Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 11 Οκτωβρίου

787 Η 7η Οικου­με­νι­κή Σύνο­δος στη Νίκαια κατα­δι­κά­ζει τους εικο­νο­μά­χους και τους εικο­νο­λά­τρες, δια­τυ­πώ­νο­ντας το δόγ­μα ότι η λατρεία ανή­κει μόνο στο Θεό και στις εικό­νες προ­σφέ­ρε­ται απλή τιμη­τι­κή προσκύνηση.

1138 Ισχυ­ρή σει­σμι­κή δόνη­ση στο Χαλέ­πι της Συρίας.

1862 Κατα­πλέ­ει στο λιμά­νι του Πει­ραιά η βασι­λι­κή θαλα­μη­γός, αλλά ο Όθω­νας και η Αμα­λία δεν τολ­μούν να βγουν στην προ­κυ­μαία, που συγκλο­νί­ζε­ται από αντι­μο­ναρ­χι­κές εκδη­λώ­σεις. Την επο­μέ­νη, θα φύγει για πάντα από την Ελλάδα.

1885 Γεν­νή­θη­κε η Φραν­σουά Μοριάκ, Γάλ­λος συγ­γρα­φέ­ας και βρα­βευ­θείς με το Νομπέλ Λογοτεχνίας.

1896 Πεθαί­νει ο Αυστρια­κός συν­θέ­της της κλασ­σι­κής μου­σι­κής Άντον Μπρούκνερ.

1899 Ξεκι­νά ο δεύ­τε­ρος πόλε­μος μετα­ξύ της Βρε­τα­νι­κής Αυτο­κρα­το­ρί­ας και του Ελεύ­θε­ρου Κρά­τους των Μπό­ερς (Ολλαν­δοί άποι­κοι) στη Νότια Αφρι­κή. Ο πόλε­μος έλη­ξε στις 31 Μαΐ­ου 1902 με νίκη των Βρετανών.

1910 Ο Θίο­ντορ Ρούζ­βελτ γίνε­ται ο πρώ­τος πρό­ε­δρος των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών που πετά­ει με αερο­πλά­νο. Ταξί­δε­ψε από το Αρτς Χόξεϊ στο Σεν Λιού­ις με αερο­πλά­νο το οποίο είχαν κατα­σκευά­σει οι αδελ­φοί Ράιτ.

1912 Α΄ Βαλ­κα­νι­κοί Πόλε­μοι. Ο ελλη­νι­κός στρα­τός απε­λευ­θε­ρώ­νει την Κοζάνη.

1922 Γεν­νιέ­ται ο Επα­μει­νών­δας Παπα­δό­που­λος, έλλη­νας ζωγρά­φος, γνω­στός διε­θνώς ως Nonda, από τους δια­πρε­πέ­στε­ρους εκπρο­σώ­πους του εξπρε­σιο­νι­σμού.(Θαν. 30/10/2005)

1937 Γεν­νή­θη­κε ο Μπό­μπι Τσάρλ­τον, άγγλος ποδο­σφαι­ρι­στής. Έπαι­ξε επί 17 χρό­νια με τη Μάν­τσε­στερ Γιου­νάι­τεντ και κατέ­κτη­σε το Παγκό­σμιο Κύπελ­λο με την Αγγλία το 1966.

1954 Πρώ­τος πόλε­μος της Ινδο­κί­νας και οι δυνά­μεις του κινή­μα­τος ανε­ξαρ­τη­σί­ας Βιε­τμίνχ κατα­λαμ­βά­νουν τον έλεγ­χο του βορεί­ου Βιετνάμ.

1963 Πέθα­νε ο Ζαν Κοκτώ, Γάλ­λος ποι­η­τής, μυθι­στο­ριο­γρά­φος, θεα­τρι­κός συγ­γρα­φέ­ας, δρα­μα­τουρ­γός, ζωγρά­φος και κινη­μα­το­γρα­φι­στής. Δημο­σί­ευ­σε την πρώ­τη συλ­λο­γή ποι­η­μά­των του «Το λυχνά­ρι του Αλα­ντίν» το 1909, σε ηλι­κία μόλις 18 χρόνων.

1965 Πέθα­νε η Ντο­ρο­θέα Λανγκ, Αμε­ρι­κα­νί­δα φωτο­γρά­φος. Μία από τις πιο γνω­στές φωτο­γρα­φί­ες της είναι η Μητέ­ρα μετα­νά­στρια, Νιπό­μο, με τρία από τα παι­διά της. Η φωτο­γρα­φία τρα­βή­χτη­κε το 1936 σε ένα χωρά­φι στην περιο­χή Νιπό­μο της Καλι­φόρ­νια, όπου είχε εγκα­τα­στα­θεί πρό­χει­ρα η μητέ­ρα με τα εφτά παι­διά της… Θεω­ρεί­ται η φωτο­γρα­φία που απο­τύ­πω­σε καλύ­τε­ρα το οικο­νο­μι­κό κραχ των ΗΠΑ.

Το 1939 κυκλο­φό­ρη­σε το βιβλίο της Μια αμε­ρι­κα­νι­κή έξο­δος, με κεί­με­να του Τέι­λορ. Το 1941 τιμή­θη­κε με το βρα­βείο Γκού­γκεν­χαϊμ και αυτό τη βοή­θη­σε να φωτο­γρα­φή­σει διά­φο­ρες θρη­σκευ­τι­κές ομά­δες. Στον Β’ Παγκό­σμιο πόλε­μο εργά­στη­κε στο γρα­φείο μετα­κι­νή­σε­ων στρα­τευ­μέ­νων και στη συνέ­χεια στο γρα­φείο πολε­μι­κών αντα­πο­κρί­σε­ων της Καλι­φόρ­νια. Στα τέλη της δεκα­ε­τί­ας του 1950 και στις αρχές της επό­με­νης δεκα­ε­τί­ας περιό­δευ­σε στη Νότια Αμε­ρι­κή, στην ανα­το­λι­κή Ασία και στη Μέση Ανα­το­λή, εμπλου­τί­ζο­ντας το έργο της.

1968 Στέ­φε­ται από επι­τυ­χία το πρό­γραμ­μα της Δια­στη­μι­κής Υπη­ρε­σί­ας των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών (NASA) «Απόλ­λων 7» — πρώ­τη επαν­δρω­μέ­νη πτή­ση στο διά­στη­μα μετά την απο­τυ­χη­μέ­νη απο­στο­λή του Απόλ­λων 1.

1990 Ο Μεξι­κα­νός διπλω­μά­της και συγ­γρα­φέ­ας Οκτά­βιο Παζ βρα­βεύ­ε­ται με το Νoμπέλ Λογοτεχνίας.

2005 Πέθα­νε η Ρένα Καρ­θαί­ου, Ελλη­νί­δα ποι­ή­τρια. (Γεν. 1913)

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο