Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 13 Απριλίου

1314  Ο βασι­λιάς Εδουάρ­δος Β’ απα­γο­ρεύ­ει τα παι­χνί­δια στους δρό­μους του Λον­δί­νου, τα οποία εκεί­νη την επο­χή ήταν τόσο δημο­φι­λή ώστε να δημιουρ­γού­νται προ­βλή­μα­τα. Το κυρί­αρ­χο παι­χνί­δι ήταν ένα είδος ποδο­σφαί­ρου με μπά­λα από κύστη γου­ρου­νιού. Στην ουσία πρό­κει­ται για την πρώ­τη απα­γό­ρευ­ση διε­ξα­γω­γής αγώ­νων ποδοσφαίρου.

1743  Γεν­νή­θη­κε ο Τόμας Τζέ­φερ­σον, 3ος Πρό­ε­δρος των ΗΠΑ, ο οποί­ος συνέ­τα­ξε την Δια­κή­ρυ­ξη της Ανεξαρτησίας

1906 Γεν­νή­θη­κε ο Ιρλαν­δός θεα­τρι­κός συγ­γρα­φέ­ας, Σάμιου­ελ Μπέ­κετ, που βρα­βεύ­τη­κε με Νόμπελ Λογο­τε­χνί­ας το 1969 («Περι­μέ­νο­ντας τον Γκοντό»)

1924 Δημο­ψή­φι­σμα επι­σφρα­γί­ζει την από­φα­ση της 4ης Εθνο­συ­νέ­λευ­σης, με την οποία η Ελλά­δα ανα­κη­ρύσ­σο­νταν αβα­σί­λευ­τη δημο­κρα­τία (υπέρ 70%). Ο ναύ­αρ­χος Παύ­λος Κου­ντου­ριώ­της ανα­λαμ­βά­νει προ­σω­ρι­νός Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας. Το ΣΕΚΕ (Κ) στο δημο­ψή­φι­σμα αυτό είχε ταχθεί δρα­στή­ρια κατά της μοναρχίας.

1924 Ιδρύ­ε­ται στην Αθή­να από πρό­σφυ­γες της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης η Αθλη­τι­κή Ένω­ση Κων­στα­ντι­νού­πο­λης (ΑΕΚ).

1926 γεν­νή­θη­κε η μεγά­λη ηθο­ποιός, Έλλη Λαμπέ­τη, καλ­λι­τε­χνι­κό ψευ­δώ­νυ­μο της Ελέ­νης Λούκου.

1936 Ο βασι­λιάς Γεώρ­γιος Β’ διο­ρί­ζει πρω­θυ­πουρ­γό τον Ιωάν­νη Μετα­ξά, αρχη­γό του Κόμ­μα­τος των Ελευ­θε­ρο­φρό­νων, ο οποί­ος δια­θέ­τει στη Βου­λή μόνο έξι βουλευτές.

1945 Η Βιέν­νη, η πρώ­τη ξένη πρω­τεύ­ου­σα, που κατε­λή­φθη από τον Χίτλερ, ελευ­θε­ρώ­νε­ται από τον Κόκ­κι­νο Στρατό.

1964 Ο Σίντ­νεϊ Πουα­τιέ γίνε­ται ο πρώ­τος Αφρο­α­με­ρι­κα­νός ηθο­ποιός, που βρα­βεύ­ε­ται με Όσκαρ.

1970 Κάτω από διε­θνείς πιέ­σεις, η Χού­ντα απε­λευ­θε­ρώ­νει το Μίκη Θεο­δω­ρά­κη, ο οποί­ος φεύ­γει για το Παρί­σι, όπου τον περι­μέ­νουν η Μελί­να Μερ­κού­ρη και ο Κώστας Γαβράς.

1984 Πέθα­νε ο ηθο­ποιός, Διο­νύ­σης Παπαγιαννόπουλος

1992 Συγκα­λεί­ται για δεύ­τε­ρη φορά το Συμ­βού­λιο των Πολι­τι­κών Αρχη­γών υπό τον Πρό­ε­δρο της Δημο­κρα­τί­ας, Κων­στα­ντί­νο Καρα­μαν­λή, για το θέμα της ΠΓΔΜ. Ο πρω­θυ­πουρ­γός, Κων­στα­ντί­νος Μητσο­τά­κης, ανα­κοι­νώ­νει ότι ανα­λαμ­βά­νει ο ίδιος το ΥΠΕΞ, απο­μα­κρύ­νο­ντας από το Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών τον Αντώ­νη Σαμαρά.

1995 Στην Ουκρα­νία, ο Πρό­ε­δρος, Φρά­νιο Κού­τσμαν, δεσμεύ­ε­ται στην αντι­προ­σω­πεία της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης ότι μέχρι το 2000 θα κλεί­σει ο πυρη­νι­κός αντι­δρα­στή­ρας του Τσερνόμπιλ.

2003 Τρα­γω­δία στα Τέμπη. Το τρα­γι­κό δυστύ­χη­μα με απο­λο­γι­σμό είκο­σι ένα μαθη­τές νεκρούς και τριά­ντα δύο τραυ­μα­τί­ες σημειώ­νε­ται στην εθνι­κή οδό Αθή­νας- Θεσ­σα­λο­νί­κης, κοντά στο εκκλη­σά­κι της Αγί­ας Παρα­σκευ­ής, στα Τέμπη. Οι 21 μαθη­τές από το Λύκειο Μακρο­χω­ρί­ου Ημα­θί­ας χάνουν τη ζωή τους, όταν ντα­λί­κα διεμ­βο­λί­ζει το του­ρι­στι­κό λεω­φο­ρείο στο οποίο επι­βαί­νουν. Προ­φυ­λα­κι­στέ­οι κρί­νο­νται ο οδη­γός Δημή­τρης Ντό­λας και οι ιδιο­κτή­τες της νταλίκας.

2010 ο πέθα­νε τρα­γου­δι­στής, μου­σι­κός και στι­χουρ­γός- πρώ­ην μέλος των Πυξ Λαξ- Μάνος Ξυδούς.

2015 Πέθα­νε ο Εντουάρ­ντο Γκα­λε­ά­νο, ουρου­γουα­νός συγ­γρα­φέ­ας. (Γεν. 3/9/1940)

ΕΝΤΟΥΑΡΝΤΟ ΓΚΑΛΕΑΝΟ (1940–2015)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο