλη­νι­κού στο­λί­σκου αντιτορπιλικών.

1940 Το πρώ­το τζιπ βγαί­νει από τη γραμ­μή παρα­γω­γής. Είναι παραγ­γε­λία του αμε­ρι­κα­νι­κού στρα­τού και έχει κατα­σκευα­στεί από τον Γουί­λις. Θα γρά­ψει ιστο­ρία στο Β’ Παγκό­σμιο Πόλεμο.

1942 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Οι αμε­ρι­κα­νι­κές δυνά­μεις υπό τον Ντουάιτ Αϊζεν­χά­ου­ερ ανα­λαμ­βά­νουν τον έλεγ­χο της γαλ­λι­κής Βόρειας Αφρικής.

1942 Γερ­μα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα μπαί­νουν στο μη κατε­χό­με­νο έως τότε κομ­μά­τι της Γαλ­λί­ας («Γαλ­λία του Βισί»), κυριεύ­ουν τη Λιμόζ και το Βισί και φτά­νουν μέχρι τα σύνο­ρα με την Ισπα­νία. Την ίδια μέρα κατα­λαμ­βά­νουν και την Κορ­σι­κή με τη βοή­θεια της Ιταλίας.

1944 Η νέα μετα­πο­λε­μι­κή δραχ­μή, ίση με 50 δισε­κα­τομ­μύ­ρια παλαιές κατο­χι­κές δραχ­μές, τίθε­ται σε κυκλοφορία.

1945 Γεν­νιέ­ται ο ηγέ­της των Νικα­ρα­γουα­νών ανταρ­τών Σαντι­νί­στας Ντα­νιέλ Ορτέ­γκα, πρό­ε­δρος της χώρας του το 1985 — 1990, το 2007 και το 2016.

1947 Ο Ιάν­νης Ξενά­κης, κατα­δι­κα­σμέ­νος σε θάνα­το από το ελλη­νι­κό κρά­τος για τη συμ­με­το­χή του στον ΕΛΑΣ, βρί­σκει κατα­φύ­γιο στο Παρίσι.

1950 Σμή­νος ελλη­νι­κών πολε­μι­κών αερο­σκα­φών ανα­χω­ρεί για την Κορέα, προ­κει­μέ­νου να λάβει μέρος στον Πόλε­μο της Κορέας

1951 Ο Χουάν Περόν εκλέ­γε­ται πρό­ε­δρος της Αργε­ντι­νής για έκτη συνε­χή φορά.

1952 Στο Μπέ­βερ­λι Χιλς της Καλι­φόρ­νιας, οι εφευ­ρέ­τες Τζον Μάλιν και Γου­έιν Τζόν­σον παρου­σιά­ζουν το πρώ­το βίντεο.

1953 Για πρώ­τη φορά στην ιστο­ρία της ιατρι­κής, επι­στή­μο­νες στο Κέι­μπριτζ της Μασα­χου­σέ­της εντο­πί­ζουν με σιγου­ριά και φωτο­γρα­φί­ζουν τον ιό της πολιομυελίτιδας.

1953 Γίνε­ται σε εργο­στά­σιο της Καλ­λι­θέ­ας η πρώ­τη επί­δει­ξη τηλε­ό­ρα­σης στην Ελλάδα.

1962 Ο Κων­στα­ντί­νος Καρα­μαν­λής εγκαι­νιά­ζει την Εθνι­κή οδό Αθη­νών — Κορίνθου.

1965 Η Ροδε­σία (μετέ­πει­τα Ζιμπά­μπουε) κηρύσ­σει την ανε­ξαρ­τη­σία της από τη Μ. Βρετανία.

1968 α νησιά Μαλ­δί­βες στον Ινδι­κό Ωκε­α­νό ανα­κη­ρύσ­σο­νται ως δημοκρατία.

1972 Εγκαι­νιά­ζε­ται το διυ­λι­στή­ριο της Motor Oil στους Αγί­ους Θεο­δώ­ρους Αττικής.

1975 Η Αγκό­λα κηρύσ­σει την ανε­ξαρ­τη­σία της από την Πορτογαλία.

1976 Ο Ντιέ­γκο Μαρα­ντό­να σημειώ­νει τα πρώ­τα δύο επί­ση­μα γκολ στην καριέ­ρα του, ενα­ντί­ον της Σαν Λορέν­τσο στο Μαρ ντελ Πλάτα.

1990 Πέθα­νε ο ηθο­ποιός και θεα­τρι­κός σκη­νο­θέ­της Αλέ­ξης Μινω­τής (πραγ­μα­τι­κό όνο­μα Αλέ­ξης Μινωτάκης).

minotis

1990 Πέθα­νε ο κομ­μου­νι­στής ποι­η­τής Γιάν­νης Ρίτσος

ritsos

2000 160 άνθρω­ποι σκο­τώ­νο­νται στις Άλπεις, όταν παίρ­νει φωτιά ο οδο­ντω­τός σιδη­ρό­δρο­μος τη στιγ­μή που διέ­σχι­ζε σήραγγα.

2002 Το σχέ­διο Ανάν για την επί­λυ­ση του Κυπρια­κού, που συνέ­τα­ξε ο γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, παρα­δί­δε­ται στην Κυπρια­κή Δημο­κρα­τία, στην τουρ­κο­κυ­πρια­κή πλευ­ρά και στις εγγυ­ή­τριες δυνά­μεις Ελλά­δα, Τουρ­κία και Βρε­τα­νία. Ο έλλη­νας πρω­θυ­πουρ­γός Κώστας Σημί­της και ο κύπριος πρό­ε­δρος Γλαύ­κος Κλη­ρί­δης δηλώ­νουν ότι «το σχέ­διο είναι διαπραγματεύσιμο».

2004 Πέθα­νε ο παλαι­στί­νιος ηγέ­της, Για­σέρ Αραφάτ

arafat

2007 Εσω­κομ­μα­τι­κές εκλο­γές στο ΠΑΣΟΚ. Οι τρεις υπο­ψή­φιοι για την προ­ε­δρία είναι ο Γιώρ­γος Παπαν­δρέ­ου, ο Ευάγ­γε­λος Βενι­ζέ­λος και ο Κώστας Σκαν­δα­λί­δης. Επα­νε­κλέ­γε­ται ο Γιώρ­γος Παπαν­δρέ­ου με ποσο­στό 55% ένα­ντι 38% του Ευάγ­γε­λου Βενιζέλου.

2013 Πέθα­νε η ηθο­ποιός Αντι­γό­νη Βαλάκου

valakou

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο