Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 21 Αυγούστου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμερα 21 Αυγούστου 

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

480 π.Χ Τέλος της Μάχης των Θερ­μο­πυ­λών και θάνα­τος του Λεωνίδα.

1614 πέθα­νε η Ουγ­γα­ρέ­ζα κοντέ­σα Ελί­ζα­μπεθ Μπά­θο­ρι, η πιο γνω­στή κατά συρ­ροή δολο­φό­νος στην ιστο­ρία της Σλο­βα­κί­ας και της Ουγ­γα­ρί­ας. Απο­κα­λού­με­νη και «Ματω­μέ­νη Κόμισ­σα», επει­δή σκό­τω­νε νεα­ρά κορί­τσια και με το αίμα τους έκα­νε μπά­νιο για να κερ­δί­σει την αιώ­νια νεό­τη­τα. (Γεν. 7/8/1560)

1866 Η «Επα­να­στα­τι­κή Συνέ­λευ­ση» της Κρή­της κηρύσ­σει την Ένω­ση της Κρή­της με την Ελλά­δα. Η Κρη­τι­κή επα­νά­στα­ση έλη­ξε το 1869 χωρίς όμως να πετύ­χει τους σκο­πούς της.

1903 γεν­νή­θη­κε ο συν­θέ­της λόγιας μου­σι­κής Γιάν­νης Κων­στα­ντι­νί­δης, ο οποί­ος έγι­νε γνω­στός ως Κώστας Γιαν­νί­δης, γρά­φο­ντας τρα­γού­δια ελα­φράς μουσικής

1906 γεν­νή­θη­κε ο παρα­γω­γός των κινου­μέ­νων σχε­δί­ων Looney Tunes, Φριτζ Φρέλενγκ

1911 ένας Ιτα­λός σερ­βι­τό­ρος αφαι­ρεί από το μου­σείο του Λού­βρου τον διά­ση­μο πίνα­κα «Μόνα Λίζα» του Λεο­νάρ­ντο Ντα Βίν­τσι. Θα βρε­θεί δύο χρό­νια αργότερα.

mona liza

1923 γεν­νή­θη­κε ο Σιμόν Πέρες που διε­τέ­λε­σε πρω­θυ­πουρ­γός του Ισρα­ήλ (1984 — 1986) και κατά σει­ρά ετών υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών ενώ τιμή­θη­κε με Νόμπελ Ειρή­νης μαζί με τον Γιτζάκ Ράμπιν και τον Γιά­σερ Αρα­φάτ για τη Συμ­φω­νία του Όσλο

1926 εκδη­λώ­νε­ται το κίνη­μα Κον­δύ­λη και ανα­τρέ­πε­ται ο στρα­τη­γός Θεό­δω­ρος Πάγκαλος.

1930 η “Πανα­μέ­ρι­καν”, που προ­έ­κυ­ψε από τη συγ­χώ­νευ­ση δύο εται­ριών, γίνε­ται η μεγα­λύ­τε­ρη αερο­πο­ρι­κή εται­ρεία στον κόσμο.

1932 λήγει στη Βενε­τία το Α’ Διε­θνές Κινη­μα­το­γρα­φι­κό Φεστι­βάλ, το οποίο λει­τουρ­γεί ταυ­τό­χρο­να και ως έκθε­ση τέχνης.

1936 γεν­νή­θη­κε ο θρυ­λι­κός μπα­σκε­τμπο­λί­στας Γουίλτ Τσάμπερλεϊν

1936 πέθα­νε ο ναύ­αρ­χος Παύ­λος Κου­ντου­ριώ­της, που είχε δια­τε­λέ­σει υπουρ­γός, αντι­βα­σι­λέ­ας και Πρό­ε­δρος της Δημοκρατίας

1940 Ο Λέων Μπρον­στάιν (Τρό­τσκι) πεθαί­νει στο Μεξι­κό έπει­τα από θανά­σι­μο κτύ­πη­μα που κατά­φε­ρε ο Ισπα­νός κομ­μου­νι­στής και μαχη­τής του Ισπα­νι­κού Εμφυ­λί­ου Ραμόν Μερκάντερ.

trotski 1

1941 οι Σοβιε­τι­κοί ανα­τι­νά­ζουν τον υδα­το­φρά­κτη στο Δνεί­πε­ρο, για να στα­μα­τή­σουν τη γερ­μα­νι­κή προέλαση.

1944 Σε συνά­ντη­σή του με τον Βρε­τα­νό πρω­θυ­πουρ­γό Ου. Τσόρ­τσιλ, ο πρω­θυ­πουρ­γός της κυβέρ­νη­σης «Εθνι­κής Ενό­τη­τας» Γ. Παπαν­δρέ­ου ζητά την ένο­πλη συν­δρο­μή της Μ. Βρε­τα­νί­ας προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πι­στεί το ΕΑΜ και να δια­σφα­λι­στεί η αστι­κή εξου­σία μετά την απελευθέρωση.

1947 ο κατα­σκευα­στής και σχε­δια­στής αυτο­κι­νή­των Ετό­ρε Μπουγκάτι.

1950 σχη­μα­τί­ζε­ται κυβέρ­νη­ση υπό τον Σοφο­κλή Βενιζέλο.

1951 Εκδί­δε­ται η από­φα­ση του Ανα­θε­ω­ρη­τι­κού Στρα­το­δι­κεί­ου Αθη­νών για τους 16 ΕΠΟ­Νί­τες, που το 1949 είχαν κατα­δι­κα­στεί σε θάνα­το. Τελι­κά κατα­δι­κά­στη­καν σε θάνα­το οι Δημή­τρης Αυγε­ρι­νός, Νική­τας Μαρα­γκός, Φάνης Πασπα­λιά­ρης και Μάν­θος Τσι­μπου­κί­δης. Οι υπό­λοι­ποι κατα­δι­κά­στη­καν σε ισό­βια. Η θανα­τι­κή ποι­νή δεν εφαρ­μό­στη­κε τελικά.

1952 Ξεκι­νά η εκδί­κα­ση της αίτη­σης ανα­θε­ώ­ρη­σης της δίκης της ΟΕΝΟ (18/10–4/11/1948), στην οποία είχαν κατα­δι­κα­στεί σε θάνα­το τα στε­λέ­χη του ΚΚΕ Αντώ­νης Αμπα­τιέ­λος, Πανα­γιώ­της Τιμο­γιαν­νά­κης, Δημή­τρης Γαλά­της, Διο­νύ­σης Δια­κρού­σης, Βασί­λης Μπε­κά­κος και Μήτσος Κολια­ρά­κης. Η αίτη­ση απορρίφθηκε.

1954 Ξεκι­νά το 5ο Ευρω­παϊ­κό Πρω­τά­θλη­μα Αθλη­τι­σμού (ΕΠΑ) στη Βέρ­νη. Οι Σοβιε­τι­κοί επι­κρα­τούν ολο­κλη­ρω­τι­κά στους άνδρες και στις γυναίκες.

1959 Η Χαβάη γίνε­ται η 50ή πολι­τεία των ΗΠΑ.

1960 Ιδρύ­ε­ται στην Ελλά­δα βιο­μη­χα­νία σιδή­ρου και χάλυ­βα, παρα­γω­γής 250.000 τόνων.

1964 Πεθαί­νει ο Παλ­μί­ρο Τολιά­τι, ΓΓ της ΚΕ του Ιτα­λι­κού Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος και ένας από τους Γραμ­μα­τείς της Κομ­μου­νι­στι­κής Διεθνούς

toliati

1971 Τρεις φρου­ροί και τέσ­σε­ρις κατά­δι­κοι των φυλα­κών Σαν Κου­ε­ντίν σκο­τώ­νο­νται κατά τη διάρ­κεια από­πει­ρας ομα­δι­κής από­δρα­σης κρα­του­μέ­νων. Στους νεκρούς περι­λαμ­βά­νε­ται και ο ηλι­κί­ας 29 ετών Τζορτζ Τζάκ­σον Ιδρυ­τι­κό μέλος των «Μαύ­ρων Πανθήρων».

1975 Οι ΗΠΑ αίρουν τη 12ετή απα­γό­ρευ­ση εξα­γω­γής προ­ϊ­ό­ντων στην Κούβα.

1979 Στη Νικα­ρά­γουα, η κυβέρ­νη­ση των Σαντι­νί­στας καταρ­γεί την ποι­νή του θανά­του και επα­να­φέ­ρει σε ισχύ τους νόμους υπέρ των ανθρω­πί­νων δικαιωμάτων.

1982 Στο Λίβα­νο, αρχί­ζει η απο­χώ­ρη­ση των μαχη­τών της ΟΑΠ (Οργά­νω­ση για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση της Παλαι­στί­νης), που παρέ­μει­ναν απο­κλει­σμέ­νοι στη Δυτι­κή Βηρυ­τό από τον ισραη­λι­νό στρα­τό εδώ και δύο μήνες. Μετα­φέ­ρο­νται σε διά­φο­ρες αρα­βι­κές χώρες, υπό την επι­τή­ρη­ση διε­θνούς ειρη­νευ­τι­κής δύναμης.

1983 Δολο­φο­νεί­ται στο αερο­δρό­μιο της Μανί­λα ο ηγέ­της της φιλιπ­πι­νέ­ζι­κης αντι­πο­λί­τευ­σης Μπε­νί­νιο Ακί­νο. Ο Ακί­νο επέ­στρε­φε από τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες όπου ζού­σε ως εξό­ρι­στος για να οδη­γη­θεί στη φυλα­κή. Η δολο­φο­νία του ξεσή­κω­σε κύμα δια­μαρ­τυ­ρί­ας κατά του δικτα­το­ρι­κού καθε­στώ­τος Μάρκο.

akino

1984 Η Αννα Βερού­λη βρί­σκε­ται ντο­πα­ρι­σμέ­νη μετά τα προ­κρι­μα­τι­κά του ακο­ντι­σμού στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Λος Άντζελες.

1986 Τοξι­κά αέρια που εκλύ­ο­νται από την ηφαι­στεια­κή λίμνη Νίος, στο Καμε­ρούν, σκο­τώ­νουν πάνω από 1700 άτομα.

1988 Σει­σμός 6,9 Ρίχτερ χτυ­πά τα σύνο­ρα Νεπάλ-Ινδί­ας, αφή­νο­ντας εκα­το­ντά­δες νεκρούς και χιλιά­δες τραυματίες.

1991 Η Λετο­νία ανε­ξαρ­τη­το­ποιεί­ται από τη Σοβιε­τι­κή Ένωση.

1992 Στην Ουκρα­νία, 17 είναι οι νεκροί από έκρη­ξη σε ανθρακωρυχείο.

1993 Στην Κίνα, σύμ­φω­να με προ­σω­ρι­νό απο­λο­γι­σμό, του­λά­χι­στον 1.000 είναι οι νεκροί και 120 εκα­τομ­μύ­ρια οι πλημ­μυ­ρο­πα­θείς τους τρεις τελευ­ταί­ους μήνες.

1994 Στο Μπαν­γκλα­ντές, 50 είναι οι δια­σω­θέ­ντες από ναυά­γιο πλοί­ου, ενώ αγνο­εί­ται η τύχη του­λά­χι­στον 250 ατόμων.

1995 Η Χρι­στί­να Θαλασ­σι­νί­δου κερ­δί­ζει το χάλ­κι­νο μετάλ­λιο στο σόλο συγ­χρο­νι­σμέ­νης κολύμ­βη­σης στους Πανευ­ρω­παϊ­κούς της Βιέννης.

1995 Στην Ινδία, σε σιδη­ρο­δρο­μι­κό δυστύ­χη­μα στο κρα­τί­διο Ουτάρ Πρα­ντές χάνουν τη ζωή τους του­λά­χι­στον 335 άτο­μα, ενώ περί­που 400 είναι οι τραυματίες.

2001 Το NATO απο­φα­σί­ζει να στεί­λει “ειρη­νευ­τι­κή” δύνα­μη στην ΠΓΔΜ.

2000 Ο Αρχη­γός του Στό­λου στη Ρωσία, επι­βε­βαιώ­νει ότι τα 118 μέλη του πλη­ρώ­μα­τος του υπο­βρυ­χί­ου Κουρσκ είναι νεκροί και ότι δεν υπήρ­ξε διαρ­ροή ραδιε­νέρ­γειας στη θάλασ­σα του Μπάρεντς

2002 Αερο­σκά­φος συντρί­βε­ται στο αερο­δρό­μιο Γιό­μο Κενυά­τα, στο Ναϊ­ρό­μπι στην Κένυα, με απο­τέ­λε­σμα να σκο­τω­θούν 76 άνθρωποι

2003 Τους 10.000 θα ξεπε­ρά­σουν οι νεκροί από τον καύ­σω­να στη Γαλ­λία. Ο Πρό­ε­δρος Ζακ Σιράκ ζητά­ει τη διε­ξα­γω­γή σε βάθος έρευ­νας για το θέμα αυτό.

2003 Στην Πορ­το­γα­λία, 1.300 άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους από την υπερ­βο­λι­κή ζέστη τους μήνες Ιού­λιο και Αύγουστο

2004 Η Σοφία Μπε­κα­τώ­ρου και η Αμα­λία Τσουλ­φά κατα­κτούν το χρυ­σό μετάλ­λιο στα σκά­φη τύπου 470 της ιστιο­πλο­ΐ­ας, στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες της Αθή­νας. Την ίδια μέρα, η Τασού­λα Κελε­σί­δου στέ­φε­ται αργυ­ρή ολυ­μπιο­νί­κης στη δισκο­βο­λία, ενώ ο Πύρ­ρος Δήμας κατα­κτά το χάλ­κι­νο μετάλ­λιο στα 85 κιλά της Άρσης Βαρών.

2012 Πεθαί­νει ο τρα­γου­δι­στής Μιχά­λης Μενιδιάτης.

2016 Τελε­τή λήξης των Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων στο Ρίο ντε Τζα­νέι­ρο της Βραζιλίας

2017 Ολι­κή ηλια­κή έκλει­ψη λαμ­βά­νει χώρα κατά μήκος των Η.Π.Α.

Κανένας μόνος του! Ολοι στον αγώνα για να ζήσουμε στον τόπο μας» Σάββατο 21 Αυγ 2021 στον κόμβο της Στροφυλιάς

2021 «Κανέ­νας μόνος του! Ολοι στον αγώ­να για να ζήσου­με στον τόπο μας!».
Με αυτό το σύν­θη­μα διορ­γα­νώ­νε­ται το Σάβ­βα­το 21 Αυγού­στου, στις 7 μ.μ. στον κόμ­βο της Στρο­φυ­λιάς, από τους πυρό­πλη­κτους της βόρειας Εύβοιας, το μεγά­λο συλ­λα­λη­τή­ριο που απο­τε­λεί αφε­τη­ρία του αγώ­να για τη διεκ­δί­κη­ση δίκαιων αιτημάτων.
Κάλε­σμα στον λαό της βόρειας Εύβοιας να δώσει απο­φα­σι­στι­κά και οργα­νω­μέ­να τον αγώ­να, απευ­θύ­νουν με κοι­νή τους ανα­κοί­νω­ση το Σωμα­τείο Ρητι­νο­καλ­λιερ­γη­τών — Δασερ­γα­τών Εύβοιας, ο Αγρο­τι­κός Σύλ­λο­γος Μαντου­δί­ου — Λίμνης — Αγί­ας Αννας και οι Επι­τρο­πές Αγώ­να Πυρόπληκτων.
Οπως σημειώ­νουν, «οι υπεύ­θυ­νοι της κατα­στρο­φής πρέ­πει να πάρουν μαζι­κή απά­ντη­ση από όλο τον λαό ότι τα ψέμα­τα τελεί­ω­σαν. Μας άφη­σαν στο έλε­ος και μας έκα­ψαν. Τώρα υπό­σχο­νται λαγούς με πετρα­χή­λια. Τους έχου­με μάθει χρό­νια τώρα. Μετά από κάθε κατα­στρο­φή, λόγια, υπο­σχέ­σεις για απο­ζη­μιώ­σεις και υπο­δο­μές, μέχρι να περά­σει η μπό­ρα και μετά μας ξεχνά­νε, δεν είδαν, δεν ξέρουν.
Λέμε ένα μεγά­λο “ΟΧΙ” στην κοροϊ­δία. Εργο­λά­βοι, εται­ρεί­ες και “επεν­δυ­τές” τρί­βουν τα χέρια τους με την κατα­στρο­φή μας που την θεω­ρούν ευκαι­ρία για κέρ­δη. Οι νεκρο­θά­φτες μας εμφα­νί­ζο­νται ως “χορη­γοί” και “ευερ­γέ­τες”. Πάθα­με και μάθα­με όμως, άλλω­στε αμέ­τρη­τες φορές ήρθαν ντυ­μέ­νοι φίλοι οι εχθροί μας.

afganistan

2021 Τώρα που οι προ­τε­ραιό­τη­τες των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό αντα­γω­νι­σμό οδή­γη­σαν σε απο­χώ­ρη­ση των στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ών τους από το Αφγα­νι­στάν και έρα­ψαν ξανά κοστού­μι εξου­σί­ας στους Ταλι­μπάν, από τις διά­φο­ρες «ανα­λύ­σεις» των αστι­κών επι­τε­λεί­ων για τις εξε­λί­ξεις στο Αφγα­νι­στάν δεν θα μπο­ρού­σαν να λεί­πουν ο αντι­κομ­μου­νι­σμός και το ξανα­γρά­ψι­μο της Ιστορίας.
Από τον ίδιο τον Μπάι­ντεν, που επα­νέ­λα­βε τα περί «νεκρο­τα­φεί­ου των αυτο­κρα­το­ριών», μέχρι τον Παπα­δη­μού­λη του ΣΥΡΙΖΑ και το μπα­ράζ αρθρο­γρα­φί­ας σε αστι­κά ΜΜΕ που κάνουν λόγο για «απο­τυ­χία της Δύσης εκεί που απέ­τυ­χαν και οι Σοβιε­τι­κοί», επι­χει­ρούν να βάλουν στο ίδιο τσου­βά­λι τη δολο­φο­νι­κή αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κή επέμ­βα­ση της τελευ­ταί­ας 20ετίας με την πολύ­μορ­φη σοβιε­τι­κή διε­θνι­στι­κή βοή­θεια που δόθη­κε στη χώρα και στη λαϊ­κή επα­νά­στα­ση κατά τη δεκα­ε­τία του ’80.
Χύνουν κρο­κο­δεί­λια δάκρυα για το τι θα σημά­νει για τα δικαιώ­μα­τα και τη ζωή του λαού και των γυναι­κών στο Αφγα­νι­στάν η νέα επι­κρά­τη­ση των Ταλι­μπάν, μπας και μεί­νει στο σκο­τά­δι ότι αυτές οι δυνά­μεις δεν φύτρω­σαν από παρ­θε­νο­γέ­νε­ση, μπας και ξεχα­στεί ποιος είναι ο ένο­χος για την κατά­στα­ση που βιώ­νει όλα αυτά τα χρό­νια ο αφγα­νι­κός λαός (Ριζο­σπά­στης).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο