Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 22 Αυγούστου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμερα 22 Αυγούστου 

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

1485 - Με τη Μάχη του Bosworth Field ο 30ετής “πόλε­μος των δύο ρόδων” τελειώ­νει οριστικά

1642 Αρχί­ζει ο εμφύ­λιος πόλε­μος στην Αγγλία

22 Αυγούστου 1642 Αρχίζει ο εμφύλιος πόλεμος στην Αγγλία

1770 Ο Βρε­τα­νός εξε­ρευ­νη­τής Τζέιμς Κουκ φτά­νει στην ανα­το­λι­κή ακτή της Αυστρα­λί­ας, ενώ ένα χρό­νο αργό­τε­ρα το 1780 με το πλοίο του Resolution επι­στρέ­φει στη Βρετανία.

1791 Έναρ­ξη της επα­νά­στα­σης των σκλά­βων στην Αϊτή

1841 Οι ΗΠΑ προ­σαρ­τούν το Μεξικό.

1851 Ανα­κα­λύ­πτε­ται χρυ­σός στην Αυστραλία.

1862 Γεν­νιέ­ται ο Γάλ­λος συν­θέ­της Claude Debussy, [Κλοντ Ντε­μπυσ­σύ ‑Ντε­μπι­σί])  σημα­το­δο­τώ­ντας το πέρα­σμα από την ρομα­ντι­κή επο­χή στη μοντέρ­να μου­σι­κή του 20ού αιώ­να, κύριος εκπρό­σω­πος του κινή­μα­τος του μου­σι­κού ιμπρε­σιο­νι­σμού, αν και ο ίδιος δεν απο­δε­χό­ταν τον χαρα­κτη­ρι­σμό αυτό.

1864 υπο­γρά­φε­ται από 12 χώρες η Συν­θή­κη της Γενεύ­ης, η οποία προ­βλέ­πει τη δημιουρ­γία του Ερυ­θρού Σταυρού.

1864 γεν­νιέ­ται ο Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος, πέντε φορές πρω­θυ­πουρ­γός της ΕλλάδαςΒενιζέλος ηγέτης της αστικής τάξης απηνής διώκτης του ΚΚΕ

1874 Γεν­νή­θη­κε ο Γερ­μα­νός φιλό­σο­φος Μαξ Σέλερ

1880 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός καρ­του­νί­στας Τζορτζ Χέρι­μαν, ο οποί­ος έμει­νε ιδιαί­τε­ρα γνω­στός για το σχε­δια­σμό του κινου­μέ­νου σχε­δί­ου Krazy Kat

1882 Γεν­νή­θη­κε  στη Σμύρ­νη ο κομ­μου­νι­στής δάσκα­λος Δημή­τρης Γλη­νός, ο οποί­ος άφη­σε τη σφρα­γί­δα του στο προ­ο­δευ­τι­κό και κομ­μου­νι­στι­κό κίνη­μα της χώρας μας.

Δημ. Γληνός Αριστερά ολοένα προς τ’ αριστερά

1891 Πέθα­νε ο Τσέ­χος ποι­η­τής Γιαν Νερού­ντα, που συγκα­τα­λέ­γε­ται στους πιο σημα­ντι­κούς εκπρο­σώ­πους του τσε­χι­κού ρεαλισμού

1893 Γεν­νή­θη­κε η Αμε­ρι­κα­νί­δα συγ­γρα­φέ­ας και ποι­ή­τρια Ντό­ρο­θι Πάρκερ

1902 Ο Θιο­ντόρ Ρούζ­βελτ γίνε­ται ο πρώ­τος Αμε­ρι­κα­νός Πρό­ε­δρος, που θα οδη­γή­σει αυτοκίνητο.

1904 Η Αμε­ρι­κα­νί­δα συγ­γρα­φέ­ας διη­γη­μά­των και μυθι­στο­ρη­μά­των Κέιτ Τσόπιν,

1904 Γεν­νή­θη­κε ο Ντεγκ Ξια­ο­πίνγξ, ηγέ­της της Λαϊ­κής Δημο­κρα­τί­ας της Κίνας (1976 — 1983)

1910 Η Ιαπω­νία προ­σαρ­τεί την Κορέα.

1917 Γεν­νή­θη­κε στο Κλάρξ­ντεϊλ Μισι­σί­πι ο Αμε­ρι­κα­νός τρα­γου­δι­στής των μπλουζ και κιθα­ρί­στας Τζον Λι Χού­κερ (John Lee Hooker, πέθα­νε στο Λος Άλτος Καλι­φόρ­νια, 21-Ιουν-2001), από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους μου­σι­κούς που ανέ­δει­ξε το ηλε­κτρι­κό μπλουζ, επη­ρε­ά­ζο­ντας με το έργο του πολ­λούς σημα­ντι­κούς καλ­λι­τέ­χνες και συγκρο­τή­μα­τα, όπως οι Animals και οι Rolling Stones.
Ήταν, εν πολ­λοίς, ένας πρω­τό­γο­νος κιθα­ρί­στας, που γνώ­ρι­ζε μεν τα βασι­κά της κιθά­ρας, αλλά έβγα­ζε απί­στευ­τη ενέρ­γεια και έντα­ση στο παί­ξι­μό του,ακόμη και στα αργά μπλουζ. Κατά τη διάρ­κεια της πολύ­χρο­νης καριέ­ρας του, που κρά­τη­σε σχε­δόν επτά δεκα­ε­τί­ες, ηχο­γρά­φη­σε περισ­σό­τε­ρα από 100 άλμπουμ, τιμή­θη­κε με πέντε βρα­βεία Γκρά­μι και εισήλ­θε στο Rock ‘n’ Roll Hall of Fame (Πάν­θε­ον της Δόξας του Ροκ εντ Ρολ) το 1991.

1921 γεν­νή­θη­κε η τρα­γου­δί­στρια Σωτη­ρία Μπέλ­λου. Η Μπέλ­λου συν­δέ­θη­κε από τα νεα­νι­κά της χρό­νια με το κομ­μου­νι­στι­κό κίνη­μα της χώρας μας. Μετεί­χε στην ΕΑΜι­κή Εθνι­κή Αντί­στα­ση, καθώς στο Δεκέμ­βρη του 1944, όπου τραυματίστηκε.
Σε μια από τις τελευ­ταί­ες της συνε­ντεύ­ξεις στον «Ριζο­σπά­στη» (27/2/94), θυμό­ταν: «Και “Ριζο­σπά­στη” δια­κι­νού­σα… Ήμουν, είμαι και θα είμαι αρι­στε­ρή. Το λέω και το φωνά­ζω… Πέρα­σα πολ­λά. Και ξύλο και φυλακές».Σωτηρία Μπέλλου η φωνή – σύμβολο του λαϊκού μας τραγουδιού

1922 Δολο­φο­νεί­ται ο ηγέ­της του ιρλαν­δι­κού εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κού κινή­μα­τος Μάικλ Κόλινς, πρώ­τος Πρό­ε­δρος της ανε­ξάρ­τη­της Ιρλανδίας.

1923 Η μεγα­λύ­τε­ρη σε έκτα­ση και μαχη­τι­κό­τη­τα απερ­γία που έχει συμ­βεί μέχρι στιγ­μής στην Ελλά­δα. Πανερ­γα­τι­κή συγκέ­ντρω­ση της ΓΣΕΕ και του Εργα­τι­κού Κέντρου Πει­ραιά στο Πασα­λι­μά­νι κατα­στέλ­λε­ται βίαια από στρα­τό και αστυ­νο­μία. Έντε­κα νεκροί, δεκά­δες τραυ­μα­τί­ες. Βασι­κά αιτή­μα­τα, η αύξη­ση των ημε­ρο­μι­σθί­ων, η μεί­ω­ση των ωρών εργα­σί­ας, η βελ­τί­ω­ση των συν­θη­κών εργα­σί­ας ‑ιδιαί­τε­ρα για τους ανή­λι­κους εργα­ζο­μέ­νους- η επα­να­πρό­σλη­ψη των απο­λυ­μέ­νων κ.ά.

1925 Ξεκι­νά τις εργα­σί­ες του το συνέ­δριο της Σοσια­λι­στι­κής Εργα­τι­κής Διε­θνούς στη Μασ­σα­λία (22/8–27/8/1925). Μετα­ξύ άλλων, το συνέ­δριο δια­κή­ρυ­ξε πως η συμ­με­το­χή των σοσια­λι­στών σε αστι­κές κυβερ­νή­σεις και σε συνα­σπι­σμούς με αστι­κά κόμ­μα­τα, δεν απο­τε­λού­σε παρά το «φυσι­κό» δρό­μο προς το σοσια­λι­σμό. Ταυ­τό­χρο­να καλού­σε τους εργά­τες να στη­ρί­ξουν τα διά­φο­ρα μέτρα, πολι­τι­κά και οικο­νο­μι­κά, στα­θε­ρο­ποί­η­σης του καπι­τα­λι­σμού που λαμ­βά­νο­νταν (συχνά με την ενερ­γό –και πολ­λές φορές ηγε­τι­κή- συμ­με­το­χή των σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών) για τη στα­θε­ρο­ποί­η­ση του καπιταλισμού.
Το συνέ­δριο πρό­βα­λε επί­σης το ζήτη­μα της «ορθο­λο­γι­κής» ρύθ­μι­σης και δια­χεί­ρι­σης της παγκό­σμιας καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας, των διε­θνών συναλ­λα­γών, κλπ., καθώς και της δίκαι­ης κατα­νο­μής των φυσι­κών πόρων και των πρώ­των υλών.
Οι σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες ισχυ­ρί­ζο­νταν πως ο καπι­τα­λι­σμός ήταν δυνα­τό να απορ­ρο­φη­θεί στα­δια­κά και με ειρη­νι­κό τρό­πο από το «σοσια­λι­σμό» (αξιο­ποιώ­ντας συν τοις άλλοις και διε­θνείς ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργα­νι­σμούς, όπως πχ. η Κοι­νω­νία των Εθνών). 902.gr

1926 Κίνη­μα Κον­δύ­λη — Στις 03.00 ρίχτη­καν δύο κανο­νιο­βο­λι­σμοί από τον Λυκα­βητ­τό που ήταν το σύν­θη­μα της εκδή­λω­σης των μυη­μέ­νων οι οποί­οι στις επό­με­νες τρεις ώρες κατέ­λα­βαν όλα τα επί­και­ρα κτί­ρια, στρα­τό­πε­δα γύρω από την Αθή­να καθώς και τα αερο­δρό­μια Φαλή­ρου και Τατοΐου.
Τις πρω­ι­νές ώρες το κίνη­μα πλέ­ον είχε επι­κρα­τή­σει αναί­μα­κτα. Το βρά­δυ της ίδιας ημέ­ρας μετά από περι­πε­τειώ­δη κατα­δί­ω­ξη συνε­λή­φθη ο Δικτά­το­ρας Θεό­δω­ρος Πάγκαλος.
Απο­λύ­ο­νται οι πολι­τι­κοί κρα­τού­με­νοι και εξό­ρι­στοι. Επα­νέρ­χε­ται στη θέση του Προ­έ­δρου της Δημο­κρα­τί­ας ο ναύ­αρ­χος Κουντουριώτης.

1926 Ανα­κα­λύ­πτε­ται χρυ­σός στο Γιο­χά­νε­σμπουργκ της Νότιας Αφρικής.

1927 Τα μεσά­νυ­χτα της 22 προς 23 Αυγού­στου 1927 οι Ιτα­λοί μετα­νά­στες εργά­τες Νίκο­λα Σάκο και Μπαρ­το­λο­μέο Βαν­τσέ­τι, που είχαν κατη­γο­ρη­θεί ότι σκό­τω­σαν δύο υπαλ­λή­λους, κατά τη διάρ­κεια ληστεί­ας ενός κατα­στή­μα­τος υπο­δη­μά­των στη Μασα­χου­σέ­τη, δολο­φο­νού­νται στην ηλε­κτρι­κή καρέκλα.
Η κατη­γο­ρία που τους οδή­γη­σε στον θάνα­το ήταν σκη­νο­θε­τη­μέ­νη και στό­χο είχε να πλή­ξει το εργα­τι­κό κίνη­μα των ΗΠΑ, στο οποίο οι δύο πρωτοστατούσαν.
Ανή­με­ρα της εκτέ­λε­σής τους, το πρω­το­σέ­λι­δο του Ριζο­σπά­στη έγρα­φε: «Το έγκλη­μα συνε­τε­λέ­σθη — ο Σάκ­κο και ο Βαν­ζέτ­τι εδο­λο­φο­νη­θή­καν χθες επί της ηλε­κτρι­κής καρέ­κλας — αντί­κρυ­σαν με κατα­πλήσ­σου­σαν ψυχραι­μί­αν τον θάνα­τον — Εξέ­γερ­σις εις όλον τον κόσμον — Κολοσ­σιαί­αι δια­δη­λώ­σεις» (902.gr).

sacoΡιζοσπάστης Το έγκλημα συνετελέσθη ο Σάκκο και ο Βανζέττι εδολοφονηθήκαν χθες επί της ηλεκτρικής καρέκλας

1931 Ιδρύ­ε­ται γυναι­κείο τμή­μα στην Ελλη­νι­κή Αστυνομία.

1936 Πεθαί­νει ο ναύ­αρ­χος και πολι­τι­κός Παύ­λος Κου­ντου­ριώ­της, δύο φορές Πρό­ε­δρος της Δημοκρατίας.

1941 Η κατο­χι­κή Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή κυβέρ­νη­ση της Δανί­ας ψηφί­ζει νόμο για την απα­γό­ρευ­ση της δρά­σης των κομμουνιστών.

1943 Τρι­ή­με­ρη απερ­γία των τρο­χιο­δρο­μι­κών πραγ­μα­το­ποιεί­ται στην Αθή­να και τον Πει­ραιά με αίτη­μα να μη στα­λούν εργά­τες στη Γερ­μα­νία, να καταρ­γη­θούν οι μαύ­ροι πίνα­κες και να απο­φυ­λα­κι­στούν οι φυλα­κι­σθέ­ντες συνά­δελ­φοί τους, να παρ­θούν μέτρα κατά των μαυ­ρα­γο­ρι­τών, κ.α. Κανέ­να τραμ δεν κινείται.

1943  Συνέρ­χε­ται στο Καρ­πε­νή­σι το Α’ Περι­φε­ρεια­κό Συνέ­δριο του ΕΑΜ — ΕΛΑΣ Φθιώ­τι­δας — Φωκί­δας — Ευρυ­τα­νί­ας, με τη συμ­με­το­χή 700 περί­που αντιπροσώπων.

1944 Οι Γερ­μα­νοί αρχί­ζουν το ολο­καύ­τω­μα των χωριών του Κέδρους στην Κρήτη.

1944 Γίνε­ται η τελευ­ταία μετα­φο­ρά Γάλ­λων Εβραί­ων σε γερ­μα­νι­κά στρα­τό­πε­δα συγκέντρωσης.

1948 Ο ναζι­στής εγκλη­μα­τί­ας Josef Bühler εκτε­λεί­ται με απαγ­χο­νι­σμό στην Κρακοβία.

1953 Ιδρύ­ε­ται πολι­τι­κό κόμ­μα των Ελλη­νί­δων με την επω­νυ­μία ”Ανε­ξάρ­τη­το Δημο­κρα­τι­κό Κόμ­μα Ελληνίδων”.

1964 Ξεκι­νά τις εργα­σί­ες της η Α’ Πανελ­λα­δι­κή Συν­διά­σκε­ψη της συν­δι­κα­λι­στι­κής κίνη­σης «115 ΣΕΟ».

1966 Το Κυπρια­κό θεω­ρεί ως το πλέ­ον περί­πλο­κο και επι­κίν­δυ­νο πρό­βλη­μα του ΟΗΕ ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του Οργα­νι­σμού Ου Θαντ στην ετή­σια έκθε­σή του προς τη Γενι­κή Συνέ­λευ­ση, η οποία δίνε­ται στη δημο­σιό­τη­τα (902.gr)

1971 Πρα­ξι­κό­πη­μα ανα­τρέ­πει τον Πρό­ε­δρο της Βολι­βί­ας Χουάν Χοσέ Τόρες και επι­βά­λει στρα­τιω­τι­κή Χούντα.

1971 Η Kerry Kleid γίνε­ται η πρώ­τη Αμε­ρι­κα­νί­δα επαγ­γελ­μα­τί­ας οδη­γός μοτοσικλέτας.

1978 Πεθαί­νει σε ηλι­κία 86 χρό­νων ο Γιό­μο Κενιά­τα, ηγέ­της της Κένυας από την απε­λευ­θέ­ρω­σή της το 1963 και από τους πρω­τερ­γά­τες των κινη­μά­των που οδή­γη­σαν στην κατά­λυ­ση του αποι­κιο­κρα­τι­κού συστή­μα­τος στην Αφρική.
Η πολι­τι­κή του δρά­ση άρχι­σε από το 1920, ενώ από το 1931 ως το 1946 σπού­δα­σε και εργά­στη­κε στη Βρετανία.
Με την επι­στρο­φή του στην Κένυα τίθε­ται επι­κε­φα­λής της «Ενω­σης των Αφρι­κα­νών». Συνε­λή­φθη και εξο­ρί­στη­κε δυο φορές από τους Βρε­τα­νούς αποι­κιο­κρά­τες. Συνέ­χι­σε, όμως, τη δρά­ση και το 1961 επέ­στρε­ψε στην Κένυα. Ο Κενιά­τα έγρα­ψε σει­ρά έργων που ξεσκε­πά­ζουν τη βρε­τα­νι­κή αποικιοκρατία.

1980 Πεθαί­νει στην Παπίτ (Γαλ­λι­κή Πολυ­νη­σία ‑Ταϊ­τή) ο τρα­γου­δι­στής Τζο Ντα­σέν, γιος του σκη­νο­θέ­τη Ζιλ Ντασέν

1983 Την Ελλά­δα επι­σκέ­πτε­ται ο πρω­θυ­πουρ­γός της Σου­η­δί­ας Ούλοφ Πάλ­με, μετά από πρό­σκλη­ση του Ανδρέα Παπανδρέου.

1984 Ο Παλαιο­αν­θρω­πο­λό­γος Alan Walker και η ομά­δα του βρί­σκουν τα απο­μει­νά­ρια του Turkana Boy, ενός σχε­δόν τέλεια δια­τη­ρη­μέ­νου Homo erectus

1985 Στη Βρε­τα­νία, 55 άτο­μα σκο­τώ­νο­νται στο αερο­δρό­μιο του Μάν­τσε­στερ όταν αερο­σκά­φος της “British Airtours” εκρή­γνυ­ται κατά την απογείωση.

1988 Δημιουρ­γεί­ται το πρώ­το πλα­τι­νέ­νιο νόμι­σμα το αυστρα­λια­νό “κοά­λα”.

1989 Ανα­κα­λύ­πτε­ται ο πρώ­τος δακτύ­λιος του πλα­νή­τη Ποσειδώνα.

1992 Στις ΗΠΑ, πεθαί­νει ο Τζον Στάρ­τζες (John Eliot Sturges), σκη­νο­θέ­της ~50 ται­νιών, μετα­ξύ αυτών “Η μεγά­λη από­δρα­ση”, “Και οι επτά ήταν υπέροχοι”,“Gunfight at the O.K. Corral” (Αίμα στον Πρά­σι­νο Βάλτο)


1992 Στη Βοσ­νία, 30 άνθρω­ποι σκο­τώ­νο­νται κατά τη διάρ­κεια συγκρού­σε­ων και βομ­βαρ­δι­σμών στο Σαράγιεβο.

1994 Γερ­μα­νία και Ρωσία συμ­φω­νούν να συνερ­γα­στούν οι μυστι­κές τους υπη­ρε­σί­ες, για την πάτα­ξη του διε­θνούς λαθρε­μπο­ρί­ου πυρη­νι­κών υλικών.

1996 Την πρό­ω­ρη διά­λυ­ση της Βου­λής και τη διε­ξα­γω­γή πρό­ω­ρων εκλο­γών απο­φα­σί­ζει το υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο, μετά από εισή­γη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού Κώστα Σημίτη.

1999 Η Κατε­ρί­να Θάνου κερ­δί­ζει το χάλ­κι­νο μετάλ­λιο στα 100μ με 10.84 στο Παγκό­σμιο Πρω­τά­θλη­μα Στί­βου στη Σεβίλλη.

2004 Ο Πύρ­ρος Δήμας κερ­δί­ζει το τέταρ­το Ολυ­μπια­κό μετάλ­λιο, στην αυλαία της καριέ­ρας του. Κατα­κτά το χάλ­κι­νο μετάλ­λιο στην κατη­γο­ρία των 85 κιλών, καθώς σηκώ­νει 377,5 κιλά, 175 αρα­σέ και 202,5 ζετέ, με το οποίο και ολο­κλη­ρώ­νει την καριέ­ρα του.

2004 Ένα ιστο­ρι­κό ρεκόρ ισο­φα­ρί­ζει η Άρσε­ναλ, νικώ­ντας τη Μίντλε­σμπρο με 5–3.
Οι «κανο­νιέ­ρη­δες» συμπλή­ρω­σαν 42 αγώ­νες αήτ­τη­τοι, όσες και η ομά­δα της Νότιγ­χαμ Φόρεστ από τον Νοέμ­βριο του 1977 έως το Δεκέμ­βριο του 1978.

scream Η Κραυγή2004 Άγνω­στοι εισβάλ­λουν στο Μου­σείο του Όσλο και αφαι­ρούν δύο πίνα­κες του Έντ­βαρτ Μουνκ, ανά­με­σά τους τον πασί­γνω­στο πίνα­κα “Η Κραυγή”

2014 Πέθα­νε ο Εμμα­νου­ήλ Κρια­ράς, πολυ­γρα­φό­τα­τος ακα­δη­μαϊ­κός, φιλό­λο­γος, γλωσ­σο­λό­γος, διανοούμενος

kriaras

Εντείνονται τα παζάρια των Ταλιμπάν για το σχηματισμό κυβέρνησης

2021  Στο φόντο των εξε­λί­ξε­ων που πυρο­δό­τη­σε η απο­χώ­ρη­ση των αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών δυνά­με­ων από το Αφγα­νι­στάν και η ταχύ­τα­τη κατάρ­ρευ­ση της δοτής κυβέρ­νη­σης της χώρας, το σκο­τα­δι­στι­κό κίνη­μα των Ταλι­μπάν που αναρ­ρι­χή­θη­κε ξανά στην εξου­σία εντεί­νει τις δια­βου­λεύ­σεις για το σχη­μα­τι­σμό κυβέρνησης. 

Ελλάδα Πυρκαγιές Διάγραμμα Meteo.gr + European Forest Fire Information System (EFFIS)2021  Τερά­στια η κατα­στρο­φή από τις πυρ­κα­γιές, εφιαλ­τι­κά τα πρώ­τα επί­ση­μα στοι­χεία για την Ελλά­δα του Meteo.gr, σύμ­φω­να με τους πίνα­κες του ευρω­παϊ­κού παρα­τη­ρη­τή­ριου European Forest Fire Information System (EFFIS).
Η συνο­λι­κή έκτα­ση που κατα­στρά­φη­κε στην Εύβοια ξεπερ­νά τα 500.000 στρέμ­μα­τα, από τα οποία περί­που 380.000 είναι δάση και δασι­κές εκτά­σεις | Το 40% αυτής της έκτα­σης είχε ξανα­κα­εί στο παρελθόν

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο