Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 16 Φεβρουαρίου

399 π.Χ  Ο φιλό­σο­φος Σωκρά­της κατα­δι­κά­ζε­ται να πιει το κώνειο, επει­δή «εισή­γα­γε και­νά δαι­μό­νια» στην Αθη­ναί­ων Πολιτεία.

360  Εγκαι­νιά­ζε­ται ο πρώ­τος ναός της Αγί­ας Σοφί­ας από τον βυζα­ντι­νό αυτο­κρά­το­ρα Κων­στά­ντιο. Στην τελε­τή μιλούν ο Ιωάν­νης Χρυ­σό­στο­μος και ο Γρη­γό­ριος Ναζιανζηνός.

 1835 Δημή­τριος Βικέ­λας, Ελλη­νας ποι­η­τής και πεζο­γρά­φος, πρώ­τος πρό­ε­δρος της Διε­θνούς Ολυ­μπια­κής Επι­τρο­πής («Λου­κής Λάρας») (Θαν. 7/7/1908)

1898 Ξεκι­νά ο ισπα­νο­α­με­ρι­κα­νι­κός πόλε­μος με αφορ­μή την ανα­τί­να­ξη του θωρη­κτού των ΗΠΑ “Μέιν”, στο λιμά­νι της Αβά­νας, στην ισπα­νο­κρα­τού­με­νη Κούβα.

1902 Στη Γερ­μα­νία, εγκαι­νιά­ζε­ται το μετρό του Βερολίνου.

1936 Ο Χίτλερ ανα­κοι­νώ­νει τη δημιουρ­γία του «λαϊ­κού αυτο­κι­νή­του». Πρό­κει­ται για τον δημο­φι­λέ­στα­το έως και σήμε­ρα Σκα­ρα­βαίο της Volkswagen.

1961 Ολό­κλη­ρη η αμε­ρι­κα­νι­κή ομά­δα καλ­λι­τε­χνι­κού πατι­νάζ χάνει τη ζωή της σε αερο­πο­ρι­κό δυστύ­χη­μα, όταν το Μπόινγκ 707, στο οποίο επέ­βαι­νε, συντρί­βε­ται στο Βέλγιο.

1965 Ενα κόκ­κι­νο και άσπρο φύλ­λο του σφέν­δα­μου γίνε­ται σύμ­βο­λο της σημαί­ας του Κανα­δά, αντι­κα­θι­στώ­ντας το Κόκ­κι­νο Λάβαρο.

1992 Δύο ισπα­νοί ξεκι­νώ­ντας από την Ισπα­νία και κατα­λή­γο­ντας στην Βενε­ζου­έ­λα ολο­κλη­ρώ­νουν την πρώ­τη διά­πτη­ση του Ατλα­ντι­κού με αερόστατο.

1999 Ο ηγέ­της του κουρ­δι­κού PKK, Αμπ­ντου­λάχ Οτσα­λάν, φεύ­γει από την ελλη­νι­κή πρε­σβεία στην Κένυα, αλλά συλ­λαμ­βά­νε­ται από Κενυά­τες αστυ­νο­μι­κούς και παρα­δί­δε­ται στους Τούρ­κους διώ­κτες του.

2005 Εγκαι­νιά­ζε­ται η δημο­φι­λής ιστο­σε­λί­δα ανταλ­λα­γής βίντεο YouTube.

1564 γεν­νή­θη­κε ο Γαλι­λαί­ος Γαλι­λέι, ιτα­λός αστρο­νό­μος, φιλό­σο­φος και φυσι­κός που υπο­στή­ρι­ξε την ηλιο­κε­ντρι­κή θεωρία

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο