Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 14 Νοεμβρίου – Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία

Σαν σήμερα 14 Νοεμβρίου τα σημαντικότερα γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε.

565 Πέθα­νε ο αυτο­κρά­το­ρας του Βυζα­ντί­ου, Ιου­στι­νια­νός (Φλά­βιος Πέτρος Σαβ­βά­τιος Ιουστινιανός)

1765 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός μηχα­νι­κός και εφευ­ρέ­της του πρώ­του ατμο­κί­νη­του πλοί­ου και του πρώ­του υπο­βρυ­χί­ου, Ροβέρ­τος Φούλτον

1825 Πέθα­νε ο Γερ­μα­νός συγ­γρα­φέ­ας, Γιό­χαν Πάουλ Ρίχτερ, γνω­στός και ως Ζαν Πολ

1831 Πέθα­νε ο Γερ­μα­νός ιδε­α­λι­στής φιλό­σο­φος Γκέ­οργκ Βίλ­χελμ Φρί­ντριχ Χέγκελ.

1832 Το πρώ­το λεω­φο­ρείο, με κινη­τή­ρια δύνα­μη άλο­γα, κυκλο­φο­ρεί στους δρό­μους της Νέας Υόρκης.

1840 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος ζωγρά­φος, Κλοντ Μονέ, ένας από τους δημιουρ­γούς του ιμπρεσιονισμού

mone

1841 Πέθα­νε ο Τόμας Μπρους, 7ος κόμης του Έλγιν, Σκο­τσέ­ζος ευγε­νής και διπλω­μά­της, γνω­στός από την αφαί­ρε­ση των γλυ­πτών του Παρ­θε­νώ­να. (Γεν. 20/7/1776)

1851 Ο Αμε­ρι­κά­νος συγ­γρα­φέ­ας Χέρ­μαν Μέλ­βιλ εκδί­δει στις ΗΠΑ το μυθι­στό­ρη­μά του Μόμπι Ντικ, ένα από τα αρι­στουρ­γή­μα­τα της παγκό­σμιας λογοτεχνίας.

1883 Γεν­νή­θη­κε ο Στρα­τη­γός (Μαύ­ρος καβα­λά­ρης) και πρω­θυ­πουρ­γός, Νικό­λα­ος Πλαστήρας

1896 Καταρ­ρα­κτώ­δης βρο­χή προ­κα­λεί έντο­να πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να σε Αθή­να και Πει­ραιά με μεγά­λες κατα­στρο­φές. 61 άνθρω­ποι χάνουν τη ζωή τους, ενώ καταρ­ρέ­ουν 450 σπίτια.

1899 Η αμε­ρι­κα­νί­δα ρεπόρ­τερ Νέλι Μπλάι (πραγ­μα­τι­κό όνο­μα Ελί­ζα­μπεθ Τζέιν Κόκραν) ξεκι­νά την προ­σπά­θειά της να ξεπε­ρά­σει τον ήρωα του Ιου­λί­ου Βερν, Φιλέα Φογκ και πραγ­μα­το­ποιεί τον γύρο του κόσμου σε 72 ημέ­ρες, 6 ώρες και 11 λεπτά.

1908 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός γερου­σια­στής, Τζό­ζεφ Μακάρ­θι, γνω­στός για το κυνή­γι του ενα­ντί­ον των κομ­μου­νι­στών (Μακαρ­θι­σμός)

1909 Στην Ελλά­δα, με σφο­δρό κατη­γο­ρη­τή­ριο, ο “Στρα­τιω­τι­κός Σύν­δε­σμος” ζητά από την κυβέρ­νη­ση την εκκα­θά­ρι­ση των δημό­σιων υπη­ρε­σιών και την από­λυ­ση όλων των πρε­σβευ­τών ως ανίκανων.

1910 Λαμ­βά­νει χώρα η πρώ­τη απο­νή­ω­ση στην ιστο­ρία της αερο­πο­ρί­ας. Ο πρω­το­πό­ρος αμε­ρι­κα­νός αερο­πό­ρος, Γιου­τζίν Ιλάι, σηκώ­νει ένα αερο­πλά­νο από το κατά­στρω­μα του κατα­δρο­μι­κού «Μπέρ­μιγ­χαμ».

1918 Η Τσε­χο­σλο­βα­κία ανα­κη­ρύσ­σε­ται δημο­κρα­τία. Πρό­ε­δρος εκλέ­γε­ται ο Τόμας Μάζαρυκ.

1919 (π. ημ.) Υπο­γρά­φε­ται η Συν­θή­κη του Νεϊ­γύ, που ρυθ­μί­ζει τις σχέ­σεις και τα προ­βλή­μα­τα των Συμ­μά­χων με τη Βουλ­γα­ρία. Η συν­θή­κη είναι σημα­ντι­κή και για την Ελλά­δα, για­τί μεταρ­ρυθ­μί­ζει τα κοι­νά σύνο­ρα υπέρ της χώρας μας και ορι­στι­κο­ποιεί την παραί­τη­ση της Βουλ­γα­ρί­ας από τη Δυτι­κή Θράκη.

1920 Οι Αρμέ­νιοι εκκε­νώ­νουν την πρω­τεύ­ου­σά τους, μετά την εισβο­λή των Τούρκων.

1922 Το BBC εκπέ­μπει το πρώ­το ραδιο­φω­νι­κό του πρόγραμμα.

1922 Γεν­νή­θη­κε ο αιγύ­πτιος πολι­τι­κός και γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΟΗΕ, Μπού­τρος Μπού­τρος Γκάλι

1926 Ιδρύ­ε­ται η ΕΠΟ (Ελλη­νι­κή Ποδο­σφαι­ρι­κή Ομοσπονδία).

1929 Η Μεγά­λη Βρε­τα­νία απορ­ρί­πτει αίτη­μα των Κυπρί­ων για ένω­ση με την Ελλάδα.

1935 Γεν­νή­θη­κε ο στι­χουρ­γός και δημο­σιο­γρά­φος, Λευ­τέ­ρης Παπαδόπουλος

1935 Οι Φιλιπ­πί­νες απο­κτούν την αυτο­νο­μία τους από τις ΗΠΑ. Ο Φρα­γκλί­νος Ρού­σβελτ τις ανα­κη­ρύσ­σει ελεύ­θε­ρη κοι­νο­πο­λι­τεία. Ο Μανου­έλ Λουίς Κου­ε­ζόν ορκί­ζε­ται πρώ­τος πρόεδρος.

1940 Ο ελλη­νι­κός στρα­τός περ­νά στην αντε­πί­θε­ση σε όλο το ελλη­νοϊ­τα­λι­κό μέτω­πο, εκδιώ­χνο­ντας τους Ιτα­λούς από τα ελλη­νι­κά εδά­φη και μετα­φέ­ρο­ντας τον πόλε­μο στην ιτα­λο­κρα­τού­με­νη Αλβανία.

1940 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Ο ιτα­λι­κός στό­λος συντρί­βε­ται μέσα στο λιμά­νι του Τάρα­ντα. Φασι­στι­κή νηο­πο­μπή υφί­στα­ται πανω­λε­θρία στο στε­νό του Οτράντο.

1945 Αρχί­ζει η Δίκη της Νυρεμ­βέρ­γης, των 24 Γερ­μα­νών κατη­γο­ρου­μέ­νων που έχουν χαρα­κτη­ρι­στεί ως κορυ­φαί­οι εγκλη­μα­τί­ες πολέμου.

diki niremvergis

1950 Ο βασι­λιάς Παύ­λος παρα­δί­δει μπρο­στά στον Άγνω­στο Στρα­τιώ­τη την πολε­μι­κή σημαία στο εκστρα­τευ­τι­κό σώμα που ανα­χω­ρού­σε για τον πόλε­μο της Κορέας.

1957 Η συνά­ντη­ση 108 ηγε­τι­κών στε­λε­χών της Μαφί­ας σε βίλα στο Απα­λά­τσιν της Νέας Υόρ­κης κατα­λή­γει σε φιά­σκο, μετά την εισβο­λή της αστυ­νο­μί­ας και τη σύλ­λη­ψη του­λά­χι­στον 60 μαφιό­ζων. Το περι­στα­τι­κό, που θα μεί­νει στην ιστο­ρία ως «The Apalachin Meeting», επι­βε­βαιώ­νει την ύπαρ­ξη συν­δι­κά­του του εγκλή­μα­τος με κεντρι­κή καθο­δή­γη­ση στη Βόρειο Αμερική.

1960 Τέσ­σε­ρις μικρές αφρο­α­με­ρι­κα­νί­δες εγγρά­φο­νται σε σχο­λεία λευ­κών της Νέας Ορλε­ά­νης, θέτο­ντας θεσμι­κά τέρ­μα στις φυλε­τι­κές δια­κρί­σεις στα εκπαι­δευ­τι­κά ιδρύ­μα­τα. Ωστό­σο, το γεγο­νός προ­κά­λε­σε μια σει­ρά κρού­σμα­τα ρατσι­σμού, βίας και συλ­λα­λη­τή­ρια κατά της κατάρ­γη­σης των φυλε­τι­κών διακρίσεων.

1960 Ιδρύ­ε­ται ο ΟΠΕΚ (Οργα­νι­σμός Πετρε­λαιο­ε­ξα­γω­γι­κών Κρατών).

1961 Η Ένω­ση Κέντρου του Γ. Παπαν­δρέ­ου κηρύσ­σει το λεγό­με­νο «ανέν­δο­το αγώ­να» ενά­ντια στην κυβέρ­νη­ση της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή.

1966 Αρχί­ζει στο Στρα­το­δι­κείο η δίκη 28 αξιω­μα­τι­κών κατη­γο­ρού­με­νων «επί εσχά­τη προ­δο­σία» για συμ­με­το­χή στην οργά­νω­ση ΑΣΠΙΔΑ.

aspida

1969 Η νεα­ρή Αρα­βι­κή Δημο­κρα­τία της Λιβύ­ης υπό τον Μουα­μάρ Καντά­φι εθνι­κο­ποιεί το 51% των κεφα­λαί­ων όλων των ξένων τραπεζών.

1970 Δημο­σιεύ­ε­ται από τη Χού­ντα ο θεσμι­κός νόμος για την οργά­νω­ση και τη δρά­ση των ελλη­νι­κών κομμάτων.

1973 Το μεση­μέ­ρι αρχί­ζουν στο Πολυ­τε­χνείο γενι­κές συνε­λεύ­σεις, ενώ στο προ­αύ­λιο εκα­το­ντά­δες φοι­τη­τές πραγ­μα­το­ποιούν συγκέ­ντρω­ση φωνά­ζο­ντας αντι­δι­κτα­το­ρι­κά συν­θή­μα­τα. Η αστυ­νο­μία περι­κυ­κλώ­νει το κτίριο.

Στο άκου­σμα ότι γίνο­νται επει­σό­δια, οι φοι­τη­τές που μετεί­χαν στην παμ­φοι­τη­τι­κή συγκέ­ντρω­ση στη Νομι­κή απο­φα­σί­ζουν να κατέ­βουν προς το Πολυ­τε­χνείο για συμπα­ρά­στα­ση στους συνα­δέλ­φους τους. Το από­γευ­μα, όταν τελειώ­νουν οι γενι­κές συνε­λεύ­σεις, αρχί­ζει να συζη­τιέ­ται η παρα­μο­νή στο χώρο του Πολυ­τε­χνεί­ου για το βρά­δυ της Τετάρ­της. Προς αυτή την εξέ­λι­ξη ευνο­εί το γεγο­νός ότι γύρω από το ίδρυ­μα μαζεύ­ε­ται κόσμος και υπάρ­χει συμπαράσταση.

Όταν λαμ­βά­νε­ται η από­φα­ση για κατά­λη­ψη, στο Πολυ­τε­χνείο βρί­σκο­νταν πια 1.500 φοι­τη­τές. Ακο­λού­θως, με πρω­το­βου­λία της ΚΝΕ και της Αντί-ΕΦΕΕ, συγκρο­τεί­ται η πρώ­τη Συντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή και οργα­νώ­νο­νται μια σει­ρά λει­τουρ­γί­ες (μεγά­φω­να, σταθ­μός, σίτι­ση, περι­φρού­ρη­ση, κ.ά.). Τυπώ­νο­νται χιλιά­δες προ­κη­ρύ­ξεις και κολ­λού­νται αφί­σες, ενώ ο κόσμος που είναι συγκε­ντρω­μέ­νος έξω από το Πολυ­τε­χνείο παρα­μέ­νει ως και τη 1 τα ξημε­ρώ­μα­τα (Πηγή: 902.gr).

1983 Το στρα­το­δι­κείο της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης κατα­δι­κά­ζει 18 μέλη της Επι­τρο­πής Ειρή­νης για «από­πει­ρα ανα­τρο­πής του καθε­στώ­τος και εγκα­θί­δρυ­σης του κομμουνισμού».

1989 Ο Μάνος Χατζι­δά­κις ιδρύ­ει την «Ορχή­στρα των Χρωμάτων».

1993 Ο μεγά­λος «κανο­νιέ­ρης» του ελλη­νι­κού ποδο­σφαί­ρου και πρώ­τος σκό­ρερ όλων των επο­χών στην Ελλά­δα, Θωμάς Μαύ­ρος, λέει και επι­σή­μως «αντίο» στα γήπε­δα, στο φιλι­κό ΑΕΚ — Εθνι­κή Ελλάδος.

1993 Οι Πορ­το­ρι­κα­νοί αρνού­νται με δημο­ψή­φι­σμα να απο­τε­λέ­σει το Που­έρ­το Ρίκο την 51η Πολι­τεία των ΗΠΑ.

1999 Πέθα­νε ο σκη­νο­θέ­της, θεα­τρι­κός συγ­γρα­φέ­ας και μετα­φρα­στής, Μίνως Βολανάκης.

volanakis

2001 Ο αγώ­νας Αργε­ντι­νή — Ουρου­γουάη για τα προ­κρι­μα­τι­κά του Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου 2002 είναι ο τελευ­ταί­ος για τη φανέ­λα με το νού­με­ρο 10 των Αργε­ντι­νών, η οποία απο­σύ­ρε­ται για πάντα σε ανά­μνη­ση του Ντιέ­γκο Αρμά­ντο Μαραντόνα.

2002 Το Ιράκ απο­δέ­χε­ται άνευ όρων το ψήφι­σμα του ΟΗΕ για την επι­στρο­φή των επι­θε­ω­ρη­τών στο έδα­φός του, για τον έλεγ­χο του οπλο­στα­σί­ου και τον αφο­πλι­σμό του.

2008 Ινδι­κό δια­στη­μι­κό όχη­μα προ­σε­δα­φί­ζε­ται στη Σελή­νη, για πρώ­τη φορά από την έναρ­ξη του δια­στη­μι­κού προ­γράμ­μα­τος της ασια­τι­κής χώρας πριν από 45 χρόνια.

2015 Τρο­μο­κρα­τι­κό χτύ­πη­μα στο θέα­τρο Μπα­τα­κλάν στο Παρί­σι από Ισλα­μι­στές προ­κα­λώ­ντας το θάνα­το σε 153 και 200 τραυ­μα­τί­ες πολίτες.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο