Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 19 Ιουνίου

240 π.Χ. Ο Ερα­το­σθέ­νης υπο­λο­γί­ζει την περί­με­τρο της Γης.

1623 Γεν­νιέ­ται ο Γάλ­λος φυσι­κο­μα­θη­μα­τι­κός και φιλό­σο­φος Μπλεζ Πασκάλ.

1806 Πεθαί­νει ο κλη­ρι­κός Ευγέ­νιος Βούλ­γα­ρης, από τους κύριους εκπρο­σώ­πους του νεο­ελ­λη­νι­κού Διαφωτισμού

1827  Ο Θεό­δω­ρος Κολο­κο­τρώ­νης απει­λεί όσους Έλλη­νες προ­σκυ­νούν τον Ιμπρα­ήμ με θάνα­το. («Περί­πτω­ση Νενέκου»)

1843 Ο Καρλ Μαρξ έρχε­ται εις γάμου κοι­νω­νία με την αρι­στο­κρα­τι­κής κατα­γω­γής, Τζέ­νι φον Βεστ­πά­λεν. Ο Γερ­μα­νός φιλό­σο­φος είναι 25 ετών και η σύζυ­γός του 29.

1865 Περί­που δύο χρό­νια μετά τη Δια­κή­ρυ­ξη της Ανε­ξαρ­τη­σί­ας, οι σκλά­βοι του Γκάλ­βε­στον του Τέξας, πλη­ρο­φο­ρού­νται για την ελευ­θε­ρία τους. Από τότε, στις 19 Ιου­νί­ου, στις ΗΠΑ γιορ­τά­ζε­ται η Juneteenth, ως η μέρα απε­λευ­θέ­ρω­σης των σκλάβων.

1884 Πεθαί­νει ο Γερ­μα­νός ιστο­ρι­κός Γιό­χαν Γκού­σταβ Ντρόιζεν.

1885 Φτά­νει στο λιμά­νι της Νέας Υόρ­κης το “Άγαλ­μα της Ελευ­θε­ρί­ας”, ως δώρο των Γάλ­λων προς τους Αμερικανούς.

Το Αγαλ­μα της Ελευ­θε­ρί­ας γεμά­το σάπιο αίμα…

1912 Στις ΗΠΑ καθιε­ρώ­νε­ται η 8ωρη εργασία.

1919 Ο Μου­στα­φά Κεμάλ ιδρύ­ει το Τουρ­κι­κό Εθνι­κι­στι­κό Κογκρέ­σο στην Άγκυ­ρα και καταγ­γέλ­λει το δια­με­λι­σμό της Τουρ­κί­ας, που απο­φα­σί­ζε­ται στις Βερσαλίες.

1921 Στο Παρί­σι, οι Σύμ­μα­χοι ζητούν από την Ελλά­δα να καθυ­στε­ρή­σει την επί­θε­ση ενά­ντια στην τουρ­κι­κή κυβέρ­νη­ση του Μου­στα­φά Κεμάλ.

1937 Πέθα­νε ο Σκο­τσέ­ζος συγ­γρα­φέ­ας, Τζέιμς Μάθιου Μπά­ρι, δημιουρ­γός του “Πίτερ Παν”

1943 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Στη Γερ­μα­νία, ο Πάουλ Γιό­ζεφ Γκέ­μπελς ανα­κοι­νώ­νει επί­ση­μα ότι δεν υπάρ­χουν πια Εβραί­οι στο Βερολίνο.

1947 Γεν­νή­θη­κε ο Ινδός συγ­γρα­φέ­ας, Σαλ­μάν Ρουσ­ντί, («Σατα­νι­κοί Στίχοι»)

1951 Πεθαί­νει ο ποι­η­τής Άγγε­λος Σικε­λια­νός. Ο Α. Σικε­λια­νός έδρα­σε μέσα από το ΕΑΜ Δια­νο­ου­μέ­νων-Καλ­λι­τε­χνών και για αυτή τη δρά­ση του στη συνέ­χεια υπο­νο­μεύ­τη­κε τρεις φορές στην υπο­ψη­φιό­τη­τά του για το βρα­βείο Νόμπελ. Δια­τέ­λε­σε επί­τι­μος πρό­ε­δρος της Εται­ρί­ας Ελλή­νων Λογοτεχνών.

 Άγγε­λος Σικε­λια­νός, ανή­κει στο λαό

1953 Εκτε­λού­νται στην ηλε­κτρι­κή καρέ­κλα στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες η Εθελ και ο Τζού­λιους Ρόζεν­μπεργκ για κατα­σκο­πεία υπέρ της Σοβιε­τι­κής Ένωσης.

1954 Γεν­νή­θη­κε η Αμε­ρι­κα­νί­δα ηθο­ποιός, Καθλίν Τέρνερ

1961 Το πλού­σιο σε πετρέ­λαια Κου­βέιτ παύ­ει να είναι προ­τε­κτο­ρά­το της Αγγλί­ας, εξα­κο­λου­θεί, όμως, να παίρ­νει στρα­τιω­τι­κή βοήθεια.

1961 Εγκαι­νιά­ζε­ται το νέο του­ρι­στι­κό ξενο­δο­χείο της Πάρ­νη­θας “Μον Παρνές”.

1969 Πέθα­νε ο μυθι­στο­ριο­γρά­φος και διη­γη­μα­το­γρά­φος, Στρα­τής Μυριβήλης

Στρ. Μυρι­βή­λης: Ο κομ­μου­νι­σμός είναι μια μέθο­δος σατα­νι­κή για την κατα­σκευή μιας νέας φυλής

1970 Στην ΕΣΣΔ, προ­σγειώ­νο­νται οι 9 κοσμο­ναύ­τες του “Σογιούζ”, αφού παρέ­μει­ναν στο διά­στη­μα για 17 ημέ­ρες, καταρ­ρί­πτο­ντας κάθε ρεκόρ.

1977 Πέθα­νε ο Φωκί­ων Δημη­τριά­δης, Έλλη­νας σκι­τσο­γρά­φος, που δια­κρί­θη­κε κυρί­ως στην πολι­τι­κή γελοιο­γρα­φία. (Γεν. 19/6/1894)

1992 Στην Ιρλαν­δία, το 69% των κατοί­κων ψηφί­ζει σε δημο­ψή­φι­σμα υπέρ της επι­κύ­ρω­σης της Συν­θή­κης του Μάα­στριχτ για την Ευρω­παϊ­κή Ένωση.

2000 Στο πλαί­σιο της Συνό­δου του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου της Santa Maria da Feira στην Πορ­το­γα­λία, η Ελλά­δα γίνε­ται δεκτή ως το δωδέ­κα­το μέλος της ζώνης του ευρώ από την 1η Ιανουα­ρί­ου 2001.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο