Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 22 Αυγούστου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμε­ρα 22 Αυγού­στου - Μια ματιά στην ιστο­ρία του τόπου και του κόσμου. Γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε

1642 Αρχί­ζει ο εμφύ­λιος πόλε­μος στην Αγγλία

22 Αυγού­στου 1642: Αρχί­ζει ο εμφύ­λιος πόλε­μος στην Αγγλία

1770 ο Βρε­τα­νός εξε­ρευ­νη­τής Τζέιμς Κουκ φτά­νει στην ανα­το­λι­κή ακτή της Αυστρα­λί­ας, ενώ ένα χρό­νο αργό­τε­ρα το 1780 με το πλοίο του Resolution επι­στρέ­φει στη Βρετανία.

1841 οι ΗΠΑ προ­σαρ­τούν το Μεξικό.

1851 ανα­κα­λύ­πτε­ται χρυ­σός στην Αυστραλία.

1862 γεν­νιέ­ται ο Γάλ­λος συν­θέ­της Κλοντ Ντεμπισί

1864 υπο­γρά­φε­ται από 12 χώρες η Συν­θή­κη της Γενεύ­ης, η οποία προ­βλέ­πει τη δημιουρ­γία του Ερυ­θρού Σταυρού.

1864 γεν­νιέ­ται ο Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος, πέντε φορές πρω­θυ­πουρ­γός της Ελλάδας

Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος, ηγέ­της της αστι­κής τάξης και απη­νής διώ­κτης του ΚΚΕ

1874 γεν­νή­θη­κε ο Γερ­μα­νός φιλό­σο­φος Μαξ Σέλερ

1880 γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός καρ­του­νί­στας Τζορτζ Χέρι­μαν, ο οποί­ος έμει­νε ιδιαί­τε­ρα γνω­στός για το σχε­δια­σμό του κινου­μέ­νου σχε­δί­ου Krazy Kat

1882 γεν­νή­θη­κε  στη Σμύρ­νη ο κομ­μου­νι­στής δάσκα­λος Δημή­τρης Γλη­νός, ο οποί­ος άφη­σε τη σφρα­γί­δα του στο προ­ο­δευ­τι­κό και κομ­μου­νι­στι­κό κίνη­μα της χώρας μας.

glinos

1891 πέθα­νε ο Τσέ­χος ποι­η­τής Γιαν Νερού­ντα, που συγκα­τα­λέ­γε­ται στους πιο σημα­ντι­κούς εκπρο­σώ­πους του τσε­χι­κού ρεαλισμού

1893 γεν­νή­θη­κε η Αμε­ρι­κα­νί­δα συγ­γρα­φέ­ας και ποι­ή­τρια Ντό­ρο­θι Πάρκερ

1902 ο Θιο­ντόρ Ρούζ­βελτ γίνε­ται ο πρώ­τος Αμε­ρι­κα­νός Πρό­ε­δρος, που θα οδη­γή­σει αυτοκίνητο.

1904 η Αμε­ρι­κα­νί­δα συγ­γρα­φέ­ας διη­γη­μά­των και μυθι­στο­ρη­μά­των Κέιτ Τσόπιν,

1904 γεν­νή­θη­κε ο Ντεγκ Ξια­ο­πίνγξ, ηγέ­της της Λαϊ­κής Δημο­κρα­τί­ας της Κίνας (1976 — 1983)

1910 η Ιαπω­νία προ­σαρ­τεί την Κορέα.

1917 γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός τρα­γου­δι­στής των μπλουζ και κιθα­ρί­στας Τζον Λι Χούκερ

1921 γεν­νή­θη­κε η τρα­γου­δί­στρια Σωτη­ρία Μπέλ­λου. Η Μπέλ­λου συν­δέ­θη­κε από τα νεα­νι­κά της χρό­νια με το κομ­μου­νι­στι­κό κίνη­μα της χώρας μας. Μετεί­χε στην ΕΑΜι­κή Εθνι­κή Αντί­στα­ση, καθώς στο Δεκέμ­βρη του 1944, όπου τραυ­μα­τί­στη­κε. Σε μια από τις τελευ­ταί­ες της συνε­ντεύ­ξεις στον «Ριζο­σπά­στη» (27/2/94), θυμό­ταν: «Και “Ριζο­σπά­στη” δια­κι­νού­σα… Ήμουν, είμαι και θα είμαι αρι­στε­ρή. Το λέω και το φωνά­ζω… Πέρα­σα πολ­λά. Και ξύλο και φυλακές».

mpellou

1922 Δολο­φο­νεί­ται ο ηγέ­της του ιρλαν­δι­κού εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κού κινή­μα­τος Μάικλ Κόλινς, πρώ­τος Πρό­ε­δρος της ανε­ξάρ­τη­της Ιρλανδίας.

1923 Η μεγα­λύ­τε­ρη σε έκτα­ση και μαχη­τι­κό­τη­τα απερ­γία που έχει συμ­βεί μέχρι στιγ­μής στην Ελλά­δα. Πανερ­γα­τι­κή συγκέ­ντρω­ση της ΓΣΕΕ και του Εργα­τι­κού Κέντρου Πει­ραιά στο Πασα­λι­μά­νι κατα­στέλ­λε­ται βίαια από στρα­τό και αστυ­νο­μία. Έντε­κα νεκροί, δεκά­δες τραυ­μα­τί­ες. Βασι­κά αιτή­μα­τα, η αύξη­ση των ημε­ρο­μι­σθί­ων, η μεί­ω­ση των ωρών εργα­σί­ας, η βελ­τί­ω­ση των συν­θη­κών εργα­σί­ας ‑ιδιαί­τε­ρα για τους ανή­λι­κους εργα­ζο­μέ­νους- η επα­να­πρό­σλη­ψη των απο­λυ­μέ­νων κ.ά.

1926 ανα­κα­λύ­πτε­ται χρυ­σός στο Γιο­χά­νε­σμπουργκ της Νότιας Αφρικής.

1927 Τα μεσά­νυ­χτα της 22 προς 23 Αυγού­στου 1927 οι Ιτα­λοί μετα­νά­στες εργά­τες Νίκο­λα Σάκο και Μπαρ­το­λο­μέο Βαν­τσέ­τι, που είχαν κατη­γο­ρη­θεί ότι σκό­τω­σαν δύο υπαλ­λή­λους, κατά τη διάρ­κεια ληστεί­ας ενός κατα­στή­μα­τος υπο­δη­μά­των στη Μασα­χου­σέ­τη, δολο­φο­νού­νται στην ηλε­κτρι­κή καρέ­κλα. Η κατη­γο­ρία που τους οδή­γη­σε στον θάνα­το ήταν σκη­νο­θε­τη­μέ­νη και στό­χο είχε να πλή­ξει το εργα­τι­κό κίνη­μα των ΗΠΑ, στο οποίο οι δύο πρωτοστατούσαν.

Ανή­με­ρα της εκτέ­λε­σής τους, το πρω­το­σέ­λι­δο του Ριζο­σπά­στη έγρα­φε: «ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΘΗ — Ο ΣΑΚΚΟ ΚΑΙ Ο ΒΑΝΖΕΤΤΙ ΕΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ — ΑΝΤΙΚΡΥΣΑΝ ΜΕ ΚΑΤΑΠΛΗΣΣΟΥΣΑΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟΝ — ΕΞΕΓΕΡΣΙΣ ΕΙΣ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ — ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ» (902.gr).

saco

1931 ιδρύ­ε­ται γυναι­κείο τμή­μα στην Ελλη­νι­κή Αστυνομία.

1936 Πεθαί­νει ο ναύ­αρ­χος και πολι­τι­κός Παύ­λος Κου­ντου­ριώ­της, δύο φορές Πρό­ε­δρος της Δημοκρατίας.

1941 Η κατο­χι­κή Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή κυβέρ­νη­ση της Δανί­ας ψηφί­ζει νόμο για την απα­γό­ρευ­ση της δρά­σης των κομμουνιστών.

1943 Τρι­ή­με­ρη απερ­γία των τρο­χιο­δρο­μι­κών πραγ­μα­το­ποιεί­ται στην Αθή­να και τον Πει­ραιά με αίτη­μα να μη στα­λούν εργά­τες στη Γερ­μα­νία, να καταρ­γη­θούν οι μαύ­ροι πίνα­κες και να απο­φυ­λα­κι­στούν οι φυλα­κι­σθέ­ντες συνά­δελ­φοί τους, να παρ­θούν μέτρα κατά των μαυ­ρα­γο­ρι­τών, κ.α. Κανέ­να τραμ δεν κινείται.

1944 γίνε­ται η τελευ­ταία μετα­φο­ρά Γάλ­λων Εβραί­ων σε γερ­μα­νι­κά στρα­τό­πε­δα συγκέντρωσης.

1953 ιδρύ­ε­ται πολι­τι­κό κόμ­μα των Ελλη­νί­δων με την επω­νυ­μία ”Ανε­ξάρ­τη­το Δημο­κρα­τι­κό Κόμ­μα Ελληνίδων”.

1971 Πρα­ξι­κό­πη­μα ανα­τρέ­πει τον Πρό­ε­δρο της Βολι­βί­ας Χουάν Χοσέ Τόρες και επι­βά­λει στρα­τιω­τι­κή Χούντα.

1971 η Kerry Kleid γίνε­ται η πρώ­τη Αμε­ρι­κα­νί­δα επαγ­γελ­μα­τί­ας οδη­γός μοτοσικλέτας.

1978 Πεθαί­νει σε ηλι­κία 86 χρό­νων ο Γιό­μο Κενιά­τα, ηγέ­της της Κένυας από την απε­λευ­θέ­ρω­σή της το 1963 και από τους πρω­τερ­γά­τες των κινη­μά­των που οδή­γη­σαν στην κατά­λυ­ση του αποι­κιο­κρα­τι­κού συστή­μα­τος στην Αφρική.

1980 στην Ταϊ­τή ο τρα­γου­δι­στής Τζο Ντα­σέν, γιος του σκη­νο­θέ­τη Ζιλ Ντασέν

1983 την Ελλά­δα επι­σκέ­πτε­ται ο πρω­θυ­πουρ­γός της Σου­η­δί­ας Ούλοφ Πάλ­με, μετά από πρό­σκλη­ση του Ανδρέα Παπανδρέου.

1985 στη Βρε­τα­νία, 55 άτο­μα σκο­τώ­νο­νται στο αερο­δρό­μιο του Μάν­τσε­στερ όταν αερο­σκά­φος της “British Airtours” εκρή­γνυ­ται κατά την απογείωση.

1988 δημιουρ­γεί­ται το πρώ­το πλα­τι­νέ­νιο νόμι­σμα το αυστρα­λια­νό “κοά­λα”.

1989 ανα­κα­λύ­πτε­ται ο πρώ­τος δακτύ­λιος του πλα­νή­τη Ποσειδώνα.

1992 στις ΗΠΑ, πεθαί­νει ο Τζον Στάρ­τζες, σκη­νο­θέ­της των ται­νιών “Η μεγά­λη από­δρα­ση”, “Και οι επτά ήταν υπέροχοι”.

1992 στη Βοσ­νία, 30 άνθρω­ποι σκο­τώ­νο­νται κατά τη διάρ­κεια συγκρού­σε­ων και βομ­βαρ­δι­σμών στο Σαράγιεβο.

1994 Γερ­μα­νία και Ρωσία συμ­φω­νούν να συνερ­γα­στούν οι μυστι­κές τους υπη­ρε­σί­ες, για την πάτα­ξη του διε­θνούς λαθρε­μπο­ρί­ου πυρη­νι­κών υλικών.

1996 την πρό­ω­ρη διά­λυ­ση της Βου­λής και τη διε­ξα­γω­γή πρό­ω­ρων εκλο­γών απο­φα­σί­ζει το υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο, μετά από εισή­γη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού Κώστα Σημίτη.

1999 η Κατε­ρί­να Θάνου κερ­δί­ζει το χάλ­κι­νο μετάλ­λιο στα 100μ με 10.84 στο Παγκό­σμιο Πρω­τά­θλη­μα Στί­βου στη Σεβίλλη.

2004 ο Πύρ­ρος Δήμας κερ­δί­ζει το τέταρ­το Ολυ­μπια­κό μετάλ­λιο, στην αυλαία της καριέ­ρας του. Κατα­κτά το χάλ­κι­νο μετάλ­λιο στην κατη­γο­ρία των 85 κιλών, καθώς σηκώ­νει 377,5 κιλά, 175 αρα­σέ και 202,5 ζετέ, με το οποίο και ολο­κλη­ρώ­νει την καριέ­ρα του.

2014 Πέθα­νε ο Εμμα­νου­ήλ Κρια­ράς, πολυ­γρα­φό­τα­τος ακα­δη­μαϊ­κός, φιλό­λο­γος, γλωσ­σο­λό­γος, διανοούμενος

kriaras

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο