Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 23 Αυγούστου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμε­ρα 23 Αυγού­στου - Μια ματιά στην ιστο­ρία του τόπου και του κόσμου. Γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε

79 μ.Χ. Εκρή­γνυ­ται ο Βεζού­βιος, θάβο­ντας κάτω από τη λάβα τις πόλεις Πομπη­ία και Ηράκλεια.

1215 ο πάπας Ιννο­κέ­ντιος Γ’ θέτει εκτός ισχύς τη Μάγκνα Κάρτα.

1456 ολο­κλη­ρώ­νε­ται η πρώ­τη εκτύ­πω­ση της Βίβλου από τον Γουτεμβέργιο

daimon

1572 70.000 Γάλ­λοι προ­τε­στά­ντες σφά­ζο­νται και μένει γνω­στή ως Νύχτα του Αγί­ου Βαρ­θο­λο­μαί­ου. Την εντο­λή έδω­σε ο βασι­λιάς Κάρο­λος Θ’, ο οποί­ος βρι­σκό­ταν υπό την ισχυ­ρή επιρ­ροή της μητέ­ρας του, Αικα­τε­ρί­νης των Μεδίκων.

nuxta vartholomaiou

1831 ο Δαρ­βί­νος σαλ­πά­ρει με το πλοίο HMS Beagle για ένα πεντα­ε­τές ταξί­δι σε όλο τον κόσμο. Οι πλη­ρο­φο­ρί­ες που θα συλ­λέ­ξει και οι παρα­τη­ρή­σεις του θα τον οδη­γή­σουν στη θεω­ρία ότι τα είδη εξε­λίσ­σο­νται προ­σαρ­μο­ζό­με­να στο περι­βάλ­λον τους.

1832 Πεθαί­νει ο Γάλ­λος φυσι­κός Νικο­λά Καρ­νό (δεύ­τε­ρος νόμος της θερ­μο­δυ­να­μι­κής — Κύκλος Καρνό).

1853 ετοι­μά­ζο­νται για πρώ­τη φορά τηγα­νι­τές πατά­τες με τη μορ­φή που είναι γνω­στές σήμε­ρα. ‘Ένας Αμε­ρι­κα­νός μάγει­ρας ο Τζορτζ Κράμ, στο Σαρα­τό­γκα Σπρίνγκς της Νέα Υόρ­κης, αγα­να­κτι­σμέ­νος από τα παρά­πο­να ενός πελά­τη, απο­φα­σί­ζει να του σερ­βί­ρει πατά­τες τόσο λεπτο­κομ­μέ­νες που να δυσκο­λευ­τεί να τις πιά­σει με το πιρού­νι του. Αυτές οι λεπτο­κομ­μέ­νες τηγα­νι­τές πατά­τες θα απο­δει­χθούν τερά­στια επιτυχία.

1857 ξεσπά μια από τις σοβα­ρό­τε­ρες οικο­νο­μι­κές κρί­σεις στην αμε­ρι­κα­νι­κή ιστο­ρία, γνω­στή ως ο “πανι­κός του 1857”.

1877 γεν­νή­θη­κε στις ΗΠΑ ο Τζό­σουα Λάιο­νελ Κόου­εν, ο οποί­ος εφηύ­ρε τα παι­δι­κά τρενάκια

1889 γεν­νή­θη­κε ο Αργε­ντι­νός συγ­γρα­φέ­ας και ποι­η­τής Χόρ­χε Λουίς Μπόρ­χες, από τις επι­φα­νέ­στε­ρες λογο­τε­χνι­κές μορ­φές του 20ου αιώνα

1891 ο Τόμας Εντι­σον κατο­χυ­ρώ­νει την κινη­μα­το­γρα­φι­κή κάμερα.

1902 Γεν­νιέ­ται ο Γάλ­λος ιστο­ρι­κός Φερ­νάν Μπροντέλ.

1911 Γεν­νιέ­ται ο Μιχά­λης Ράπτης, γνω­στός και ως Πάμπλο, προ­σω­πι­κό­τη­τα του διε­θνούς τρο­τσκι­στι­κού κινή­μα­τος. (Θαν. 17/2/1995)

1912 στα­φι­δι­κή κρί­ση ξεσπά­ει στην Πελο­πόν­νη­σο, κατα­φέρ­νο­ντας ισχυ­ρό πλήγ­μα στην ελλη­νι­κή οικονομία.

1921 η μάχη του Σαγ­γά­ριου Ποτα­μού μετα­ξύ Ελλά­δας και Τουρ­κί­ας αρχί­ζει. Μετά από τρεις βδο­μά­δες εχθρο­πρα­ξιών, οι Τούρ­κοι νικούν.

1929 Γεν­νιέ­ται ο Παλαι­στί­νιος ηγέ­της Γιά­σερ Αρα­φάτ, ηγέ­της της Οργά­νω­σης για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση της Παλαι­στί­νης (PLO), καθώς και πρώ­τος Πρό­ε­δρος της Παλαι­στι­νια­κής Αρχής.

arafat 1

1930 απο­φα­σί­ζε­ται η απα­γό­ρευ­ση της φοί­τη­σης Ελλή­νων μαθη­τών, στα λει­τουρ­γού­ντα ξένα δημο­τι­κά σχολεία.

1940 ο Βρε­τα­νός παθο­λό­γος Χάουαρντ Φλό­ρεϊ και ο Γερ­μα­νός βιο­χη­μι­κός Ερνστ Τσέιν αναγ­γέλ­λουν στην ιατρι­κή επι­θε­ώ­ρη­ση “The Lancet” ότι ανέ­πτυ­ξαν πενι­κι­λί­νη σε μορ­φή αντι­βιο­τι­κού για κλι­νι­κή χρήση.

1947 γεν­νή­θη­κε ο Βρα­ζι­λιά­νος συγ­γρα­φέ­ας Πάου­λο Κοέλιο

1952 Εκδί­δε­ται το πρώ­το φύλ­λο της εφη­με­ρί­δας της ΕΔΑ «Η Αυγή». Πρώ­τος διευ­θυ­ντής της ήταν ο Βασί­λης Εφραιμίδης.

1956 Πεθαί­νει ο Ιάπω­νας σκη­νο­θέ­της του κινη­μα­το­γρά­φου Κέν­ζι Μιζογκούτσι.

1960 το θερ­μό­με­τρο στο Βοστόκ της Ανταρ­κτι­κής δεί­χνει την αρνη­τι­κή θερ­μο­κρα­σία ρεκόρ των ‑88 βαθ­μών Κελσίου.

1962 δίνο­νται στην κυκλο­φο­ρία οι νέοι εθνι­κοί δρό­μοι Αθη­νών-Λαμί­ας και Κορίνθου.

1967 το σκά­κι ανα­γνω­ρί­ζε­ται ως πνευ­μα­τι­κό άθλη­μα με τον Ανα­γκα­στι­κό Νόμο 127 περί Ανα­διορ­γα­νώ­σε­ως Εξω­σχο­λι­κού Αθλη­τι­σμού. Το πρώ­το σκα­κι­στι­κό σωμα­τείο έχει ιδρυ­θεί στην Κέρ­κυ­ρα το 1923, ενώ η Ομο­σπον­δία ιδρύ­θη­κε λίγο μετά τον πόλε­μο το 1947. Πρώ­τος επί­ση­μος πρω­τα­θλη­τής ήταν ο Μάρ­κος Μικρου­λέ­ας. Στο πρώ­το εκεί­νο πρω­τά­θλη­μα μόνον δύο αγώ­νες παί­χτη­καν με σκα­κι­στι­κά ρολό­για, που ανή­καν στον Σταύ­ρο Φρυ­γα­νά, ο οποί­ος ζού­σε κυρί­ως εκτός Ελλά­δας και ανε­πί­ση­μα κατα­γρά­φε­ται ως ο πρώ­τος πρω­τα­θλη­τής Ελλά­δας το 1930.

1975 Τελειώ­νει η δίκη των πρω­ται­τί­ων του στρα­τιω­τι­κού πρα­ξι­κο­πή­μα­τος της 21ης Απρί­λη 1967. Το Δικα­στή­ριο επι­βάλ­λει την ποι­νή του θανά­του στους τρεις αρχι­πρα­ξι­κο­πη­μα­τί­ες Γ. Παπα­δό­που­λο, Γ. Μακα­ρέ­ζο και Στ. Πατ­τα­κό. Στις 25 Αυγού­στου ο Κ. Καρα­μαν­λής συγκα­λεί εκτά­κτως το Υπουρ­γι­κό Συμ­βού­λιο, το οποίο απο­φα­σί­ζει ομό­φω­να μετα­τρο­πή της θανα­τι­κής κατα­δί­κης των τριών σε ισό­βια δεσμά.

diki

1968 η Γαλ­λία κάνει για πρώ­τη φορά δοκι­μή βόμ­βας υδρο­γό­νου και γίνε­ται η πέμ­πτη πυρη­νι­κή δύνα­μη στον κόσμο.

1991 ο Μιχα­ήλ Γκορ­μπα­τσόφ παραι­τεί­ται από τη θέση του γ.γ. του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Ε.Σ.Σ.Δ. Την ίδια μέρα η Ουκρα­νία κηρύσ­σει την ανε­ξαρ­τη­σία της από την Ε.Σ.Σ.Δ.

1992 ο τυφώ­νας Αντριου σαρώ­νει τη νότια Φλό­ρι­ντα αφή­νο­ντας 41 νεκρούς στο πέρα­σμά του.

1994 Μονο­γρα­φεί­ται η Συμ­φω­νία του Όσλο μετα­ξύ Ισρα­ήλ και της Οργά­νω­σης για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση της Παλαιστίνης.

1994 στην ανα­το­λι­κή Κίνα 1.000 νεκροί από τον τυφώ­να Φρεντ.

1997 στη Σου­η­δία ξεσπά­ει τερά­στιο σκάν­δα­λο μετά τις απο­κα­λύ­ψεις ότι στο διά­στη­μα 1935–1976, πάνω από 60.000 γυναί­κες υπε­βλή­θη­σαν σε υπο­χρε­ω­τι­κή στείρωση.

1999 η Βού­λα Τσια­μή­τα κερ­δί­ζει το χρυ­σό μετάλ­λιο με 14.88 και η Όλγα Βασ­δέ­κη το χάλ­κι­νο με 14.61 στο τρι­πλούν στο Παγκό­σμιο Πρω­τά­θλη­μα της Σεβίλλης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο