Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 19 Ιουλίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμερα 19 Ιουλίου

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

64 Καί­γε­ται η Ρώμη (Dies nefastus)

1620 Η «ιερή σφα­γή» στη Valtellina της Λομ­βαρ­δί­ας: περί­που 600 Προ­τε­στά­ντες, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων γυναι­κών και παι­διών, σκο­τώ­θη­καν τη νύχτα από Καθο­λι­κούς που υπο­κι­νή­θη­καν από Φρα­γκι­σκα­νούς και Δομι­νι­κα­νούς ιεροκήρυκες

1717 Ο ενε­τι­κός στό­λος που υπο­στη­ρί­ζε­ται από μικτή μοί­ρα Πορ­το­γα­λι­κών, Μαλ­τέ­ζι­κων και Παπι­κών πλοί­ων νικά τους Οθω­μα­νούς στη Μάχη του Matapan

1826  Ο Γεώρ­γιος Καραϊ­σκά­κης γίνε­ται στρα­τάρ­χης της Ρούμελης.

1834 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος ζωγρά­φος, Εντ­γκάρ Ντε­γκά από τους μεγα­λύ­τε­ρους ιμπρε­σιο­νι­στές ζωγρά­φους της Γαλ­λί­ας. Κύριο θέμα των έργων του είναι η ανθρώ­πι­νη έκφρα­ση μέσω της κίνη­σης, όπως ο χορός.

1848 Μάχη για τα δικαιώ­μα­τα των γυναι­κών: η Σύμ­βα­ση για τα Δικαιώ­μα­τα της Γυναί­κας ξεκι­νά στο Seneca Falls (Νέα Υόρκη)

1870 Γαλ­λο­πρω­σι­κός Πόλε­μος: Η Γαλ­λία κηρύσ­σει τον πόλε­μο στην Πρω­σία. Οι συγκρού­σεις θα διαρ­κέ­σουν έως τις 10/5/1871 και θα λήξουν με νίκη της Πρω­σί­ας (η οποία προ­σαρ­τά τις περιο­χές της Αλσα­τί­ας και της Λορέ­νης). Στον από­η­χο του πολέ­μου θα ξεσπά­σει το Μάρ­τη του 1871 η εξέ­γερ­ση της Παρι­σι­νής Κομμούνας.

1893 (παλιό ημε­ρο­λό­γιο) Γεν­νή­θη­κε ο Ρώσος ποι­η­τής, Βλα­ντι­μίρ Μαγια­κόφ­σκι. Ήταν ο ποι­η­τής της Οχτω­βρια­νής Επα­νά­στα­σης και πήρε μέρος στην οργά­νω­ση της προ­πα­γάν­δας του νέου σοσια­λι­στι­κού σοβιε­τι­κού κρά­τους. Θεω­ρεί­ται ένας από τους πιο αντι­προ­σω­πευ­τι­κούς εκπρο­σώ­πους του φου­του­ρι­στι­κού κινή­μα­τος. Αυτο­κτό­νη­σε στις 14 Απρί­λη του 1930.

magiakovski1896 Γεν­νή­θη­κε ο σκο­τσέ­ζος συγ­γρα­φέ­ας, Άρτσι­μπαλντ Τζό­ζεφ Κρόνιν

1898 Γεν­νιέ­ται ο Γερ­μα­νός φιλό­σο­φος και κοι­νω­νιο­λό­γος Χέρ­μπερτ Μαρ­κού­ζε («Σχο­λή της Φρανκφούρτης»).

1900 Στη Γαλ­λία, ανοί­γει το Μετρό του Παρισιού.

1919 Γεν­νή­θη­κε ο Μίλ­τος Σαχτού­ρης, ένας από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους Έλλη­νες ποι­η­τές της μετα­πο­λε­μι­κής γενιάς

saxtouris

1920  Συνέρ­χε­ται στη Μόσχα το 2ο Συνέ­δριο της Κομ­μου­νι­στι­κής Διε­θνούς. Κύριος ειση­γη­τής είναι ο Β. Ι. Λένιν, ενώ βασι­κό θέμα του Συνε­δρί­ου απο­τε­λούν οι 21 «όροι εισ­δο­χής στην Κομ­μου­νι­στι­κή Διε­θνή», που περι­λαμ­βά­νουν το ουσιώ­δες του κόμ­μα­τος νέου τύπου.
Στο Συνέ­δριο αυτό το ΣΕΚΕ(Κ) αντι­προ­σω­πεύ­ε­ται από τον Δημο­σθέ­νη Λιγδόπουλο.

1920 Πέθα­νε ο συγ­γρα­φέ­ας Άγγε­λος Βλά­χος, που τιμή­θη­κε με το Αρι­στείο των Γραμμάτων

1924 Η κυβέρ­νη­ση του Αλέ­ξαν­δρου Παπα­να­στα­σί­ου κατα­ψη­φί­ζε­ται στη Βου­λή και παραιτείται.

1926 Επί «προ­έ­δρου της Δημο­κρα­τί­ας» Θ. Πάγκα­λου διο­ρί­ζε­ται κυβέρ­νη­ση με πρω­θυ­πουρ­γό τον Αθ. Ευτα­ξία, που διήρ­κε­σε λιγό­τε­ρο από έναν μήνα (έως την ανα­τρο­πή του Θ. Πάγκα­λου με πρα­ξι­κό­πη­μα του Γ. Κον­δύ­λη στις 21/8).

1933 Πραγ­μα­το­ποιεί­ται στο Λον­δί­νο η πρώ­τη διά­σκε­ψη των πετρε­λαιο­πα­ρα­γω­γών χωρών.

1941 Ο Ουίν­στον Τσόρ­τσιλ καθιε­ρώ­νει το σήμα της νίκης με υψω­μέ­να τα δύο δάχτυ­λα του χεριού, σχη­μα­τί­ζο­ντας το γράμ­μα V. Το ΒΒC μετα­δί­δει στην Ευρώ­πη το εμψυ­χω­τι­κό μήνυ­μα για την αντί­στα­ση “V for Victory”.

1942 Δεύ­τε­ρος Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Μάχη του Ατλα­ντι­κού — Ο Γερ­μα­νός Ναύ­αρ­χος Karl Dönitz δια­τά­ζει τα τελευ­ταία U‑boat να απο­συρ­θούν από τις θέσεις στις ακτές του Ατλα­ντι­κού προς ΗΠΑ, ως από­κρι­ση στην ανά­πτυ­ξη ενός απο­τε­λε­σμα­τι­κού συστή­μα­τος νηο­πο­μπών από τους αμερικάνους.

1943 Δεύ­τε­ρος Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Η Ρώμη βομ­βαρ­δί­ζε­ται από τους Συμ­μά­χους για πρώ­τη φορά. Οι νεκροί είναι 617, η Βασι­λι­κή του San Lorenzo έχει κατα­στρα­φεί. Ο Πάπας Πίος XII φεύ­γει από το Βατικανό

Πρωτοσέλιδο «Ριζοσπάστη» απόφαση ΠΓ ΚΕ ΚΚΕ 19_07_1945

1945  Δημο­σιεύ­ε­ται από­φα­ση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την κατά­στα­ση που επι­κρα­τού­σε στην Ελλά­δα, στην οποία τονί­ζο­νταν πως «στην ύπαι­θρο κυριαρ­χούν οι μοναρ­χι­κές ληστο­συμ­μο­ρί­ες και η δολο­φο­νι­κή τρο­μο­κρα­τι­κή δρά­ση τους σε πόλεις και χωριά συνε­χί­ζε­ται και επε­κτεί­νε­ται ακό­μα πιο πολύ».

1947  Κατα­φθά­νει στην Ελλά­δα ο στρα­τη­γός Ου. Λίβ­σεϊ, επι­κε­φα­λής πολυ­με­λούς στρα­τιω­τι­κής απο­στο­λής των ΗΠΑ (USAGG).

1949 Το Λάος ανα­κοι­νώ­νει την αυτο­νο­μία του χωρίς, όμως, να απο­χω­ρή­σει από το Γαλ­λι­κό Σύνδεσμο.

1952 Ξεκι­νούν οι 15οι Ολυ­μπια­κοί Αγώ­νες στο Ελσίν­κι της Φιν­λαν­δί­ας. Είναι οι πρώ­τοι στους οποί­ους συμ­με­τέ­χει η Σοβιε­τι­κή Ένω­ση. Παρό­λα αυτά η ΕΣΣΔ κατα­λαμ­βά­νει τη δεύ­τε­ρη θέση σε μετάλ­λια μετά τις ΗΠΑ (71 στο σύνολο).

1954 Ο Έλβις Πρί­σλεϋ κυκλο­φο­ρεί το πρώ­το single, That’s All Right, Mama

1956 Ιδρύ­ε­ται η Νεο­λαία της ΕΔΑ.

1964 Πόλε­μος του Βιετ­νάμ: Παρα­λη­ρώ­ντας στη Σαϊ­γκόν, ο πρω­θυ­πουρ­γός του Νοτί­ου Βιετ­νάμ Nguyễn Khánh ζητά την επέ­κτα­ση του πολέ­μου στο Βόρειο.

1966 Tο «κάζο» της Ιτα­λί­ας από την Βόρεια Κορέα

Σαν σήμε­ρα: Tο «κάζο» της Ιτα­λί­ας από την Βόρεια Κορέα

1969 Πέθα­νε ο μυθι­στο­ριο­γρά­φος και διη­γη­μα­το­γρά­φος, Στρα­τής Μυρι­βή­λης, φιλο­λο­γι­κό ψευ­δώ­νυ­μο του Μιχα­ήλ Σταματόπουλου

murivilis

1974 Ο αρχιε­πί­σκο­πος Μακά­ριος μετα­βαί­νει από το Λον­δί­νο στη Νέα Υόρ­κη και μιλά στο Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ, καταγ­γέλ­λο­ντας το στρα­τιω­τι­κό καθε­στώς της Αθή­νας για παρα­βί­α­ση της ανε­ξαρ­τη­σί­ας και της κυριαρ­χί­ας της Κυπρια­κής Δημοκρατίας.

1975 Εγκαι­νιά­ζε­ται το Πολε­μι­κό Μου­σείο, στην οδό Βασ.Σοφίας και Ριζάρη.

1976 Μόντρε­αλ: Η 14χρονη Nadia Comăneci, γίνε­ται ο πρώ­τος αθλη­τής που πέτυ­χε το τέλειο 10άρι κατά τη διάρ­κεια της XXI Ολυμπιάδας

1979 Στη Νικα­ρά­γουα, το κίνη­μα των Σαντι­νί­στας μπαί­νει στην πρω­τεύ­ου­σα Μανά­γκουα και κατα­λαμ­βά­νει την εξου­σία. Σαρά­ντα δύο χρό­νια δικτα­το­ρι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης από τον Ανα­στά­ζιο Σομό­ζα, τερ­μα­τί­ζο­νται με τη νίκη του Εθνι­κού Απε­λευ­θε­ρω­τι­κού Μετώ­που των Σαντι­νί­στας, του FSLN.

1980 Αρχί­ζουν στη Μόσχα οι XXIΙ Ολυ­μπια­κοί Αγώνες

moscva

1980  Ο τέως πρω­θυ­πουρ­γός της Τουρ­κί­ας, Νιχάτ Ερίμ, δολο­φο­νεί­ται στην Κωνσταντινούπολη.

1985 Στις 12:22:55 μια λασπώ­δης μάζα της Montecatini πέφτει στο Val di Stava προ­κα­λώ­ντας το θάνα­το 268 ανθρώπων.
Μαζί με το Vajont, η τρα­γω­δία του Stava παρα­μέ­νει μια από τις πιο σοβα­ρές βιο­μη­χα­νι­κές και περι­βαλ­λο­ντι­κές κατα­στρο­φές που έχουν συμ­βεί ποτέ στην Ιταλία

1989 Η Βου­λή απο­φα­σί­ζει την παρα­πο­μπή των Ανδρέα Παπαν­δρέ­ου, Μένιου Κου­τσό­γιωρ­γα, Γιώρ­γου Πέτσου, Δημή­τρη Τσο­βό­λα και Πανα­γιώ­τη Ρου­με­λιώ­τη στην Ειδι­κή Ανα­κρι­τι­κή Επι­τρο­πή για το σκάν­δα­λο των ΔΕΚΟ, που κατέ­θε­σαν τα χρή­μα­τά τους στην Τρά­πε­ζα Κρήτης.

1992 Βόμ­βα σε αυτο­κί­νη­το σκο­τώ­νει τον Πάο­λο Μπορ­σε­λί­νο, δικα­στή και επι­κε­φα­λής της επι­χεί­ρη­σης «αντι- μαφία» στο Παλέρ­μο της Σικελίας.

1996 Ανοί­γει η αυλαία των 26ων Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων της Ατλά­ντα στις ΗΠΑ, της “Χρυ­σής Ολυ­μπιά­δας”. Ο χτυ­πη­μέ­νος από Πάρ­κιν­σον, Μοχά­μεντ Άλι, ανά­βει με τρε­μά­με­να χέρια την Ολυ­μπια­κή Φλό­γα. Οι σύγ­χρο­νοι Ολυ­μπια­κοί Αγώ­νες γιορ­τά­ζουν τα πρώ­τα 100 χρό­νια τους, «παρου­σία» 10.000 αθλη­τών από 197 χώρες.

2001 Απο­λι­θω­μέ­νο κρα­νίο ενός ακό­μα άγνω­στου είδους, που ονο­μά­ζε­ται Sahelanthropus tchadensis, ή πιο γνω­στά “Toumaï”, ανα­κα­λύ­πτε­ται στο Τσαντ. Η επί­ση­μη παρου­σί­α­ση θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί μέσω του περιο­δι­κού Nature στις 11 Ιου­λί­ου 2002

2002 Συλ­λαμ­βά­νε­ται ο Αλέ­ξαν­δρος Γιω­τό­που­λος, που κυκλο­φο­ρού­σε με το όνο­μα Μιχά­λης Οικο­νό­μου, τον οποίο οι αρχές θεώ­ρη­σαν από την πρώ­τη στιγ­μή ως ηγε­τι­κό στέ­λε­χος της 17Ν.

2004 Μετά από 44 χρό­νια το τραμ ξαναρ­χί­ζει τα δρο­μο­λό­γιά του στους δρό­μους της Αθή­νας. Αρχι­κά καλύ­πτει τη δια­δρο­μή από το Σύνταγ­μα μέχρι το Νέο Φάλη­ρο και τη Γλυ­φά­δα και λει­τουρ­γεί όλο το 24ωρο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο