Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 18 Απριλίου 2017

1480 Γεν­νή­θη­κε η Λου­κρη­τία Βορ­γία, νόθα κόρη του πάπα Αλέ­ξαν­δρου ΣΤ’

Σε αντι­πα­ρά­θε­ση, η ακίν­δυ­νη, καυ­στι­κή και σέξι Λουκρητία…

1506 Τίθε­ται ο θεμέ­λιος λίθος της Βασι­λι­κής του Αγί­ου Πέτρου στη Ρώμη.

1521 Ο Μαρ­τί­νος Λού­θη­ρος, πρω­τερ­γά­της της θρη­σκευ­τι­κής Μεταρ­ρύθ­μι­σης παρα­κού­ει τις εντο­λές της Αγί­ας Ρωμαϊ­κής Αυτο­κρα­το­ρί­ας και αρνεί­ται να απο­κη­ρύ­ξει τα κηρύγ­μα­τά του.

1902 Η Δανία είναι η πρώ­τη χώρα που χρη­σι­μο­ποιεί τα δακτυ­λι­κά απο­τυ­πώ­μα­τα ως απο­δει­κτι­κό μέσο.

1906 Κατα­στρο­φι­κός σει­σμός, μεγέ­θους 7,8 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ, πλήτ­τει το Σαν Φραν­σί­σκο της Καλι­φόρ­νια. Οι νεκροί υπο­λο­γί­ζο­νται σε 3.000 και οι άστε­γοι σε 300.000.

1912  Ο ρωσι­κός στρα­τός επεμ­βαί­νει για να συντρί­ψει την απερ­γία των εργα­τών των χρυ­σω­ρυ­χεί­ων στη Σιβηρία.

1932 Η Ελλά­δα κηρύσ­σει επι­σή­μως χρε­ο­στά­σιο. Οπως γνω­στο­ποιεί στη σύνο­δο της Κοι­νω­νί­ας των Εθνών ο Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος, η χώρα αδυ­να­τεί να κατα­βάλ­λει τις οφει­λές της από τον εξω­τε­ρι­κό δανει­σμό και ανα­στέλ­λει επί μία πεντα­ε­τία την κατα­βο­λή των τοκο­χρε­ο­λυ­σί­ων. Ύστα­τη προ­σπά­θεια από την κυβέρ­νη­ση Βενι­ζέ­λου για τη διά­σω­ση της δραχμής.

1935 Πεθαί­νει ο Πανα­ΐτ Ιστρά­τι (Πανα­γής Βαλ­σά­μης το πραγ­μα­τι­κό του όνο­μα), ο επο­νο­μα­ζό­με­νος και Γκόρ­γκι των Βαλ­κα­νί­ων, Ελλη­νι­κής κατα­γω­γής Ρου­μά­νος συγγραφέας.

Πανα­ΐτ Ιστρά­τι: Ο Γκόρ­κι των Βαλκανίων

1951 Γαλ­λία, Γερ­μα­νία, Ιτα­λία και οι τρεις χώρες της BENELUX (Βέλ­γιο, Ολλαν­δία και Λου­ξεμ­βούρ­γο) υπο­γρά­φουν στο Παρί­σι την ιδρυ­τι­κή πρά­ξη της Ευρω­παϊ­κής Κοι­νό­τη­τας Ανθρα­κα και Χάλυ­βα (ΕΚΑΧ), που θα απο­τε­λέ­σει προ­πο­μπό της ΕΟΚ και της Ευρω­παϊ­κής Ενωσης.

1954  Ο Γκα­μάλ Αμπ­ντελ Νάσερ κατα­λαμ­βά­νει την εξου­σία στην Αίγυπτο.

Το 1955 Πέθα­νε ο Αλμπερτ Αϊν­στάιν, Γερ­μα­νός φυσι­κός, «πατέ­ρας» της θεω­ρί­ας της σχε­τι­κό­τη­τας, για την οποία βρα­βεύ­τη­κε με Νόμπελ το 1921. Το 1933, με την άνο­δο των Ναζί στην εξου­σία έφυ­γε από τη Γερ­μα­νία και εγκα­τα­στά­θη­κε στις ΗΠΑ.

Στο δοκί­μιο «Why socialism» (για­τί σοσια­λι­σμός) που δημο­σιεύ­τη­κε για πρώ­τη φορά το 1949 στο περιο­δι­κό «Monthly Revue», ο Αϊν­στάιν έγρα­ψε: «Υπάρ­χει μόνο ένας δρό­μος για να απαλ­λα­γεί κανείς απ’ αυτό το κακό, δηλα­δή να εγκα­θι­δρυ­θεί το σοσια­λι­στι­κό οικο­νο­μι­κό σύστη­μα, συνο­δευό­με­νο από ένα εκπαι­δευ­τι­κό σύστη­μα, προ­σα­να­το­λι­σμέ­νο σε κοι­νω­νι­κούς στό­χους. Σε μια τέτοια οικο­νο­μία, τα παρα­γω­γι­κά μέσα ανή­κουν στην ίδια την κοι­νω­νία και η χρη­σι­μο­ποί­η­σή τους σχε­διο­ποιεί­ται. Μια σχε­δια­σμέ­νη οικο­νο­μία, που ρυθ­μί­ζει την παρα­γω­γή στην ανά­γκη της κοι­νό­τη­τας, θα μοί­ρα­ζε την εργα­σία, που πρέ­πει να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί, ανά­με­σα σε όλους που είναι σε θέση να εργα­στούν και θα εγγυό­ταν σε κάθε άνδρα, σε κάθε γυναί­κα και σε κάθε παι­δί τα μέσα της ζωής. Η μόρ­φω­ση θα είχε στό­χο, επι­προ­σθέ­τως προς την προ­α­γω­γή των φυσι­κών τους ικα­νο­τή­των, τα άτο­μα να ανα­πτύ­ξουν ένα αίσθη­μα ευθύ­νης για τους συναν­θρώ­πους, αντί για την εξύ­μνη­ση της δύνα­μης και της επι­τυ­χί­ας στην τωρι­νή κοι­νω­νία μας».

Το τηλε­γρά­φη­μα του Ά. Αϊν­στάιν προς την κυβέρ­νη­ση Βενιζέλου

1967.… Ο πυγ­μά­χος, Μοχά­μεντ Αλι, αρνεί­ται να υπη­ρε­τή­σει στον αμε­ρι­κα­νι­κό στρα­τό, λόγω του πολέ­μου του Βιετ­νάμ και τιμω­ρεί­ται με 5ετή φυλά­κι­ση και πρό­στι­μο 10.000 δολά­ρια. Ακό­μη, του αφαι­ρεί­ται η άδεια πυγ­μα­χί­ας και ο τίτλος του πρωταθλητή.

1980 Η Ροδε­σία μετο­νο­μά­ζε­ται σε Ζιμπά­μπουε και ανα­κη­ρύσ­σει την ίδρυ­ση της Δημο­κρα­τί­ας της Ζιμπά­μπουε, με ηγέ­τη το Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο