Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 23 Οκτωβρίου — Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία

📇 🗓️  Σαν σήμερα 23 Οκτωβρίου 

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
🗒️ Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

42 π.Χ. Διε­ξά­γε­ται η δεύ­τε­ρη Μάχη των Φιλίπ­πων ανά­με­σα στους στρα­τούς του Βρού­του από τη μία πλευ­ρά και των Μάρ­κου Αντω­νί­ου και Οκτα­βια­νού από την άλλη. Ο Βρού­τος, ο εκ των δολο­φό­νων του Ιου­λί­ου Καί­σα­ρα, ηττά­ται και αυτοκτονεί.

1739 Η Αγγλία κηρύσ­σει τον πόλε­μο στην Ισπα­νία για το κομ­μέ­νο αυτί ενός άγγλου πλοιάρχου.

1814 Πραγ­μα­το­ποιεί­ται στην Αγγλία η πρώ­τη επέμ­βα­ση πλα­στι­κής χειρουργικής.

1817 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος λεξι­κο­γρά­φος, Πιερ Λαρούς

1872 Πέθα­νε ο Γάλ­λος ποι­η­τής και συγ­γρα­φέ­ας, Θεό­φι­λος Γκοτιέ

1873 Υπο­γρά­φε­ται η «Συμ­μα­χία των τριών αυτο­κρα­το­ριών» μετα­ξύ της Γερ­μα­νί­ας, της Αυστρο­ουγ­γα­ρί­ας και της Ρωσίας.

1901 Γεν­νή­θη­κε ο φιλό­σο­φος και συγ­γρα­φέ­ας, Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος

1903 Γεν­νιέ­ται ο Τζορτζ Ουέλς Μπι­ντλ. Αμε­ρι­κα­νός βιο­λό­γος και γενετιστής.

1908 Γεν­νή­θη­κε ο Ιλιά Φρανκ, Ρώσος φυσι­κός. Τιμή­θη­κε με το βρα­βείο Νόμπελ Φυσι­κής το 1958 μαζί με τους Πάβελ Τσε­ρεν­κόφ και Ίγκορ Γιε­βγέ­νε­βιτς Ταμ, για την εξή­γη­ση του φαι­νο­μέ­νου της ακτι­νο­βο­λί­ας Τσερενκόφ

bilnd

1909 Στην Ολλαν­δία, το Διε­θνές Δικα­στή­ριο της Χάγης καθο­ρί­ζει τα παρά­κτια σύνο­ρα της Σου­η­δί­ας και της Νορβηγίας.

1911 Η κρη­τι­κή Βου­λή ψηφί­ζει την ένω­ση με την Ελλάδα.

1911 Πρώ­τη χρή­ση αερο­σκά­φους σε πόλε­μο. Κατά τη διάρ­κεια του ιτα­λο­τουρ­κι­κού πολέ­μου, ένας Ιτα­λός πιλό­τος απο­γειώ­νε­ται από τη Λιβύη για να παρα­τη­ρή­σει τις γραμ­μές του τουρ­κι­κού στρατού.

1912 Ο τουρ­κι­κός στρα­τός υπο­χω­ρεί συνε­χώς κατά τους Βαλ­κα­νι­κούς Πολέ­μους. Κατα­λαμ­βά­νο­νται και τα Γιαννιτσά.

1914 Η Μεγά­λη Βρε­τα­νία κηρύσ­σει τον πόλε­μο στην Οθω­μα­νι­κή Αυτο­κρα­το­ρία και προ­σαρ­τά την Κύπρο

1915 Στην Ελλά­δα, πέφτει η Κυβέρ­νη­ση Ζαΐ­μη και ο σχη­μα­τι­σμός νέας Κυβέρ­νη­σης ανα­τί­θε­ται στον Στέ­φα­νο Σκου­λού­δη. Η κυβέρ­νη­σή του είναι υπη­ρε­σια­κή και έχει εντο­λή να δια­λύ­σει τη Βου­λή και να προ­κη­ρύ­ξει νέες εκλογές.

1917 Η ΚΕ του Κόμ­μα­τος των Μπολ­σε­βί­κων απο­φα­σί­ζει την προ­ε­τοι­μα­σία της επα­νά­στα­σης στη Ρωσία

1918 Ο ηθο­ποιός Τσάρ­λι Τσά­πλιν παντρεύ­ε­ται σε ηλι­κία 29 ετών τη 17χρονη Μίλ­ντρεντ Χάρις.

1919 Γεν­νή­θη­κε ο αρχαιο­λό­γος, Μανό­λης Ανδρό­νι­κος, που ανα­κά­λυ­ψε την αρχαιο­λο­γι­κή περιο­χή στη Βεργίνα

1921 Πέθα­νε  ο Σκο­τσέ­ζος κτη­νί­α­τρος που εφηύ­ρε το ελα­στι­κό με σαμπρέ­λα, Τζον Μπόιντ Ντάνλοπ

1923 Επα­να­στα­τι­κός ανα­βρα­σμός και πάλι στη Γερ­μα­νία. Η εργα­τι­κή τάξη του Αμβούρ­γου με πρω­το­πό­ρα την κομ­μου­νι­στι­κή οργά­νω­ση της πόλης (επι­κε­φα­λής της οποί­ας ήταν ο Ε. Τέλ­μαν), ξεση­κώ­νε­ται, παίρ­νει τα όπλα, κατα­λαμ­βά­νει κομ­βι­κά σημεία της πόλης και στή­νει οδοφράγματα.
Η κυβέρ­νη­ση Στρέ­σε­μαν (Λαϊ­κού Κόμ­μα­τος και Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών) δια­τάσ­σει το στρα­τό να επέμ­βει και έπει­τα από 3 ημέ­ρες σκλη­ρών συγκρού­σε­ων η εξέ­γερ­ση πνί­γε­ται στο αίμα (Πηγή: 902.gr).

1925 Γεν­νή­θη­κε ο συν­θέ­της, Μάνος Χατζι­δά­κις

Σαν σήμε­ρα 23 Οκτω­βρί­ου 1925 γεν­νή­θη­κε ο Μάνος Χατζιδάκις

1940 Γεν­νή­θη­κε ο σκη­νο­θέ­της Παντε­λής Βούλ­γα­ρης.

1940 Γεν­νή­θη­κε ο βρα­ζι­λιά­νος ποδο­σφαι­ρι­στής, Έντσον Αρά­ντες ντο Νασι­μέ­ντο, γνω­στός ως Πελέ

«Τι σημαί­νει Πελέ; G‑O-D (θεός)»

1941 Οι γερ­μα­νι­κές δυνά­μεις κατο­χής εκτε­λούν 157 κατοί­κους του Μεσό­βου­νου Κοζά­νης και πυρ­πο­λούν το χωριό.

1942 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Αρχί­ζει η δεύ­τε­ρη μάχη του Ελ Αλα­μέιν, με τη συμ­με­το­χή και ελλη­νι­κών ενό­πλων δυνά­με­ων. Μοντ­γκό­με­ρι ενα­ντί­ον Ρόμελ.

1944 Αρχί­ζει η Ναυ­μα­χία του Λέι­τε στ’ ανοι­χτά των Φιλιπ­πί­νων, μετα­ξύ Αμε­ρι­κα­νών και Ιαπώ­νων, κατά τη διάρ­κεια του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου. Θεω­ρεί­ται η μεγα­λύ­τε­ρη ναυ­μα­χία της ανθρώ­πι­νης ιστορίας.

1944 Τμή­μα­τα της Ιης Μεραρ­χί­ας και της Ταξιαρ­χί­ας ιππι­κού του ΕΛΑΣ απε­λευ­θε­ρώ­νουν τη Λάρισα.

1952 Ο πρό­ε­δρος της ΕΔΑ Ι. Πασα­λί­δης προ­τεί­νει στον Ν. Πλα­στή­ρα εκλο­γι­κή συνερ­γα­σία, την οποία ο τελευ­ταί­ος απορρίπτει.

1954 Μετά από πολ­λές συνε­δριά­σεις στο Παρί­σι οι σύμ­μα­χοι, νικη­τές του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου, υπο­γρά­φουν το Πρω­τό­κολ­λο περί τερ­μα­τι­σμού του Καθε­στώ­τος Κατο­χής της Γερ­μα­νί­ας. Την ίδια μέρα υπο­γρά­φο­νται τέσ­σε­ρα τρο­πο­ποι­η­τι­κά πρω­τό­κολ­λα, γνω­στά ως Πρω­τό­κολ­λα των Παρι­σί­ων, που δημιουρ­γούν τη Δυτι­κο­ευ­ρω­παϊ­κή Ένω­ση (ΔΕΕ), ενώ το ΝΑΤΟ προ­σκα­λεί την Ομο­σπον­δια­κή Δημο­κρα­τία της Γερ­μα­νί­ας για να γίνει μέλος της Συμμαχίας.

1954 Γεν­νή­θη­κε ο πολυ­βρα­βευ­μέ­νος Κινέ­ζος (Ταϊ­βάν) σκη­νο­θέ­της Ανγκ Λι.
Σκη­νο­θε­τι­κό Ντε­μπού­το το 1992 με τα «Μαθή­μα­τα Ισορ­ρο­πί­ας» και στη συνέ­χεια 1993 «Το Γαμή­λιο Πάρ­τυ με υπο­ψη­φιό­τη­τα για Όσκαρ Ξενό­γλωσ­σης Ται­νί­ας 1994 «Φαΐ, ποτό, αρσε­νι­κό, θηλυ­κό», επί­σης υπο­ψη­φιό­τη­τα Όσκαρ, μετά ήρθαν οι μεγά­λες επι­τυ­χί­ες «Λογι­κή και Ευαι­σθη­σία» (1995) 7 υπο­ψη­φιό­τη­τες για Όσκαρ και το «Τίγρης και Δρά­κος» (2000) 10 υπο­ψη­φιό­τη­τες Όσκαρ (μετα­ξύ των οποί­ων Καλύ­τε­ρης Ται­νί­ας και Σκη­νο­θε­σί­ας) 4 βρα­βεία Όσκαρ (μετα­ξύ αυτών ξενό­γλωσ­σης + Βρα­βείο Directors Guild of America Καλύ­τε­ρης Σκη­νο­θε­σί­ας & Ξενό­γλωσ­σης Ται­νί­ας) … 1997, Παγο­θύ­ελ­λα — 1999, Καλ­πά­ζο­ντας με το Διά­βο­λο – 2002, The Hire – 2003, Hulk.
«Το μυστι­κό του Brokeback Mountain» (2005) με 8 υπο­ψη­φιό­τη­τες Όσκαρ (μετα­ξύ αυτών και καλύ­τε­ρης Ται­νί­ας) κέρ­δι­σε το Όσκαρ Καλύ­τε­ρης Σκη­νο­θε­σί­ας, το Χρυ­σό Λιο­ντά­ρι στο Διε­θνές Φεστι­βάλ Κινη­μα­το­γρά­φου της Βενε­τί­ας και 4 Χρυ­σές Σφαί­ρες (μετα­ξύ των οποί­ων Καλύ­τε­ρης Δρα­μα­τι­κής Ται­νί­ας & Σκη­νο­θε­σί­ας) + Βρα­βείο Directors Guild of America Καλύ­τε­ρης Σκηνοθεσίας.
Το 2007 έκα­νε το «Προ­σο­χή, Πόθος» (Χρυ­σό Λιο­ντά­ρι –Βενε­τία), το 2009 το «A Little Game», το 2012 τη «Ζωή του Πι» (Όσκαρ Σκη­νο­θε­σί­ας) και αργό­τε­ρα ‑2016 το Billy Lynn’s Long Halftime Walk και το 2019 Gemini Man

1956 Αντε­πα­νά­στα­ση εκδη­λώ­νε­ται στην Λαϊ­κή Δημο­κρα­τία της Ουγγαρίας.

hugar

1959 Πέθα­νε ο εξπρε­σιο­νι­στής ζωγρά­φος Γιώρ­γος Μπουζιάνης.

1960 Εγκαι­νιά­ζε­ται στη Θεσ­σα­λο­νί­κη το Καυ­τα­τζό­γλειο Εθνι­κό Στάδιο.

1962 Στην Κού­βα ο Κάστρο κηρύσ­σει επι­στρά­τευ­ση, όταν οι ΗΠΑ δια­τά­ζουν την κατά­σχε­ση 25 σοβιε­τι­κών σκα­φών παρά τις απει­λές της Μόσχας.

krisi puraulon3

Η «κρίση των πυραύλων» στην Κούβα

1964 Σε ανα­κοί­νω­σή του που δημο­σιεύ­ε­ται στη Le Figaro, ο Γάλ­λος φιλό­σο­φος Ζαν Πολ Σαρτρ αρνεί­ται το Νόμπελ Λογο­τε­χνί­ας, που του απο­νε­μή­θη­κε την προη­γού­με­νη, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι θα μεί­ω­νε το γόη­τρο της συγ­γρα­φι­κής του δου­λειάς και θα δέσμευε την ελευ­θε­ρία του.

1964 Η Βόρεια Ροδε­σία ανα­κη­ρύσ­σε­ται ανε­ξάρ­τη­τη με την ονο­μα­σία Δημο­κρα­τία της Ζάμπια, τερ­μα­τί­ζο­ντας τη βρε­τα­νι­κή κυριαρ­χία που διήρ­κε­σε 72 χρόνια.

1970 Οι ΗΠΑ συμ­φω­νούν να που­λή­σουν 180 τανκς στο Ισραήλ.

1971 “Ο Γεώρ­γιος Παπα­δό­που­λος είναι ταγ­μέ­νος υπέρ της επα­να­φο­ράς της Δημο­κρα­τί­ας”, δηλώ­νει ο αντι­πρό­ε­δρος των ΗΠΑ και Έλλη­νας ομο­γε­νής, Σπί­ρο Αγκνιου!

1973 Ο αξιω­μα­τού­χος του Βορεί­ου Βιετ­νάμ Λε Ντουκ Θο, στον οποίο είχε απο­νε­μη­θεί το Νόμπελ Ειρή­νης (εξ ημι­σεί­ας με τον υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ Χέν­ρι Κίσιν­γκερ), αρνεί­ται να το παρα­λά­βει, δηλώ­νο­ντας ότι δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει ειρή­νη στη χώρα του όσο διαρ­κεί η αμε­ρι­κα­νι­κή επέμβαση.

1974 Οι πρω­ταί­τιοι του στρα­τιω­τι­κού πρα­ξι­κο­πή­μα­τος της 21ης Απρί­λη του 1967, Γ. Παπα­δό­που­λος, Στ. Πατ­τα­κός, Ν. Μακα­ρέ­ζος, Γ. Λαδάς, Π. Ρου­φο­γά­λης συλ­λαμ­βά­νο­νται και εκτο­πί­ζο­νται στην Τζιά, με την κατη­γο­ρία ότι ετοί­μα­ζαν σει­ρά τρο­μο­κρα­τι­κών ενερ­γειών, με σκο­πό τη ματαί­ω­ση των εκλο­γών. Οι συνω­μό­τες συνεν­νο­ού­νταν μέσω μυστι­κού τηλε­φω­νι­κού δικτύ­ου, το κέντρο του οποί­ου ήταν η βίλα του Παπα­δό­που­λου στο Λαγονήσι.

1980 Πλημ­μύ­ρες και χιο­νο­θύ­ελ­λες στη Θεσ­σα­λία σαρώ­νουν τις σκη­νές των σεισμοπλήκτων.

1983 Πέθα­νε ο ηθο­ποιός Δήμος Στα­ρέ­νιος (Γεν. 15/9/1909)

starenios

1983 Δια­δο­χι­κές επι­θέ­σεις, στο στρα­τη­γείο των Αμε­ρι­κα­νών πεζο­ναυ­τών και στο αρχη­γείο των Γάλ­λων αλε­ξι­πτω­τι­στών, στη Βηρυ­τό του Λιβά­νου αφή­νουν πίσω τους 241 Αμε­ρι­κα­νούς και 58 Γάλ­λους στρα­τιώ­τες νεκρούς.

livanos

1991 Ο Βαρ­θο­λο­μαί­ος A’ εκλέ­γε­ται Πατριάρ­χης Κωνσταντινουπόλεως.

2001 Πέθα­νε  ο Άγγλος δάσκα­λος και διαι­τη­τής, Κεν Άστον, που ειση­γή­θη­κε την κίτρι­νη και κόκ­κι­νη κάρ­τα στο ποδό­σφαι­ρο, ως μέλος της τεχνι­κής επι­τρο­πής της FIFA.

2002 Τσε­τσέ­νοι τρο­μο­κρά­τες κατα­λαμ­βά­νουν το θέα­τρο Μόσχας κρα­τώ­ντας 700 ομήρους.

2008 Παραι­τεί­ται ο υπουρ­γός Επι­κρα­τεί­ας και κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος, Θεό­δω­ρος Ρου­σό­που­λος, λόγω του σκαν­δά­λου του Βατοπεδίου.

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο