Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 15 Ιουλίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμερα 15 Ιουλίου 

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

1099 Οι χρι­στια­νοί στρα­τιώ­τες κατα­λαμ­βά­νουν την Εκκλη­σία του Πανα­γί­ου Τάφου, στην Ιερου­σα­λήμ, κατά την Α’ Σταυροφορία.

1291 Πέθα­νε ο Ροδόλ­φος Α’ της Γερμανίας

1573 Γεν­νή­θη­κε ο Ινι­γκο Τζό­ουνς ένας από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους Βρε­τα­νούς αρχιτέκτονες

1606 Γεν­νή­θη­κε ο μεγά­λος Φλα­μαν­δός ζωγρά­φος Ρέμπραντ Χάρ­μενσ­ζουν φαν Ράιν, γνω­στό­τε­ρος ως Ρέμπραντ

1815 Ο Ναπο­λέ­ων Βονα­πάρ­της παρα­δί­δε­ται από το πλοίο HMS Bellerophon.

1848 Γεν­νιέ­ται ο Ιτα­λός κοι­νω­νιο­λό­γος Βιλ­φρέ­ντο Παρέ­το, ένας από τους θεμε­λιω­τές της επι­στή­μης της κοινωνιολογίας.

1876 Η συν­διά­σκε­ψη των μελών της Α’ Διε­θνούς στη Φιλα­δέλ­φεια απο­φα­σί­ζει την διά­λυ­σή της.

1889 Πεθαί­νει στην Αλε­ξάν­δρεια ο εθνι­κός ευερ­γέ­της Γεώρ­γιος Αβέρωφ

1892 Φοι­τη­τι­κές ταρα­χές ξεσπούν στην Αθή­να, λόγω της επι­βο­λής διδά­κτρων στο Πανε­πι­στή­μιο από την κυβέρ­νη­ση του Χαρί­λα­ου Τρικούπη.

1900 Κατά τη διάρ­κεια των τελι­κών του στί­βου των Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων του Παρι­σιού, οι Αμε­ρι­κα­νοί αθλη­τές δεν λαμ­βά­νουν μέρος για θρη­σκευ­τι­κούς λόγους, καθώς είναι Κυριακή

1904 Πεθαί­νει ο μεγά­λος Ρώσος συγ­γρα­φέ­ας Αντον Τσέχοφ.

1919 Γεν­νή­θη­κε ο Ιτα­λός ηθο­ποιός Λίνο Βεντούρα

1925 Στο Ιράκ, εγκαι­νιά­ζε­ται στη Βαγδά­τη το πρώ­το Κοι­νο­βού­λιο από τον βασι­λιά Φεϊζάλ.

1927 Οι εργά­τες της Βιέν­νης κατε­βαί­νουν σε απερ­γία δια­μαρ­τυ­ρί­ας κατά της δρά­σης των φασι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων. Στις τρι­ή­με­ρες δια­δη­λώ­σεις και οδο­μα­χί­ες με τις δυνά­μεις κατα­στο­λής, 85 εργά­τες πέφτουν νεκροί και 1.057 τραυ­μα­τί­ζο­νται. Εκα­το­ντά­δες εργα­ζό­με­νοι κλεί­νο­νται στις φυλακές.

1928 Συνέρ­χε­ται στη Μόσχα το 6ο Συνέ­δριο της Κομ­μου­νι­στι­κής Διε­θνούς (15/7/-1/8/1928), στο οποίο παίρ­νουν μέρος 515 αντι­πρό­σω­ποι από 66 κόμ­μα­τα με 4.024.159 μέλη.
Το συνέ­δριο ψήφι­σε το πρό­γραμ­μα και το κατα­στα­τι­κό της ΚΔ, ενώ κάλε­σε τα Κομ­μου­νι­στι­κά Κόμ­μα­τα να αγω­νι­σθούν κατά του κιν­δύ­νου νέων πολέ­μων, για την ειρή­νη, για την υπε­ρά­σπι­ση της ΕΣΣΔ, να στη­ρί­ξουν τα εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κά κινή­μα­τα –και ιδιαί­τε­ρα την Κινε­ζι­κή επανάσταση.
Κάλε­σε τέλος σε πάλη κατά των υπο­λειμ­μά­των των τρο­τσκι­στών, καθώς και ενα­ντί­ον του δεξιού οπορ­του­νι­σμού, ισχυ­ρο­ποιώ­ντας τη λενι­νι­στι­κή ενό­τη­τα στις γραμ­μές τους.

1930 Στην Ελλά­δα, σημειώ­νε­ται διά­στα­ση μετα­ξύ κρά­τους και Εκκλη­σί­ας για τη ρευ­στο­ποί­η­ση της μονα­στη­ρια­κής περιουσίας

1930 Γεν­νιέ­ται ο Γάλ­λος φιλό­σο­φος Ζακ Ντεριντά

1941  Καθιε­ρώ­νε­ται ο θεσμός των Στρα­τιω­τι­κών Επι­τρό­πων στον Κόκ­κι­νο Στρατό.

1942 Στη Γού­βα του Διδυ­μο­τεί­χου πραγ­μα­το­ποιεί­ται συν­διά­σκε­ψη 60 αντι­προ­σώ­πων από 15 οργα­νώ­σεις του ΚΚΕ της γερ­μα­νο­κρα­τού­με­νης περιο­χής του Έβρου, όπου απο­φα­σί­ζε­ται η συγκρό­τη­ση ένο­πλων τμη­μά­των του ΕΛΑΣ.

1943 Γεν­νή­θη­κε ο Λου­κια­νός Κηλαη­δό­νης, Έλλη­νας τρα­γου­δο­ποιός. (Θαν. 7/2/2017)

1945 Γεν­νή­θη­κε ο συν­θέ­της Νότης Μαυρουδής

1951 Δια­σπά­ται η ΕΠΕΚ (Εθνι­κή Προ­ο­δευ­τι­κή Ένω­σις Κέντρου) του Πλα­στή­ρα, με την απο­χώ­ρη­ση του Τσου­δε­ρού και άλλων βουλευτών.

1953 Κάνει πρε­μιέ­ρα στο Roxy Theater της Νέας Υόρ­κης, η ται­νία της Μέρι­λιν Μον­ρό “Οι άνδρες προ­τι­μούν τις ξανθιές”.

1956  Ξεκι­νά τις εργα­σί­ες της η Α’ Πανελ­λα­δι­κή Συν­διά­σκε­ψη της ΕΔΑ (15–18/7/1956), με την οποία η ΕΔΑ μετα­τρά­πη­κε σε ενιαίο κόμμα.

1958 Αμε­ρι­κα­νοί πεζο­ναύ­τες απο­βι­βά­ζο­νται στο Λίβα­νο και Βρε­τα­νοί αλε­ξι­πτω­τι­στές στην Ιορ­δα­νία, προ­κει­μέ­νου να στη­ρί­ξουν τις αντί­στοι­χες φιλο — ιμπε­ρια­λι­στι­κές κυβερ­νή­σεις που δοκι­μά­ζο­νταν από εσω­τε­ρι­κές αναταραχές.

1962 Αμε­ρι­κα­νι­κή ιατρι­κή έκθε­ση συν­δέ­ει τις πρό­ω­ρες γεν­νή­σεις με το κάπνι­σμα κατά τη διάρ­κεια της εγκυμοσύνης.

1963 Οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ αρχί­ζουν συνο­μι­λί­ες για συμ­φω­νία περιο­ρι­σμού των πυρη­νι­κών δοκιμών.

FIR ΠΕΑΕΑ1964 Ιδρύ­ε­ται η Πανελ­λή­νια Ένω­ση Αγω­νι­στών Εθνι­κής Αντί­στα­σης (ΠΕΑΕΑ).

1965 Η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση καταρ­γεί το μονο­πώ­λιο μπύ­ρας στην Ελλά­δα που είχε η FIX από το 1864.

1965 Ο βασι­λιάς Κων­στα­ντί­νος εξα­να­γκά­ζει σε παραί­τη­ση τον πρω­θυ­πουρ­γό Γεώρ­γιο Παπαν­δρέ­ου. Ξεσπούν τα “Ιου­λια­νά”.
Σύμ­φω­να με το Δοκί­μιο Ιστο­ρί­ας του ΚΚΕ (Β’ τόμος), «το ΚΚΕ [σ.σ. και κατά προ­έ­κτα­ση η ΕΔΑ], ακο­λου­θώ­ντας τη γραμ­μή της “δημο­κρα­τι­κής ομα­λό­τη­τας”, με την ανα­φαν­δόν υπο­στή­ρι­ξη της Ένω­σης Κέντρου, στέ­ρη­σε το κίνη­μα από έναν ταξι­κό προ­σα­να­το­λι­σμό», εγκλω­βί­ζο­ντας το σε μια «ρεφορ­μι­στι­κή λογι­κή» του «μικρό­τε­ρου κακού».

1965 Το μη επαν­δρω­μέ­νο δια­στη­μό­πλοιο Mariner 4, στέλ­νει στη γη τις πρώ­τες φωτο­γρα­φί­ες του Κόκ­κι­νου Πλα­νή­τη, του Άρη.

1970 Η Δανία κατα­κτά το πρώ­το Παγκό­σμιο Πρω­τά­θλη­μα Ποδο­σφαί­ρου Γυναι­κών κερ­δί­ζο­ντας στον τελι­κό την Ιτα­λία με 2–0.

1974 Εκδη­λώ­νε­ται χου­ντι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα στην Κύπρο. Οι πρα­ξι­κο­πη­μα­τί­ες κατα­λαμ­βά­νουν την Αρχιε­πι­σκο­πή και το ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό της Λευ­κω­σί­ας, από όπου μεταδίδουν:
«Σήμε­ρον την πρω­ί­αν η Εθνι­κή Φρου­ρά επε­νέ­βη διά να στα­μα­τή­ση τον αδελ­φο­κτό­νον εμφύ­λιον πόλε­μον. Η Εθνι­κή Φρου­ρά είναι την στιγ­μήν αυτήν κυρία της κατα­στά­σε­ως. Ο Μακά­ριος είναι νεκρός».
Η χού­ντα των Αθη­νών πανη­γυ­ρί­ζει, αλλά στις 3 μ.μ. όλοι τους παγώ­νουν. Από έναν μικρό ιδιω­τι­κό ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό της Πάφου ακού­γε­ται:«Ελλη­νι­κέ κυπρια­κέ λαέ! Γνώ­ρι­μη είναι η φωνή που ακού­εις. Γνω­ρί­ζεις ποί­ος σου ομι­λεί. Είμαι ο Μακά­ριος… Δεν είμαι νεκρός, όπως η χού­ντα των Αθη­νών και οι εδώ εκπρό­σω­ποί της θα ήθε­λαν… Η χού­ντα δεν πρέ­πει να περά­σει και δε θα περά­σει. Νυν υπέρ πάντων ο αγών».Κύπρος 1974 δεν ξεχνώ

🇨🇾 Οι εξε­λί­ξεις, ωστό­σο, έχουν δρο­μο­λο­γη­θεί. 🇹🇷  Πέντε μέρες μετά, εκδη­λώ­νε­ται η τουρ­κι­κή εισβολή.

CYPRUS

1975 Εκτο­ξεύ­ο­νται ο Απόλ­λο και ο Σογιουζ, για να ενώ­σουν δορυ­φο­ρι­κά τη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση με τις ΗΠΑ.

1991 Αρχί­ζει την κατά­θε­σή του στο Ειδι­κό Δικα­στή­ριο ο Γιώρ­γος Κοσκωτάς.

1991 Δυτι­κά στρα­τεύ­μα­τα ολο­κλη­ρώ­νουν την απο­χώ­ρη­σή τους από κουρ­δι­κό κατα­φύ­γιο προ­σφύ­γων στο βόρειο Ιράκ.

1992 Ο Νίκος Γκά­λης μετα­κο­μί­ζει από τον Άρη στον Παναθηναϊκό.

1993 Η Ελλά­δα παρα­δί­δει στις γερ­μα­νι­κές αρχές τον Γερ­μα­νό Φόιγκτ, ώστε να δικα­στεί για τη συμ­με­το­χή του σε τρο­μο­κρα­τι­κή επί­θε­ση του γνω­στού τρο­μο­κρά­τη “Κάρ­λος”.

1993 Θεσπί­ζε­ται ετή­σιο λογο­τε­χνι­κό βρα­βείο, αφιε­ρω­μέ­νο στον κορυ­φαίο ποι­η­τή Νικη­φό­ρο Βρετ­τά­κο.

1996 Στην Ουγκά­ντα, φανα­τι­κοί Χρι­στια­νοί σφά­ζουν 90 πρό­σφυ­γες από το Σου­δάν, σε καταυλισμό.

1997 Στις ΗΠΑ, έξω από την πολυ­τε­λή του βίλα, δολο­φο­νεί­ται σε ηλι­κία 50 ετών, ο Ιτα­λός σχε­δια­στής μόδας, Τζιά­νι Βερ­σά­τσε, με δύο σφαί­ρες στο κεφάλι.

2001 Η Εθνι­κή νεα­νί­δων πόλο κατα­κτά το χρυ­σό μετάλ­λιο στο Πανευ­ρω­παϊ­κό Πρω­τά­θλη­μα του Μάν­τσε­στερ επι­κρα­τώ­ντας στον τελι­κό με 8–6 της Τσεχίας.

2003 Ο Χιλια­νός ποι­η­τής Ρομπέρ­το Μπολάνιο.

2006 Αρχί­ζει τη λει­τουρ­γία του o ιστό­το­πος κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης Twitter

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο