Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 12 Ιουλίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμερα 12 Ιουλίου 

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

100 π.X. Γεν­νή­θη­κε ο Ρωμαί­ος αυτο­κρά­το­ρας Γάιος Ιού­λιος Καίσαρας

foto5

1536 Πέθα­νε ο Ολλαν­δός ουμα­νι­στής και θεο­λό­γος, Έρασμος.

1817 Γεν­νή­θη­κε ο δια­κε­κρι­μέ­νος Αμε­ρι­κα­νός συγ­γρα­φέ­ας και φιλό­σο­φος Χέν­ρι Ντέι­βιντ Θορό

1827 Ο τσά­ρος Νικό­λα­ος Α’ απο­δέ­χε­ται την παραί­τη­ση του Ιωάν­νη Καπο­δί­στρια από τη θέση του υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών της Ρωσί­ας, προ­κει­μέ­νου να ανα­λά­βει κυβερ­νή­της της Ελλάδας.

1836 Ανε­βαί­νει η πρώ­τη θεα­τρι­κή παρά­στα­ση στην Αθή­να, μια κωμω­δία του Μολιέρου.

1854 Γεν­νή­θη­κε ο ιδρυ­τής της Kodak Τζορτζ Ίστμαν που με τις εφευ­ρέ­σεις του έπαι­ξε σημα­ντι­κό ρόλο στην εξέ­λι­ξη της φωτογραφίας

1862 Το αμε­ρι­κα­νι­κό Κογκρέ­σο καθιε­ρώ­νει το Μετάλ­λιο της Τιμής, την ύψι­στη στρα­τιω­τι­κή παρα­ση­μο­φό­ρη­ση στις ΗΠΑ.

1884 Γεν­νή­θη­κε ο Ιτα­λός ζωγρά­φος Αμε­ντέο Μοντιλιάνι

1904 Γεν­νιέ­ται ο μεγά­λος Χιλια­νός κομ­μου­νι­στής ποι­η­τής Πάμπλο Νερού­ντα (τιμη­μέ­νος με Νόμπελ Λογο­τε­χνί­ας το 1971).

neruda

1904 Γεν­νή­θη­κε ο Κινέ­ζος πολι­τι­κός Ντεγκ Ξιαοπίνγκ

1904 Υπο­γρά­φε­ται συμ­φω­νία μετα­ξύ Βρε­τα­νί­ας και Γερ­μα­νί­ας, με σκο­πό να επι­λυ­θούν οι δια­φο­ρές μετα­ξύ των δυο χωρών.

1906 Ο Αλφρεντ Ντρέι­φους, Γάλ­λος αξιω­μα­τι­κός Πυρο­βο­λι­κού εβραϊ­κής κατα­γω­γής, ο οποί­ος είχε κατη­γο­ρη­θεί άδι­κα για προ­δο­σία, παίρ­νει τελι­κά χάρη και επι­στρέ­φει στο σύνταγ­μά του με το βαθ­μό του. Η περι­βό­η­τη «Υπό­θε­ση Ντρέι­φους» είχε εξε­λι­χθεί σε μεγά­λο σκάν­δα­λο της επο­χής, πυρο­δο­τώ­ντας λαϊ­κές αντι­δρά­σεις και δημιουρ­γώ­ντας κυβερ­νη­τι­κή κρίση.

1913 Αγή­μα­τα του Ελλη­νι­κού Στό­λου υπό τον πλοί­αρ­χο Γκί­νη, απε­λευ­θε­ρώ­νουν την Αλε­ξαν­δρού­πο­λη. Ο Ελλη­νι­κός Στρα­τός απε­λυ­θε­ρώ­νει την Ξάνθη.

1920 Ο ελλη­νι­κός Στρα­τός απε­λευ­θε­ρώ­νει την Αδριανούπολη.

1920 Ο Πρό­ε­δρος των ΗΠΑ. Γ. Γουίλ­σον εγκαι­νιά­ζει και επί­ση­μα πια την 77 χλμ. μήκους Διώ­ρυ­γα του Πανα­μά, η οποία βρι­σκό­ταν σε λει­τουρ­γία από το 1914. Σχε­δόν 5.600 εργά­τες πέθα­ναν κατά τη δεκα­ε­τή κατα­σκευή της Διώρυγας.

1932 Ο βασι­λιάς Γεώρ­γιος Ε’ της Βρε­τα­νί­ας εγκαι­νιά­ζει τη γέφυ­ρα Λάμπεθ του Λονδίνου.

1937 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός Μπιλ Κόσμπι

1937 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος Λιο­νέλ Ζοσπέν

1941 Η Σοβιε­τι­κή Ένω­ση και η Βρε­τα­νία υπο­γρά­φουν στη Μόσχα συμ­φω­νία για κοι­νή δρά­ση στον πόλε­μο κατά της ναζι­στι­κής Γερμανίας.

1942 Οι Ιάπω­νες εισβά­λουν στη Νέα Γουινέα.

1943 Στη Γερ­μα­νία, η αντι­να­ζι­στι­κή αντί­στα­ση ιδρύ­ει την Εθνι­κή Επι­τρο­πή Ελεύ­θε­ρης Γερμανίας.

1943 Τα σοβιε­τι­κά στρα­τεύ­μα­τα περ­νούν στην αντε­πί­θε­ση στο Κούρσκ. Η αντε­πί­θε­ση διαρ­κεί έως τις 23/8 και κατα­λή­γει με απο­φα­σι­στι­κή νίκη του Κόκ­κι­νου Στρα­τού που ουσια­στι­κά εξου­δε­τε­ρώ­νει την επι­θε­τι­κή ικα­νό­τη­τα της ναζι­στι­κής πολε­μι­κής μηχα­νής στο Ανα­το­λι­κό Μέτω­πο. Μετα­ξύ άλλων, η μάχη του Κούρσκ απο­τέ­λε­σε τη μεγα­λύ­τε­ρη ανα­μέ­τρη­ση αρμά­των μάχης στον κόσμο, με πάνω από 8.000 τανκ (και από τις δύο πλευ­ρές) να παρα­τάσ­σο­νται στο πεδίο της μάχης.

kursk 1

1944 Ξεκι­νά η διή­με­ρη μάχη του ΕΛΑΣ στην Αμφι­λο­χία, που έλη­ξε με νίκη. Οι απώ­λειες του εχθρού σε νεκρούς ήταν 450 Γερ­μα­νοί στρα­τιώ­τες και 70 ταγματασφαλίτες.

amfiloxia

1944 Ο ΕΛΑΣ χτυ­πά τους άνδρες της Ειδι­κής Ασφά­λειας και τις μηχα­νο­κί­νη­τες δυνά­μεις του Μπου­ρα­ντά που έκα­ναν επι­δρο­μή στα Πετρά­λω­να της Αθή­νας και τους διώ­χνει από τη συνοικία.

1948 Κατα­φθά­νουν στο μέτω­πο της Β. Πίν­δου ο βασι­λιάς Παύ­λος και ο αμε­ρι­κα­νός στρα­τη­γός Βαν Φλιτ, με σκο­πό να εξυ­ψώ­σουν το πεσμέ­νο ηθι­κό του κυβερ­νη­τι­κού στρα­τού. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με προ­κή­ρυ­ξή του προς του μαχη­τές και της μαχή­τριες του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού, τους καλεί να εντεί­νουν την πολε­μι­κή τους δρά­ση σ’ όλες τις γωνιές της Ελλάδας.

1955 Φτά­νουν στη Νέα Υόρ­κη οι πρώ­τοι 1.245 Ευρω­παί­οι μετα­νά­στες βάσει του νόμου περί μετα­νά­στευ­σης του 1953.

1962 Οι Rolling Stones δίνουν την πρώ­τη τους συναυ­λία, στο Marquee Club του Λονδίνου.

1967 Το καθε­στώς της 21ης Απρι­λί­ου αφαι­ρεί την ελλη­νι­κή ιθα­γέ­νεια από 480 Έλλη­νες πολίτες.

1976 Διε­ξά­γε­ται στο Κλει­στό της Γλυ­φά­δας ο πρώ­τος τελι­κός του Κυπέλ­λου Ελλά­δος στο μπά­σκετ μετα­ξύ Ολυ­μπια­κού-ΑΕΚ (81–79).

1979 Λήγει η μεγά­λης διάρ­κειας απερ­γία των ελλή­νων τρα­πε­ζο­ϋ­παλ­λή­λων, με επι­στρά­τευ­ση των απεργών

1990 Ο ανα­κρι­τής καλεί τον Ανδρέα Παπαν­δρέ­ου σε ανά­κρι­ση για την Τρά­πε­ζα Κρήτης

1991 Η Ελλά­δα κατα­κτά το χρυ­σό στο ποδό­σφαι­ρο στους Μεσο­γεια­κούς Αγώ­νες νικώ­ντας την Τουρ­κία με 3–1 στο ΟΑΚΑ.

1992 Ξεκι­νά το πρώ­το Πανευ­ρω­παϊ­κό Πρω­τά­θλη­μα Ελπί­δων Μπά­σκετ στο ΣΕΦ. Η Ιτα­λία ανα­κη­ρύσ­σε­ται πρω­τα­θλή­τρια κερ­δί­ζο­ντας την Ελλά­δα στον τελι­κό με 65–63 στις 19/7.

1993 Το θαλάσ­σιο κύμα που θα προ­κα­λέ­σει ένας σει­σμός μεγέ­θους 7,8 Ρίχτερ στην ακτή Χοκάι­ντο της Ιαπω­νί­ας θα προ­κα­λέ­σει το θάνα­το 202 ατό­μων στο μικρό νησί Οκουσίρι.

1994 Ο Παλαι­στί­νιος ηγέ­της Γιά­σερ Αρα­φάτ εγκα­θί­στα­ται στη Λωρί­δα της Γάζας, μετά από 27 χρόνια.

1996 Στη Βρε­τα­νία, Κάρο­λος και Νταϊ­ά­να συμ­φω­νούν στους όρους για την έκδο­ση του δια­ζυ­γί­ου τους.

1997 Στη Βολι­βία, ομά­δα εμπει­ρο­γνω­μό­νων ανα­κοι­νώ­νει επί­ση­μα ότι ανα­κα­λύ­φθη­καν τα οστά του Τσε Γκε­βά­ρα σε ομα­δι­κό τάφο της Βαλιεγράντε.

che

2016 Πέθα­νε ο Δημή­τρης Μαρω­νί­της, Έλλη­νας φιλό­λο­γος, μετα­φρα­στής και δοκιμιογράφος.

maronitis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο