Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 14 Ιουλίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμερα 14 Ιουλίου

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

1789 Πέφτει η Βαστί­λη, σύμ­βο­λο του γαλ­λι­κού απο­λυ­ταρ­χι­κού καθε­στώ­τος. Ξεκι­νά η Γαλ­λι­κή Επανάσταση.

vastili

1795 Η “Μασ­σα­λιώ­τι­δα” υιο­θε­τεί­ται και επί­ση­μα ως ο εθνι­κός ύμνος της Γαλ­λί­ας. Γρά­φτη­κε το 1792 από τον Ρου­ζέ ντε Λιλ.

massaliotida

1816 Γεν­νή­θη­κε ο Ζοζέφ Αρτίρ Κοντ Ντε Γκο­μπι­νό, γάλ­λος διπλω­μά­της, θεω­ρη­τι­κός του ρατσι­σμού και της λευ­κής υπε­ρο­χής μέσα από το βιβλίο του «Δοκί­μιο για την ανι­σό­τη­τα των ανθρω­πί­νων φυλών» (1855). (Θαν. 13/10/1882)

1858 Γεν­νή­θη­κε η Έμι­λι Πάνκ­χερστ μαχη­τι­κή Βρε­τα­νί­δα, που ηγή­θη­κε του κινή­μα­τος των σου­φρα­ζε­τών για την ανα­γνώ­ρι­ση του δικαιώ­μα­τος της ψήφου στις γυναίκες

1867 Ο Σου­η­δός βιο­μή­χα­νος Αλφρεντ Νόμπελ επι­δει­κνύ­ει για πρώ­τη φορά στο λατο­μείο Μέρ­στ­χαμ (Βρε­τα­νία) τη νέα του ανα­κά­λυ­ψη, τη δυναμίτιδα

1868 Γεν­νή­θη­κε η Βρε­τα­νί­δα πρά­κτο­ρας, αρχαιο­λό­γος και συγ­γρα­φέ­ας Γερ­τρού­δη Μπελ, αρχαιο­λό­γος και συγ­γρα­φέ­ας, η οποία φέρε­ται να «εφηύ­ρε» το Ιράκ, με τη μορ­φή που το γνω­ρί­ζου­με σήμε­ρα. Θεω­ρεί­ται ότι σχε­δί­α­σε στην ουσία τα σύνο­ρα της χώρας, τα οποία συμπε­ρι­λάμ­βα­ναν τις τρεις μεγά­λες διοι­κη­τι­κές περι­φέ­ρειες της πρώ­ην Μεσο­πο­τα­μί­ας. Κάποιοι, μάλι­στα, την απο­κά­λε­σαν ως «μη εστεμ­μέ­νη βασί­λισ­σα του Ιράκ». (Θαν. 12/7/1926)

1881 Ο Ρίν­γκο Σταρ ο δια­βό­η­τος πιστο­λέ­ρο-τζέ­ντλε­μαν βρί­σκε­ται νεκρός στο φαράγ­γι Τέρ­κι Κρικ της Αριζόνα

1904 Σύμ­φω­να με το Ιου­λια­νό ημε­ρο­λό­γιο πεθαί­νει ο Ρώσος δρα­μα­τουρ­γός Άντον Τσέχοφ.

1905 Η Κρη­τι­κή Βου­λή ζητά από τις Μεγά­λες Δυνά­μεις να κυρώ­σουν την ένω­σή της με την Ελλάδα.

1913 Ο ελλη­νι­κός στρα­τός κατα­λαμ­βά­νει την Ξάν­θη, κατά τον Β’ Βαλ­κα­νι­κό Πόλεμο.

1913 Γεν­νή­θη­κε ο Τζέρ­λαντ Φορντ, πρό­ε­δρος των ΗΠΑ

1918 Γεν­νή­θη­κε ο Σου­η­δός σκη­νο­θέ­της Ίνγκ­μαρ Μπέργκμαν

igmar

1919 Γεν­νή­θη­κε στην Πάρ­μα ο Ιτα­λός ηθο­ποιός Λίνο Βεντούρα

1921 Οι Ιτα­λοί μετα­νά­στες εργά­τες Nicola Sacco & Bartolomeo Vanzetti -Νικό­λα Σάκο & Μπαρ­το­λο­μέο Βαν­τσέ­τι, που είχαν κατη­γο­ρη­θεί ότι σκό­τω­σαν δύο υπαλ­λή­λους, κατά τη διάρ­κεια ληστεί­ας ενός κατα­στή­μα­τος υπο­δη­μά­των στη Μασα­χου­σέ­τη, κατα­δι­κά­ζο­νται σε θάνατο.
Η κατη­γο­ρία ήταν σκη­νο­θε­τη­μέ­νη και στό­χο είχε να πλή­ξει το εργα­τι­κό κίνη­μα των ΗΠΑ, στο οποίο οι δύο πρωτοστατούσαν.

Όταν στις 22/8/1927 οι Σάκο και Βαν­τσέ­τι θα εκτε­λού­νταν, το πρω­το­σέ­λι­δο του Ριζο­σπά­στη έγραφε:
«ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΘΗ — Ο ΣΑΚΚΟ ΚΑΙ Ο ΒΑΝΖΕΤΤΙ ΕΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ — ΑΝΤΙΚΡΥΣΑΝ ΜΕ ΚΑΤΑΠΛΗΣΣΟΥΣΑΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟΝ — ΕΞΕΓΕΡΣΙΣ ΕΙΣ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ — ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ».

«Τα λόγια μας, η ζωή και ο πόνος μας δεν είναι τίπο­τα. Ο θάνα­τός μας — ο θάνα­τος ενός παπου­τσή κι ενός φτω­χού ψαρά — είναι το παν για μας! Η τελευ­ταία στιγ­μή μάς ανή­κει — η θανά­σι­μη αγω­νία είναι ο θρί­αμ­βός μας…»
Μπαρ­το­λο­μέο Βαντσέτι

sako

1223 Πέθα­νε ο Φίλιπ­πος Β’ της Γαλλίας

1933 Ο Χίτλερ ανα­κοι­νώ­νει ότι, το μόνο νόμι­μο κόμ­μα στη Γερ­μα­νία είναι το Εθνι­κο­σο­σια­λι­στι­κό, το κόμ­μα των Ναζί.

1941 Η εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κή οργά­νω­ση «Ελευ­θε­ρία» βγά­ζει στο βου­νό Κερ­δύ­λια — Νιγρί­τας την πρώ­τη ένο­πλη ανταρ­το­ο­μά­δα, που την απο­τε­λού­σαν 60 ένο­πλοι με επι­κε­φα­λής τον έφε­δρο ανθυ­πο­λο­χα­γό του πυρο­βο­λι­κού Θανά­ση Γκέ­νιο (Λασ­σά­νης). Η ομά­δα αυτή, που συγκρο­τή­θη­κε με πρω­το­βου­λία του Γρα­φεί­ου Μακε­δο­νί­ας-Θρά­κης του ΚΚΕ, είχε την ονο­μα­σία «Οδυσ­σέ­ας Ανδρού­τσος», ενώ εξέ­δω­σε και πολυ­γρα­φη­μέ­νη εφη­με­ρί­δα με τον ίδιο τίτλο.

1942 Το Εθνι­κό Κογκρέ­σο της Ινδί­ας ζητά την απο­χώ­ρη­ση των Βρετανών.

1943 Σκο­τώ­θη­κε στην Ιτα­λία ο Λουτζ Λονγκ, αντί­πα­λος του Τζέ­σε Όου­ενς στο μήκος, στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Βερο­λί­νου το 1936. Ο Λονγκ είχε στα­λεί στην πρώ­τη γραμ­μή ως… τιμω­ρία για την ήττα του από τον Όουενς.

Λουτζ Λονγκ, ο αθλη­τής που αψή­φι­σε τον Χίτλερ, σκο­τώ­θη­κε στο μέτω­πο, σαν σήμερα

1945 H Ιτα­λία κηρύσ­σει τον πόλε­μο στην Ιαπωνία.

1951 Σε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης κηρύσ­σε­ται το Μισού­ρι των ΗΠΑ, λόγω των κατα­στρο­φι­κών πλημ­μυ­ρών, που σημειώ­νο­νται στην περιο­χή, οι οποί­ες αφή­νουν 500.000 κατοί­κους άστεγους.

1953 Στο Παρί­σι, 7 άτο­μα σκο­τώ­νο­νται κι άλλα 130 τραυ­μα­τί­ζο­νται κατά τη διάρ­κεια δια­δη­λώ­σε­ων των βορειο­α­φρι­κα­νών την ημέ­ρα της επε­τεί­ου της εξέ­γερ­σης της Βαστίλης.

1958 Το μη επαν­δρω­μέ­νο αμε­ρι­κα­νι­κό δια­στη­μι­κό εξε­ρευ­νη­τι­κό όχη­μα Mariner 4 προ­σεγ­γί­ζει τον Άρη και μετα­βι­βά­ζει στη γη τις πρώ­τες φωτο­γρα­φί­ες από τον γεμά­τη κρα­τή­ρες επι­φά­νεια του Κόκ­κι­νου Πλανήτη.

1962 Εγκα­θί­στα­νται στον Άρα­ξο από τις ΗΠΑ οι πρώ­τες ατο­μι­κές βόμβες.

1965 ο δορυ­φό­ρος Mariner 4, που είχε εκτο­ξευ­τεί το 1964, στέλ­νει για πρώ­τη φορά φωτο­γρα­φί­ες από τον Άρη.

1969 Ένας δια­φι­λο­νι­κού­με­νος ποδο­σφαι­ρι­κός αγώ­νας ανά­με­σα στο Ελ Σαλ­βα­δόρ και την Ονδού­ρα προ­κα­λεί τον πόλε­μο μετα­ξύ των δύο χωρών, με 3.000 νεκρούς και τραυματίες.

polemos podosfairou

1990 Μετά το “πρά­σι­νο φως” της Άγκυ­ρας, τα τουρ­κι­κά στρα­τεύ­μα­τα κατο­χής παρα­δί­δουν την Αμμό­χω­στο στο ψευ­δο­κρά­τος του Ντενκτάς.

1992 Δολο­φο­νι­κή από­πει­ρα σε βάρος του υπουρ­γού Οικο­νο­μι­κών Γιάν­νη Παλαιο­κρασ­σά πραγ­μα­το­ποιεί­ται από την τρο­μο­κρα­τι­κή οργά­νω­ση της 17Ν, με απο­τέ­λε­σμα να σκο­τω­θεί ο 22χρονος Θάνος Αξαρ­λιάν και να τραυ­μα­τι­στούν άλλοι πέντε πολίτες.

1993 Ισχυ­ρός σει­σμός, μεγέ­θους 5,4 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ, πλήτ­τει την Πάτρα, με απο­τέ­λε­σμα ένας άνθρω­πος να χάσει τη ζωή του από καρ­δια­κή προ­σβο­λή και πολ­λοί να τραυματιστούν.

2004 Μεγά­λη επι­τυ­χία των ελλη­νι­κών και ισπα­νι­κών διω­κτι­κών αρχών στον Ατλα­ντι­κό κατά του διε­θνούς δικτύ­ου δια­κί­νη­σης ναρκωτικών.
Ύστε­ρα από πέντε μηνών παρα­κο­λού­θη­ση του πλοί­ου “Africa One”, ελλη­νι­κών συμ­φε­ρό­ντων, βρί­σκο­νται και κατά­σχο­νται 4,5 τόνοι κοκα­ΐ­νης. Τέσ­σε­ρις Έλλη­νες ναυ­τι­κοί και ένας Ιτα­λός, συλ­λαμ­βά­νο­νται, ενώ στην Αθή­να και τον Πει­ραιά γίνο­νται προ­σα­γω­γές υπό­πτων και δεσμεύ­ο­νται λογα­ρια­σμοί εται­ρειών και προ­σώ­πων, ύψους δεκά­δων εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο