Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 16 Ιουλίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμερα 16 Ιουλίου

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

622 Εγί­ρα, αρχή του μωα­με­θα­νι­κού ημερολογίου.

1054 Ο Πατριάρ­χης Κων­στα­ντι­νου­πό­λε­ως Μιχα­ήλ Κηρου­λά­ριος επι­ση­μο­ποιεί το σχί­σμα των Εκκλη­σιών και αφο­ρί­ζε­ται από τους απε­σταλ­μέ­νους του Πάπα.

1661 Το πρώ­το χαρ­το­νό­μι­σμα στην Ευρώ­πη τυπώ­νε­ται από την Τρά­πε­ζα της Στοκχόλμης.

1770 Πέθα­νε ο Άγγλος ζωγρά­φος Francis Cotes

1826 Ο Γεώρ­γιος Σαχτού­ρης και ο Κων­στα­ντί­νος Κανά­ρης νικούν τον τουρ­κι­κό στό­λο κοντά στη Σάμο.

1872 Γεν­νιέ­ται ο Νορ­βη­γός εξε­ρευ­νη­τής Ρόαλντ Αμούνδ­σεν. Ήταν ο επι­κε­φα­λής της «Ανταρ­κτι­κής Απο­στο­λής» (1910–1912) που έφτα­σε πρώ­τη στο Νότιο Πόλο.

1874 Πέθα­νε ο Από­στο­λος Αρσά­κης, έλλη­νας φιλάν­θρω­πος, για­τρός, λόγιος και πολι­τι­κός. Διε­τέ­λε­σε μετα­ξύ άλλων και πρω­θυ­πουρ­γός της Ρου­μα­νί­ας. (Γεν. 6/1/1792)

1880 Η για­τρός Emily Howard Stowe γίνε­ται η πρώ­τη γυναί­κα που απο­κτά άδεια ασκή­σε­ως του επαγ­γέλ­μα­τος του γιατρού.

1906 Εξο­ντώ­νε­ται ο ελλη­νι­σμός της Αν. Ρωμυ­λί­ας εξαι­τί­ας κατα­στρο­φών ελλη­νι­κών ιδρυ­μά­των, εκκλη­σιών και σχο­λεί­ων της Φιλιπ­που­πό­λε­ως από τους Βουλγάρους.

1911 Άνευ προη­γου­μέ­νου καύ­σω­νας σαρώ­νει την Ευρώπη.

1911 Γεν­νή­θη­κε η Αμε­ρι­κα­νί­δα ηθο­ποιός και χορεύ­τρια Τζίν­τζερ Ρότζερς

1914 Αρχί­ζουν οι πρώ­τες διώ­ξεις ενα­ντί­ον των Ελλή­νων της Μικράς Ασί­ας.. Εξο­ρί­ζο­νται όλοι οι ελλη­νι­κοί πλη­θυ­σμοί, Πόντιοι κυρί­ως της Σινώ­πης και της Κασταμονής.

1917 Στις 16 — 17 πραγ­μα­το­ποιού­νται μαζι­κές εργα­τι­κές δια­δη­λώ­σεις στην πρω­τεύ­ου­σα της Ρωσί­ας, Πετρού­πο­λη με βασι­κό σύν­θη­μα «Όλη η εξου­σία στα Σοβιέτ!»

1923 Ο Μου­σο­λί­νι απα­γο­ρεύ­ει τη χαρ­το­παι­ξία σε όλη την Ιταλία.

1927 Γεν­νή­θη­κε η ηρω­ί­δα της αντί­στα­σης ΕΠΟ­Νί­τισ­σα Ηρώ Κωνσταντοπούλου

hrw

1931 Θανα­τη­φό­ρα επι­δη­μία γαστρε­ντε­ρί­τι­δας σημειώ­νε­ται στον Πει­ραιά, εξαι­τί­ας της οποί­ας πεθαί­νουν 168 παι­διά κάτω των δύο ετών.

1940 Στη Γαλ­λία, η κυβέρ­νη­ση του Βισί στε­ρεί από τους πολι­το­γρα­φη­μέ­νους Εβραί­ους τα πολι­τι­κά τους δικαιώματα.

1940 Ο Χίτλερ δίνει την εντο­λή για την προ­πα­ρα­σκευή της επι­χεί­ρη­σης «Θαλάσ­σιος Λέων» (από­βα­ση στη Βρε­τα­νία). Η επι­χεί­ρη­ση ωστό­σο δεν υλο­ποι­ή­θη­κε ποτέ. Οι δυνά­μεις που προ­ο­ρί­ζο­νταν για αυτή ενσω­μα­τώ­θη­καν τελι­κά στην επι­χεί­ρη­ση «Μπαρ­μπα­ρό­σα» κατά της Σοβιε­τι­κής Ένωσης.

1941 Ιδρύ­ε­ται το Εργα­τι­κό Εθνι­κό Απε­λευ­θε­ρω­τι­κό Μέτω­πο (Εργα­τι­κό ΕΑΜ), προ­πο­μπός του ΕΑΜ. Το Εργα­τι­κό ΕΑΜ συγκρο­τή­θη­κε από την Ενω­τι­κή Γενι­κή Συνο­μο­σπον­δία Εργα­τών Ελλά­δας (ΕΓΣΕΕ), που βρι­σκό­ταν κάτω από την επιρ­ροή του ΚΚΕ, τη Γενι­κή Συνο­μο­σπον­δία Εργα­τών Ελλά­δας (ΓΣΕΕ), που ακο­λου­θού­σε ρεφορ­μι­στι­κή γραμ­μή και τα επί­σης ρεφορ­μι­στι­κά Ανε­ξάρ­τη­τα Συν­δι­κά­τα που είχαν απο­σπα­στεί από τη ΓΣΕΕ (τα ανε­ξάρ­τη­τα συν­δι­κά­τα προ­σχώ­ρη­σαν στο ΕΕΑΜ λίγο μετά την ίδρυ­σή του, το Σεπτέμ­βρη του 1941).
Το Ιδρυ­τι­κό του ΕΕΑΜ υπέ­γρα­ψαν εκ μέρους της ΕΓΣΕΕ ο Κώστας Λαζα­ρί­δης (συν­δι­κα­λι­στι­κό στέ­λε­χος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ. Εκτε­λέ­στη­κε από τους Γερ­μα­νούς στις 13 Μάρ­τη του 1943), εκ μέρους της ΓΣΕΕ ο Γιάν­νης Καλο­μοί­ρης και εκ μέρους των Ανε­ξάρ­τη­των Συν­δι­κά­των ο Δ. Στρα­τής. Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του ΕΕΑΜ εκλέ­χτη­κε ο Κ. Λαζαρίδης.

1945 Αρχί­ζει να λει­τουρ­γεί το «Εθνι­κό Ιδρυ­μα Ραδιο­φω­νί­ας», με πρώ­το διευ­θυ­ντή τον Ηρ. Πετμεζά.

1945 Σε ένα ερη­μι­κό ορο­πέ­διο του Νέου Μεξι­κού, οι Αμε­ρι­κα­νοί δοκι­μά­ζουν με επι­τυ­χία την πρώ­τη ατο­μι­κή βόμ­βα, με το κωδι­κό όνο­μα «Αγία Τριάδα».

1946  Οι Θ. Σαπρα­νί­δης και Γ. Καλέ­μης εκτε­λού­νται στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, κατα­δι­κα­σμέ­νοι σε θάνα­το. Τα δεδο­μέ­να, με τα οποία στοι­χειο­θε­τή­θη­κε η κατη­γο­ρία στο έκτα­κτο στρα­το­δι­κείο, ήταν η ανεύ­ρε­ση σε χωρά­φι που ανή­κε σε θείο του ενός κατη­γο­ρού­με­νου τεσ­σά­ρων όπλων και τετρα­κο­σί­ων σφαι­ρών, καθώς και ότι «ήσαν πρώ­ην ελα­σί­ται» ενώ ακό­μη «υπήρ­χον πολ­λαί ενδεί­ξεις ότι ούτοι ετέ­λουν εις επα­φήν» με «συμ­μο­ρία», αν και στη γύρω περιο­χή δεν είχε συμ­βεί καμιά σύγκρου­ση ή επει­σό­διο από τη μέρα των εκλο­γών της 3ης Μάρ­τη. Πρό­κει­ται για τις πρώ­τες εκτε­λέ­σεις με το Γ’ Ψήφι­σμα «περί εκτά­κτων μέτρων ασφαλείας».

1950 173.850 θεα­τές ‑ρεκόρ για ποδο­σφαι­ρι­κό αγώ­να- παρα­κο­λου­θούν στο «Μαρα­κα­νά» την ανα­μέ­τρη­ση Βρα­ζι­λί­ας — Ουρου­γουά­ης για το 4ο Παγκό­σμιο Κύπελ­λο. Ο αγώ­νας λήγει 2–1 υπέρ της Ουρου­γουά­ης, που κατα­κτά το Μουντιάλ.

1954 Η αστυ­νο­μία της Νέας Υόρ­κης ξεκι­νά τη χρή­ση του μέτρου του “αλκο­τέστ” σε ολό­κλη­ρη την πόλη, με τη βοή­θεια ειδι­κής συσκευής.

1965 Εγκαι­νιά­ζε­ται η μεγα­λύ­τε­ρη οδι­κή σήραγ­γα στον κόσμο, στα σύνο­ρα Γαλ­λί­ας-Ιτα­λί­ας. Ο πρό­ε­δρος της Γαλ­λί­ας Σαρλ ντε Γκολ και ο Ιτα­λός ομό­λο­γός του Τζου­ζέ­πε Σάρα­γκατ εγκαι­νί­α­σαν το τού­νελ του Λευ­κού Όρους, μήκους 11,6 χλμ.

1969 Εκτο­ξεύ­ε­ται το δια­στη­μό­πλοιο “Απόλ­λων 11”, με τους αστρο­ναύ­τες Νιλ Άρμ­στρονγκ, Μπαζ Όλντριν και Μάικλ Κόλινς και με προ­ο­ρι­σμό τη Σελή­νη, όπου και φτά­νουν πρώτοι.

1979 Ο Σαντάμ Χου­σε­ΐν γίνε­ται Πρό­ε­δρος του Ιράκ.

1979 Πέθα­νε ο κομ­μου­νι­στής δημο­σιο­γρά­φος, συνε­πής αγω­νι­στής, σύμ­βο­λο της αδιά­κο­πης κομ­μου­νι­στι­κής συνεί­δη­σης Ορφέ­ας Οικονομίδης

oikonomidis

1983 Απο­φα­σί­ζε­ται, βάσει συμ­φω­νί­ας, ότι οι αμε­ρι­κα­νι­κές βάσεις θα παρέ­με­ναν στην Ελλά­δα μέχρι το 1992.

1989 Πεθαί­νει ο Αυστρια­κός μαέ­στρος Χέρ­μπερτ φον Κάραγιαν.

1990 σημειώ­νε­ται στις Φιλιπ­πί­νες, σει­σμός 7,7 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ. Περισ­σό­τε­ροι από 1.600 άνθρω­ποι χάνουν τη ζωή τους.

1992 πέθα­νε η ηθο­ποιός Μαί­ρη Αρώνη

1994 στην Κίνα, 41 είναι οι νεκροί από καται­γί­δα στην περιο­χή του Πεκίνου.

1995 στη Γαλ­λία, ο Πρό­ε­δρος Σιράκ ανα­γνω­ρί­ζει ότι η χώρα του φέρει ευθύ­νη για τις διώ­ξεις και τον εκτο­πι­σμό χιλιά­δων Εβραί­ων κατά τη διάρ­κεια του Β’ Παγκό­σμιου Πολέ­μου, σε συνερ­γα­σία πολ­λές φορές με τους Ναζί.

1995 στις ΗΠΑ, 102 άτο­μα χάνουν τη ζωή τους από το κύμα καύσωνα.

1996 Στην Τουρ­κία, οκτώ βου­λευ­τές της Ταν­σού Τσι­λέρ παραι­τού­νται από το Κόμ­μα του Ορθού Δρό­μου, δια­μαρ­τυ­ρό­με­νοι για το συνα­σπι­σμό με τους ισλαμιστές.

1997 Η Γενι­κή Συνέ­λευ­ση του ΟΗΕ εγκρί­νει από­φα­ση με την οποία συνι­στά­ται στα κρά­τη-μέλη να απο­θαρ­ρύ­νουν τον εβραϊ­κό εποι­κι­σμό παλαι­στι­νια­κών εδα­φών και της Ιερουσαλήμ.

1998 Πέθα­νε η λογο­τέ­χνις Ζωή Καρέλλη

karelli

1999 Πέθα­νε ο Τζον Κένε­ντι τζού­νιορ σκο­τώ­νε­ται μαζί με τη σύζυ­γό του Καρο­λίν Μπε­σέτ σε αερο­πο­ρι­κό δυστύχημα

2001 Ο Ζακ Ρογκ εκλέ­γε­ται νέος πρό­ε­δρος της ΔΟΕ, παίρ­νο­ντας τη θέση του Χουάν Αντό­νιο Σάμα­ρανκ. Ο 59χρονος Βέλ­γος (αντι­πρό­ε­δρος της ΔΟΕ από το 1994) είναι ο 8ος πρό­ε­δρος στα 107 χρό­νια της ΔΟΕ.

2003 Αυστρα­λοί επι­στή­μο­νες, με επι­κε­φα­λής τον Γκρά­χαμ Ζιλς, μετά από έρευ­να, που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν, κατα­λή­γουν στο συμπέ­ρα­σμα ότι, ο αυνα­νι­σμός στους άνδρες απο­τε­λεί ασπί­δα προ­στα­σί­ας κατά του προστάτη.

2003 Πέθα­νε η “θεά” της σάλ­σα από την Κού­βα, Σέλια Κρους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο