Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 12 Φεβρουαρίου – Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία

 Σαν σήμε­ρα 12 Φεβρουα­ρί­ου - Μια ματιά στην ιστο­ρία του τόπου και του κόσμου. Γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε

1541 Ο Πέδρο ντε Βαλ­δί­βια, κατα­κτη­τής της Χιλής, ιδρύ­ει την πόλη Σαντιά­γο, τη μετέ­πει­τα πρω­τεύ­ου­σα της χώρας.

1709 Ο σκο­τσέ­ζος ναυ­τι­κός Αλε­ξά­ντερ Σέλ­κιρκ δια­σώ­ζε­ται, έπει­τα από τέσ­σε­ρα χρό­νια που έμει­νε απο­μο­νω­μέ­νος στο νησί Φερ­νά­ντεζ. Θα απο­τε­λέ­σει την έμπνευ­ση για το μυθι­στό­ρη­μα του Ντά­νιελ Ντε­φόε «Ροβιν­σών Κρούσος».

1804 Ιμά­νου­ελ Καντ, Γερ­μα­νός φιλό­σο­φος, ιδρυ­τής του κρι­τι­κού ιδε­α­λι­σμού. («Η κρι­τι­κή του καθα­ρού λόγου») (Γεν. 22/4/1724)

1809 Γεν­νή­θη­κε ο Κάρο­λος Δαρ­βί­νος, Aγγλος φυσιο­δί­φης, «πατέ­ρας» της θεω­ρί­ας περί της εξέ­λι­ξης των ειδών και της φυσι­κής επιλογής

darvinos

1809 Γεν­νή­θη­κε ο Αβρα­άμ Λίν­κολν, 16ος πρό­ε­δρος των ΗΠΑ

likoln

1821 γεν­νιέ­ται ο Γκου­στάβ Φλο­μπέρ. Ενας από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους μυθιστοριογράφους

flemper

1856 Πεθαί­νει ο Νικο­λάι Λομπα­τσέφ­σκι, ρώσος μαθη­μα­τι­κός, που έβα­λε τις βάσεις της Υπερ­βο­λι­κής μη ευκλεί­δειας γεωμετρίας

1861 Διε­ξά­γε­ται ο πρώ­τος δια­συλ­λο­γι­κός αγώ­νας στην ιστο­ρία του ποδο­σφαί­ρου. Στο Σέφιλντ της Αγγλί­ας τίθε­νται αντι­μέ­τω­πες η Σέφιλντ (Sheffield F.C.) και η Χάλαμ (Ηallam FC). Σήμε­ρα και οι δύο αυτές ομά­δες αγω­νί­ζο­νται στο τοπι­κό ερα­σι­τε­χνι­κό πρωτάθλημα.

1873 Πέθα­νε ο Σπυ­ρί­δων Τρι­κού­πης, Ελλη­νας ιστο­ρι­κός της Ελλη­νι­κής Επα­νά­στα­σης και πολι­τι­κός, πατέ­ρας του Χαρί­λα­ου Τρι­κού­πη. (Γεν. 1788)

1911 Στην Ελλά­δα, με ψήφι­σμά τους προς τη Βου­λή, πολ­λοί καθη­γη­τές του Πανε­πι­στη­μί­ου ζητούν να καθιε­ρω­θεί ως επί­ση­μη γλώσ­σα του ελλη­νι­κού κρά­τους η καθαρεύουσα.

1922  Δημο­σιεύ­ε­ται το «Δημο­κρα­τι­κό Μανι­φέ­στο» του Αλέ­ξαν­δρου Παπα­να­στα­σί­ου, ένα κεί­με­νο στο οποίο καταγ­γέλ­λε­ται η κατα­στρο­φι­κή πολι­τι­κή των τότε φιλο­βα­σι­λι­κών κυβερ­νή­σε­ων στο Μικρα­σια­τι­κό Ζήτημα.

1928 Μαζι­κά ένο­πλα συλ­λα­λη­τή­ρια των αγρο­τών της Κρή­της κατά της βαριάς φορο­λο­γί­ας που επέ­βαλ­λε η κυβέρ­νη­ση. Η κυβέρ­νη­ση απα­ντά με έκτα­κτα μέτρα και την απο­στο­λή στο νησί μονά­δων στρα­τού και χωροφυλακής.

1934 Ξεκι­νά στη Βιέν­νη απερ­γία (με την υπο­στή­ρι­ξη του μικρού και παρά­νο­μου ΚΚ Αυστρί­ας) η οποία γρή­γο­ρα μετε­ξε­λίσ­σε­ται σε πραγ­μα­τι­κή εξέ­γερ­ση ενά­ντια στην φασι­στι­κή κυβέρ­νη­ση Ντόλ­φους. Η εξέ­γερ­ση συντρί­φτη­κε έπει­τα από μερι­κές μέρες ηρω­ι­κών μαχών και κάτω από την προ­δο­τι­κή στά­ση της σοσιαλδημοκρατίας.

1935 Αρχί­ζει η δίκη για την από­πει­ρα δολο­φο­νί­ας του Βενι­ζέ­λου. Οι περισ­σό­τε­ροι κατη­γο­ρού­με­νοι είναι στε­λέ­χη της Ασφάλειας.

1945 Υπο­γρά­φε­ται μετα­ξύ των εκπρο­σώ­πων της Κυβέρ­νη­σης και του ΕΑΜ, η Συμ­φω­νία της Βάρ­κι­ζας η οποία επι­χεί­ρη­σε να τερ­μα­τί­σει θεσμι­κά τις πολι­τι­κές και πολε­μι­κές συγκρού­σεις, που έμει­ναν στην ιστο­ρία ως «Δεκεμ­βρια­νά».

Η Συμ­φω­νία προ­έ­βλε­πε μετα­ξύ άλλων: α) τη μονο­με­ρή απο­στρά­τευ­ση του ΕΛΑΣ και συγκρό­τη­ση εθνι­κού στρα­τού μέσα από κανο­νι­κή στρα­το­λο­γία, β) την εκκα­θά­ρι­ση του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού από δωσί­λο­γους και φασι­στι­κά στοι­χεία και γ) τη διε­νέρ­γεια δημο­ψη­φί­σμα­τος και στη συνέ­χεια εκλο­γών μέσα στο 1945.

sumfonia arkizas

1946 Συνέρ­χε­ται στην Αθή­να η 2η Ολο­μέ­λεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Ολο­μέ­λεια, απο­φά­σι­σε την προ­ο­δευ­τι­κή έναρ­ξη του ένο­πλου αγώ­να, σε συν­δυα­σμό πάντα με την πολι­τι­κή δου­λειά και τη μαζι­κή πάλη για τη συμ­φι­λί­ω­ση και για την ειρη­νι­κή εσω­τε­ρι­κή δημο­κρα­τι­κή εξέ­λι­ξη και την απο­χή από τις εκλογές.

enopli pali

1947 Αμε­ρι­κα­νι­κή επέμ­βα­ση στην Ελλά­δα με «Δόγ­μα Τρούμαν»

dogma truman

1962 Ο σοβιε­τι­κός κοσμο­ναύ­της Γιού­ρι Γκα­γκά­ριν, ο πρώ­τος άνθρω­πος που ταξί­δε­ψε στο διά­στη­μα, επι­σκέ­πτε­ται την Αθήνα

1972 Οι ΗΠΑ υπο­τι­μούν το δολά­ριο κατά 10%, ώστε να τερ­μα­τί­σουν τη νομι­σμα­τι­κή κρί­ση, που επί δύο βδο­μά­δες συγκλο­νί­ζει τις ευρω­παϊ­κές χρη­μα­τα­γο­ρές. Πρό­κει­ται για καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση υπερ­συσ­σώ­ρευ­σης, που έχει ξεκι­νή­σει από το 1972 και στη συγκε­κρι­μέ­νη φάση εκδη­λώ­νε­ται ως νομι­σμα­τι­κή και στη συνέ­χεια ως πετρελαϊκή.

1973  Στον πόλε­μο του Βιετ­νάμ, απε­λευ­θε­ρώ­νο­νται από τους Βιετ­κόνγκ, (Εθνι­κό μέτω­πο για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση του Βιετ­νάμ) οι πρώ­τοι Αμε­ρι­κα­νοί αιχ­μά­λω­τοι πολέμου.

1980 Πέθα­νε η ηθο­ποιός, Γεωρ­γία Βασι­λειά­δου, η πιο όμορ­φη άσχη­μη του ελλη­νι­κού κινηματογράφου

georgia vasileiadou 1

2001 Δημο­σιο­ποιεί­ται από επι­στή­μο­νες η πλή­ρης κατα­γρα­φή του ανθρώ­πι­νου γενε­τι­κού κώδι­κα, των πλη­ρο­φο­ριών που καθο­ρί­ζουν τα γενε­τι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά του ανθρώ­που. Αμε­ρι­κα­νοί και Βρε­τα­νοί επι­στή­μο­νες δημο­σιεύ­ουν στα περιο­δι­κά Science και Nature τα απο­τε­λέ­σμα­τα μιας δεκά­χρο­νης έρευ­νας για την απο­κω­δι­κο­ποί­η­ση του ανθρώ­πι­νου γονι­διώ­μα­τος (DNA), σύμ­φω­να με τα οποία, ο άνθρω­πος δια­θέ­τει περί­που 30–40.000 γονί­δια, τα οποία είναι κατά 98% ταυ­τό­ση­μα με αυτά του χιμπα­τζή, ενώ μετα­ξύ ανθρώ­πων το DNA δια­φέ­ρει μόνο κατά 0,25.

2002 Ξεκι­νά στην Χάγη η δίκη του Σλό­μπο­νταν Μιλό­σε­βιτς, Προ­έ­δρου της Γιου­γκο­σλα­βί­ας την περί­ο­δο των βομ­βαρ­δι­σμών της από το ΝΑΤΟ το 1999. Στό­χος της δίκης — παρω­δί­ας είναι να μη δικα­στεί μόνον ο Σλ. Μιλό­σε­βιτς, αλλά νοε­ρά να «κάτσει στο σκα­μνί» κάθε διά­θε­ση στο κόσμο να αντι­στα­θεί στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέδια.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο