Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 23 Φεβρουαρίου

532 Θεμε­λιώ­νε­ται από τον αυτο­κρά­το­ρα Ιου­στι­νια­νό ο ναός της Αγί­ας Σοφί­ας στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, έργο των αρχι­τε­κτό­νων Ανθέ­μιου και Ισι­δώ­ρου, μετά την κατα­στρο­φή του παλαιό­τε­ρου κατά τη Στά­ση του Νίκα.

1455 Ο εφευ­ρέ­της της τυπο­γρα­φί­ας, Ιωάν­νης Γου­τεμ­βέρ­γιος, τυπώ­νει το πρώ­το βιβλίο, τη Βίβλο.

1839  Θεμε­λιώ­νε­ται το κεντρι­κό κτί­ριο του Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών, βάσει σχε­δί­ων του Δανού αρχι­τέ­κτο­να Hans Christian Hansen.

1887  Η γαλ­λι­κή Ριβιέ­ρα πλήτ­τε­ται από ισχυ­ρή σει­σμι­κή δόνη­ση. Του­λά­χι­στον 2.000 άνθρω­ποι βρί­σκουν το θάνα­το στα ερείπια.

1893 Ο Ρού­ντολφ Ντί­ζελ κατο­χυ­ρώ­νει νομι­κά την εφεύ­ρε­ση της μηχα­νής ντίζελ.

1903  Η00 σχό­λια για έγκρι­ση Κού­βα παρα­χω­ρεί μόνι­μα ένα­ντι μισθώ­μα­τος τον κόλ­πο του Γκουα­ντα­νά­μο, στις Η.Π.Α.

1942  Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Οι πρώ­τες βόμ­βες του Άξο­να πέφτουν σε έδα­φος των ΗΠΑ, πλήτ­το­ντας πετρε­λαιο­πη­γή στην Καλιφόρνια.

1943 Ιδρύ­ε­ται στην Αθή­να η Εθνι­κή Πανελ­λα­δι­κή Οργά­νω­ση Νέων (Ε.Π.Ο.Ν.), έχο­ντας στις τάξεις της την αφρό­κρε­μα της νεο­λαί­ας. Θα ανα­λά­βει σημα­ντι­κή δρά­ση την περί­ο­δο της γερ­μα­νι­κής κατοχής.

Οι μικροί ήρω­ες… Τα Αετόπουλα

1954  Πραγ­μα­το­ποιεί­ται ο πρώ­τος μαζι­κός εμβο­λια­σμός κατά της πολιο­μυ­ε­λί­τι­δας, σε παι­διά, στο Πίτσ­μπουργκ, της Πεν­σιλ­βά­νια, των Η.Π.Α.

1957 Πέθα­νε η ρεμπέ­τισ­σα Μαρί­κα Νίνου

1966 1500 τηλε­ο­πτι­κοί δέκτες λαμ­βά­νουν το πρώ­το κανο­νι­κό πρό­γραμ­μα του ΕΙΡ, της σημε­ρι­νής ΕΡΤ.

 

1973 Πέθα­νε η παγκο­σμί­ου φήμης βρα­βευ­μέ­νη με Όσκαρ ηθο­ποιός, Κατί­να Παξινού.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο