Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου

490 π.Χ. οι Πέρ­σες εισβά­λουν στην Ελλά­δα και οι Αθη­ναί­οι προ του κιν­δύ­νου στέλ­νουν το Φει­διπ­πί­δη στη Σπάρ­τη να ζητή­σει βοήθεια.

31 π.Χ. λαμ­βά­νει χώρα η Ναυ­μα­χία του Ακτί­ου, μετα­ξύ του Οκτα­βια­νού και της συμ­μα­χί­ας Μάρ­κου Αντω­νί­ου και Κλε­ο­πά­τρας. Ο Οκτα­βια­νός ανα­δει­κνύ­ε­ται νικη­τής και λίγο αργό­τε­ρα ανα­λαμ­βά­νει αυτο­κρά­το­ρας της Ρώμης.

1752 η Βρε­τα­νία υιο­θε­τεί το Γρη­γο­ρια­νό Ημε­ρο­λό­γιο περί­που δυο αιώ­νες μετά την υπό­λοι­πη Δυτι­κή Ευρώπη.

1843 η πτω­χευ­μέ­νη Ελλά­δα ανα­γκά­ζε­ται να υπο­γρά­ψει το «μνη­μό­νιο», που συντάσ­σουν οι τρεις πρε­σβευ­τές των Μεγά­λων Δυνά­με­ων για τα οικο­νο­μι­κά του κρά­τους. Την επό­με­νη ημέ­ρα θα ξεσπά­σει η Επα­νά­στα­ση της 3ης Σεπτεμβρίου.

1877 πέθα­νε ο ναύ­αρ­χος και πρω­θυ­πουρ­γός Κων­στα­ντί­νος Κανάρης

1878 γεν­νή­θη­κε ο Ίων Δρα­γού­μης, Έλλη­νας πολι­τι­κός και διπλω­μά­της, από τους βασι­κούς εκφρα­στές του ελλη­νι­κού εθνι­κι­σμού και της «Μεγά­λης Ιδέ­ας». (Θαν. 31/7/1920)

Ιων Δρα­γού­μης, εμπνευ­σμέ­νο πρω­το­πα­λί­κα­ρο της τάξης του

1901 γεν­νή­θη­κε ο σημα­ντι­κός υπερ­ρε­α­λι­στής ποι­η­τής Ανδρέ­ας Εμπειρίκος

Ανδρέ­ας Εμπειρίκος

1910 πέθα­νε  ο Γάλ­λος ζωγρά­φος Ερίκ Ρουσό

1923 γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος μαθη­μα­τι­κός Ρενέ Τομ, θεμε­λιω­τής της θεω­ρί­ας της καταστροφής

1930 οι Γάλ­λοι αερο­πό­ροι Κοστ και Μπε­λόντ πραγ­μα­το­ποιούν με επι­τυ­χία την πρώ­τη πτή­ση αερο­σκά­φους από το Παρί­σι μέχρι τη Νέα Υόρ­κη, που διήρ­κη­σε 37 ώρες και 18 λεπτά.

1933 στη Γαλ­λία, κυκλο­φο­ρούν τα πρώ­τα γραμ­μά­τια του εθνι­κού λαχείου.

1935 μια κατα­στρο­φι­κή θύελ­λα χτυ­πά το Φλό­ρι­ντα σκο­τώ­νο­ντας 423 άτομα.

1937 πέθα­νε  ο Πιέρ ντε Κου­μπερ­ντέν, ο οποί­ος αφιέ­ρω­σε τη ζωή και την περιου­σία του στο όνει­ρο της ανα­βί­ω­σης των Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων και συνέ­τα­ξε το κεί­με­νο του Ολυ­μπια­κού Όρκου. Πρό­ε­δρος της ΔΟΕ μέχρι το 1925.

1942 στην Αίγυ­πτο, οι Βρε­τα­νοί δια­τη­ρούν τις αμυ­ντι­κές θέσεις τους στην έρη­μο, ενώ τα αερο­πλά­να τους δια­λύ­ουν τις μονά­δες του Ρόμελ.

1944 Σχη­μα­τί­ζε­ται κυβέρ­νη­ση «Εθνι­κής Ενό­τη­τας» υπό τον Γεώρ­γιο Παπαν­δρέ­ου. Σε αυτή το ΕΑΜ και η ΠΕΕΑ εκπρο­σω­πού­νται με 6 υπουρ­γούς (τους Α. Σβώ­λο – Οικο­νο­μι­κών, Γ. Ζέβγο – Γεωρ­γί­ας, Μ. Πορ­φυ­ρο­γιάν­νη – Εργα­σί­ας, Ν. Ασκού­τση – Δημο­σί­ων Έργων και Η. Τσι­ρι­μώ­κο – Εθνι­κής Οικο­νο­μί­ας) και 1 υφυ­πουρ­γό (τον Α. Αγγε­λό­που­λο – Οικο­νο­μι­κών). Η Κυβέρ­νη­ση «Εθνι­κής Ενό­τη­τας» ήταν προ­ϊ­όν της Συμ­φω­νί­ας του Λιβά­νου (Μάης 1944) και αντι­κα­τό­πτρι­ζε το πρό­βλη­μα στρα­τη­γι­κής του ΚΚΕ την περί­ο­δο της Κατο­χής και της ΕΑΜι­κής Εθνι­κής Αντί­στα­σης. Ως απο­τέ­λε­σμα αυτής της στρα­τη­γι­κής, δεν αξιο­ποι­ή­θη­κε το γεγο­νός ότι ο λαός ήταν ένο­πλος, ενώ είχαν δια­μορ­φω­θεί φύτρα εξου­σί­ας (λαϊ­κή αυτο­διοί­κη­ση, δικαιο­σύ­νη, παι­δεία, κ.α.), που θα μπο­ρού­σαν αν εξε­λι­χθούν σε πυρή­νες της επα­να­στα­τι­κής δρά­σης για την καθο­λι­κή σύγκρου­ση, με στό­χο την κατά­κτη­ση της εργα­τι­κής εξουσίας.

1944 Οι δυνά­μεις κατο­χής και οι ντό­πιοι ταγ­μα­τα­σφα­λί­τες συνερ­γά­τες τους δολο­φο­νούν 149 κατοί­κους του Χορ­τιά­τη Θεσ­σα­λο­νί­κης (Ολο­καύ­τω­μα Χορτιάτη).

Γ. Φαρ­σα­κί­δη: «μια επαί­σχυ­ντη συμ­φω­νία και το ολο­καύ­τω­μα του Χορτιάτη»

1945 Υπο­γρά­φε­ται πάνω στο αμε­ρι­κα­νι­κό θωρη­κτό «Μισού­ρι», που ναυ­λο­χού­σε στον κόλ­πο του Τόκιο, η πρά­ξη για την άνευ όρων συν­θη­κο­λό­γη­ση της Ιαπω­νί­ας. Με την υπο­γρα­φή της πρά­ξης αυτής ολο­κλη­ρώ­θη­καν οι πολε­μι­κές επι­χει­ρή­σεις στην Άπω Ανα­το­λή και στη λεκά­νη του Ειρη­νι­κού Ωκε­α­νού σημα­το­δο­τώ­ντας τη λήξη του Β΄ Παγκό­σμιου Πολέμου

1945 το Βιετ­νάμ ανα­κη­ρύσ­σε­ται Λαο­κρα­τι­κή Δημο­κρα­τία, με πρώ­το Πρό­ε­δρο τον κομ­μου­νι­στή ηγέ­τη Χο Τσι Μινχ.

1960 τρεις βαρυ­ποι­νί­τες εκτε­λού­νται στην Κέρ­κυ­ρα, έχο­ντας κατα­δι­κα­σθεί στην εσχά­τη των ποι­νών. Πρό­κει­ται για τους Δημή­τριο Γκου­βού­ση (22 ετών), Χαρί­λαο Κου­στέ­νη (38 ετών) και Ιωάν­νη Νικο­λα­κό­που­λο. Ο Γκου­βού­σης και ο Νικο­λα­κό­που­λος είχαν σκο­τώ­σει τις συζύ­γους τους, ενώ ο Κου­στέ­νης είχε κατα­δι­κα­σθεί για ληστεία μετά φόνου.

1962 στο Ιράν, περί­που 20.000 είναι οι νεκροί στο χει­ρό­τε­ρο σει­σμό που έπλη­ξε τη χώρα.

1966 ο Χρή­στος Παπα­νι­κο­λά­ου κερ­δί­ζει το αργυ­ρό μετάλ­λιο στο επί κοντώ στους Πανευ­ρω­παϊ­κούς της Βου­δα­πέ­στης με 5.05 πίσω από τον Ανα­το­λι­κο­γερ­μα­νό Βόλφ­γκανγκ Νορ­ντ­γουινγκ (5.10), μεγά­λο του αντί­πα­λο σε όλες τις μετα­ξύ τους αναμετρήσεις.

1969 πέθα­νε ο Χο Τσι Μινχ (ψευ­δώ­νυ­μο του Νγκου­έν Τατ Τχαν). Επι­φα­νής προ­σω­πι­κό­τη­τα του Βιετ­να­μέ­ζι­κου και του διε­θνούς κομ­μου­νι­στι­κού κινήματος.

Χο Τσι Μινχ: Πώς διά­λε­ξα τον κομμουνισμό

1970 έκρη­ξη βόμ­βας σημειώ­νε­ται έξω από την αμε­ρι­κα­νι­κή πρε­σβεία στην Αθή­να. Νεκροί και οι δύο δράστες.

1972 ο Σταύ­ρος Τζιωρ­τζής τερ­μα­τί­ζει έκτος στα 400μ εμπό­δια με 49.7 στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Μονάχο.

1973 πέθα­νε ο Βρε­τα­νός συγ­γρα­φέ­ας Τζ.Ρ.Ρ. Τόλ­κιν, γνω­στός για το έργο του “Ο Αρχο­ντας των Δαχτυλιδιών”

1978 ο Γκρά­χαμ Σάλ­μον καταρ­ρί­πτει το παγκό­σμιο ρεκόρ τυφλών στα 100μ σε μίτινγκ στη Σκοτία.

1982 ανα­κα­λύ­πτε­ται, σύμ­φω­να με εκτι­μή­σεις του καθη­γη­τή Μανό­λη Ανδρό­νι­κου, το θέα­τρο, όπου δολο­φο­νή­θη­κε ο Φίλιπ­πος Β’ (336 π.Χ.) στις Αιγές.

1984 πέθα­νε  ο ηθο­ποιός Μάνος Κατράκης

Μάνος Κατρά­κης «Ξεχώ­ρι­σε σαν τα ψηλά βου­νά της γενέ­θλιας γης»

1992 στη Νικα­ρά­γουα, 100 είναι οι νεκροί από το παλιρ­ροϊ­κό κύμα που προ­κά­λε­σε ισχυ­ρός σει­σμός 7,2 Ρίχτερ.

1993 σε εξέ­λι­ξη βρί­σκο­νται 41 πυρ­κα­γιές στην Ελλάδα.

1994 σε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης κηρύσ­σε­ται ο νομός Φλώ­ρι­νας και τίθε­ται σε μερι­κή εφαρ­μο­γή το σχέ­διο “Ξενο­κρά­της”, μετά τον κατα­στρο­φι­κό σει­σμό μεγέ­θους 5,9 Ρίχτερ.

1995 στη Βοσ­νία, το πυρο­βο­λι­κό του ΟΗΕ βάλ­λει ενα­ντί­ον των Σέρ­βων στο Σαράγιεβο.

1996 στις Φιλιπ­πί­νες, κυβέρ­νη­ση και μου­σουλ­μά­νοι αντάρ­τες υπο­γρά­φουν συμ­φω­νία εκε­χει­ρί­ας, τερ­μα­τί­ζο­ντας τον πόλε­μο που διήρ­κε­σε 24 χρό­νια και είχε 125.000 θύματα.

1999 διε­ξά­γε­ται φιλι­κός αγώ­νας στην Τού­μπα μετα­ξύ του ΠΑΟΚ και της Γαλα­τα­σα­ράι σε συμπα­ρά­στα­ση των πλη­γέ­ντων από τον σει­σμό στην Τουρκία.

2001 πέθα­νε  ο Νοτιο­α­φρι­κα­νός καρ­διο­χει­ρουρ­γός Κρι­στιάν Μπάρ­ναρντ, ο οποί­ος πραγ­μα­το­ποί­η­σε την πρώ­τη μετα­μό­σχευ­ση καρ­διάς στον κόσμο.

2014 Πέθα­νε ο Αντώ­νης Βαρ­δής, έλλη­νας τρα­γου­δο­ποιός. (Γεν. 7/8/1948)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο