Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 13 Απριλίου

1314  Ο βασι­λιάς Εδουάρ­δος Β’ απα­γο­ρεύ­ει τα παι­χνί­δια στους δρό­μους του Λον­δί­νου, τα οποία εκεί­νη την επο­χή ήταν τόσο δημο­φι­λή ώστε να δημιουρ­γού­νται προ­βλή­μα­τα. Το κυρί­αρ­χο παι­χνί­δι ήταν ένα είδος ποδο­σφαί­ρου με μπά­λα από κύστη γου­ρου­νιού. Στην ουσία πρό­κει­ται για την πρώ­τη απα­γό­ρευ­ση διε­ξα­γω­γής αγώ­νων ποδοσφαίρου.

1743  Γεν­νή­θη­κε ο Τόμας Τζέ­φερ­σον, βασι­κός συγ­γρα­φέ­ας της Δια­κή­ρυ­ξης της Ανε­ξαρ­τη­σί­ας και Πρό­ε­δρος των ΗΠΑ από το 1801 ως το 1809. Ως Πρό­ε­δρος, αγό­ρα­σε την περιο­χή της Λουι­ζιά­νας από τη Γαλ­λία. Θεω­ρεί­ται ο δημιουρ­γός της Αμε­ρι­κα­νι­κής Δημο­κρα­τί­ας. Πέθα­νε το 1826.

1808 Γεν­νή­θη­κε Αντό­νιο Μέου­τσι, Ιτα­λός εφευ­ρέ­της. Από πολ­λούς θεω­ρεί­ται αυτός που ανα­κά­λυ­ψε το τηλέ­φω­νο, εφεύ­ρε­ση που απο­δί­δε­ται στον Αλε­ξά­ντερ Γκρά­χαμ Μπελ

1822 Οι πολιορ­κη­μέ­νοι από τους Τούρ­κους στον πύρ­γο του Ζαφει­ρά­κη στη Νάου­σα πραγ­μα­το­ποιούν ηρω­ι­κή έξο­δο. Τα γυναι­κό­παι­δα συγκε­ντρώ­νο­νται στη γέφυ­ρα της Αρα­πί­τσας και ρίχνο­νται στον καταρ­ρά­κτη, επα­να­λαμ­βά­νο­ντας το χορό του Ζαλόγγου

1892 Η πρώ­τη απερ­γία γυναι­κών στην Ελλά­δα από τις υφά­ντριες του εργο­στα­σί­ου των Αδελ­φών Ρετσί­να, στον Πειραιά

Η πρώ­τη απερ­γία γυναι­κών στην Ελλάδα

1897 Η Λάρι­σα κατα­λαμ­βά­νε­ται από τα τουρ­κι­κά στρα­τεύ­μα­τα, κατά τη διάρ­κεια του σύντο­μου Ελλη­νο­τουρ­κι­κού Πολέ­μου. Ο πόλε­μος κρά­τη­σε 30 μέρες και έλη­ξε με ήττα της Ελλά­δας. Ως απο­τέ­λε­σμα παρα­χώ­ρη­σε μικρό κομ­μά­τι της Θεσ­σα­λί­ας στην Οθω­μα­νι­κή Αυτο­κρα­το­ρία ενώ της επι­βλή­θη­καν υπέ­ρο­γκες πολε­μι­κές απο­ζη­μιώ­σεις, για την απο­πλη­ρω­μή των οποί­ων ανα­γκά­στη­κε να προ­σφύ­γει σε δανει­σμό. Έτσι στην Ελλά­δα, που πριν 4 χρό­νια είχε κηρύ­ξει πτώ­χευ­ση, επι­βλή­θη­κε από τους πιστω­τές της Διε­θνής Οικο­νο­μι­κός Έλεγ­χος, με σκο­πό τον έλεγ­χο των δημό­σιων εσό­δων και την «εξυ­γί­αν­ση» των δημό­σιων οικο­νο­μι­κών. Στό­χος του ΔΟΕ: η εξα­σφά­λι­ση για τους ξένους ομο­λο­γιού­χους της τακτι­κής είσπρα­ξης των τοκο­χρε­ο­λυ­σί­ων (των δανεί­ων), ελα­χι­στο­ποιώ­ντας ταυ­τό­χρο­να τον κίν­δυ­νο μη κατα­βο­λής τους.

1906 Γεν­νή­θη­κε ο Ιρλαν­δός θεα­τρι­κός συγ­γρα­φέ­ας, Σάμιου­ελ Μπέ­κετ. Απ’ τους σημα­ντι­κό­τε­ρους θεα­τρι­κούς συγ­γρα­φείς της επο­χής μας. Εζη­σε στη Γαλ­λία και έγι­νε ευρύ­τε­ρα γνω­στός με το θεα­τρι­κό του έργο «Περι­μέ­νο­ντας τον Γκο­ντό». Κέρ­δι­σε το Νόμπελ Λογο­τε­χνί­ας το 1969. Πέθα­νε το 1990.

1919 Η μεγά­λη σφα­γή του Αρμι­τσάρ στη Βόρεια Ινδία: Βρε­τα­νι­κές δυνά­μεις ανοί­γουν πυρ κατά χιλιά­δων Ινδών που είχαν συγκε­ντρω­θεί για παρα­δο­σια­κή εορ­τή, υπο­πτευό­με­νοι εξέ­γερ­ση. Σύμ­φω­να με τις βρε­τα­νι­κές αρχές 379 Ινδοί σκο­τώ­θη­καν από τα πυρά, ενώ ινδι­κές πηγές κάνουν λόγω για πάνω από 1.000 νεκρούς.

1924 Δημο­ψή­φι­σμα επι­σφρα­γί­ζει την από­φα­ση της 4ης Εθνο­συ­νέ­λευ­σης, με την οποία η Ελλά­δα ανα­κη­ρύσ­σο­νταν αβα­σί­λευ­τη δημο­κρα­τία (υπέρ 70%). Ο ναύ­αρ­χος Παύ­λος Κου­ντου­ριώ­της ανα­λαμ­βά­νει προ­σω­ρι­νός Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας. Το ΣΕΚΕ (Κ) στο δημο­ψή­φι­σμα αυτό είχε ταχθεί δρα­στή­ρια κατά της μοναρχίας.

1924 Ιδρύ­ε­ται στην Αθή­να από πρό­σφυ­γες της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης η Αθλη­τι­κή Ένω­ση Κων­στα­ντι­νού­πο­λης (ΑΕΚ).

1926 Γεν­νή­θη­κε η μεγά­λη ηθο­ποιός, Έλλη Λαμπέ­τη, καλ­λι­τε­χνι­κό ψευ­δώ­νυ­μο της Ελέ­νης Λούκου.

1936 Ο βασι­λιάς Γεώρ­γιος Β’ διο­ρί­ζει πρω­θυ­πουρ­γό τον Ιωάν­νη Μετα­ξά, αρχη­γό του Κόμ­μα­τος των Ελευ­θε­ρο­φρό­νων, ο οποί­ος δια­θέ­τει στη Βου­λή μόνο έξι βουλευτές.

1945 Η Βιέν­νη, η πρώ­τη ξένη πρω­τεύ­ου­σα, που κατε­λή­φθη από τον Χίτλερ, ελευ­θε­ρώ­νε­ται από τον Κόκ­κι­νο Στρατό

1947 Γεν­νιέ­ται ο μου­σι­κο­συν­θέ­της Θάνος Μικρούτσικος

1964 Ο Σίντ­νεϊ Πουα­τιέ γίνε­ται ο πρώ­τος Αφρο­α­με­ρι­κα­νός ηθο­ποιός, που βρα­βεύ­ε­ται με Όσκαρ.

1970 Κάτω από διε­θνείς πιέ­σεις, η Χού­ντα απε­λευ­θε­ρώ­νει το Μίκη Θεο­δω­ρά­κη, ο οποί­ος φεύ­γει για το Παρί­σι, όπου τον περι­μέ­νουν η Μελί­να Μερ­κού­ρη και ο Κώστας Γαβράς.

1984 Πέθα­νε ο ηθο­ποιός, Διο­νύ­σης Παπαγιαννόπουλος

1992 Συγκα­λεί­ται για δεύ­τε­ρη φορά το Συμ­βού­λιο των Πολι­τι­κών Αρχη­γών υπό τον Πρό­ε­δρο της Δημο­κρα­τί­ας, Κων­στα­ντί­νο Καρα­μαν­λή, για το θέμα της ΠΓΔΜ. Ο πρω­θυ­πουρ­γός, Κων­στα­ντί­νος Μητσο­τά­κης, ανα­κοι­νώ­νει ότι ανα­λαμ­βά­νει ο ίδιος το ΥΠΕΞ, απο­μα­κρύ­νο­ντας από το Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών τον Αντώ­νη Σαμαρά.

1995 Στην Ουκρα­νία, ο Πρό­ε­δρος, Φρά­νιο Κού­τσμαν, δεσμεύ­ε­ται στην αντι­προ­σω­πεία της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης ότι μέχρι το 2000 θα κλεί­σει ο πυρη­νι­κός αντι­δρα­στή­ρας του Τσερνόμπιλ

1999 Ενώ η ΝΑΤΟι­κή θηριω­δία κατά της Γιου­γκο­σλα­βί­ας συνε­χί­ζε­ται, ο Πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλί­ντον εκδί­δει διά­ταγ­μα, εντάσ­σο­ντας την ελλη­νι­κή επι­κρά­τεια, πάνω από τον 39ο παράλ­λη­λο, στην εμπό­λε­μη ζώνη.

2003 Τρα­γω­δία στα Τέμπη. Το τρα­γι­κό δυστύ­χη­μα με απο­λο­γι­σμό είκο­σι ένα μαθη­τές νεκρούς και τριά­ντα δύο τραυ­μα­τί­ες σημειώ­νε­ται στην εθνι­κή οδό Αθή­νας- Θεσ­σα­λο­νί­κης, κοντά στο εκκλη­σά­κι της Αγί­ας Παρα­σκευ­ής, στα Τέμπη. Οι 21 μαθη­τές από το Λύκειο Μακρο­χω­ρί­ου Ημα­θί­ας χάνουν τη ζωή τους, όταν ντα­λί­κα διεμ­βο­λί­ζει το του­ρι­στι­κό λεω­φο­ρείο στο οποίο επι­βαί­νουν. Προ­φυ­λα­κι­στέ­οι κρί­νο­νται ο οδη­γός Δημή­τρης Ντό­λας και οι ιδιο­κτή­τες της νταλίκας.

2010 Πέθα­νε τρα­γου­δι­στής, μου­σι­κός και στι­χουρ­γός- πρώ­ην μέλος των Πυξ Λαξ- Μάνος Ξυδούς.

2015 Πέθα­νε ο Εντουάρ­ντο Γκα­λε­ά­νο, ουρου­γουα­νός συγ­γρα­φέ­ας. (Γεν. 3/9/1940)

ΕΝΤΟΥΑΡΝΤΟ ΓΚΑΛΕΑΝΟ (1940–2015)

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο