Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 21 Ιουλίου — Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία

Σαν σήμε­ρα 21 Ιου­λί­ου Μια ματιά στην ιστο­ρία του τόπου και του κόσμου. Γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε

356 π.Χ. Ο Ηρό­στρα­τος βάζει φωτιά στο Ναό της Αρτέ­μι­δας στην Έφε­σο, ένα από τα Επτά Θαύ­μα­τα του Κόσμου, θέλο­ντας με την πρά­ξη αυτή να κερ­δί­σει δόξα και να μεί­νει το όνο­μά του στην ιστορία.

365  Ένα τσου­νά­μι, που εκτι­μά­ται ότι ήταν 8,0 στην κλί­μα­κα Ρίχτερ, πλήτ­τει τη νοτιο­α­να­το­λι­κή Μεσό­γειο και συγκε­κρι­μέ­να την πόλη της Αλε­ξάν­δρειας στην Αίγυ­πτο, προ­κα­λώ­ντας συνο­λι­κά περί­που 50.000 θανάτους

1425 Πέθα­νε ο αυτο­κρά­το­ρας του Βυζα­ντί­ου, Μανου­ήλ Β’ Παλαιολόγος

1605 Ο πρώ­τος Ψευ­δο­δη­μή­τριος στέ­φε­ται «Τσά­ρος πασών των Ρωσιών» ως Δημή­τριος Β’.

1711 Η Ρωσι­κή Αυτο­κρα­το­ρία και η Οθω­μα­νι­κή Αυτο­κρα­το­ρία συνο­μο­λο­γούν ειρή­νη με την Συν­θή­κη του Πρού­θου, τερ­μα­τί­ζο­ντας το Ρωσο­τουρ­κι­κό πόλε­μο (1710–1711). Ο Τσά­ρος παραι­τεί­ται απ΄όλες τις κτή­σεις του στην Αζο­φι­κή θάλασ­σα και τον Εύξει­νο Πόντο.

1718 Υπο­γρά­φε­ται η Συν­θή­κη του Πασά­ρο­βιτς ανά­με­σα στην Αυστρία, τη Βενε­τία και την Οθω­μα­νι­κή αυτο­κρα­το­ρία. Η Τουρ­κία χάνει εδά­φη στα βόρεια Βαλ­κά­νια και κερ­δί­ζει τις κτή­σεις της Βενε­τί­ας σε Πελο­πόν­νη­σο και Κρήτη.

1774 H Ρωσία και η Οθω­μα­νι­κή Αυτο­κρα­το­ρία υπο­γρά­φουν τη Συν­θή­κη Κιου­τσούκ- Καϊ­ναρ­τζή, σημα­το­δο­τώ­ντας τη λήξη του Ρωσο­τουρ­κι­κού πολέμου(1768–1774). Προ­βλέ­πει, μετα­ξύ άλλων, ελεύ­θε­ρη ανά τη Μεσό­γειο ναυ­σι­πλο­ΐα για τους Ρώσους. Τη συν­θή­κη αυτή θα εκμε­ταλ­λευ­τούν οι Έλλη­νες, που θα ανα­πτύ­ξουν τη ναυ­τι­λία τους, κατα­σκευά­ζο­ντας σύγ­χρο­να πλοία, στα οποία υψώ­νουν τη ρωσι­κή σημαία.

1816 Πάουλ Γιού­λιους Φον Ρόι­τερ, (Ίσρα­ελ Μπιρ Γιο­σα­φάτ το πραγ­μα­τι­κό όνο­μά του), γερ­μα­νός βαρό­νος, ιδρυ­τής του πρα­κτο­ρεί­ου ειδή­σε­ων Reuters. (Θαν. 25/2/1899)

1831 Ο Λεο­πόλ­δος Α’ γίνε­ται ο πρώ­τος βασι­λιάς του Βελγίου.

1832 Με τη Σύμ­βα­ση της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης ο Σουλ­τά­νος απο­δέ­χε­ται τη Συν­θή­κη του Λον­δί­νου που αφο­ρού­σε τη συγκρό­τη­ση του ανε­ξάρ­τη­του Ελλη­νι­κού κράτους.

1899 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός δημο­σιο­γρά­φος και συγ­γρα­φέ­ας, Έρνεστ Μίλερ Χέμιν­γου­εϊ, ο οποί­ος βρα­βεύ­τη­κε με Νόμπελ Λογο­τε­χνί­ας το 1954

xemingouei

1903 Στη Βενε­ζου­έ­λα, συλ­λαμ­βά­νε­ται από κυβερ­νη­τι­κές δυνά­μεις ο αρχη­γός των επα­να­στα­τών Μπολιβάρ.

bolivar

1904 Ολο­κλη­ρώ­νε­ται έπει­τα από εργα­σί­ες 13 χρό­νων ο υπερ­σι­βη­ρι­κός σιδη­ρό­δρο­μος, μήκους 4.607 μιλίων.

1912 Εθνι­κι­στι­κή εξέ­γερ­ση κατά της οθω­μα­νι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης σημειώ­νε­ται στην Αλβανία.

1919 Η βρε­τα­νι­κή Βου­λή των Λόρ­δων επι­κυ­ρώ­νει τη Συν­θή­κη των Βερσαλλιών.

1919 Η εργα­τι­κή τάξη της Γιου­γκο­σλα­βί­ας κατε­βαί­νει σε διή­με­ρη απερ­γία για την υπε­ρά­σπι­ση της Σοβιε­τι­κής Ρωσί­ας και της Σοβιε­τι­κής Ουγ­γα­ρί­ας. Οι προ­σπά­θειες για τη χρη­σι­μο­ποί­η­ση του Γιου­γκο­σλα­βι­κού στρα­τού στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή επέμ­βα­ση κατά της Επα­νά­στα­σης ματαιώνονται.

1917  Ο Αλε­ξά­ντερ Κερέν­σκι γίνε­ται πρω­θυ­πουρ­γός της Ρωσί­ας, στη θέση του πρί­γκι­πα Λβοφ. Ο τελευ­ταί­ος ανα­γκά­στη­κε να παραι­τη­θεί υπό το βάρος των αυξα­νό­με­νων κινη­το­ποι­ή­σε­ων των εργα­τών και των στρα­τιω­τών, που απαι­τού­σαν το στα­μά­τη­μα του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου και το πέρα­σμα όλης της εξου­σί­ας στα Σοβιέτ.
Ο διο­ρι­σμός λοι­πόν του πιο «σοσια­λί­ζο­ντα» Α. Κερέν­σκι στην πρω­θυ­πουρ­γία δεν ήταν παρά ένας ακό­μα ελιγ­μός της αστι­κής τάξης στην ενσω­μά­τω­ση των μαζών. Ωστό­σο, τίπο­τα δεν στά­θη­κε ικα­νό να στα­μα­τή­σει τη ριζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σή τους, που, με οργα­νω­τή και καθο­δη­γη­τή το κόμ­μα των Μπολ­σε­βί­κων, έφτα­σε έως την επα­να­στα­τι­κή ρήξη (Μεγά­λη Οκτω­βρια­νή Σοσια­λι­στι­κή Επανάσταση).

1920 Γεν­νή­θη­κε ο Ουκρα­νός βιο­λι­στής, Άιζακ Στερν, που ηχο­γρά­φη­σε και το βρα­βευ­μέ­νο με Όσκαρ σάου­ντρακ της ται­νί­ας “Ο Βιο­λι­στής της Στέγης”

1924 Παρα­χω­ρεί­ται ορι­στι­κά στον Πανα­θη­ναϊ­κό το γήπε­δο της “Περι­βό­λας” στη Λεω­φό­ρο Αλεξάνδρας.

1925 Ένας καθη­γη­τής βιο­λο­γί­ας, ο Τζον Σκό­ου­πς, κατα­δι­κά­ζε­ται στις ΗΠΑ σε πρό­στι­μο επει­δή δίδα­σκε στους μαθη­τές του τη θεω­ρία της εξέ­λι­ξης του Δαρβίνου.

diki3

1928 Αυτο­κτό­νη­σε στην Πρέ­βε­ζα ο ποι­η­τής, Κώστας Καρυω­τά­κης.

karuotakis

1930 Εγκαι­νιά­ζε­ται ο σταθ­μός της Ομό­νοιας και του υπο­γεί­ου σιδη­ρο­δρό­μου που πλέ­ον ένω­νε τη γραμ­μή από Πει­ραιά έως Κηφισιά.

1933 Οι εργά­τες τριών καπνο­μά­γα­ζων της Καβά­λας κατε­βαί­νουν σε στά­ση εργα­σί­ας ενα­ντί­ον των απο­λύ­σε­ων. Η αστυ­νο­μία πολιορ­κεί τους απερ­γούς και ανοί­γει πυρ ενα­ντί­ον τους, με απο­τέ­λε­σμα τον τραυ­μα­τι­σμό ενός καπνεργάτη.
Την άλλη μέρα σε ένδει­ξη αλλη­λεγ­γύ­ης κατε­βαί­νουν σε απερ­γία πάνω από 2.500 καπνερ­γά­τες, ενώ στά­ση εργα­σί­ας πραγ­μα­το­ποιούν και οι επαγ­γελ­μα­τί­ες της πόλης. Την τρί­τη μέρα η απερ­γία των καπνερ­γα­τών γενι­κεύ­ε­ται. Οι επαγ­γελ­μα­τί­ες της πόλης κηρύσ­σουν και εκεί­νοι 24ωρη απερ­γία σε ένδει­ξη συμπα­ρά­στα­σης. Το ίδιο και οι λιμε­νερ­γά­τες. Η πόλη στρατοκρατείται.
Εκδη­λώ­σεις αλλη­λεγ­γύ­ης πραγ­μα­το­ποιού­νται στο μετα­ξύ σε όλη την Ελλά­δα. Κατό­πιν αυτών, οι καπνέ­μπο­ροι ανα­γκά­στη­καν τελι­κά να κάνουν δεκτά όλα τα αιτή­μα­τα των απερ­γών, ενώ η σύμ­βα­ση που υπο­γρά­φτη­κε εφαρ­μό­στη­κε στη συνέ­χεια και στα υπό­λοι­πα καπνερ­γα­τι­κά κέντρα της χώρας.

1940 Εγκα­θι­δρύ­ε­ται σοβιε­τι­κή εξου­σία σε Λιθουα­νία, Λετο­νία και Εσθονία.

1948 Γεν­νιέ­ται ο μου­σι­κός Κατ Στί­βενς (Cat Stevens — Στέ­φα­νος Δημή­τριος Γεωρ­γί­ου από πατέ­ρα Κύπριο και μητέ­ρα Σουηδή).

1952 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός κωμι­κός, Ρόμπιν Γουίλιαμς.

1954 Η Λαο­κρα­τι­κή Δημο­κρα­τία του Βιετ­νάμ και οι λαϊ­κές δυνά­μεις της Καμπό­τζης και του Λάος, με την ενερ­γό συμπα­ρά­στα­ση της ΕΣΣΔ και παρά την αντί­δρα­ση των ΗΠΑ, οδή­γη­σαν τη Γαλ­λία σε συν­θη­κο­λό­γη­ση στη διε­θνή συν­διά­σκε­ψη που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στη Γενεύη, μετά από τη συντρι­βή των γαλ­λι­κών στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων στο Ντιέν Μπιέν Φου. Με βάση τη συμ­φω­νία που υπο­γρά­φτη­κε, ορί­στη­κε γραμ­μή κατά­παυ­σης του πυρός ανά­με­σα στους Βιέτ-Μινχ (κομ­μου­νι­στές) και τον αυτο­κρά­το­ρα Μπάο Ντάι που υπο­στη­ρι­ζό­ταν από τους Γάλ­λους ιμπε­ρια­λι­στές. Η συμ­φω­νία όρι­ζε ότι ο δια­χω­ρι­σμός του Βιετ­νάμ σε βόρειο και νότιο θα ήταν προ­σω­ρι­νός έως τη διε­νέρ­γεια ελεύ­θε­ρων εκλο­γών τον Ιού­λη του 1956. Η συμ­φω­νία υπο­γρά­φτη­κε από τη Γαλ­λία, τη Βρε­τα­νία, την ΕΣΣΔ, την Κίνα, το βόρειο και το νότιο Βιετ­νάμ, την Καμπό­τζη και το Λάος.

1957 Ο Τσε Γκε­βά­ρα γίνε­ται Κομα­ντά­ντε του Επα­να­στα­τι­κού Στρα­τού της Κούβας.

1959 Ανοί­γουν τρεις νέες αίθου­σες του Μου­σεί­ου της Ακρό­πο­λης των Αθη­νών, με αρι­στουρ­γή­μα­τα της αρχαί­ας ελλη­νι­κής τέχνης.

1960 Η Σιρι­μά­βο Μπα­ντα­ρα­νάι­κε ορκί­ζε­ται πρω­θυ­πουρ­γός της Κεϋ­λά­νης- σημε­ρι­νή Σρι Λάν­κα- και γίνε­ται η πρώ­τη γυναί­κα που παίρ­νει αυτό το αξί­ω­μα σε όλο τον κόσμο.

1962 Κατα­σκευά­ζε­ται το πρώ­το ελλη­νι­κό τρό­λεϊ, δαπά­νης 650.000 δρχ.

1965 Ενώ οι λαϊ­κές κινη­το­ποι­ή­σεις κατά των ανα­κτό­ρων («κίνη­μα των 70 ημε­ρών» — «Ιου­λια­νά») κορυ­φώ­νο­νται, η αστυ­νο­μία δολο­φο­νεί τον φοι­τη­τή Σωτή­ρη Πέτρου­λα, ηγε­τι­κό στέ­λε­χος του φοι­τη­τι­κού κινή­μα­τος και της Δημο­κρα­τι­κής Νεο­λαί­ας Λαμπράκη.

petroulas

1969 «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρω­πο, ένα τερά­στιο άλμα για την ανθρω­πό­τη­τα» λέει ο Νιλ Αρμ­στρονγκ, καθώς το βρά­δυ της 20ής προς την 21η Ιού­λη, ως επι­κε­φα­λής του πλη­ρώ­μα­τος του «Απόλ­λων 11», κάνει το πρώ­το βήμα του ανθρώ­που στη Σελήνη.

selini5

1970 Ολο­κλη­ρώ­νε­ται στην Αίγυ­πτο η κατα­σκευή του φράγ­μα­τος του Ασουάν.

1971 Κλεί­νει η Σχο­λή της Χάλ­κης για να μην υπα­χθεί στο Πανε­πι­στή­μιο της Κωνσταντινούπολης.

1972 Στο Μπέλ­φαστ, ο IRA πυρο­δο­τεί 26 βόμ­βες σε λιγό­τε­ρο από μία ώρα …9 νεκροί και εκα­το­ντά­δες τραυ­μα­τί­ες. Αυτή η ημέ­ρα έμει­νε στην ιστο­ρία ως Bloody Friday (Παρα­σκευή του αίματος)

1973 Ξεκι­νά η ενδέ­κα­τη σοβιε­τι­κή απο­στο­λή στον Άρη.

1974 Η Ελλά­δα απο­δέ­χε­ται την από­φα­ση του ΟΗΕ για κατά­παυ­ση του πυρός στην Κύπρο, μια μέρα μετά την τουρ­κι­κή εισβολή.

1975 Εκδί­δε­ται το πρώ­το φύλ­λο της καθη­με­ρι­νής απο­γευ­μα­τι­νής εφη­με­ρί­δας «Ελευ­θε­ρο­τυ­πία».

1978 Πέθα­νε ο κορυ­φαί­ος σκό­ρερ της Ουγ­γα­ρί­ας, Σάντορ Κότσις, ένας ποδο­σφαι­ρι­στής με 450 γκολ σε 475 επί­ση­μους αγώ­νες και κάμπο­σα ακό­μα σε φιλι­κά με συλ­λό­γους και εθνι­κή ομάδα

Σάντορ Κότσις, ο «χρυ­σο­κέ­φα­λος»

1992 Στο Κάι­ρο ολο­κλη­ρώ­νε­ται, ύστε­ρα από έξι χρό­νια δια­κο­πής των μετα­ξύ τους σχέ­σε­ων, η πρώ­τη Σύνο­δος Κορυ­φής Αιγύ­πτου — Ισρα­ήλ, κατά τη διάρ­κεια της οποί­ας ο Πρό­ε­δρος Μου­μπά­ρακ συμ­φώ­νη­σε να επι­σκε­φθεί το Ισραήλ.

1994 Στη Βρε­τα­νία, πρό­ε­δρος του Εργα­τι­κού Κόμ­μα­τος εκλέ­γε­ται ο Τόνι Μπλερ, συγκε­ντρώ­νο­ντας το 57% των ψήφων. Ο Τόνι Μπλερ δια­δέ­χε­ται τον Τζον Σμιθ, που πέθα­νε τον περα­σμέ­νο Μάιο από καρ­δια­κή προσβολή.

1996 Ο Λεω­νί­δας Σαμπά­νης παίρ­νει αργυ­ρό μετάλ­λιο στην άρση βαρών στα 59 κιλά στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες της Ατλά­ντα σηκώ­νο­ντας 137.5 κιλά στο αρα­σέ, 167.5 στο ζετέ και 305 στο σύνολο.

1997 Η πλή­ρως ανα­και­νι­σμέ­νη φρε­γά­δα USS Constitution γιορ­τά­ζει τα 200α γενέ­θλιά του, αρμε­νί­ζο­ντας για πρώ­τη φορά μετά 116 χρόνια

2001 Γένο­βα: κατά τη διάρ­κεια της G8 το σχο­λείο Diaz δέχε­ται επί­θε­ση από 275 οπλι­σμέ­νους αστυ­νο­μι­κούς «λια­νί­ζο­ντας» 63 από τους 93 που κοι­μό­ντου­σαν μέσα στο σχολείο.

2008 Ο πρώ­ην Πρό­ε­δρος της Σερ­βι­κής Δημο­κρα­τί­ας της Βοσ­νί­ας Radovan Karadžić συνε­λή­φθη στο Βελι­γρά­δι, κατό­πιν εντάλ­μα­τος του Διε­θνούς Δικα­στη­ρί­ου για ζητή­μα­τα που είχαν να κάνουν με την πρώ­ην Γιου­γκο­σλα­βία, που χαρα­κτη­ρί­στη­καν από τους δια­με­λι­στές της χώρας «εγκλή­μα­τα πολέ­μου» και «κατά της Ανθρωπότητας»
Δικά­στη­κε (και φυσι­κά κατα­δι­κά­στη­κε) μετά από εγκλει­σμό 8 χρό­νων (24 Μαρ­τί­ου 2016)

2011 Το δια­στη­μι­κό σκά­φος Atlantis προ­σγειώ­νε­ται για τελευ­ταία φορά στην ιστο­ρία του προ­γράμ­μα­τος Space Shuttle

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο