Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 18 Ιουλίου — Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία

Σαν σήμε­ρα 18 Ιου­λί­ου Μια ματιά στην ιστο­ρία του τόπου και του κόσμου. Γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε

390 π.Χ.  Μάχη του Αλλία: Ο ρωμαϊ­κός στρα­τός ηττά­ται από επι­δρο­μείς Γαλά­τες, γεγο­νός που θα οδη­γή­σει στη μετέ­πει­τα λεη­λα­σία της Ρώμης.

64 Μεγά­λη φωτιά στη Ρώμη κατα­στρέ­φει τα δύο τρί­τα της πόλης. Ο απο­λο­γι­σμός της κατα­στρο­φής είναι τρα­γι­κός: η «Αιώ­νια Πόλη» θα βρε­θεί στο έλε­ος της φωτιάς για έξι ημέρες.

neron

588  Ο βασι­λιάς της Βαβυ­λώ­νας Ναβου­χο­δο­νό­σορ, ύστε­ρα από πολιορ­κία δύο ετών, κατα­λαμ­βά­νει την Ιερου­σα­λήμ και την καταστρέφει.

1610 Πέθα­νε ο Ιτα­λός ζωγρά­φος, Μικε­λάν­τζε­λο Μερί­ζι ντα Καραβάτζιο

1811 γεν­νιέ­ται ο Ουί­λιαμ Θακερέι.

Ουί­λιαμ Θακε­ρέι, ένας από τους μεγα­λύ­τε­ρους Αγγλους συγγραφείς

1817  Πέθα­νε η αγγλί­δα συγ­γρα­φέ­ας, Τζέιν Όστιν

1863  Γεν­νή­θη­κε ο αυστρια­κός διά­δο­χος Φρα­γκί­σκος Φερ­δι­νάρ­δος, η δολο­φο­νία του οποί­ου το 1914 θα απο­τε­λέ­σει την αφορ­μή για το ξέσπα­σμα του Α’ Παγκο­σμί­ου Πολέμου

1870  Η Α’ Βατι­κά­νεια Σύνο­δος υιο­θε­τεί το δόγ­μα του Παπι­κού Αλάθητου

1887  Γεν­νή­θη­κε ο Βίντ­κουν Κουί­σλινγκ, κατο­χι­κός πρω­θυ­πουρ­γός της Νορ­βη­γί­ας (1942–45). Το επώ­νυ­μό του έγι­νε συνώ­νυ­μο της λέξης «προ­δό­της», όταν συνερ­γά­στη­κε με τους Ναζί, που ήταν έτοι­μοι να κατα­κτή­σουν τη χώρα του. Αυτός ήταν και ο λόγος που εκτε­λέ­στη­κε το 1945  (Θαν. 24/10/1945)

1898  Το ζεύ­γος Κιου­ρί ανα­κοι­νώ­νει την ανα­κά­λυ­ψη ενός νέου χημι­κού στοι­χεί­ου, του πολωνίου.

1918  Γεν­νή­θη­κε ο Νέλ­σον Μαντέ­λα, ηγέ­της του αγώ­να ενα­ντί­ον των φυλε­τι­κών δια­κρί­σε­ων στη Νότια Αφρι­κή και πρώ­τος πρό­ε­δρος της χώρας μετά την κατάρ­γη­ση του απαρτχάιντ

MANDELA5

1919  Οι σοσια­λι­στές-μέλη της Διοί­κη­σης της ΓΣΕΕ συλ­λαμ­βά­νο­νται και κατό­πιν εκτο­πί­ζο­νται. Την επό­με­νη μέρα συλ­λαμ­βά­νε­ται και φυλα­κί­ζε­ται και ο διευ­θυ­ντής του «Ριζο­σπά­στη»
Κηρύσ­σε­ται πανελ­λα­δι­κή απερ­γία, η οποία προ­βάλ­λει και πολι­τι­κά αιτή­μα­τα. Παρά τις προ­σπά­θειες των ρεφορ­μι­στών να εκφυ­λί­σουν την απερ­γία, η κυβέρ­νη­ση Βενι­ζέ­λου ανα­γκά­ζε­ται υπό την πίε­ση των εργα­τών να υπο­σχε­θεί την επα­νε­ξέ­τα­ση της εκτό­πι­σης των σοσια­λι­στών συνδικαλιστών.

1921  Γεν­νή­θη­κε ο πρώ­τος αμε­ρι­κα­νός αστρο­ναύ­της που μπή­κε σε τρο­χιά γύρω από τη Γη,  Τζ. Γκλεν

1922  Με από­φα­ση της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης, κηρύσ­σε­ται η αυτο­νο­μία της Μικράς Ασί­ας, μετά το ναυά­γιο των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων για την υπο­γρα­φή συμ­φω­νί­ας ανα­κω­χής μετα­ξύ Ελλά­δας και Τουρκίας.

1922  Γεν­νιέ­ται ο Αμε­ρι­κα­νός φιλό­σο­φος Τόμας Κουν

1925  Εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κή εξέ­γερ­ση πραγ­μα­το­ποιεί­ται στη Συρία ενα­ντί­ον των Γάλ­λων ιμπε­ρια­λι­στών-αποι­κιο­κρα­τών. Οι συγκρού­σεις κρά­τη­σαν σχε­δόν δύο χρό­νια και έλη­ξαν με νίκη των Γάλλων.

1925  Ο Αδόλ­φος Χίτλερ εκδί­δει τον πρώ­το τόμο της προ­σω­πι­κής του δια­κή­ρυ­ξης με τίτλο «Μάιν Καμπφ» («Ο Αγών μου»).

1929  Ο Θεμι­στο­κλής Σοφού­λης ανα­κη­ρύσ­σε­ται αρχη­γός των Φιλελευθέρων.

1932  Η Τουρ­κία γίνε­ται το 56ο μέλος της Κοι­νω­νί­ας των Εθνών.

1936  Αρχί­ζει ο ισπα­νι­κός εμφύ­λιος πόλεμος

emfulios 1

1938 Γεν­νή­θη­κε ο Ολλαν­δός σκη­νο­θέ­της, Πολ Βερχόβεν

1941 Πεθαί­νει ο μου­σουρ­γός Διο­νύ­σιος Λαυράγκας

1941 Ο Στά­λιν ζητά από τον Τσώρ­τσιλ το άνοιγ­μα δεύ­τε­ρου μετώ­που στη Γαλ­λία. Ωστό­σο, κάτι τέτοιο δεν θα συνέ­βαι­νε, παρά 3 χρό­νια αργότερα.

1950 Αρχί­ζει στο Έκτα­κτο στρα­το­δι­κείο Αθη­νών η δίκη για παρά­βα­ση του Α.Ν. 509, 61 κομ­μου­νι­στών και κομ­μου­νι­στριών του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Αθήνας.

1955 Αρχί­ζει στη Γενεύη η διά­σκε­ψη των αρχη­γών των κυβερ­νή­σε­ων των τεσ­σά­ρων μεγά­λων δυνά­με­ων, ΕΣΣΔ — ΗΠΑ — Βρε­τα­νία – Γαλ­λία, με βασι­κό θέμα την ειρήνη.

1956  Ο ΓΓ της ΚΕ του Ουγ­γρι­κού Κόμ­μα­τος Εργα­ζο­μέ­νων Ματί­ας Ράκο­σι αντι­κα­θί­στα­ται από τον Έρνο Γκέ­ρο. Η απο­μά­κρυν­ση του Μ. Ράκο­σι δεν άμβλυ­νε την εσω­κομ­μα­τι­κή δια­πά­λη, η οποία σύντο­μα θα κατέ­λη­γε σε κυριάρ­χη­ση του οπορ­του­νι­σμού και την εκδή­λω­ση ανοι­χτής αντεπανάστασης.

1961 Κατά τη δεύ­τε­ρη Σύνο­δο Κορυ­φής της ΕΟΚ, στο Γκό­τε­σμπεργκ της Βόν­νης, οι ηγέ­τες της Βρε­τα­νί­ας, της Γαλ­λί­ας, της Ο.Δ. Γερ­μα­νί­ας, του Λου­ξεμ­βούρ­γου, του Βελ­γί­ου και της Ιτα­λί­ας τάσ­σο­νται υπέρ της δημιουρ­γί­ας Ένω­σης των Ευρω­παϊ­κών Κρα­τών και της σύγκλη­σης Συνό­δων Κορυ­φής σε τακτά χρο­νι­κά διαστήματα.

1962  Στρα­τιω­τι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα σημειώ­νε­ται στο Περού. Ο Πρό­ε­δρος Μ. Πρά­δο ανα­τρέ­πε­ται και αντι­κα­θί­στα­ται από τον στρα­τη­γό Ρ. Πέρεζ.

1966 Φυλε­τι­κές ταρα­χές ξεσπούν στο Κλί­βε­λαντ των ΗΠΑ και διαρ­κούν έως τις 23 του μηνός. Η βίαια κατα­στο­λή της αστυ­νο­μί­ας και της εθνο­φρου­ράς είχε ως απο­τέ­λε­σμα το θάνα­το 30 αφροαμερικανών

1968  Πέθα­νε ο πολι­τι­κός και πρω­θυ­πουρ­γός της Ελλά­δας, Ηλί­ας Τσιριμώκος

1971  Ο Πελέ κάνει την τελευ­ταία εμφά­νι­σή του με τη Βρα­ζι­λία, στον φιλι­κό αγώ­να ενα­ντί­ον της Γιου­γκο­σλα­βί­ας, που διε­ξά­γε­ται στο Ρίο και λήγει ισό­πα­λος 2–2.

H τελευ­ταία εμφά­νι­ση του Πελέ με την Βρα­ζι­λία (ΒΙΝΤΕΟ)

1976 Η 14χρονη Ρου­μά­να, Νάντια Κομα­νέ­τσι, αφή­νει άναυ­δο τον κόσμο όταν βαθ­μο­λο­γεί­ται με 10 από τους κρι­τές στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Μόντρεαλ.
Είναι το πρώ­το τέλειο δεκά­ρι στην ιστο­ρία της ενόρ­γα­νης γυμνα­στι­κής. Ο τελι­κός απο­λο­γι­σμός είναι 7 δεκά­ρια, 3 χρυ­σά μετάλ­λια, ένα αργυ­ρό και ένα χάλκινο.

1979 Η πλειο­ψη­φία των μετο­χών της ΠΑΕ Πανα­θη­ναϊ­κός περιέρ­χο­νται στον Όμι­λο Βαρδινογιάννη.

1983 Ο πρώ­ην υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ Χέν­ρι Κίσιν­γκερ ορί­ζε­ται επι­κε­φα­λής της δικομ­μα­τι­κής Εθνι­κής Επι­τρο­πής, αρμό­διας για θέμα­τα Λατι­νι­κής Αμερικής.

1994 Στην Ιτα­λία, μια γυναί­κα 62 χρο­νών γεν­νά ένα αγο­ρά­κι με τεχνη­τή γονιμοποίηση.

1995 Εκρή­γνυ­ται το ηφαί­στειο Σου­φριέρ Χιλς στο νησί Μον­τσερ­ράτ της Καραϊβικής.
Κατά τη διάρ­κεια αρκε­τών ετών, ερη­μώ­νει το νησί καθώς κατα­στρέ­φε­ται η πρω­τεύ­ου­σα και ανα­γκά­ζε­ται το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του πλη­θυ­σμού να φύγει.

1995 Η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση συμ­φω­νεί με τη γερ­μα­νι­κή εται­ρεία “Χόχτιφ” για την κατα­σκευή του αερο­δρο­μί­ου στα Σπάτα.

1996 Αερο­πο­ρι­κή τρα­γω­δία στα ανοι­χτά του Ατλα­ντι­κού Ωκε­α­νού. Ένα αερο­πλά­νο τύπου 747–200 της TWA εκρή­γνυ­ται 15 λεπτά μετά την απο­γεί­ω­ση του με προ­ο­ρι­σμό το Παρί­σι. Νεκροί και οι 228 επιβαίνοντες.

1998  Πέθα­νε η Φλέ­ρυ Ντα­ντω­νά­κη, η τρα­γου­δί­στρια του «Μεγά­λου Ερω­τι­κού» (γεν­νή­θη­κε 11/5/1937)

2002 Ο αρχη­γός της ΕΛ.ΑΣ., Φώτης Νασιά­κος, ανα­κοι­νώ­νει και επι­σή­μως ότι οι αρχές προ­χώ­ρη­σαν, ουσια­στι­κά, στην εξάρ­θρω­ση του εκτε­λε­στι­κού πυρή­να της τρο­μο­κρα­τι­κής οργά­νω­σης «17 Νοέμ­βρη», ενώ απο­δί­δει στον Αλέ­ξαν­δρο Γιω­τό­που­λο το ρόλο του καθο­δη­γη­τή και συγ­γρα­φέα των προ­κη­ρύ­ξε­ων. Την ίδια μέρα οδη­γού­νται στον προϊ­στά­με­νο της Εισαγ­γε­λί­ας Πρω­το­δι­κών Σωτή­ρη Μπά­για και κάτω από δρα­κό­ντεια μέτρα ασφα­λεί­ας οι τρεις πρώ­τοι κατη­γο­ρού­με­νοι για συμ­με­το­χή στην τρο­μο­κρα­τι­κή οργά­νω­ση 17Ν, Χρι­στό­δου­λος Ξηρός, Βασί­λης Ξηρός και Διο­νύ­σης Γεωργιάδης.

 

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο