Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 16 Απριλίου 

1705 Ο Ισα­άκ Νεύ­των χρί­ζε­ται ιππό­της από τη βασί­λισ­σα Άννα.

1810 Αγγλι­κές δυνά­μεις, με τις οποί­ες συμπράτ­τουν και 500 Έλλη­νες με αρχη­γό τον Θεό­δω­ρο Κολο­κο­τρώ­νη, κατα­λαμ­βά­νουν τη Λευ­κά­δα, που τελού­σε υπό γαλ­λι­κή κυριαρχία.

1828 Πέθα­νε ο ισπα­νός ζωγρά­φος, Φραν­σί­σκο Γκόγια

1834 Αρχί­ζει η δίκη του Θεό­δω­ρου Κολο­κο­τρώ­νη και του Δημή­τριου Πλα­πού­τα στο Ναύ­πλιο, με την κατη­γο­ρία της συνω­μο­σί­ας κατά του βασι­λιά Όθω­να. Παρά την αντί­δρα­ση των δικα­στών Τερ­τσέ­τη και Πολυ­ζω­ί­δη οι δύο κατη­γο­ρού­με­νοι κατα­δι­κά­σθη­καν σε θάνα­το. Ωστό­σο, στη συνέ­χεια και υπό το βάρος της ογκού­με­νης λαϊ­κής οργής, η ποι­νή τους μετα­τρά­πη­κε σε 20ετή κάθειρ­ξη, ενώ μετά την ενη­λι­κί­ω­ση του Όθω­να, το 1835, αμνηστεύτηκαν.

1844 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος συγ­γρα­φέ­ας, Ανα­τόλ Φρανς,

1861 Ο Αμε­ρι­κα­νός Πρό­ε­δρος, Αβρα­άμ Λίν­κολν, απα­γο­ρεύ­ει τις εμπο­ρι­κές συναλ­λα­γές με τις Νότιες Πολι­τεί­ες της Συνο­μο­σπον­δί­ας, που είχαν επα­να­στα­τή­σει. Αρχή του αμε­ρι­κα­νι­κού εμφυλίου.

1889 Γεν­νή­θη­κε ο Αγγλος ηθο­ποιός, που άφη­σε επο­χή ως Σαρ­λό, Τσάρ­λι Τσά­πλιν. Ο Τσά­πλιν πρω­τα­γω­νί­στη­σε σε πολ­λές ται­νί­ες. Εκεί­νη όμως που σίγου­ρα ξεχώ­ρι­σε –και στην οποία σκη­νο­θέ­της υπήρ­ξε ο ίδιος- ήταν «Ο Μεγά­λος Δικτά­το­ρας» (1940), η οποία σατί­ρι­ζε το ναζι­σμό. Η ται­νία γνώ­ρι­σε μεγά­λη επι­τυ­χία, παρά την κρι­τι­κή που δέχτη­κε πως ήταν «πέραν του δέο­ντος» πολιτική.

1895 Εκλο­γές στην Ελλά­δα με νικη­τή τον λαϊ­κι­στή Θεό­δω­ρο Δηλι­γιάν­νη. Ο εκσυγ­χρο­νι­στής Χαρί­λα­ος Τρι­κού­πης ηττά­ται κατά κρά­τος (δεν εκλέ­γε­ται ούτε βου­λευ­τής) και απο­χω­ρεί της πολι­τι­κής. Αντ’ αυτού εκλέ­γε­ται με 4 ψήφους δια­φο­ρά ο Μιλ­τιά­δης Γου­λι­μής.  Έκτο­τε έμει­νε η φρά­ση «ανθ’ ημών Γου­λι­μής» την οποία χρη­σι­μο­ποιού­με όταν θέλου­με να υπο­τι­μή­σου­με κάποιον

1917 Ο Βλα­ντι­μίρ Λένιν επι­στρέ­φει στην Αγία Πετρού­πο­λη από την εξορία.

1919 Ο Μαχά­τμα Γκά­ντι κηρύσ­σει την 16η Απρι­λί­ου ημέ­ρα προ­σευ­χής και νηστεί­ας στη μνή­μη των Ινδών δια­δη­λω­τών, που σκο­τώ­θη­καν από τους Βρε­τα­νούς, στη σφα­γή του Αμρι­τσάρ. Με αυτήν την κίνη­ση, ο Γκά­ντι, εμμέ­σως πλην σαφώς εκφρά­ζει την αντί­δρα­ση του στην κυβέρ­νη­ση της Βρετανίας.

1921 Γεν­νή­θη­κε ο βρε­τα­νός ηθο­ποιός, Πίτερ Ουστίνοφ

1945 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Τα αμε­ρι­κα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα εισβάλ­λουν στη Νυρεμβέργη.

1949 Εκτε­λεί­ται ο Τάκης Φίτσιος, παλαιό στέ­λε­χος του ΚΚΕ και δημο­σιο­γρά­φος του Ριζοσπάστη.

1961 Στη μεγά­λη δια­δή­λω­ση που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε κατά τις κηδεί­ες των θυμά­των από τις αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές (βλ. επέμ­βα­ση Αμε­ρι­κα­νών και Κου­βα­νών αντε­πα­να­στα­τών στον Κόλ­πο των Χοί­ρων), ο ηγέ­της της Κού­βας, Φιντέλ Κάστρο, δια­κη­ρύσ­σει για πρώ­τη φορά το σοσια­λι­στι­κό χαρα­κτή­ρα της Επα­νά­στα­σης.

1964 Οι Rolling Stones κυκλο­φο­ρούν το παρ­θε­νι­κό τους άλμπουμ με τίτλο το όνο­μά τους.

1970 Το Συμ­βού­λιο της Ευρώ­πης κατα­δι­κά­ζει την κυβέρ­νη­ση της χού­ντας για­τί παρα­βιά­ζει τα ανθρώ­πι­να δικαιώματα.

1991 Πέθα­νε ο Ντέι­βιντ Λιν, Βρε­τα­νός σκη­νο­θέ­της που δια­κρί­θη­κε για τις επι­κές ται­νί­ες του (Η Γέφυ­ρα του Ποτα­μού Κβάι”, “Λόρενς της Αρα­βί­ας”, “Πέρα­σμα στην Ινδία”)

2001 Στην Ελλά­δα, θεσμο­θε­τεί­ται το δικαί­ω­μα στην εξέ­τα­ση του DNA, γεγο­νός, που επι­τρέ­πει στους ήδη κατα­δι­κα­σθέ­ντες να προ­χω­ρούν στην εξέ­τα­ση για να πετύ­χουν ανα­θε­ώ­ρη­ση των ποι­νών τους και ενδε­χό­με­νη αθώωση.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο