Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 17 Ιουλίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμερα 17 Ιουλίου

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε.

180 δώδε­κα άνθρω­ποι εκτε­λού­νται εξαι­τί­ας της χρι­στια­νι­κής τους πίστης στη Βόρεια Αφρι­κή. Πρό­κει­ται για την παλαιό­τε­ρη κατα­γρα­φή χρι­στια­νι­σμού στην περιοχή.

1453 τερ­μα­τί­ζε­ται ο Εκα­το­ντα­ε­τής Πόλε­μος μετα­ξύ Γαλ­λί­ας και Αγγλί­ας, με την ήττα των Βρε­τα­νών στη Μάχη της Καστί­λης. Για πρώ­τη φορά σε μάχη επί ευρω­παϊ­κού εδά­φους, απο­φα­σι­στι­κό ρόλο είχαν τα κανόνια.

17 Ιου­λί­ου 1453: Το τέλος του «Εκα­το­ντα­ε­τούς πολέμου»

1762 η Αικα­τε­ρί­νη Β’ ανε­βαί­νει στο θρό­νο της Ρωσί­ας, μετά τη δολο­φο­νία του συζύ­γου της τσά­ρου Πέτρου Γ’.

1789 η Γαλ­λία καθιε­ρώ­νει την τρί­χρω­μη σημαία.

1790 πέθα­νε ο άγγλος Άνταμ Σμιθ, ένας από τους βασι­κό­τε­ρους εκπρο­σώ­πους της αστι­κής πολι­τι­κής οικονομίας.

1791 oι δυνά­μεις της Εθνο­φυ­λα­κής ανοί­γουν πυρ κατά του επα­να­στα­τη­μέ­νου πλή­θους στο Παρί­σι, σκο­τώ­νο­ντας δεκά­δες εξεγερμένους.

1815 ο Μέγας Ναπο­λέ­ων παρα­δί­νε­ται στις βρε­τα­νι­κές δυνά­μεις στο Ροσφόρ.

1824 με εισή­γη­ση του Αρχι­γραμ­μα­τέα της Ελλη­νι­κής Επα­να­στα­τι­κής κυβέρ­νη­σης συνταγ­μα­τάρ­χη Ροδί­ου, συγκρο­τεί­ται τακτι­κός ελλη­νι­κός στρατός.

1867 ανοί­γει τις πύλες της η πρώ­τη Οδο­ντια­τρι­κή Σχο­λή στις ΗΠΑ, που λει­τουρ­γεί στο πανε­πι­στή­μιο Χάρβαρντ.

1868 το Τόκιο γίνε­ται πρω­τεύ­ου­σα της Ιαπωνίας.

1870 γεν­νιέ­ται ο ποι­η­τής και συγ­γρα­φέ­ας Ιωάν­νης Γρύπαρης.

gruparis

1911 στις Βρυ­ξέλ­λες, ο πιλό­τος Ολιε­σιά­γκερ καταρ­ρί­πτει το ρεκόρ συνε­χούς πτή­σης, δια­νύ­ο­ντας 388 μίλια.

1912 οι κάτοι­κοι της Ικα­ρί­ας εκδιώ­κουν τους Τούρ­κος και ανα­κη­ρύσ­σουν την «Ικα­ρια­κήν Πολιτείαν».

1912 ιδρύ­ε­ται η IAAF από εκπρο­σώ­πους 17 κρα­τών στη Στοκ­χόλ­μη και καταρ­τί­ζο­νται οι κανο­νι­σμοί του στί­βου, οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις συμ­με­το­χής στους αγώ­νες και ο τρό­πος ανα­γνώ­ρι­σης των παγκο­σμί­ων ρεκόρ.

1917 στη Μεγά­λη Βρε­τα­νία, ο βασι­λιάς Γεώρ­γιος Ε’ δια­κη­ρύσ­σει, ότι όλοι οι αρσε­νι­κοί από­γο­νοι της βρε­τα­νι­κής βασι­λι­κής οικο­γέ­νειας θα έχουν το επώ­νυ­μο Γουίνσδορ.

1918 o τελευ­ταί­ος Τσά­ρος της Ρωσί­ας Νικό­λα­ος ο Β’ εκτε­λεί­ται στο Εκα­τε­ρί­νε­μπουργκ από τους μπολσεβίκους.

1920 γεν­νή­θη­κε ο πρώ­ην πρό­ε­δρος της ΔΟΕ Χουάν Αντό­νιο Σάμαρανκ

1926 γεν­νή­θη­κε ο Νίκος Καρού­ζος, Ελλη­νας ποι­η­τής. (Θαν. 28/9/1990)

karouzos4

1928  Ξεκι­νά τις εργα­σί­ες του το 6ο Συνέ­δριο της Κομ­μου­νι­στι­κής Διε­θνούς, το οποίο ψήφι­σε Πρό­γραμ­μα, Κατα­στα­τι­κό και καθό­ρι­σε 3 βασι­κούς τύπους επαναστάσεων.

1929 Η Γερου­σία ψηφί­ζει το «Ιδιώ­νυ­μο». Πριν ακό­μα δημο­σιευ­τεί ο νόμος στην Εφη­με­ρί­δα της Κυβερ­νή­σε­ως η Επι­τρο­πή Δημό­σιας Ασφά­λειας Αττι­κο­βοιω­τί­ας δια­τάσ­σει την εκτό­πι­ση 23 στε­λε­χών του ΚΚΕ, ενώ κύμα συλ­λή­ψε­ων διε­νερ­γεί­ται σε ολό­κλη­ρη τη χώρα με σκο­πό τη ματαί­ω­ση των εκδη­λώ­σε­ων της 1ης Αυγού­στου, μέρα διε­θνούς πάλης κατά του πολέμου.

idionumo1932 - Επι­θέ­σεις στο Αμβούρ­γο των παρα­στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων του Ναζι­στι­κού Κόμ­μα­τος (Σου­τσ­στάφ­φελ και Sturmabteilung) ενα­ντί­ον γρα­φεί­ων και στε­λε­χών του  Γερ­μα­νι­κού Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμματος.

1934 Γεν­νή­θη­κε ο αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός Ντό­ναλντ Σάδερλαντ

1936 Στο ισπα­νι­κό Μαρό­κο, στις Κανα­ρί­ους — Βαλε­α­ρί­δες Νήσους και στη συνέ­χεια στην Ισπα­νία, εκδη­λώ­νε­ται η ένο­πλη φασι­στι­κή ανταρ­σία του Φράν­κο, με την ανοι­χτή υπο­στή­ρι­ξη της χιτλε­ρι­κής Γερ­μα­νί­ας και της φασι­στι­κής Ιτα­λί­ας. Με την εξέ­γερ­ση αυτή, ενα­ντί­ον της προ­σφά­τως νόμι­μα εκλεγ­μέ­νης αρι­στε­ρής κυβέρ­νη­σης του Λαϊ­κού Μετώ­που, αρχί­ζει ο ισπα­νι­κός εμφύ­λιος πόλε­μος, που θα διαρ­κέ­σει έως το 1939 και θα τελειώ­σει με την πλή­ρη επι­κρά­τη­ση του φασί­στα στρατηγού.

emfulios

1942  Συγκρο­τεί­ται η 8η ομά­δα Παρ­νασ­σού του ΕΛΑΣ.

1943  Εκτε­λού­νται στην Και­σα­ρια­νή οι δάσκα­λοι Μιχά­λης Πετρό­που­λος και Θεμι­στο­κλής Παρασκευόπουλος.

1944  Το 1ο τάγ­μα του 9ου Συντάγ­μα­τος του ΕΛΑΣ με επι­κε­φα­λής τον Ηλία Σφα­κια­νά­κη χτυ­πά στο δρό­μο Πύλου — Κυπα­ρισ­σί­ας γερ­μα­νι­κή φάλαγ­γα με 190 Γερ­μα­νούς και 20 ταγ­μα­τα­σφα­λί­τες, την οποία, έπει­τα από δίω­ρη μάχη, εξό­ντω­σε ολο­κλη­ρω­τι­κά. Στη μάχη έπε­σε και ο ίδιος ο Σφακιανάκης.

1944 232 άνθρω­ποι χάνουν τη ζωή τους, όταν δύο πλοία φορ­τω­μέ­να με εκρη­κτι­κά συγκρού­ο­νται κοντά στην Καλιφόρνια.

1944 το μεγα­λύ­τε­ρο κομ­βόι του Β’ Παγκο­σμί­ου πολέ­μου ξεκι­νά από το Χάλι­φαξ, υπό την προ­στα­σία του κανα­δι­κού ναυτικού.

1944 στο πλαί­σιο του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου, ξεκι­νά η Σύνο­δος του Πότσ­δαμ. Ο Χάρι Τρού­μαν, ο Ιωσήφ Στά­λιν και ο Γουίν­στον Τσώρ­τσιλ καθο­ρί­ζουν τις κινή­σεις της Συμ­μα­χί­ας κατά της Γερμανίας.

1955 ανοί­γει η Ντίσ­νεϊ­λαντ στο Ανα­χάιμ της Καλι­φόρ­νια, που απο­τε­λεί το πρώ­το θεμα­τι­κό πάρ­κο στον κόσμο.

1955 εκπλη­κτι­κή από­δρα­ση από τις φυλα­κές Βούρ­λων Πει­ραιά 27 αγω­νι­στών — στε­λε­χών του ΚΚΕ.

apodrasi

1960 βυζα­ντι­νά κτί­ρια και μνη­μεία φέρ­νει στο φως η αρχαιο­λο­γι­κή σκα­πά­νη στην Κόρινθο.

1962 μετα­δί­δε­ται η πρώ­τη παγκό­σμια τηλε­ο­πτι­κή δορυ­φο­ρι­κή εκπο­μπή στις ΗΠΑ από την Ευρώπη.

1963 Συλ­λαμ­βά­νο­νται ο υπο­μοί­ραρ­χος Εμ. Καπε­λώ­νης και ο Ξεν. Γιο­σμάς, με την κατη­γο­ρία της ηθι­κής αυτουρ­γί­ας στη δολο­φο­νία του Γρη­γό­ρη Λαμπρά­κη. Ο Καπε­λώ­νης, διοι­κη­τής του Ζ’ Παραρ­τή­μα­τος Ασφα­λεί­ας, είχε συνα­ντη­θεί με τον Γκο­τζα­μά­νη λίγο πριν τα αιμα­τη­ρά γεγο­νό­τα της 22ης Μάη.

1968  Μονο­γρα­φεί­ται στη Βόν­νη συμ­φω­νία για την παρο­χή από την Ο.Δ. Γερ­μα­νί­ας προς τη Χού­ντα δανεί­ου ύψους 25.000.000 μάρκων.

1973 Τριά­ντα προ­σω­πι­κό­τη­τες, μετα­ξύ των οποί­ων ο Γιάν­νης Ιμβριώ­της, η Ρόζα Ιμβριώ­τη και ο Γιάν­νης Ρίτσος, καλούν με κοι­νή τους ανα­κοί­νω­ση τον ελλη­νι­κό λαό να εκφρά­σει με το «ΟΧΙ» στο δημο­ψή­φι­σμα που οργά­νω­νε η Χού­ντα και με κάθε άλλο τρό­πο την αντί­θε­σή του προς την δικτατορία.

1973  Οι συντά­κτες των εφη­με­ρί­δων «Ακρό­πο­λις», «Απο­γευ­μα­τι­νή», «Το Βήμα», «Βρα­δυ­νή» και «Τα Νέα», απερ­γούν έως τις 20/7 με αίτη­μα την αύξη­ση των μισθών τους.

1975 το αμε­ρι­κα­νι­κό δια­στη­μό­πλοιο “Apollo 18” και το σοβιε­τι­κό “Soyuz 19” συν­δέ­ο­νται 140 μίλια πάνω από τη Γη. Οι δύο κυβερ­νή­τες ανταλ­λάσ­σουν χει­ρα­ψία και χαι­ρε­τι­σμούς ο καθέ­νας στη γλώσ­σα του.

1979 Στη Νικα­ρά­γουα, με θριαμ­βευ­τι­κή προ­έ­λα­ση των κομ­μου­νι­στών ανταρ­τών «Σαντι­νί­στας» στη Μανά­γκουα, τερ­μα­τί­ζε­ται η πάλη κατά του καθε­στώ­τος Σομό­ζα, ο οποί­ος δια­φεύ­γει στις ΗΠΑ.

1981 στο Κάν­σας των ΗΠΑ, 141 άνθρω­ποι σκο­τώ­νο­νται όταν δύο ουρα­νο­ξύ­στες καταρ­ρέ­ουν. Τα αίτια του δυστυ­χή­μα­τος “δεί­χνουν” κατα­σκευα­στι­κό λάθος.

1993 ο Βρε­τα­νός συγ­γρα­φέ­ας μυθι­στο­ρη­μά­των κατα­σκο­πεί­ας Τζον Λε Καρέ παρα­δέ­χε­ται ότι, ήταν και ο ίδιος κατά­σκο­πος των μυστι­κών υπη­ρε­σιών της χώρας του.

1995 στη Νότια Κορέα, 400 είναι οι νεκροί από την κατάρ­ρευ­ση πολυ­κα­τα­στή­μα­τος στη Σεούλ και 207 οι αγνοούμενοι.

1995 στην Τουρ­κία, 50 είναι οι νεκροί και 100 οι αγνο­ού­με­νοι από τις κατα­στρο­φι­κές πλημ­μύ­ρες, που έπλη­ξαν την πόλη Σενιρ­κέντ της δυτι­κής Μικρής Ασίας.

1996 230 επι­βά­τες της αερο­πο­ρι­κής εται­ρί­ας TWA σκο­τώ­νο­νται, όταν το αερο­σκά­φος τους πέφτει κοντά στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης.

1998 με άρθρο τους στο επι­στη­μο­νι­κό περιο­δι­κό Science, βιο­λό­γοι ανα­κοι­νώ­νουν, πως απο­κω­δι­κο­ποί­η­σαν τον γονό­τυ­πο του βακτη­ρι­δί­ου Treponema pallidum, που ευθύ­νε­ται για τη σύφιλη.

1998 στα νησιά Παπούα της Νέας Γουι­νέ­ας, ένα παλιρ­ροϊ­κό κύμα τσου­νά­μι προ­κα­λεί υπο­θα­λάσ­σιο σει­σμό, με απο­τέ­λε­σμα να κατα­στρα­φούν 10 χωριά, να χάσουν τη ζωή τους 1.000 άνθρω­ποι και να μεί­νουν άστε­γοι του­λά­χι­στον 2.000 άλλοι.

1991 πέθα­νε ο ζωγρά­φος Ρόμπερτ Μαδερ­γου­έλ, ένας από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους εκπρο­σώ­πους της αφη­ρη­μέ­νης τέχνης στις ΗΠΑ

1995 πέθα­νε ο Χουάν Μανου­έλ Φάν­τζιο θρύ­λος της Φόρ­μου­λα 1

2012 Πέθα­νε ο ηθο­ποιός Γιώρ­γος Μούτσιος

Γιώρ­γος Μούτσιος,

2014 Η πτή­ση 17 της Malaysia Airlines πέφτει στα σύνο­ρα Ουκρα­νί­ας-Ρωσί­ας — 298 άτο­μα χάνουν τη ζωή τους

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο