Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 23 Αυγούστου — Γεγονότα και πρόσωπα

Σαν σήμε­ρα 23 Αυγού­στου τα σημα­ντι­κό­τε­ρα γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε.

30 π.Χ. Πέθα­νε ο Πτο­λε­μαί­ος ΙΕ’ Φιλο­πά­τωρ Φιλο­μή­τωρ Καί­σαρ, Και­σα­ρί­ων, ο τελευ­ταί­ος της δυνα­στεί­ας των Πτο­λε­μαί­ων στην Αίγυ­πτο. (Γεν. 23/6/47 π.Χ.)

kaisarion

1617 δίνε­ται στην κυκλο­φο­ρία ο πρώ­τος μονό­δρο­μος στο Λονδίνο.

1754 γεν­νή­θη­κε ο Λου­δο­βί­κος ΙΣΤ’, βασι­λιάς της Γαλ­λί­ας, που έχα­σε το θρό­νο του κατά τη Γαλ­λι­κή Επα­νά­στα­ση και αργό­τε­ρα απο­κε­φα­λί­στη­κε από το επα­να­στα­τι­κό καθεστώς

1806 πέθα­νε ο Γάλ­λος φυσι­κός Σαρλ Ογκι­στέν Ντε Κουλόμπ.

1833 καταρ­γεί­ται η δου­λεία στις αποι­κί­ες της Βρετανίας.

1864 γεν­νή­θη­κε ο Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος, νεο­έλ­λη­νας πολι­τι­κός, που διε­τέ­λε­σε πρω­θυ­πουρ­γός από το 1910 έως το 1915 και από το 1928 έως το 1932

venizelos

1893 Ο Σπυ­ρί­δων Περε­σιά­δης ολο­κλη­ρώ­νει το θεα­τρι­κό έργο «Γκόλ­φω».

1910 σε πανη­γυ­ρι­κή συγκέ­ντρω­ση ανα­κοι­νώ­νε­ται η ίδρυ­ση του νέου κόμ­μα­τος του Ελευ­θέ­ριου Βενι­ζέ­λου, με το όνο­μα “Κόμ­μα των Φιλελευθέρων”.

1914 Η Ιαπω­νία κηρύσ­σει τον πόλε­μο κατά της Γερ­μα­νί­ας (Α’ Παγκό­σμιος ιμπε­ρια­λι­στι­κός Πόλεμος).

1912 γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός χορευ­τής και ηθο­ποιός Τζιν Κέλι ο οποί­ος το 1951 βρα­βεύ­τη­κε με ειδι­κό βρα­βείο Όσκαρ για τη συνει­σφο­ρά του στη χορο­γρά­φη­ση ταινιών

1921 Ξεκι­νά η μάχη του Σαγ­γά­ριου, που κατα­λή­γει με ήττα του ελλη­νι­κού στρα­τού (Μικρα­σια­τι­κή Εκστρατεία).

1923 αρχί­ζει η εκκέ­νω­ση της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης από τα συμ­μα­χι­κά στρα­τεύ­μα­τα, μετά την επι­κύ­ρω­ση της Συν­θή­κης της Λοζάν­νης από την Εθνο­συ­νέ­λευ­ση της Άγκυ­ρας. Επί­σης, αρχί­ζει η εκκέ­νω­ση των νησιών Ίμβρου και Τενέδου.

1924 ανα­κοι­νώ­νε­ται ότι, η από­στα­ση μετα­ξύ της Γης και του Αρη είναι η μικρό­τε­ρη από τον 10 αιώ­να μ.Χ.

1926 πέθα­νε, σε ηλι­κία μόλις 31 ετών, ο Ιτα­λός ηθο­ποιός και είδω­λο του βωβού κινη­μα­το­γρά­φου Ροδόλ­φο Βαλε­ντί­νο. Ο θάνα­τός του βύθι­σε στη θλί­ψη γυναί­κες από όλο τον κόσμο

1931 τρεις ένο­πλοι ορμούν στη σκη­νή του θεά­τρου “Περο­κέ” και πυρο­βο­λούν ενα­ντί­ον των ηθο­ποιών. Σκο­τώ­νε­ται ο μηχα­νι­κός του θεά­τρου και αρκε­τοί τραυματίζονται.

1932 μεγά­λη πυρ­κα­γιά σημειώ­νε­ται στο Αλι­βέ­ρι, όπου καί­γο­νται τα ανθρακωρυχεία.

1933 στην Ινδία, απο­φυ­λα­κί­ζε­ται κάτι­σχνος μετά από 8 ημέ­ρες απερ­γί­ας πεί­νας ο Μαχά­τμα Γκά­ντι, ο οποί­ος είχε ξεκι­νή­σει την απερ­γία, δια­μαρ­τυ­ρό­με­νος για τη νέα σύλ­λη­ψή του από τις βρε­τα­νι­κές αρχές.

1939 Υπο­γρά­φε­ται το σοβιε­το­γερ­μα­νι­κό Σύμ­φω­νο μη-επί­θε­σης, το γνω­στό Σύμ­φω­νο «Μολό­τοφ — Ρίμπε­ντροπ».  Έκτο­τε, το Σύμ­φω­νο αυτό αξιο­ποιεί­ται προ­πα­γαν­δι­στι­κά ενα­ντί­ον της ΕΣΣΔ και του διε­θνούς κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος. Πρό­σφα­τα μάλι­στα, στη λογι­κή της εξί­σω­σης κομ­μου­νι­σμού και φασι­σμού το Ευρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο καθιέ­ρω­σε την 23η Αυγού­στου «ως Ευρω­παϊ­κή Ημέ­ρα Μνή­μης για τα θύμα­τα όλων των ολο­κλη­ρω­τι­κών και αυταρ­χι­κών καθε­στώ­των»!

molotof

1940 οι Γερ­μα­νοί αρχί­ζουν το βομ­βαρ­δι­σμό του Λονδίνου.

1942 αρχί­ζει η Μάχη του Στά­λιν­γκραντ. Οι Γερ­μα­νοί ισο­πε­δώ­νουν με βομ­βαρ­δι­σμούς την πόλη, ωστό­σο οι Σοβιε­τι­κοί αντα­πο­δί­δουν στις επι­θέ­σεις και μετά από έξι μήνες οι Γερ­μα­νοί παραδίνονται.

stalingkrand

1944 Οι λαϊ­κές μάζες με την καθο­δή­γη­ση του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Ρου­μα­νί­ας ανα­τρέ­πουν το δικτα­το­ρι­κό καθε­στώς του Αντο­νέ­σκου. Η 23 Αυγού­στου ανα­κη­ρύ­χτη­κε εθνι­κή γιορ­τή της Ρουμανίας.

1945 πέθα­νε ο λογο­τέ­χνης και ιστο­ρι­κός Γιάν­νης Βλαχογιάννης.

vlaxogiannis

1947 γεν­νή­θη­κε ο ντρά­μερ των “Who” Κιθ Μουν

1948 γεν­νή­θη­κε ο Κώστας Γεωρ­γά­κης, φοι­τη­τής της Γεω­λο­γί­ας από την Κέρ­κυ­ρα, που αυτο­πυρ­πο­λή­θη­κε στη Γένο­βα, σε ένδει­ξη δια­μαρ­τυ­ρί­ας για το στρα­τιω­τι­κό καθε­στώς της Ελλάδας.

1952 γεν­νή­θη­κε η τρα­γου­δί­στρια Βίκυ Λέαν­δρος, κατά κόσμο Βασι­λι­κή Παπαθανασίου.

1952 ιδρύ­ε­ται ο Αρα­βι­κός Σύνδεσμος.

1960 εντο­πί­ζε­ται στη Γουι­νέα ο μεγα­λύ­τε­ρος βάτρα­χος του κόσμου, βάρους 3,3 κιλών.

1962 πραγ­μα­το­ποιεί­ται η πρώ­τη ζωντα­νή τηλε­ο­πτι­κή σύν­δε­ση μετα­ξύ ΗΠΑ και Ευρώ­πης, μέσω του δορυ­φό­ρου Τέλσταρ.

1966 ο δορυ­φό­ρος “Όρμπι­τερ Ι” τρα­βά­ει τις πρώ­τες φωτο­γρα­φί­ες του πλα­νή­τη μας από τη Σελήνη.

1978 Ένο­πλοι αντάρ­τες «Σαντι­νί­στας» κατα­λαμ­βά­νουν εξ εφό­δου το μέγα­ρο του Κοι­νο­βου­λί­ου στη Μανά­γκουα της Νικα­ρά­γουας, συλ­λαμ­βά­νο­ντας εκα­το­ντά­δες ομή­ρους. Απαι­τούν την απε­λευ­θέ­ρω­ση των 150 πολι­τι­κών κρα­του­μέ­νων, εγγυ­ή­σεις ότι θα τους επι­τρα­πεί να κατα­φύ­γουν σώοι στον Πανα­μά και λύτρα δέκα εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων. Ο δικτά­το­ρας Ανα­στά­σιο Σομό­ζα απο­δέ­χε­ται όλα τα αιτή­μα­τά τους.

1981 Τερά­στιο οικο­λο­γι­κό σκάν­δα­λο ξεσπά στην Ολλαν­δία όταν απο­κα­λύ­πτε­ται ότι η εται­ρεία επε­ξερ­γα­σί­ας απο­βλή­των «Γιού­νι­σερ Χόλ­ντιονγκ» μόλυ­νε με 72.000 τόνους τοξι­κά από­βλη­τα το περιβάλλον.

1982 ανα­γνω­ρί­ζε­ται με νόμο (Ν. 1285) η Εθνι­κή Αντί­στα­ση στην Ελλάδα.

1983 Ψηφί­ζε­ται από τη Βου­λή ο νόμος για την ανα­γνώ­ρι­ση της Εθνι­κής Αντίστασης.

1985 Η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση ανα­κοι­νώ­νει την άρση της εμπό­λε­μης κατά­στα­σης με την Αλβα­νία, η οποία διήρ­κε­σε 40 χρόνια.

1993 στο Περού, οι αντάρ­τες της οργά­νω­σης ”Φωτει­νό Μονο­πά­τι” σκο­τώ­νουν 62 Ινδιά­νους. Πρό­κει­ται για την αιμα­τη­ρό­τε­ρη επί­θε­ση των τελευ­ταί­ων 13 ετών, γεγο­νός που δημιουρ­γεί αμφι­βο­λί­ες ως προς την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα της εκστρα­τεί­ας του προ­έ­δρου Φουτζιμόρι.

1995 για πρώ­τη φορά η δύνα­μη ταχεί­ας επέμ­βα­σης του ΟΗΕ πλήτ­τει με το βαρύ πυρο­βο­λι­κό τους Σερ­βο­βόσ­νιους έξω από το Σαράγιεβο.

1998 ολο­κλη­ρώ­νε­ται το 17ο Ευρω­παϊ­κό Πρω­τά­θλη­μα Στί­βου στη Βου­δα­πέ­στη το οποίο ξεκί­νη­σε στις 18/8. Η Όλγα Βασ­δέ­κη ανα­κη­ρύσ­σε­ται πρω­τα­θλή­τρια στο τρι­πλούν με 14.55 (20/8), ενώ η Κατε­ρί­να Θάνου με 10.87 και ο Χάρης Παπα­διάς με 10.17 παίρ­νουν το χάλ­κι­νο μετάλ­λιο στα 100μ γυναι­κών και ανδρών αντί­στοι­χα (19/8).

1999 η Ανα­στα­σία Κελε­σί­δου κατα­κτά το αργυ­ρό μετάλ­λιο στη δισκο­βο­λία με 66.05 στο Παγκό­σμιο Πρω­τά­θλη­μα Στί­βου στη Σεβίλλη.

2004 διπλός ο θρί­αμ­βος για τα ελλη­νι­κά χρώ­μα­τα στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες της Αθή­νας. Η νεα­ρή αθλή­τρια από την Πρέ­βε­ζα, Αθα­να­σία Τζου­με­λέ­κα κατα­κτά το χρυ­σό μετάλ­λιο στο βάδην, και ο Δημο­σθέ­νης Ταμπά­κος κατα­κτά την πρώ­τη θέση στους κρίκους.

2004 ένα τόνο κοκα­ΐ­νης, τη μεγα­λύ­τε­ρη ποσό­τη­τα που έχει εντο­πι­σθεί ποτέ στη χώρα μας, κατά­σχουν οι ελλη­νι­κές διω­κτι­κές αρχές. Τα 300 κιλά της ναρ­κω­τι­κής ουσί­ας, εντο­πί­στη­καν την ώρα που ξεφορ­τώ­νο­νταν από ιστιο­φό­ρο σε Ι.Χ. αυτο­κί­νη­το, ενώ τα υπό­λοι­πα 700 κιλά βρέ­θη­καν λίγο αργό­τε­ρα σε δια­μέ­ρι­σμα της Μαντί­νειας. Συλ­λαμ­βά­νο­νται τέσ­σε­ρα άτο­μα, μετα­ξύ των οποί­ων μία γυναί­κα, ένας Αλβα­νός και ένας Ιταλός.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο