Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 23 Αυγούστου — Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία

Σαν σήμερα 23 Αυγούστου 

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

30 π.Χ. Μετά από εισβο­λή στην Αίγυ­πτο, ο Οκτα­βια­νός ‑κυρί­αρ­χος πλέ­ον εκτε­λεί τον Μάρ­κο Αντώ­νιο Αντύλ­λο, μεγα­λύ­τε­ρο γιο του Μάρ­κου Αντώ­νιου και τον Πτο­λε­μαίο ΙΕ΄ Και­σα­ρί­ω­να, τελευ­ταίο βασι­λιά της δυνα­στεί­ας των Πτο­λε­μαί­ων στην Αίγυ­πτο και μονα­δι­κό παι­δί του Ιού­λιου Καί­σα­ρα και της Κλεοπάτρας.

79 μ.Χ. Εκρή­γνυ­ται ο Βεζού­βιος, θάβο­ντας κάτω από τη λάβα τις πόλεις Πομπη­ία και Ηράκλεια.

1215  Ο πάπας Ιννο­κέ­ντιος Γ’ θέτει εκτός ισχύς τη Μάγκνα Κάρτα.

1305  Ο Σκω­τσέ­ζος Γουί­λιαμ Γουά­λας ευγε­νής και πατριώ­της, πρω­τα­γω­νι­στής του πολέ­μου κατά των Άγγλων κατά τη διάρ­κεια της ανε­ξαρ­τη­σί­ας της Σκω­τί­ας εκτε­λεί­ται στο Λον­δί­νο για εσχά­τη προ­δο­σία (Braveheart).

1456 Ολο­κλη­ρώ­νε­ται η πρώ­τη εκτύ­πω­ση της Βίβλου από τον Γουτεμβέργιο

daimon

1572 70.000 Γάλ­λοι προ­τε­στά­ντες σφά­ζο­νται και μένει γνω­στή ως Νύχτα του Αγί­ου Βαρ­θο­λο­μαί­ου. Την εντο­λή έδω­σε ο βασι­λιάς Κάρο­λος Θ’, ο οποί­ος βρι­σκό­ταν υπό την ισχυ­ρή επιρ­ροή της μητέ­ρας του, Αικα­τε­ρί­νης των Μεδίκων.

nuxta vartholomaiou

1806 Πεθαί­νει ο Γάλ­λος φυσι­κός Charles Augustin de Coulomb (Σαρλ Ογκι­στέν Ντε Κουλόμπ).Αρχικά στρα­τιω­τι­κός μηχα­νι­κός (κατα­σκευή των οχυ­ρών της Μαρ­τι­νί­κας κά) . ο Κου­λόμπ έγι­νε αντε­πι­στέλ­λον μέλος της Ακα­δη­μί­ας Επι­στη­μών του Παρι­σιού από το 1774.
Βρα­βεύ­τη­κε για εργα­σία σχε­τι­κά με τις μαγνη­τι­κές πυξί­δες και τη μελέ­τη της τρι­βή στη λει­τουρ­γία των μηχα­νών (μετα­βο­λής τρι­βή | πίε­ση) εργα­σία που έμει­νε αξε­πέ­ρα­στη για 150 χρόνια.
Ασχο­λή­θη­κε με ευρεία γκά­μα μελε­τών (ηλε­κτρι­σμού, μαγνη­τι­σμού, στρέ­ψης, αντο­χής υλι­κών, δυνά­μεις | φορ­τία σε δοκά­ρια, θέμα­τα εργο­νο­μί­ας) έθε­σε τα θεμέ­λια της μελέ­της βέλ­τι­στης παρα­γω­γής έργου από ανθρώ­πους και ζώα ενώ συνέ­γρα­ψε 100άδες μελέ­τες για κατα­σκευ­ές δημο­σί­ων έργων.
Η πιο σημα­ντι­κές, αφο­ρού­σαν τους τομείς της ηλε­κτρο­στα­τι­κής | μαγνη­τι­σμού ‑επι­νό­η­σε το στρο­φι­κό εκκρε­μές και το νόμο του αντί­στρο­φου τετρα­γώ­νου για την ηλε­κτρο­στα­τι­κή δύνα­μη ανά­με­σα σε δύο φορ­τία, ανά­γο­ντας σε θετι­κή επι­στή­μη την παρα­δο­σια­κή φυσι­κή φιλοσοφία.
Προς τιμή του η μονά­δα μέτρη­σης του ηλε­κτρι­κού φορ­τί­ου, στο μετρι­κό ή SI διε­θνές σύστη­μα μονά­δων, φέρει το όνο­μά του.

1821 Μετά από δεκα­ε­τή αγώ­να κατά των Ισπα­νών αποι­κιο­κρα­τών, το Μεξι­κό κηρύσ­σε­ται ανε­ξάρ­τη­το κρά­τος με τη συν­θή­κη της Κόρντοβα.

1825 Ελλη­νι­κή Επα­νά­στα­ση 1821: Η φρου­ρά του Μεσο­λογ­γί­ου ανα­τι­νά­ζει τα χαρα­κώ­μα­τα του Κιου­τα­χή. Οι Έλλη­νες αγω­νι­στές νικούν τους Τούρ­κους σε μάχη στα Σκούρ­τα Βοιωτίας.

1831 Ο Δαρ­βί­νος σαλ­πά­ρει με το πλοίο HMS Beagle για ένα πεντα­ε­τές ταξί­δι σε όλο τον κόσμο. Οι πλη­ρο­φο­ρί­ες που θα συλ­λέ­ξει και οι παρα­τη­ρή­σεις του θα τον οδη­γή­σουν στη θεω­ρία ότι τα είδη εξε­λίσ­σο­νται προ­σαρ­μο­ζό­με­να στο περι­βάλ­λον τους.

1832 Πεθαί­νει ο Γάλ­λος φυσι­κός Νικο­λά Καρ­νό (δεύ­τε­ρος νόμος της θερ­μο­δυ­να­μι­κής — Κύκλος Καρνό).

1833 “Καταρ­γεί­ται” η δου­λεία στις αποι­κί­ες της Βρετανίας.

1839  Η Βρε­τα­νία κατα­λαμ­βά­νει το Χονγκ Κονγκ.

1853 Ετοι­μά­ζο­νται για πρώ­τη φορά τηγα­νι­τές πατά­τες με τη μορ­φή που είναι γνω­στές σήμε­ρα. ‘Ένας Αμε­ρι­κα­νός μάγει­ρας ο Τζορτζ Κράμ, στο Σαρα­τό­γκα Σπρίνγκς της Νέα Υόρ­κης, αγα­να­κτι­σμέ­νος από τα παρά­πο­να ενός πελά­τη, απο­φα­σί­ζει να του σερ­βί­ρει πατά­τες τόσο λεπτο­κομ­μέ­νες που να δυσκο­λευ­τεί να τις πιά­σει με το πιρού­νι του. Αυτές οι λεπτο­κομ­μέ­νες τηγα­νι­τές πατά­τες θα απο­δει­χθούν τερά­στια επιτυχία.

1857 Ξεσπά μια από τις σοβα­ρό­τε­ρες οικο­νο­μι­κές κρί­σεις στην αμε­ρι­κα­νι­κή ιστο­ρία, γνω­στή ως ο “πανι­κός του 1857”.

1864 Γεν­νιέ­ται ο Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος, επτά φορές πρω­θυ­πουρ­γός της Ελλά­δας, από τους βασι­κούς στυ­λο­βά­τες του αστι­κού πολι­τι­κού συστή­μα­τος της Ελλάδας.

1877 Γεν­νή­θη­κε στις ΗΠΑ ο Τζό­σουα Λάιο­νελ Κόου­εν, ο οποί­ος εφηύ­ρε τα παι­δι­κά τρενάκια

1889 Λαμ­βά­νε­ται το πρώ­το ασύρ­μα­το μήνυ­μα από πλοίο σε ακτή.

1889 Γεν­νή­θη­κε ο Αργε­ντι­νός συγ­γρα­φέ­ας και ποι­η­τής Χόρ­χε Λουίς Μπόρ­χες, από τις επι­φα­νέ­στε­ρες λογο­τε­χνι­κές μορ­φές του 20ου αιώνα

1891 Ο Τόμας Εντι­σον κατο­χυ­ρώ­νει την κινη­μα­το­γρα­φι­κή κάμερα.

1902 Γεν­νιέ­ται ο Γάλ­λος ιστο­ρι­κός Φερ­νάν Μπροντέλ.

1910 Η Κορέα προ­σαρ­τά­ται στην Ιαπωνία.

1910 Σε πανη­γυ­ρι­κή συγκέ­ντρω­ση ανα­κοι­νώ­νε­ται η ίδρυ­ση του κόμ­μα­τος Βενι­ζέ­λου, με το όνο­μα «Κόμ­μα των Φιλελευθέρων».

1911 Γεν­νιέ­ται ο Μιχά­λης Ράπτης, γνω­στός και ως Πάμπλο, προ­σω­πι­κό­τη­τα του διε­θνούς τρο­τσκι­στι­κού κινή­μα­τος. (Θαν. 17/2/1995)

1912 Γεν­νιέ­ται ο Gene Kelly (Τζιν Κέλι), Αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός και χορευτής

1914  Η Ιαπω­νία κηρύσ­σει τον πόλε­μο κατά της Γερ­μα­νί­ας (Α’ Παγκό­σμιος ιμπε­ρια­λι­στι­κός Πόλεμος).

1912 Στα­φι­δι­κή κρί­ση ξεσπά­ει στην Πελο­πόν­νη­σο, κατα­φέρ­νο­ντας ισχυ­ρό πλήγ­μα στην ελλη­νι­κή οικονομία.

1921 Η μάχη του Σαγ­γά­ριου Ποτα­μού μετα­ξύ Ελλά­δας και Τουρ­κί­ας αρχί­ζει. Μετά από τρεις βδο­μά­δες εχθρο­πρα­ξιών, οι Τούρ­κοι νικούν.

1923 Τον Αύγου­στο του 1923 πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν οι μεγα­λύ­τε­ρες κινη­το­ποι­ή­σεις των εργα­ζο­μέ­νων στα πρώ­τα χρό­νια του οργα­νω­μέ­νου συν­δι­κα­λι­στι­κού κινή­μα­τος. Τα πρώ­τα σωμα­τεία που συμ­με­τεί­χαν είναι οι σιδη­ρο­δρο­μι­κοί, οι ναυ­τερ­γά­τες, οι φορ­το­εκ­φορ­τω­τές. Στις 19 Αυγού­στου 1923 όλα τα ναυ­τερ­γα­τι­κά σωμα­τεία κηρύσ­σουν απερ­γία, συλ­λαμ­βά­νο­νται μέλη διοι­κή­σε­ως της Ναυ­τερ­γα­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας. Μετά από αυτή την κατά­στα­ση η Διοί­κη­ση του ΕΚΠ απο­φα­σί­ζει πανερ­γα­τι­κή απερ­γία. Η τελι­κή όμως από­φα­ση θα εξαρ­τη­θεί από τη ΓΣΕΕ.
Στις 20 Αυγού­στου η ΓΣΕΕ δηλώ­νει ότι θα επε­κτεί­νει τις απερ­γί­ες σ’ ολό­κλη­ρη τη χώρα. Την ίδια στιγ­μή περί­πο­λοι του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού γυρί­ζουν στους δρό­μους και συλ­λαμ­βά­νουν περί­που 200 απερ­γούς ναυ­το­θερ­μα­στές για να τους βάλουν να δου­λέ­ψουν υποχρεωτικά.
Στον Πει­ραιά πραγ­μα­το­ποιεί­ται σύσκε­ψη του ΕΚΠ της Ναυ­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας και των Ομο­σπον­διών Σιδη­ρο­δρο­μι­κών, Ηλε­τρο­κι­νή­σε­ως, Επι­σι­τι­σμού και της ΓΣΕΕ. Τα κύρια αιτή­μα­τα της απερ­γί­ας ήταν στα­θε­ρο­ποί­η­ση των ημε­ρο­μι­σθί­ων με βάση τον τιμά­ριθ­μο. Μέτρα κατά της ακρί­βειας και της αισχρο­κέρ­δειας. Από­λυ­ση κρα­τού­με­νων απερ­γών. Κατάρ­γη­ση της λογο­κρι­σί­ας επί των εργα­τι­κών ζητη­μά­των. Απα­γό­ρευ­ση της εξα­γω­γής ανε­πε­ξέρ­γα­στων καπνών και άλλα. Απ’ όλη την Ελλά­δα φτά­νουν τηλε­γρα­φή­μα­τα για συμ­με­το­χή στην απερ­γία της ΓΣΕΕ.
Οι απερ­για­κές κινη­το­ποι­ή­σεις κορυ­φώ­νο­νται στις 23 Αυγού­στου 1923. Στην πλα­τεία Πασα­λι­μα­νιού στον Πει­ραιά πραγ­μα­το­ποιεί­ται Πανερ­γα­τι­κή συγκέ­ντρω­ση από τη ΓΣΕΕ και το ΕΚΠ, που είναι ιδιαί­τε­ρα ισχυ­ρό αυτή την επο­χή. Το σημείο που γίνε­ται η συγκέ­ντρω­ση είναι μακριά από κυβερ­νη­τι­κά κτί­ρια, μακριά από την Αθή­να. Η κυβέρ­νη­ση, που ουσια­στι­κά διευ­θύ­νε­ται από το Νικό­λαο Πλα­στή­ρα, δίνει δια­τα­γή να χτυ­πη­θεί η συγκέ­ντρω­ση και να δια­λυ­θεί διά της βίας. Στρα­τός και αστυ­νο­μία επι­τί­θε­νται με σφο­δρό­τη­τα στους συγκε­ντρω­μέ­νους απερ­γούς στο Πασα­λι­μά­νι. Απο­λο­γι­σμός: 11 νεκροί εργά­τες, 100 τραυ­μα­τί­ες και συλ­λαμ­βά­νο­νται περί­που 500. Μετά τα αιμα­τη­ρά γεγο­νό­τα του Πασα­λι­μα­νιού η απερ­γία λύνε­ται, όμως παρα­μέ­νει σαν η μεγα­λύ­τε­ρη απερ­για­κή κινη­το­ποί­η­ση της επο­χής. Παρα­μέ­νει σαν σταθ­μός των μεγά­λων αγώ­νων του νεα­ρού τότε Ελλη­νι­κού Οργα­νω­μέ­νου Συν­δι­κα­λι­στι­κού Κινή­μα­τος (902.gr).

1923 Αρχί­ζει η εκκέ­νω­ση της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης από τα συμ­μα­χι­κά στρα­τεύ­μα­τα, μετά την επι­κύ­ρω­ση της Συν­θή­κης της Λωζά­νης από την Εθνο­συ­νέ­λευ­ση της Άγκυ­ρας. Μαζί η εκκέ­νω­ση των νησιών Ίμβρου και Τενέδου.

1929 Γεν­νιέ­ται ο Παλαι­στί­νιος ηγέ­της Γιά­σερ Αρα­φάτ, ηγέ­της της Οργά­νω­σης για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση της Παλαι­στί­νης (PLO), καθώς και πρώ­τος Πρό­ε­δρος της Παλαι­στι­νια­κής Αρχής.

arafat 1

1930 απο­φα­σί­ζε­ται η απα­γό­ρευ­ση της φοί­τη­σης Ελλή­νων μαθη­τών, στα λει­τουρ­γού­ντα ξένα δημο­τι­κά σχολεία.

1933 Στην Ινδία απο­φυ­λα­κί­ζε­ται μετά από 8 ημέ­ρες απερ­γί­ας πεί­νας ο Μαχά­τμα Γκά­ντι, ο οποί­ος είχε ξεκι­νή­σει την απερ­γία, δια­μαρ­τυ­ρό­με­νος για τη νέα σύλ­λη­ψή του από τις βρε­τα­νι­κές αρχές.

molotof

1939 Υπο­γρά­φε­ται το σοβιε­το­γερ­μα­νι­κό Σύμ­φω­νο μη-επί­θε­σης, το γνω­στό Σύμ­φω­νο «Μολό­τοφ — Ρίμπε­ντροπ». Η υπο­γρα­φή του συμ­φώ­νου επήλ­θε μετά τη Συμ­φω­νία του Μονά­χου το 1938 (μετα­ξύ Γερ­μα­νί­ας, Ιτα­λί­ας, Βρε­τα­νί­ας και Γαλ­λί­ας) που ουσια­στι­κά «έσπρω­χνε» τον Χίτλερ προς Ανα­το­λάς και αφού όλες οι αλλε­πάλ­λη­λες προ­σπά­θειες προ­σέγ­γι­σης της ΕΣΣΔ με τις «δημο­κρα­τί­ες» της Ευρώ­πης για τη συγκρό­τη­ση μετώ­που κατά της επι­θε­τι­κό­τη­τας του φασι­σμού είχαν απο­τύ­χει. Έτσι, το Σύμ­φω­νο «Μολό­τοφ — Ρίμπε­ντροπ» ήταν το μονα­δι­κό μέσο άμυ­νας που είχε απο­μεί­νει στη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση δεδο­μέ­νων των συν­θη­κών. Εξα­σφά­λι­σε στη χώρα 21 πολύ­τι­μους μήνες ειρή­νης, που κατό­πιν απο­δεί­χτη­καν ανε­κτί­μη­τοι στην πολε­μι­κή της προ­ε­τοι­μα­σία ενό­ψει της ανα­πό­φευ­κτης γερ­μα­νι­κής επί­θε­σης. Έκτο­τε, το Σύμ­φω­νο αυτό αξιο­ποιεί­ται προ­πα­γαν­δι­στι­κά ενα­ντί­ον της ΕΣΣΔ και του διε­θνούς κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος. Πρό­σφα­τα μάλι­στα, στη λογι­κή της εξί­σω­σης κομ­μου­νι­σμού και φασι­σμού το Ευρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο καθιέ­ρω­σε την 23η Αυγού­στου «ως Ευρω­παϊ­κή Ημέ­ρα Μνή­μης για τα θύμα­τα όλων των ολο­κλη­ρω­τι­κών και αυταρ­χι­κών καθε­στώ­των»! (902.gr)

1940 ο Βρε­τα­νός παθο­λό­γος Χάουαρντ Φλό­ρεϊ και ο Γερ­μα­νός βιο­χη­μι­κός Ερνστ Τσέιν αναγ­γέλ­λουν στην ιατρι­κή επι­θε­ώ­ρη­ση “The Lancet” ότι ανέ­πτυ­ξαν πενι­κι­λί­νη σε μορ­φή αντι­βιο­τι­κού για κλι­νι­κή χρήση.

Εποποιία του Στάλινγκραντ Сталинградская битва

1942 Ξεκι­νά η επο­ποι­ία του Στά­λιν­γκραντ, που κατα­λή­γει στις 2 Φλε­βά­ρη 1943 με νίκη του Κόκ­κι­νου Στρατού

 

1943 Τα σοβιε­τι­κά στρα­τεύ­μα­τα απε­λευ­θε­ρώ­νουν το Χάρ­κο­βο, τη δεύ­τε­ρη μεγα­λύ­τε­ρη πόλη της Ουκρανίας.

1943 Ολο­κλη­ρώ­νε­ται η μάχη του Κουρσκ, η μεγα­λύ­τε­ρη αρμα­το­μα­χία στην ιστο­ρία του 2ου Παγκο­σμί­ου Πολέμου.

1944 Οι λαϊ­κές μάζες με την καθο­δή­γη­ση του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Ρου­μα­νί­ας ανα­τρέ­πουν το δικτα­το­ρι­κό καθε­στώς του Αντο­νέ­σκου. Η 23 Αυγού­στου ανα­κη­ρύ­χτη­κε εθνι­κή γιορ­τή της Ρουμανίας.

1944 Πτώ­ση αμε­ρι­κα­νι­κού στρα­τιω­τι­κού αερο­σκά­φους σε σχο­λείο στο Φρέ­κελ­τον της Αγγλί­ας, με 76 νεκρούς.

1945 Πεθαί­νει ο λογο­τέ­χνης και ιστο­ρι­κός Γιάν­νης Βλαχογιάννης.

1947 Γεν­νή­θη­κε ο Βρα­ζι­λιά­νος συγ­γρα­φέ­ας Πάου­λο Κοέλιο

1948 Δυνά­μεις του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού μπαί­νουν στα Τρίκαλα.

1952 Εκδί­δε­ται το πρώ­το φύλ­λο της εφη­με­ρί­δας της ΕΔΑ «Η Αυγή». Πρώ­τος διευ­θυ­ντής της ήταν ο Βασί­λης Εφραιμίδης.

1956 Πεθαί­νει ο Ιάπω­νας σκη­νο­θέ­της του κινη­μα­το­γρά­φου Κέν­ζι Μιζογκούτσι.

1960  Το θερ­μό­με­τρο στο Βοστόκ της Ανταρ­κτι­κής δεί­χνει την αρνη­τι­κή θερ­μο­κρα­σία ρεκόρ των ‑88 βαθ­μών Κελσίου.

1962  Δίνο­νται στην κυκλο­φο­ρία οι νέοι εθνι­κοί δρό­μοι Αθη­νών-Λαμί­ας και Κορίνθου.

1966  Λαμ­βά­νε­ται από τον τεχνη­τό δορυ­φό­ρο της Σελή­νης Lunar Orbiter 1 η πρώ­τη φωτο­γρα­φία της Σελήνης.

1967  Το σκά­κι ανα­γνω­ρί­ζε­ται ως πνευ­μα­τι­κό άθλη­μα με τον Ανα­γκα­στι­κό Νόμο 127 περί Ανα­διορ­γα­νώ­σε­ως Εξω­σχο­λι­κού Αθλη­τι­σμού. Το πρώ­το σκα­κι­στι­κό σωμα­τείο έχει ιδρυ­θεί στην Κέρ­κυ­ρα το 1923, ενώ η Ομο­σπον­δία ιδρύ­θη­κε λίγο μετά τον πόλε­μο το 1947. Πρώ­τος επί­ση­μος πρω­τα­θλη­τής ήταν ο Μάρ­κος Μικρου­λέ­ας. Στο πρώ­το εκεί­νο πρω­τά­θλη­μα μόνον δύο αγώ­νες παί­χτη­καν με σκα­κι­στι­κά ρολό­για, που ανή­καν στον Σταύ­ρο Φρυ­γα­νά, ο οποί­ος ζού­σε κυρί­ως εκτός Ελλά­δας και ανε­πί­ση­μα κατα­γρά­φε­ται ως ο πρώ­τος πρω­τα­θλη­τής Ελλά­δας το 1930.

1975 Τελειώ­νει η δίκη των πρω­ται­τί­ων του στρα­τιω­τι­κού πρα­ξι­κο­πή­μα­τος της 21ης Απρί­λη 1967. Το Δικα­στή­ριο επι­βάλ­λει την ποι­νή του θανά­του στους τρεις αρχι­πρα­ξι­κο­πη­μα­τί­ες Γ. Παπα­δό­που­λο, Γ. Μακα­ρέ­ζο και Στ. Πατ­τα­κό. Στις 25 Αυγού­στου ο Κ. Καρα­μαν­λής συγκα­λεί εκτά­κτως το Υπουρ­γι­κό Συμ­βού­λιο, το οποίο απο­φα­σί­ζει ομό­φω­να μετα­τρο­πή της θανα­τι­κής κατα­δί­κης των τριών σε ισό­βια δεσμά.

diki

1968 Η Γαλ­λία κάνει για πρώ­τη φορά δοκι­μή βόμ­βας υδρο­γό­νου και γίνε­ται η πέμ­πτη πυρη­νι­κή δύνα­μη στον κόσμο.

1978 Ένο­πλοι αντάρ­τες «Σαντι­νί­στας» κατα­λαμ­βά­νουν εξ εφό­δου το μέγα­ρο του Κοι­νο­βου­λί­ου στη Μανά­γκουα της Νικα­ρά­γουας, συλ­λαμ­βά­νο­ντας εκα­το­ντά­δες ομή­ρους. Απαι­τούν την απε­λευ­θέ­ρω­ση των 150 πολι­τι­κών κρα­του­μέ­νων, εγγυ­ή­σεις ότι θα τους επι­τρα­πεί να κατα­φύ­γουν σώοι στον Πανα­μά και λύτρα δέκα εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολαρίων.
Ο δικτά­το­ρας Ανα­στά­σιο Σομό­ζα απο­δέ­χε­ται όλα τα αιτή­μα­τά τους.

1981 Τερά­στιο οικο­λο­γι­κό σκάν­δα­λο ξεσπά στην Ολλαν­δία όταν απο­κα­λύ­πτε­ται ότι η εται­ρεία επε­ξερ­γα­σί­ας απο­βλή­των «Γιού­νι­σερ Χόλ­ντιονγκ» μόλυ­νε με 72.000 τόνους τοξι­κά από­βλη­τα το περιβάλλον.

1983 Ψηφί­ζε­ται από τη Βου­λή ο νόμος για την ανα­γνώ­ρι­ση της Εθνι­κής Αντίστασης.

1985 Η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση ανα­κοι­νώ­νει την άρση της εμπό­λε­μης κατά­στα­σης με την Αλβα­νία, η οποία διήρ­κε­σε 40 χρόνια.

1991 Ο Μιχα­ήλ Γκορ­μπα­τσόφ παραι­τεί­ται από τη θέση του γ.γ. του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Ε.Σ.Σ.Δ. Την ίδια μέρα η Ουκρα­νία κηρύσ­σει την ανε­ξαρ­τη­σία της από την Ε.Σ.Σ.Δ.

1992 Ο τυφώ­νας Άντριου σαρώ­νει τη νότια Φλό­ρι­ντα αφή­νο­ντας 41 νεκρούς στο πέρα­σμά του.

1994 Μονο­γρα­φεί­ται η Συμ­φω­νία του Όσλο μετα­ξύ Ισρα­ήλ και της Οργά­νω­σης για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση της Παλαιστίνης.

1994 Στην ανα­το­λι­κή Κίνα 1.000 νεκροί από τον τυφώ­να Φρεντ.

1997 Στη Σου­η­δία ξεσπά­ει τερά­στιο σκάν­δα­λο μετά τις απο­κα­λύ­ψεις ότι στο διά­στη­μα 1935–1976, πάνω από 60.000 γυναί­κες υπε­βλή­θη­σαν σε υπο­χρε­ω­τι­κή στείρωση.

1999 Η Βού­λα Τσια­μή­τα κερ­δί­ζει το χρυ­σό μετάλ­λιο με 14.88 και η Όλγα Βασ­δέ­κη το χάλ­κι­νο με 14.61 στο τρι­πλούν στο Παγκό­σμιο Πρω­τά­θλη­μα της Σεβίλλης.

2000 Συντρι­βή αερο­σκά­φους Airbus 320, με νεκρούς και τους 143 επι­βαί­νο­ντες στο Μπαχρέιν.

2004 Aπαλ­λάσ­σε­ται από γερ­μα­νι­κό δικα­στή­ριο ο Γιο­χά­νες Bάιν­ριχ, ο θεω­ρού­με­νος ως δεξί χέρι του τρο­μο­κρά­τη Kάρ­λος. Eνα­ντί­ον του Bάιν­ριχ εκκρε­μού­σαν κατη­γο­ρί­ες για βομ­βι­στι­κές επι­θέ­σεις και ανθρω­πο­κτο­νία στη Γαλ­λία πριν από είκο­σι χρόνια.

2016 Πεθαί­νει ο Ανδρέ­ας Μπάρκουλης.

2020 Φεύ­γει από τη ζωή ο Γιάν­νης Πουλόπουλος.

poulopoulos tragoudia

 

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο