Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 21 Αυγούστου — Γεγονότα και πρόσωπα

Σαν σήμε­ρα 21 Αυγού­στου τα σημα­ντι­κό­τε­ρα γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε.

1614 πέθα­νε η Ουγ­γα­ρέ­ζα κοντέ­σα Ελί­ζα­μπεθ Μπά­θο­ρι, η πιο γνω­στή κατά συρ­ροή δολο­φό­νος στην ιστο­ρία της Σλο­βα­κί­ας και της Ουγ­γα­ρί­ας. Απο­κα­λού­με­νη και «Ματω­μέ­νη Κόμισ­σα», επει­δή σκό­τω­νε νεα­ρά κορί­τσια και με το αίμα τους έκα­νε μπά­νιο για να κερ­δί­σει την αιώ­νια νεό­τη­τα. (Γεν. 7/8/1560)

1866 Η «Επα­να­στα­τι­κή Συνέ­λευ­ση» της Κρή­της κηρύσ­σει την Ένω­ση της Κρή­της με την Ελλά­δα. Η Κρη­τι­κή επα­νά­στα­ση έλη­ξε το 1869 χωρίς όμως να πετύ­χει τους σκο­πούς της.

1903 γεν­νή­θη­κε ο συν­θέ­της λόγιας μου­σι­κής Γιάν­νης Κων­στα­ντι­νί­δης, ο οποί­ος έγι­νε γνω­στός ως Κώστας Γιαν­νί­δης, γρά­φο­ντας τρα­γού­δια ελα­φράς μουσικής

1906 γεν­νή­θη­κε ο παρα­γω­γός των κινου­μέ­νων σχε­δί­ων Looney Tunes, Φριτζ Φρέλενγκ

1911 ένας Ιτα­λός σερ­βι­τό­ρος αφαι­ρεί από το μου­σείο του Λού­βρου τον διά­ση­μο πίνα­κα «Μόνα Λίζα» του Λεο­νάρ­ντο Ντα Βίν­τσι. Θα βρε­θεί δύο χρό­νια αργότερα.

mona liza

1923 γεν­νή­θη­κε ο Σιμόν Πέρες που διε­τέ­λε­σε πρω­θυ­πουρ­γός του Ισρα­ήλ (1984 — 1986) και κατά σει­ρά ετών υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών ενώ τιμή­θη­κε με Νόμπελ Ειρή­νης μαζί με τον Γιτζάκ Ράμπιν και τον Γιά­σερ Αρα­φάτ για τη Συμ­φω­νία του Όσλο

1926 εκδη­λώ­νε­ται το κίνη­μα Κον­δύ­λη και ανα­τρέ­πε­ται ο στρα­τη­γός Θεό­δω­ρος Πάγκαλος.

1930 η “Πανα­μέ­ρι­καν”, που προ­έ­κυ­ψε από τη συγ­χώ­νευ­ση δύο εται­ριών, γίνε­ται η μεγα­λύ­τε­ρη αερο­πο­ρι­κή εται­ρεία στον κόσμο.

1932 λήγει στη Βενε­τία το Α’ Διε­θνές Κινη­μα­το­γρα­φι­κό Φεστι­βάλ, το οποίο λει­τουρ­γεί ταυ­τό­χρο­να και ως έκθε­ση τέχνης.

1936 γεν­νή­θη­κε ο θρυ­λι­κός μπα­σκε­τμπο­λί­στας Γουίλτ Τσάμπερλεϊν

1936 πέθα­νε ο ναύ­αρ­χος Παύ­λος Κου­ντου­ριώ­της, που είχε δια­τε­λέ­σει υπουρ­γός, αντι­βα­σι­λέ­ας και Πρό­ε­δρος της Δημοκρατίας

1940 Ο Λέων Μπρον­στάιν (Τρό­τσκι) πεθαί­νει στο Μεξι­κό έπει­τα από θανά­σι­μο κτύ­πη­μα που κατά­φε­ρε ο Ισπα­νός κομ­μου­νι­στής και μαχη­τής του Ισπα­νι­κού Εμφυ­λί­ου Ραμόν Μερκάντερ.

trotski 1

1941 οι Σοβιε­τι­κοί ανα­τι­νά­ζουν τον υδα­το­φρά­κτη στο Δνεί­πε­ρο, για να στα­μα­τή­σουν τη γερ­μα­νι­κή προέλαση.

1944 Σε συνά­ντη­σή του με τον Βρε­τα­νό πρω­θυ­πουρ­γό Ου. Τσόρ­τσιλ, ο πρω­θυ­πουρ­γός της κυβέρ­νη­σης «Εθνι­κής Ενό­τη­τας» Γ. Παπαν­δρέ­ου ζητά την ένο­πλη συν­δρο­μή της Μ. Βρε­τα­νί­ας προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πι­στεί το ΕΑΜ και να δια­σφα­λι­στεί η αστι­κή εξου­σία μετά την απελευθέρωση.

1947 ο κατα­σκευα­στής και σχε­δια­στής αυτο­κι­νή­των Ετό­ρε Μπουγκάτι.

1950 σχη­μα­τί­ζε­ται κυβέρ­νη­ση υπό τον Σοφο­κλή Βενιζέλο.

1952 Ξεκι­νά η εκδί­κα­ση της αίτη­σης ανα­θε­ώ­ρη­σης της δίκης της ΟΕΝΟ (18/10–4/11/1948), στην οποία είχαν κατα­δι­κα­στεί σε θάνα­το τα στε­λέ­χη του ΚΚΕ Αντώ­νης Αμπα­τιέ­λος, Πανα­γιώ­της Τιμο­γιαν­νά­κης, Δημή­τρης Γαλά­της, Διο­νύ­σης Δια­κρού­σης, Βασί­λης Μπε­κά­κος και Μήτσος Κολια­ρά­κης. Η αίτη­ση απορρίφθηκε.

1954 ξεκι­νά το 5ο Ευρω­παϊ­κό Πρω­τά­θλη­μα Αθλη­τι­σμού (ΕΠΑ) στη Βέρ­νη. Οι Σοβιε­τι­κοί επι­κρα­τούν ολο­κλη­ρω­τι­κά στους άνδρες και στις γυναίκες.

1959 η Χαβάι γίνε­ται η 50ή πολι­τεία των ΗΠΑ.

1960 ιδρύ­ε­ται στην Ελλά­δα βιο­μη­χα­νία σιδή­ρου και χάλυ­βα, παρα­γω­γής 250.000 τόνων.

1964 Πεθαί­νει ο Παλ­μί­ρο Τολιά­τι, ΓΓ της ΚΕ του Ιτα­λι­κού Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος και ένας από τους Γραμ­μα­τείς της Κομ­μου­νι­στι­κής Διεθνούς

toliati

1971 Τρεις φρου­ροί και τέσ­σε­ρις κατά­δι­κοι των φυλα­κών Σαν Κου­ε­ντίν σκο­τώ­νο­νται κατά τη διάρ­κεια από­πει­ρας ομα­δι­κής από­δρα­σης κρα­του­μέ­νων. Στους νεκρούς περι­λαμ­βά­νε­ται και ο ηλι­κί­ας 29 ετών Τζορτζ Τζάκ­σον Ιδρυ­τι­κό μέλος των «Μαύ­ρων Πανθήρων».

1975 οι ΗΠΑ αίρουν τη 12ετή απα­γό­ρευ­ση εξα­γω­γής προ­ϊ­ό­ντων στην Κούβα.

1979 στη Νικα­ρά­γουα, η κυβέρ­νη­ση των Σαντι­νί­στας καταρ­γεί την ποι­νή του θανά­του και επα­να­φέ­ρει σε ισχύ τους νόμους υπέρ των ανθρω­πί­νων δικαιωμάτων.

1982 στο Λίβα­νο, αρχί­ζει η απο­χώ­ρη­ση των μαχη­τών της ΟΑΠ (Οργά­νω­ση για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση της Παλαι­στί­νης), που παρέ­μει­ναν απο­κλει­σμέ­νοι στη Δυτι­κή Βηρυ­τό από τον ισραη­λι­νό στρα­τό εδώ και δύο μήνες. Μετα­φέ­ρο­νται σε διά­φο­ρες αρα­βι­κές χώρες, υπό την επι­τή­ρη­ση διε­θνούς ειρη­νευ­τι­κής δύναμης.

1983 Δολο­φο­νεί­ται στο αερο­δρό­μιο της Μανί­λα ο ηγέ­της της φιλιπ­πι­νέ­ζι­κης αντι­πο­λί­τευ­σης Μπε­νί­νιο Ακί­νο. Ο Ακί­νο επέ­στρε­φε από τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες όπου ζού­σε ως εξό­ρι­στος για να οδη­γη­θεί στη φυλα­κή. Η δολο­φο­νία του ξεσή­κω­σε κύμα δια­μαρ­τυ­ρί­ας κατά του δικτα­το­ρι­κού καθε­στώ­τος Μάρκο.

akino

1984 η Αννα Βερού­λη βρί­σκε­ται ντο­πα­ρι­σμέ­νη μετά τα προ­κρι­μα­τι­κά του ακο­ντι­σμού στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Λος Άντζελες.

1986 τοξι­κά αέρια που εκλύ­ο­νται από την ηφαι­στεια­κή λίμνη Νίος, στο Καμε­ρούν, σκο­τώ­νουν πάνω από 1700 άτομα.

1991 η Λετο­νία ανε­ξαρ­τη­το­ποιεί­ται από τη Σοβιε­τι­κή Ένωση.

1992 στην Ουκρα­νία, 17 είναι οι νεκροί από έκρη­ξη σε ανθρακωρυχείο.

1993 στην Κίνα, σύμ­φω­να με προ­σω­ρι­νό απο­λο­γι­σμό, του­λά­χι­στον 1.000 είναι οι νεκροί και 120 εκα­τομ­μύ­ρια οι πλημ­μυ­ρο­πα­θείς τους τρεις τελευ­ταί­ους μήνες.

1994 στο Μπαν­γκλα­ντές, 50 είναι οι δια­σω­θέ­ντες από ναυά­γιο πλοί­ου, ενώ αγνο­εί­ται η τύχη του­λά­χι­στον 250 ατόμων.

1995 η Χρι­στί­να Θαλασ­σι­νί­δου κερ­δί­ζει το χάλ­κι­νο μετάλ­λιο στο σόλο συγ­χρο­νι­σμέ­νης κολύμ­βη­σης στους Πανευ­ρω­παϊ­κούς της Βιέννης.

1995 στην Ινδία, σε σιδη­ρο­δρο­μι­κό δυστύ­χη­μα στο κρα­τί­διο Ουτάρ Πρα­ντές χάνουν τη ζωή τους του­λά­χι­στον 335 άτο­μα, ενώ περί­που 400 είναι οι τραυματίες.

2001 το NATO απο­φα­σί­ζει να στεί­λει ειρη­νευ­τι­κή δύνα­μη στην ΠΓΔΜ.

2004 Η Σοφία Μπε­κα­τώ­ρου και η Αμα­λία Τσουλ­φά κατα­κτούν το χρυ­σό μετάλ­λιο στα σκά­φη τύπου 470 της ιστιο­πλο­ΐ­ας, στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες της Αθή­νας. Την ίδια μέρα, η Τασού­λα Κελε­σί­δου στέ­φε­ται αργυ­ρή ολυ­μπιο­νί­κης στη δισκο­βο­λία, ενώ ο Πύρ­ρος Δήμας κατα­κτά το χάλ­κι­νο μετάλ­λιο στα 85 κιλά της Άρσης Βαρών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο