Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 17 Νοεμβρίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

📇  Σαν σήμερα 17 Νοεμβρίου - 📌
Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.

📋 Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

1278 680 Εβραί­οι συλ­λαμ­βά­νο­νται στην Αγγλία για παρα­χά­ρα­ξη νομι­σμά­των. Οι 293 οδη­γού­νται την αγχόνη.

1494 Πέθα­νε ο Ιτα­λός φιλό­σο­φος, Τζιο­βά­νι Πίκο Ντε Λα Μιράντολα

1558 Αρχή της Ελι­σα­βε­τια­νής επο­χής στη Αγγλία. Η Βασί­λισ­σα Μαί­ρη Α’ πεθαί­νει και ανα­λαμ­βά­νει η ετε­ρο­θα­λής αδελ­φή της Ελισάβετ.

1749 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος σεφ, Νικο­λά Απέρ, που ανα­κά­λυ­ψε τη δια­τή­ρη­ση των τρο­φών δια της κονσερβοποίησης

1796 πεθαί­νει η Αικα­τε­ρί­νη η Μεγάλη

Αικα­τε­ρί­νη η Μεγάλη

1815 Υπο­γρα­φή συν­θή­κης στο Παρί­σι μετα­ξύ της Μ. Βρε­τα­νί­ας και της Ρωσί­ας, με την οποία οι Ιόνιοι Νήσοι θα απο­τε­λού­σαν κρά­τος ελεύ­θε­ρο και ανε­ξάρ­τη­το, με την επω­νυ­μία “Ηνω­μέ­να κρά­τη των Ιονί­ων Νήσων”, υπό την απο­κλει­στι­κή προ­στα­σία της Μ. Βρετανίας.

1828 Ο φρού­ραρ­χος της Άμφισ­σας, Μεχ­μέτ μπέ­ης Δεβό­λης, παρα­δί­δει την πόλη στον Δημή­τριο Υψηλάντη.

1831 Ο Ιση­με­ρι­νός και η Βενε­ζου­έ­λα ανε­ξαρ­τη­το­ποιού­νται από τη Μεγά­λη Κολομβία.

1852 Δια­λύ­ε­ται η Ένω­ση των Κομ­μου­νι­στών, που απο­τέ­λε­σε το πρώ­το ουσια­στι­κά Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα και την πρώ­τη οργα­νω­μέ­νη μορ­φή διε­θνούς προ­λε­τα­ρια­κής ενό­τη­τας. Η Ένω­ση των Κομ­μου­νι­στών ιδρύ­θη­κε το 1847 στο Λον­δί­νο, ενώ το πρό­γραμ­μά της, το γνω­στό Μανι­φέ­στο του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος (που συνέ­τα­ξαν οι Μαρξ και Ένγκελς το 1848), υπήρ­ξε το πρώ­το προ­γραμ­μα­τι­κό ντο­κου­μέ­ντο του επι­στη­μο­νι­κού κομ­μου­νι­σμού. Η Ένω­ση των Κομ­μου­νι­στών ήταν ο προ­άγ­γε­λος της Α’ Διε­θνούς, που συγκρο­τή­θη­κε το 1864.

1861 Γεν­νή­θη­κε ο Κερ­κυ­ραί­ος μου­σουρ­γός, Σπύ­ρος Σαμά­ρης ή Σαμα­ράς ή Σαμά­ρας, που μελο­ποί­η­σε τον «Ολυ­μπια­κό Ύμνο» σε ποί­η­ση Κωστή Παλαμά

1869 Με την πραγ­μα­το­ποί­η­ση των επί­ση­μων εγκαι­νί­ων, ανοί­γει για τη ναυ­σι­πλο­ΐα η Διώ­ρυ­γα του Σου­έζ, ενώ­νο­ντας τη Μεσό­γειο με την Ερυ­θρά Θάλασσα.

1887 Γεν­νή­θη­κε ο θρυ­λι­κός Άγγλος στρα­τη­γός του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου, Μπέρ­ναρντ Μοντγκόμερι

1901 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός και σκη­νο­θέ­της Λι Στρά­σμπεργκ, ο οποί­ος υπήρ­ξε εμπνευ­στής της υπο­κρι­τής τεχνι­κής που είναι γνω­στή ως η “Μέθο­δος”

1902 Βου­λευ­τι­κές εκλο­γές στην Ελλά­δα. Τα δύο μεγα­λύ­τε­ρα κόμ­μα­τα (του Θ. Δηλι­γιάν­νη και του Γ. Θεο­τό­κη) ισο­ψη­φούν στις έδρες, με απο­τέ­λε­σμα το ξέσπα­σμα ταρα­χών και συγκρού­σε­ων στην πρω­τεύ­ου­σα (τα λεγό­με­να «Σανι­δι­κά»).

1903 Το Ρωσι­κό Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό και Εργα­τι­κό Κόμ­μα δια­σπά­ται σε μπολ­σε­βί­κους που συμ­φω­νούν με το Λένιν (πλειο­ψη­φού­ντες) και σε μεν­σε­βί­κους (μειο­νο­ψη­φού­ντες), που συμ­φω­νούν με το Γιού­λι Μάρτοφ.

1906 Γεν­νή­θη­κε ο Ιάπω­νας σχε­δια­στής αυτο­κι­νή­των και μοτο­σι­κλε­τών, Σοϊ­χί­ρο Χόντα, που παρέ­λα­βε τη βιο­τε­χνία ποδη­λά­των του πατέ­ρα του για να τη μετα­τρέ­ψει στο σημε­ρι­νό κολοσ­σό της αυτο­κί­νη­σης Honda

1917 Πεθαί­νει ο Γάλ­λος γλύ­πτης Φραν­σουά Ωγκύστ Ρενέ Ροντέν, διά­ση­μος για το αρι­στούρ­γη­μά του «Ο Στοχαστής».

1918 Στις 17–23 του Νοέμ­βρη συνέρ­χε­ται στον Πει­ραιά, στα γρα­φεία του Συν­δέ­σμου Μηχα­νι­κών Ατμό­πλοιων, το Α’ Πανελ­λα­δι­κό Σοσια­λι­στι­κό Συνέ­δριο, ιδρυ­τι­κό του Σοσια­λι­στι­κού Εργα­τι­κού Κόμ­μα­τος Ελλά­δας (ΣΕΚΕ), που το 1924 μετο­νο­μά­στη­κε σε ΚΚΕ. Η ίδρυ­ση του ΣΕΚΕ δεν ήταν τυχαίο γεγο­νός. Ηταν συνέ­πεια μιας μακρό­χρο­νης πορεί­ας που ακο­λού­θη­σε το εργα­τι­κό και το σοσια­λι­στι­κό κίνη­μα στη χώρα μας. Ηταν το νομο­τε­λεια­κό απο­τέ­λε­σμα της κοι­νω­νι­κής εξέ­λι­ξης, ο ώρι­μος καρ­πός της ανά­πτυ­ξης του εργα­τι­κού κινή­μα­τος και της συνέ­νω­σής του με τις ιδέ­ες του σοσιαλισμού.
Το Συνέ­δριο ενέ­κρι­νε με πλειο­ψη­φία το Ιδρυ­τι­κό Ψήφι­σμα του ΣΕΚΕ, τις Αρχές και το Πρό­γραμ­μά του, υπό­μνη­μα για τα εξω­τε­ρι­κά ζητή­μα­τα, ψήφι­σμα για την ίδρυ­ση Βαλ­κα­νι­κής Δημο­κρα­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας, το Κατα­στα­τι­κό του Κόμ­μα­τος, ενώ εκδό­θη­κε χαι­ρε­τι­στή­ριο ψήφι­σμα προς τη νεα­ρή Σοβιε­τι­κή Ρωσία αλλά και «δια­μαρ­τυ­ρί­αν διά την μελε­τω­μέ­νην επέμ­βα­σιν των συμ­μά­χων κατά της νεα­ράς Σοβιε­τι­κής Δημοκρατίας».
Στο Ιδρυ­τι­κό Ψήφι­σμα σημειώ­νε­ται ότι το Κόμ­μα βασί­ζε­ται πάνω σε δύο θεμε­λιώ­δεις αρχές: Στην «πολι­τι­κή και οικο­νο­μι­κή οργά­νω­ση του προ­λε­τα­ριά­του σε ξεχω­ρι­στό κόμ­μα τάξε­ως διά την κατά­κτη­σιν της πολι­τι­κής εξου­σί­ας και την δημο­σιο­ποί­η­σιν των μέσων της παρα­γω­γής και ανταλ­λα­γής, δηλ. την μετα­βο­λήν της κεφα­λαιο­κρα­τι­κής κοι­νω­νί­ας εις κοι­νω­νί­αν κολ­λε­χτι­βι­κήν ή κομ­μου­νι­στι­κήν». Επί­σης, στη «διε­θνή συνεν­νό­η­ση και δρά­ση των εργατών».
Στις Αρχές και στο Πρό­γραμ­μα του Κόμ­μα­τος τονί­ζε­ται η ανα­γκαιό­τη­τα της κοι­νω­νι­κής επα­νά­στα­σης για «την απε­λευ­θέ­ρω­σιν όχι μόνο των προ­λε­τα­ρί­ων, αλλά και ολο­κλή­ρου της ανθρω­πό­τη­τος που υπο­φέ­ρει σήμε­ρον». Προ­στί­θε­ται δε ότι ο αγώ­νας της εργα­τι­κής τάξης «είναι ανα­γκα­στι­κώς και πολι­τι­κός αγών, (επει­δή) δεν δύνα­ται να πραγ­μα­το­ποι­ή­ση την ιστο­ρι­κήν της απο­στο­λήν χωρίς να γίνη κάτο­χος της πολι­τι­κής εξου­σί­ας, όπερ δύνα­ται να κατορ­θώ­ση μόνον δι’ ενιαί­ας επα­να­στα­τι­κής δρά­σε­ως της παγκο­σμί­ου εργα­τιάς, οργα­νω­μέ­νης σε ξεχω­ρι­στό εργα­τι­κό κόμμα».

ΚΚΕ ο Δρόμος μας

17 Νοεμ­βρί­ου 1918: Ιδρυ­ση του Σοσια­λι­στι­κού Εργα­τι­κού Κόμ­μα­τος Ελλάδας

Στο «Πρό­γραμ­μα των σημε­ρι­νών απαι­τή­σε­ων», που ψήφι­σε το Συνέ­δριο, δια­τυ­πώ­θη­καν και πολ­λά άλλα σημα­ντι­κά και πρω­το­πο­ρια­κά πολι­τι­κά αιτή­μα­τα, όπως το δικαί­ω­μα ψήφου και εκλο­γής σε άντρες και γυναί­κες, η εισα­γω­γή του θεσμού του δημο­ψη­φί­σμα­τος, η κατάρ­γη­ση του στρα­τιω­τι­κού νόμου, η απο­κέ­ντρω­ση της διοί­κη­σης, η πολι­τι­κή ειρή­νης, συνεν­νό­η­σης και ειλι­κρι­νούς συνερ­γα­σί­ας με όλα τα κρά­τη, η κατάρ­γη­ση της μυστι­κής διπλω­μα­τί­ας και των μυστι­κών συν­θη­κών και προ­ϋ­πο­λο­γι­σμών, η υπο­χρε­ω­τι­κή διαι­τη­σία για όλες τις μετα­ξύ των κρα­τών δια­φο­ρές, η πλή­ρης ελευ­θε­ρία των συνε­ται­ρι­σμών, συν­δι­κά­των και άλλων οργα­νώ­σε­ων, η πλή­ρης ελευ­θε­ρία του Τύπου, η πλή­ρης εξα­σφά­λι­ση της προ­σω­πι­κής ελευ­θε­ρί­ας, η ελευ­θε­ρία θρη­σκεύ­μα­τος, η ανα­γνώ­ρι­ση της θρη­σκεί­ας ως ιδιω­τι­κής υπό­θε­σης και της Εκκλη­σί­ας ως ιδιω­τι­κού ιδρύ­μα­τος, η καθιέ­ρω­ση και του πολι­τι­κού γάμου, η πλή­ρης αστι­κή, πολι­τι­κή, οικο­νο­μι­κή και κοι­νω­νι­κή εξί­σω­ση των γυναι­κών με τους άντρες, η απο­νο­μή της δικαιο­σύ­νης από δικα­στές που θα εκλέ­γο­νται από το λαό, η σύστα­ση ιδιαί­τε­ρων δικα­στη­ρί­ων για τους ανη­λί­κους, η κατάρ­γη­ση των στρα­το­δι­κεί­ων και των ναυ­το­δι­κεί­ων, η μετα­τρο­πή του συστή­μα­τος των φυλα­κών σε μορ­φω­τι­κά ιδρύ­μα­τα και η βελ­τί­ω­ση των συν­θη­κών υγιει­νής, η ίδρυ­ση χωρι­στών φυλα­κών για γυναί­κες και για ανη­λί­κους, καθώς και για τα πολι­τι­κά αδι­κή­μα­τα, η δωρε­άν παρο­χή ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κής περί­θαλ­ψης, η εκλα­ΐ­κευ­ση και υπο­χρε­ω­τι­κή λει­τουρ­γία της εκπαί­δευ­σης, η παρο­χή τρο­φής και μέσων διδα­σκα­λί­ας στα παι­διά από τους δήμους και τις κοι­νό­τη­τες, η εισα­γω­γή της δημο­τι­κής γλώσ­σας σε όλη την εκπαί­δευ­ση και εισα­γω­γή στα σχο­λεία της γλώσ­σας δια­φό­ρων εθνο­τή­των, η ανοι­κο­δό­μη­ση και ο πολ­λα­πλα­σια­σμός των σχο­λεί­ων. Κατάρ­γη­ση των έμμε­σων φόρων και κάθε φόρου στα είδη πρώ­της ανά­γκης, προ­ο­δευ­τι­κή φορο­λο­γία στα εισο­δή­μα­τα και στα κεφά­λαια. Συμ­με­το­χή του κρά­τους στα κέρ­δη των μεγά­λων μονο­πω­λί­ων, των εται­ριών και επι­χει­ρή­σε­ων, εθνι­κο­ποί­η­ση των ατμό­πλοιων και σιδη­ρο­δρό­μων, μεταλ­λεί­ων, τρα­πε­ζών, καθώς και των μεγά­λων επι­χει­ρή­σε­ων και συμ­με­το­χή στη διοί­κη­ση των εργα­τών, χρη­σι­μο­ποί­η­ση των πόρων του κρά­τους πρω­τί­στως για παρα­γω­γι­κούς σκο­πούς, εθνι­κο­ποί­η­ση των τσι­φλι­κιών και των μονα­στη­ρια­κών κτη­μά­των και παρα­χώ­ρη­σή τους στις κοι­νό­τη­τες των καλλιεργητών.
Το Συνέ­δριο κατέ­λη­ξε με την εκλο­γή πεντα­με­λούς Κεντρι­κής Επι­τρο­πής απο­τε­λού­με­νης από τους Αρί­στο Αρβα­νί­τη, Δημο­σθέ­νη Λιγδό­που­λο, Στα­μά­τη Κόκ­κι­νο, Μιχα­ήλ Σιδέ­ρη και Νίκο Δημη­τρά­το. Και τρι­με­λή Εξε­λεγ­κτι­κή Επι­τρο­πή, από τους Γιώρ­γη Πισπι­νή, Σπύ­ρο Κομιώ­τη και Αβρα­άμ Μπε­να­ρό­για. Διευ­θυ­ντής της εφη­με­ρί­δας «Εργα­τι­κός Αγών», που ήταν το επί­ση­μο δημο­σιο­γρα­φι­κό όργα­νο του Κόμ­μα­τος, εκλέ­χτη­κε ο Δημο­σθέ­νης Λιγδόπουλος.

1920 Η Αγγλία και η Γαλ­λία συμ­φω­νούν στην επά­νο­δο του βασι­λιά Κων­στα­ντί­νου, υπό τον όρο η Ελλά­δα να οργα­νώ­σει μεγά­λη τακτι­κή επί­θε­ση του στρα­τού της στη Μικρά Ασία ενα­ντί­ον του Κεμάλ Ατατούρκ.

1922 Ο τελευ­ταί­ος σουλ­τά­νος της Οθω­μα­νι­κής Αυτο­κρα­το­ρί­ας Μωά­μεθ Στ΄ εγκα­τα­λεί­πει την Κων­στα­ντι­νού­πο­λη παρα­δί­δο­ντάς την ουσια­στι­κά στην κυβέρ­νη­ση της Άγκυ­ρας. Εξο­ρί­ζε­ται στην Ιταλία.

1925 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός, Ροκ Χάτσον

1927 Αυξά­νο­νται τα δίδα­κτρα στο Πανε­πι­στή­μιο Αθη­νών. Συμπλο­κές φοι­τη­τών με την αστυνομία.

1932 Αρχί­ζουν στο Λον­δί­νο οι εργα­σί­ες της Γ’ Συνό­δου Στρογ­γυ­λής Τρα­πέ­ζης, με θέμα το πολι­τι­κό μέλ­λον της Ινδίας.

1934 Φασί­στες της εθνι­κο­σο­σια­λι­στι­κής οργά­νω­σης «Τρί­αι­να», εκδι­κού­με­νοι την ματαί­ω­ση του φασι­στι­κού συνε­δρί­ου τους, επι­τί­θε­νται ενά­ντια στα γρα­φεία του Ριζο­σπά­στη, μα απο­κρού­ο­νται ηρω­ι­κά από την εργα­τι­κή φρου­ρά των γρα­φεί­ων. Τελι­κά σπεύ­δει η αστυ­νο­μία σε ενί­σχυ­ση των φασι­στών, σπά­ζει τις πόρ­τες και τραυ­μα­τί­ζει με σφαί­ρες τριά­ντα υπε­ρα­σπι­στές του Ριζο­σπά­στη. Σε απά­ντη­ση, στις 23 Νοεμ­βρί­ου η εργα­τιά της Αθή­νας πραγ­μα­το­ποιεί 24ωρη απεργία.

1936 Κάτω από περί­ερ­γες συν­θή­κες πεθαί­νει ο Αλέ­ξαν­δρος Παπα­να­στα­σί­ου, αρχη­γός του Εργα­το­α­γρο­τι­κού Κόμ­μα­τος και δύο φορές πρω­θυ­πουρ­γός της Ελλά­δας (το 1924 και το 1932).

1942 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός σκη­νο­θέ­της, Μάρ­τιν Σκορσέζε

1941 Ύστε­ρα από από­φα­ση της παν­σπου­δα­στι­κής συγκέ­ντρω­σης, που έγι­νε στη Νομι­κή Σχο­λή του Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών με πρω­το­βου­λία των φοι­τη­τών του Πολυ­τε­χνεί­ου, κηρύσ­σε­ται παμ­φοι­τη­τι­κή απερ­γία. Η απερ­γία, όπου πήραν μέρος πάνω από 4.000 φοι­τη­τές του Πολυ­τε­χνεί­ου, του Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών και της Παντεί­ου, έλη­ξε με νίκη: με την απο­φυ­λά­κι­ση των συνα­δέλ­φων τους που είχαν συλ­λη­φθεί και την αύξη­ση του αριθ­μού των σιτι­ζο­μέ­νων φοιτητών.

1944 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός, Ντά­νι Ντε Βίτο

1944 Ο Εθνι­κός Απε­λευ­θε­ρω­τι­κός Στρα­τός της Αλβα­νί­ας απε­λευ­θε­ρώ­νει την πρω­τεύ­ου­σα Τίρανα

1949  Ολο­κλη­ρώ­νε­ται η μετα­φο­ρά με σοβιε­τι­κά πλοία όλων των μαχη­τών του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού από την Λ. Δ. της Αλβα­νί­ας στη Σοβιε­τι­κή Ένωση.

1962 Πεθαί­νει η κομ­μου­νί­στρια συγ­γρα­φέ­ας Γαλά­τεια Καζαντζάκη.

ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ-ΑΛΕΞΙΟΥ, Η  «ΚΑΤΑΚΟΚΚΙΝΗ ΑΝΤΑΡΤΙΣΣΑ ΠΑΡΑΦΩΝΙΑ»

1968 Ο Αλέ­ξαν­δρος Πανα­γού­λης κατα­δι­κά­ζε­ται δις εις θάνα­το για την από­πει­ρα δολο­φο­νί­ας ενα­ντί­ον του δικτά­το­ρα Γεώρ­γιου Παπα­δό­που­λου και μετα­φέ­ρε­ται στις φυλα­κές της Αίγινας.

1970 Το μη επαν­δρω­μέ­νο δια­στη­μι­κό εξε­ρευ­νη­τι­κό σκά­φος «Λού­να 17» των Σοβιε­τι­κών προ­σε­δα­φί­ζε­ται στη Σελή­νη. Απε­λευ­θε­ρώ­νει στην Κοι­λά­δα των Καται­γί­δων το πρώ­το αυτο­κι­νού­με­νο όχη­μα «Λού­νοκ­χοντ 1», που λαμ­βά­νει εντο­λές από το κέντρο ελέγ­χου στη Γη.

1972 Στο Μπου­έ­νος Άιρες, χιλιά­δες άτο­μα επευ­φη­μούν το Χουάν Περόν, που επι­στρέ­φει έπει­τα από εξο­ρία 17 χρόνων.

1973 “Εδώ Πολυ­τε­χνείο”.… Τα μεσά­νυ­χτα τα τανκς περι­κυ­κλώ­νουν το Πολυ­τε­χνείο, προ­κει­μέ­νου να κατα­στεί­λουν τη φοι­τη­τι­κή εξέ­γερ­ση κατά της δικτα­το­ρί­ας. Οι φοι­τη­τές καλούν τους στρα­τιώ­τες να ενω­θούν μαζί τους. Ξημε­ρώ­μα­τα ένα τανκ γκρε­μί­ζει την κεντρι­κή πύλη.Υπάρχουν πολ­λοί νεκροί και εκα­το­ντά­δες τραυ­μα­τί­ες. Η χού­ντα ανα­κοι­νώ­νει 16 νεκρούς, ενώ επα­νέρ­χε­ται ο στρα­τιω­τι­κός νόμος από την κυβέρ­νη­ση Μαρκεζίνη.

Επέ­τειος Πολυ­τε­χνεί­ου: Ο ξένος Τύπος για τα γεγο­νό­τα στις 16 και 17 Νοεμ­βρί­ου 1973

Κατά τη 1 τα ξημε­ρώ­μα­τα τα τανκς έχουν ζώσει το Πολυ­τε­χνείο. Τα μεγά­φω­να και ο ραδιο­σταθ­μός μετα­δί­δουν: «Μη φοβά­στε τα τανκς», «Κάτω ο φασι­σμός», «Φαντά­ροι είμα­στε αδέρ­φια σας. Μη γίνε­τε δολο­φό­νοι». Οι φοι­τη­τές τοπο­θε­τούν ένα αυτο­κί­νη­το πίσω από την κεντρι­κή πύλη για να εμπο­δί­σει την είσο­δο των τανκς, ενώ ανε­βα­σμέ­νοι στα κάγκε­λα, τρα­γου­δούν τον εθνι­κό ύμνο και φωνά­ζουν στους φαντά­ρους: «Είμα­στε αδέρ­φια», «Λαός και στρα­τός ενω­μέ­νοι». Η Συντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή προ­σπα­θεί να δια­πραγ­μα­τευ­τεί την ασφα­λή έξο­δο του κόσμου.
Πριν εκπνεύ­σει η διο­ρία για την έξο­δο των φοι­τη­τών, ένα τανκ σπά­ει την κεντρι­κή πύλη του Πολυ­τε­χνεί­ου και μαζί του εισβάλ­λουν ασφα­λί­τες και άντρες των ΛΟΚ, οι οποί­οι επι­τί­θε­νται με λύσ­σα στους φοι­τη­τές. Πέφτουν πυρο­βο­λι­σμοί. Υπάρ­χουν φαντά­ροι που βοη­θούν τους φοι­τη­τές να γλυ­τώ­σουν, αλλά στις εξό­δους τούς περι­μέ­νουν ασφα­λί­τες. Ορι­σμέ­νοι θα κατα­φέ­ρουν να ξεφύ­γουν. Η μετά­δο­ση του σταθ­μού θα συνε­χί­σει για λίγη ώρα ακό­μη, ωσό­του τελι­κά σιγή­σει και αυτός.
Οι συγκε­ντρώ­σεις, δια­δη­λώ­σεις και συγκρού­σεις με τα όργα­να της Χού­ντας συνε­χί­ζο­νται από τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες καθ’ όλη τη διάρ­κεια της μέρας. Οι οικο­δό­μοι δεν πάνε στα για­πιά, πολ­λά εργο­στά­σια αδειά­ζουν, τα γρα­φεία κλεί­νουν και οι μαθη­τές από τα σχο­λεία κατε­βαί­νουν στους δρό­μους. Στις 10 το πρωί δια­δη­λώ­σεις ξεφυ­τρώ­νουν παντού: Στην πλα­τεία Κοτζιά, στην Ομό­νοια, στην Πει­ραιώς, στην Πατη­σί­ων μπρο­στά στον ΟΤΕ, στη Βικτώ­ρια, στην πλα­τεία Αμε­ρι­κής, στα Χαυ­τεία, στη Στα­δί­ου και λίγο αργό­τε­ρα στη Βάθη, στη Μητρό­πο­λη, στην Ακα­δη­μί­ας, στου Φιξ, στο Σύνταγ­μα. Στο Αιγά­λεω, οι μαθη­τές κατα­λαμ­βά­νουν πρό­σκαι­ρα το Δημαρ­χείο. Στη Ριζού­πο­λη ένας παρά­νο­μος πομπός καλεί το λαό να ξεση­κω­θεί. Σε λίγο, τα ραδιο­γω­νιό­με­τρα της Ασφά­λειας θα τον ανακαλύψουν.
Απέ­να­ντι στον άοπλο λαό τα όργα­να του καθε­στώ­τος δε θα διστά­σουν να πυρο­βο­λή­σουν στο ψαχνό, με απο­τέ­λε­σμα να υπάρ­ξουν πολ­λοί νεκροί και τραυ­μα­τί­ες. Όμως, ο λαός δε γονα­τί­ζει. Νέο κύμα δια­δη­λώ­σε­ων θα ξεχυ­θεί στους δρό­μους της στρα­το­κρα­τού­με­νης πρω­τεύ­ου­σας έως αργά το βρά­δυ. Δύο μέρες αργό­τε­ρα, το καθε­στώς θα παρα­δε­χτεί τη σύλ­λη­ψη 866 προ­σώ­πων (στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, οι συλ­λή­ψεις ήταν πολ­λα­πλά­σιες) και δίνει στοι­χεία για την κοι­νω­νι­κή τους ταυ­τό­τη­τα: 475 εργά­τες (κυρί­ως οικο­δό­μοι), 268 φοι­τη­τές, 74 μαθη­τές και 49 σπου­δα­στές του Πολυ­τε­χνεί­ου. Η Χού­ντα θα παρα­δε­χθεί επί­σης επί­ση­μα 11 νεκρούς και 100–110 τραυ­μα­τί­ες. Στο πόρι­σμα του εισαγ­γε­λέα Δ. Τσε­βά, που συντά­χθη­κε αμέ­σως μετά την πτώ­ση της δικτα­το­ρί­ας (14 Οκτώ­βρη 1974), κατα­γρά­φο­νται 18 νεκροί «πλή­ρως βεβαιω­θέ­ντες», 16 ‑του­λά­χι­στον- νεκροί «βασί­μως προ­κύ­πτο­ντες», 1.103 τραυ­μα­τί­ες πολί­τες και 61 τραυ­μα­τί­ες αστυ­νο­μι­κοί (902.gr).

1974 Διε­ξά­γο­νται στην Ελλά­δα οι πρώ­τες ελεύ­θε­ρες εκλο­γές μετά το 1964. Πρώ­το κόμ­μα ανα­δει­κνύ­ε­ται η ΝΔ υπό τον Κων­στα­ντί­νο Καρα­μαν­λή με ποσο­στό 54,37%. Ακο­λου­θούν η Ένω­ση Κέντρου — Νέες Δυνά­μεις υπό τον Γεώρ­γιο Μαύ­ρο με 20,42%, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπαν­δρέ­ου με 13,58% και η Ενω­μέ­νη Αρι­στε­ρά (ΕΔΑ, ΚΚΕ, ΚΚΕ εσ.) με 9,45%.

1985 Δολο­φο­νεί­ται ο 16χρονος Μιχά­λης Καλ­τέ­ζας από αστυ­νο­μι­κό, κατά τη διάρ­κεια των επει­σο­δί­ων που ξέσπα­σαν μετά την πορεία για την επέ­τειο του Πολυ­τε­χνεί­ου. Ο αστυ­νο­μι­κός Αθα­νά­σιος Μελί­στας πυρο­βο­λεί τον Καλ­τε­ζά στο πίσω μέρος του κεφα­λιού, καθώς ο νεα­ρός τρέ­χει μαζί με άλλους δια­δη­λω­τές προς την πλα­τεία Εξαρχείων.

1992 Η ιτα­λι­κή αστυ­νο­μία συλ­λαμ­βά­νει 75 άτο­μα κατά τη μεγα­λύ­τε­ρη εκστρα­τεία κατά της Μαφί­ας από το 1984.

1992 Στις ΗΠΑ, το ομο­σπον­δια­κό γρα­φείο απο­γρα­φής κατα­γρά­φει 1,8 εκα­τομ­μύ­ρια Ινδιά­νους και 542 δια­φο­ρε­τι­κές φυλές.

1992 Ο Γιώρ­γος Κοσκω­τάς, ο Γιάν­νης Ματζου­ρά­νης και η Αλί­κη Κου­τσό­γιωρ­γα παρα­πέ­μπο­νται να δικα­στούν στο Τρι­με­λές Εφε­τείο Κακουρ­γη­μά­των για ενερ­γη­τι­κή δωρο­δο­κία, απλή συνέρ­γεια και απο­δο­χή προ­ϊ­ό­ντος εγκλή­μα­τος από ιδιοτέλεια.

1993 Πέθα­νε ο λαϊ­κός συν­θέ­της και στι­χουρ­γός, Γιώρ­γος Μητσάκης

1997 Επί­θε­ση φανα­τι­κών ισλα­μι­στών κατά του­ρι­στών σημειώ­νε­ται στο Λού­ξορ της Αιγύ­πτου. Σκο­τώ­νο­νται 69 του­ρί­στες, τρεις αστυ­νο­μι­κοί και έξι μέλη της οργά­νω­σης «Γκα­μά αλ Ισλαμίγια».

2003 Ο σκλη­ρός της μεγά­λης οθό­νης Άρνολντ Σβαρ­τζε­νέ­γκερ ορκί­ζε­ται κυβερ­νή­της της Καλιφόρνιας.

2006 Πέθα­νε ο Ούγ­γρος ποδο­σφαι­ρι­στής και προ­πο­νη­τής, Φέρεντς Πού­σκας, ο επο­νο­μα­ζό­με­νος και καλ­πά­ζων συνταγ­μα­τάρ­χης, που οδή­γη­σε τον Πανα­θη­ναϊ­κό στον τελι­κό του Κυπέλ­λου Πρω­τα­θλη­τριών το 1971 στο Γουέμπλεϊ.

Φέρεντς Πού­σκας, «Ο Καλ­πά­ζων Συνταγματάρχης»

2008 Η ΠΓΔΜ προ­σφεύ­γει στο Διε­θνές Δικα­στή­ριο της Χάγης κατά της Ελλά­δας, επει­δή άσκη­σε βέτο στην έντα­ξή της στο ΝΑΤΟ τον Απρί­λιο του 2008. Την κατη­γο­ρεί για παρα­βί­α­ση του άρθρου 11 της Ενδιά­με­σης Συμ­φω­νί­ας, που υπε­γρά­φη στη Νέα Υόρ­κη το 1995 και προ­έ­βλε­πε τη μη υπο­βο­λή βέτο από τη χώρα μας στην έντα­ξη της ΠΓΔΜ σε διε­θνείς οργανισμούς.

2020

Στον αυταρ­χι­κό παρο­ξυ­σμό και τις απει­λές ενά­ντια στο εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα κατα­φεύ­γει η κυβέρ­νη­ση για να επι­βά­λει άκρα του τάφου σιω­πή μπρο­στά στα νέα αντι­λαϊ­κά μέτρα που φέρ­νει, για να απο­σιω­πή­σει τις τερά­στιες ευθύ­νες της στην εξά­πλω­ση της παν­δη­μί­ας και τις δεκά­δες των θανά­των καθη­με­ρι­νά, αλλά και να φιμώ­σει το αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κό μήνυ­μα που θα ακου­στούν ξανά δυνα­τά στην επέ­τειο του Πολυτεχνείου.
Με μια κατά­πτυ­στη από­φα­ση, μνη­μείο αυταρ­χι­σμού, την οποία εξέ­δω­σε σαν τον κλέ­φτη, το βρά­δυ του Σαβ­βά­του, η κυβέρ­νη­ση έσπευ­σε με πρό­σχη­μα τη δια­σπο­ρά του κορο­νοϊ­ού να βγά­λει φιρ­μά­νι πως «απα­γο­ρεύ­ο­νται σε όλη την επι­κρά­τεια όλες οι δημό­σιες υπαί­θριες συνα­θροί­σεις, στις οποί­ες συμ­με­τέ­χουν 4 ή περισ­σό­τε­ρα άτο­μα, από 06.00 ώρα της 15ης Νοεμ­βρί­ου έως και την 21.00 ώρα της 18ης Νοεμ­βρί­ου 2020», δια­κη­ρύσ­σο­ντας ότι «για τους παρα­βά­τες, υπό την επι­φύ­λα­ξη της εφαρ­μο­γής άλλων κυρώ­σε­ων που προ­κύ­πτουν από την κεί­με­νη νομο­θε­σία, προ­βλέ­πο­νται οι ακό­λου­θες κυρώ­σεις: Διοι­κη­τι­κό πρό­στι­μο 5.000 ευρώ στα νομι­κά πρό­σω­πα και 3.000 ευρώ στα φυσι­κά πρό­σω­πα, που διορ­γα­νώ­νουν δημό­σιες υπαί­θριες συνα­θροί­σεις. Διοι­κη­τι­κό πρό­στι­μο 300 ευρώ στα πρό­σω­πα που παρα­βιά­ζουν την απα­γό­ρευ­ση συμ­με­τέ­χο­ντας σε δημό­σιες υπαί­θριες συνα­θροί­σεις». Η κατά­πτυ­στη από­φα­ση φέρει την υπο­γρα­φή του αρχη­γού της Αστυ­νο­μί­ας, Μ. Καρα­μα­λά­κη, και δημο­σιεύ­τη­κε στην Εφη­με­ρί­δα της Κυβερνήσεως.
Οι απα­γο­ρεύ­σεις θα ακυ­ρω­θούν στην πρά­ξη απ’ το οργα­νω­μέ­νο λαϊ­κό κίνη­μα, ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νω­ση το ΚΚΕ ‑όπερ και εγένετο

2021

Εκδόσεις Ατέχνως Atexnos click

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο