Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 11 Οκτωβρίου — Γεγονότα και πρόσωπα

🗓️ Σαν σήμερα 11 Οκτωβρίου 

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
📋 Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

787 Η 7η Οικου­με­νι­κή Σύνο­δος στη Νίκαια κατα­δι­κά­ζει τους εικο­νο­μά­χους και τους εικο­νο­λά­τρες, δια­τυ­πώ­νο­ντας το δόγ­μα ότι η λατρεία ανή­κει μόνο στο Θεό και στις εικό­νες προ­σφέ­ρε­ται απλή τιμη­τι­κή προσκύνηση.

1138 Ισχυ­ρή σει­σμι­κή δόνη­ση στο Χαλέ­πι της Συρίας.

1492 Ο Χρι­στό­φο­ρος Κολόμ­βος με τον στό­λο του αντι­κρί­ζει για πρώ­τη φορά τις αμε­ρι­κα­νι­κές ακτές  στον ορίζοντα

1737 300.000 άνθρω­ποι χάνουν τη ζωή τους από σει­σμό στην Καλ­κού­τα της Ινδίας

tricolore bandiera1796 Για πρώ­τη φορά στο Milano η Legione Lombarda θα είναι το πρώ­το στρα­τιω­τι­κό άγη­μα που θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σει την tricolore

1811 Το πλοίο του εφευ­ρέ­τη John Stevens, η Juliana (Τζου­λιά­να), ξεκι­νά δρο­μο­λό­για ως το πρώ­το ατμό­πλοιο (μετα­ξύ Νέας Υόρ­κης και Hoboken)

1862 Κατα­πλέ­ει στο λιμά­νι του Πει­ραιά η βασι­λι­κή θαλα­μη­γός, αλλά ο Όθω­νας και η Αμα­λία δεν τολ­μούν να βγουν στην προ­κυ­μαία, που συγκλο­νί­ζε­ται από αντι­μο­ναρ­χι­κές εκδη­λώ­σεις. Την επο­μέ­νη, θα φύγει για πάντα από την Ελλάδα.

1885 Γεν­νή­θη­κε ο François Mauriac (Φραν­σουά Μοριάκ), Γάλ­λος συγ­γρα­φέ­ας βρα­βευ­θείς με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1890 Στην Washington, ιδρύ­ε­ται ο σύν­δε­σμος Daughters of the American Revolution

1896 Πεθαί­νει ο Αυστρια­κός συν­θέ­της της κλασ­σι­κής μου­σι­κής [Josef] Anton Bruckner (Άντον Μπρούκνερ).

1899 Ξεκι­νά ο δεύ­τε­ρος πόλε­μος μετα­ξύ της Βρε­τα­νι­κής Αυτο­κρα­το­ρί­ας και του Ελεύ­θε­ρου Κρά­τους των Μπό­ερς (Ολλαν­δοί άποι­κοι) στη Νότια Αφρι­κή. Ο πόλε­μος έλη­ξε στις 31 Μαΐ­ου 1902 με νίκη των Βρετανών.

1910 Ο Θίο­ντορ Ρούζ­βελτ γίνε­ται ο πρώ­τος πρό­ε­δρος των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών που πετά­ει με αερο­πλά­νο. Ταξί­δε­ψε από το Αρτς Χόξεϊ στο Σεν Λιού­ις με αερο­πλά­νο το οποίο είχαν κατα­σκευά­σει οι αδελ­φοί Ράιτ.

1912 Α΄ Βαλ­κα­νι­κοί Πόλε­μοι. Ο ελλη­νι­κός στρα­τός απε­λευ­θε­ρώ­νει την Κοζάνη.

1915 Η Βουλ­γα­ρία εισέρ­χε­ται στον Α’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο με τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό συνα­σπι­σμό των Κεντρι­κών Δυνάμεων.

1922 Γεν­νιέ­ται ο Επα­μει­νών­δας Παπα­δό­που­λος, Έλλη­νας ζωγρά­φος, γνω­στός διε­θνώς ως Nonda, από τους δια­πρε­πέ­στε­ρους εκπρο­σώ­πους του εξπρε­σιο­νι­σμού.(Θαν. 30/10/2005)

1922  Υπο­γρά­φε­ται η Συν­θή­κη των Μουδανιών

moudania

1937 Γεν­νή­θη­κε ο Μπό­μπι Τσάρλ­τον (Sir Robert “Bobby” Charlton), Άγγλος ποδο­σφαι­ρι­στής. Έπαι­ξε επί 17 χρό­νια με τη Μάν­τσε­στερ Γιου­νάι­τεντ και κατέ­κτη­σε το Παγκό­σμιο Κύπελ­λο με την Αγγλία το 1966.

1942 Δεύ­τε­ρος Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Μάχη του Ακρω­τη­ρί­ου της Ελπί­δας (Battle of Cape Esperance).
Battle of Cape Esperance ChartΣτη βορειο­δυ­τι­κή ακτή του Guadalcanal, τα πλοία του αμε­ρι­κα­νι­κού ναυ­τι­κού ανα­χαι­τί­ζουν και νικούν τον ιαπω­νι­κό στό­λο που επρό­κει­το να ενι­σχύ­σει τα στρα­τεύ­μα­τα στο νησί.

1944 Οι γερ­μα­νι­κές δυνά­μεις κατο­χής εγκα­τα­λεί­πουν το Ηρά­κλειο της Κρή­της. Τμή­μα­τα ανταρ­τών μπαί­νουν στη πόλη.

1944 Η Βουλ­γα­ρία δέχε­ται τους προ­κα­ταρ­κτι­κούς όρους των συμ­μα­χι­κών κυβερ­νή­σε­ων, που προ­βλέ­πουν την απο­χώ­ρη­ση όλων των βουλ­γα­ρι­κών στρα­τευ­μά­των από την Ελλά­δα και τη Γιου­γκο­σλα­βία εντός 15 ημερών.

1950 — Η Ομο­σπον­δια­κή Επι­τρο­πή Επι­κοι­νω­νιών των ΗΠΑ (Federal Communications Commission) εκδί­δει την πρώ­τη άδεια για έγχρω­μη τηλε­ο­πτι­κή μετά­δο­ση στο CBS (η RCA αντί­πα­λο μεγά­λο μονο­πώ­λιο των ΜΜΕ εμπο­δί­σει σε πρώ­τη φάση την έναρ­ξη ισχύ­ος της άδειας)

1954 Πρώ­τος πόλε­μος της Ινδο­κί­νας και οι δυνά­μεις του κινή­μα­τος ανε­ξαρ­τη­σί­ας Βιε­τμίνχ κατα­λαμ­βά­νουν τον έλεγ­χο του βορεί­ου Βιετνάμ.

1963 Πέθα­νε ο Ζαν Κοκτώ, Γάλ­λος ποι­η­τής, μυθι­στο­ριο­γρά­φος, θεα­τρι­κός συγ­γρα­φέ­ας, δρα­μα­τουρ­γός, ζωγρά­φος και κινη­μα­το­γρα­φι­στής. Δημο­σί­ευ­σε την πρώ­τη συλ­λο­γή ποι­η­μά­των του «Το λυχνά­ρι του Αλα­ντίν» το 1909, σε ηλι­κία μόλις 18 χρόνων.

cocto

1964 Πορεία χιλιά­δων Κυπρί­ων πραγ­μα­το­ποιεί­ται στη Λεμε­σό για την απο­μά­κρυν­ση των βρε­τα­νι­κών βάσεων.

1965 Πέθα­νε η Dorothea Lange (Ντο­ρο­θέα Λανγκ ‑γεν­νή­θη­κε 26 Μαΐ­ου 1895), Αμε­ρι­κα­νί­δα φωτογράφος.

dorothea

1968 Στέ­φε­ται από επι­τυ­χία το πρό­γραμ­μα της Δια­στη­μι­κής Υπη­ρε­σί­ας των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών (NASA) «Απόλ­λων 7» — πρώ­τη επαν­δρω­μέ­νη πτή­ση στο διά­στη­μα μετά την απο­τυ­χη­μέ­νη απο­στο­λή του Απόλ­λων 1.

1970 Από το Λακ­κί της Λέρου 507 πολι­τι­κοί κρα­τού­με­νοι — μέλη και στε­λέ­χη της ΕΔΑ, στέλ­νουν γράμ­μα με το οποίο κατα­δι­κά­ζουν το δια­σπα­στι­κό ρόλο των Μπριλ­λά­κη, Δρα­κό­που­λου και Καρ­ρά, δηλώ­νουν ότι οι παρα­πά­νω δεν μπο­ρούν πια να εκπρο­σω­πούν την ΕΔΑ και τονί­ζουν την επι­τα­κτι­κή ανά­γκη της ανα­συ­γκρό­τη­σης του κεντρι­κού της οργάνου.

1977 Η βόμ­βα νετρο­νί­ου συγκα­τα­λέ­γε­ται στα κύρια θέμα­τα συζή­τη­σης της ετή­σιας Συνό­δου της Επι­τρο­πής Πυρη­νι­κού Σχε­δια­σμού του ΝΑΤΟ.

1984 Tupolev Tu-154 της Aeroflot συντρί­βε­ται κατά την προ­σγεί­ω­σή του στο Ομσκ της Ρωσί­ας ‑178 νεκροί.

1986 Συνά­ντη­ση κορυ­φής Ρήγκαν και Γκορ­μπα­τσόφ στο Ρέι­κια­βικ της Ισλαν­δί­ας. Η αντί­στρο­φη μέτρη­ση για την ΕΣΣΔ συνεχίζεται…

1990 Ο Μεξι­κα­νός διπλω­μά­της και συγ­γρα­φέ­ας Οκτά­βιο Παζ βρα­βεύ­ε­ται με το Νoμπέλ Λογοτεχνίας.

1993  Πυρο­βο­λεί­ται και τραυ­μα­τί­ζε­ται σοβα­ρά στο Όσλο ο Νορ­βη­γός εκδό­της Γουί­λιαμ Νιγκά­αρντ, ο εκδο­τι­κός οίκος του οποί­ου μετέ­φρα­σε και εξέ­δω­σε στη Νορ­βη­γία τους «Σατα­νι­κούς Στί­χους» του Σαλ­μάν Ρουσντί.

1994 Η Διε­θνής Αμνη­στία κατη­γο­ρεί την αστυ­νο­μία της Γαλ­λί­ας, ότι κακο­ποιεί και δολο­φο­νεί τους κρα­του­μέ­νους της, οι περισ­σό­τε­ροι από τους οποί­ους προ­έρ­χο­νται από τη Μέση Ανα­το­λή και την Αφρική.

1996 Ο τρεις φορές παγκό­σμιος πρω­τα­θλη­τής μποξ Wilfredo Benitez βρί­σκε­ται σε κώμα στο σπί­τι του στο Σαν Χουάν σε ηλι­κία 38 ετών.

1998 Διε­ξά­γο­νται στην Ελλά­δα οι πρώ­τες δημο­τι­κές και νομαρ­χια­κές εκλο­γές με βάση το «Νόμο Καποδίστρια»

1998 Από κατάρ­ρι­ψη κον­γκο­λέ­ζι­κου αερο­σκά­φους Μπόινγκ 727 των αερο­γραμ­μών του Κον­γκό από αντάρ­τες στο Κίντου, βρί­σκουν το θάνα­το 40 άτομα.

1999 Από βου­τιά λεω­φο­ρεί­ου σε χαρά­δρα στο Ελ Σαλ­βα­δόρ, σκο­τώ­νο­νται 46 άτομα.

2000 Στο Λον­δί­νο, Γυναί­κα του Αιώ­να ανα­κη­ρύσ­σε­ται η Σοβιε­τι­κή αστρο­ναύ­τισ­σα, Βαλε­ντί­να Τερέσκοβα.

2002 Του­λά­χι­στον 5 άνθρω­ποι σκο­τώ­νο­νται και περί­που 15 τραυ­μα­τί­ζο­νται σοβα­ρά από ισχυ­ρή έκρη­ξη στο εμπο­ρι­κό κέντρο της πρω­τεύ­ου­σας της Φιλαν­δί­ας, Ελσίνκι.

2002 Το Νόμπελ Ειρή­νης απο­νέ­με­ται στον …Τζί­μι Κάρτερ.

2002 Από έκρη­ξη σε αστυ­νο­μι­κό σταθ­μό στην Τσε­τσε­νία σκο­τώ­νο­νται 13 άνθρωποι.

2003 Του­λά­χι­στον 40 άτο­μα σκο­τώ­νο­νται από ανα­τρο­πή λεω­φο­ρεί­ου στο Περού.

2003 Δύο άνθρω­ποι σκο­τώ­νο­νται και αρκε­τοί τραυ­μα­τί­ζο­νται κατά τη διάρ­κεια βίαιων συγκρού­σε­ων μετα­ξύ ανθρα­κω­ρύ­χων και ανδρών της βολι­βια­νής αστυ­νο­μί­ας. Οι ταρα­χές έλα­βαν χώρα στην περιο­χή Βεντί­γιας, όπου είχαν συγκε­ντρω­θεί εκα­το­ντά­δες ανθρα­κω­ρύ­χοι για να δια­μαρ­τυ­ρη­θούν για τη σχε­δια­ζό­με­νη πώλη­ση φυσι­κού αερί­ου στις ΗΠΑ, μέσω ενός λιμα­νιού στη γει­το­νι­κή Χιλή.

2003 Πραγ­μα­το­ποιεί­ται με επι­τυ­χία στη Ρώμη ο δια­χω­ρι­σμός των σια­μαί­ων κορι­τσιών από τη Θεσ­σα­λο­νί­κη σε μια πολύ­ω­ρη χει­ρουρ­γι­κή επέμ­βα­ση. Τα πέντε μηνών κορι­τσά­κια, μόλις ξυπνούν από τη νάρ­κω­ση ανα­ζη­τούν αμέ­σως το ένα το άλλο. Την ίδια μέρα στο Ντά­λας του Τέξας μια ακό­μα χει­ρουρ­γι­κή επέμ­βα­ση δια­χω­ρι­σμού δύο σια­μαί­ων αγο­ριών από την Αίγυ­πτο, ηλι­κί­ας δύο ετών, των Άχμεντ και Μοχά­μεντ Ιμπρα­χίμ, ολο­κλη­ρώ­νε­ται με επι­τυ­χία. Τα σια­μαία δεν μπο­ρού­σαν να δουν το ένα το άλλο καθώς ήταν ενω­μέ­να στο κεφά­λι επί της βρεγ­μα­τι­κής χώρας.

2003 Η ομά­δα μπά­σκετ του Πανα­θη­ναϊ­κού γρά­φει ιστο­ρία, καθώς είναι η πρώ­τη ελλη­νι­κή που αντι­με­τω­πί­ζει ομά­δα του NBA στην έδρα της. Αγω­νί­ζε­ται στο Τορό­ντο με τους τοπι­κούς Ράπτορς και χάνει με 100–76.

2004 Ολο­κλη­ρώ­νε­ται, έπει­τα από 8 μήνες, η δίκη του ΕΛΑ. Το Τρι­με­λές Εφε­τείο Κακουρ­γη­μά­των κατα­δί­κα­σε τους κατη­γο­ρού­με­νους σε κάθειρ­ξη 1.174 ετών ένα­ντι 972 ετών που είχε ζητή­σει στην πρό­τα­σή του ο εισαγ­γε­λέ­ας της έδρας.

2005 Πέθα­νε η Ρένα Καρ­θαί­ου, Ελλη­νί­δα ποι­ή­τρια. (Γεν. 1913)

2007 «Έφυ­γε» από τη ζωή ο σημα­ντι­κός ηθο­ποιός Φοί­βος Ταξιάρχης

taxiarxis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο