Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 24 Αυγούστου

Σαν σήμερα 24 Αυγούστου 

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

Pompeii79 μ.Χ. Εκρή­γνυ­ται ο Βεζού­βιος, θάβο­ντας κάτω από τη λάβα τις πόλεις Πομπη­ία και Ηράκλεια.
Carro Civita

1215 Ο πάπας Ιννο­κέ­ντιος Γ’ θέτει εκτός ισχύς τη Μάγκνα Κάρτα.

1456 Ολο­κλη­ρώ­νε­ται η πρώ­τη εκτύ­πω­ση της Βίβλου από τον Γουτεμβέργιο

Σαν σήμερα 24 Αυγούστου 1456 είχαμε …γεννητούρια – Εμφανίστηκε ο «δαίμων του τυπογραφείου»Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου1572 70.000 Γάλ­λοι προ­τε­στά­ντες σφά­ζο­νται και μένει γνω­στή ως Νύχτα του Αγί­ου Βαρ­θο­λο­μαί­ου. Την εντο­λή έδω­σε ο βασι­λιάς Κάρο­λος Θ’, ο οποί­ος βρι­σκό­ταν υπό την ισχυ­ρή επιρ­ροή της μητέ­ρας του, Αικα­τε­ρί­νης των Μεδίκων.

1821 Οι Ισπα­νοί ανα­γνω­ρί­ζουν στο Μεξι­κό την ανε­ξαρ­τη­σία του.

1831 Ο Δαρ­βί­νος σαλ­πά­ρει με το πλοίο HMS Beagle για ένα πεντα­ε­τές ταξί­δι σε όλο τον κόσμο. Οι πλη­ρο­φο­ρί­ες που θα συλ­λέ­ξει και οι παρα­τη­ρή­σεις του θα τον οδη­γή­σουν στη θεω­ρία ότι τα είδη εξε­λίσ­σο­νται προ­σαρ­μο­ζό­με­να στο περι­βάλ­λον τους.

1832 Πεθαί­νει ο Γάλ­λος φυσι­κός Νικο­λά Καρ­νό (δεύ­τε­ρος νόμος της θερ­μο­δυ­να­μι­κής — Κύκλος Καρνό).

1847 Η Σαρ­λότ Μπρο­ντέ ολο­κλη­ρώ­νει το χει­ρό­γρα­φο του έργου της «Τζέιν Έιρ».

1853 Ετοι­μά­ζο­νται για πρώ­τη φορά τηγα­νι­τές πατά­τες με τη μορ­φή που είναι γνω­στές σήμε­ρα. ‘Ένας Αμε­ρι­κα­νός μάγει­ρας ο Τζορτζ Κράμ, στο Σαρα­τό­γκα Σπρίνγκς της Νέα Υόρ­κης, αγα­να­κτι­σμέ­νος από τα παρά­πο­να ενός πελά­τη, απο­φα­σί­ζει να του σερ­βί­ρει πατά­τες τόσο λεπτο­κομ­μέ­νες που να δυσκο­λευ­τεί να τις πιά­σει με το πιρού­νι του. Αυτές οι λεπτο­κομ­μέ­νες τηγα­νι­τές πατά­τες θα απο­δει­χθούν τερά­στια επιτυχία.

1857 Ξεσπά μια από τις σοβα­ρό­τε­ρες οικο­νο­μι­κές κρί­σεις στην αμε­ρι­κα­νι­κή ιστο­ρία, γνω­στή ως ο “πανι­κός του 1857”.

1877 Γεν­νή­θη­κε στις ΗΠΑ ο Τζό­σουα Λάιο­νελ Κόου­εν, ο οποί­ος εφηύ­ρε τα παι­δι­κά τρενάκια

1891 Ο Τόμας Εντι­σον κατο­χυ­ρώ­νει την κινη­μα­το­γρα­φι­κή κάμερα.

1893 Χιλιά­δες νεκροί από καται­γί­δα στο Τσάρ­λε­στον και στην ακτή Σαβάνα.

Jorge Luis Borges1899 Γεν­νή­θη­κε στο Μπου­έ­νος Άιρες, ο Jorge (Francisco Isidoro) Luis Borges (Acevedo)  Αργε­ντι­νός συγ­γρα­φέ­ας, δοκι­μιο­γρά­φος, ποι­η­τής και κρι­τι­κός από τις σημα­ντι­κό­τε­ρες λογο­τε­χνι­κές μορ­φές του 20ού αιώ­να (Χόρ­χε Λουίς Μπόρ­χες, πέθα­νε στη Γενεύη, 14-Ιουν-1986).

1902 Γεν­νιέ­ται ο Γάλ­λος ιστο­ρι­κός Φερ­νάν Μπροντέλ.

1909 Αρχί­ζουν οι εργα­σί­ες δια­μόρ­φω­σης ανι­σό­πε­δου διαύ­λου στη Διώ­ρυ­γα του Παναμά.

1911 Γεν­νή­θη­κε ο Μιχά­λης Ράπτης, γνω­στός και ως Πάμπλο, προ­σω­πι­κό­τη­τα του διε­θνούς τρο­τσκι­στι­κού κινή­μα­τος. (Θαν. 17/2/1995)

1912 Στα­φι­δι­κή κρί­ση ξεσπά­ει στην Πελο­πόν­νη­σο, κατα­φέρ­νο­ντας ισχυ­ρό πλήγ­μα στην ελλη­νι­κή οικονομία.

1921 Η μάχη του Σαγ­γά­ριου Ποτα­μού μετα­ξύ Ελλά­δας και Τουρ­κί­ας αρχί­ζει. Μετά από τρεις βδο­μά­δες εχθρο­πρα­ξιών, οι Τούρ­κοι νικούν.

1929 Γεν­νιέ­ται ο Παλαι­στί­νιος ηγέ­της Γιά­σερ Αρα­φάτ, ηγέ­της της Οργά­νω­σης για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση της Παλαι­στί­νης (PLO), καθώς και πρώ­τος Πρό­ε­δρος της Παλαι­στι­νια­κής Αρχής.

1930 Απο­φα­σί­ζε­ται η απα­γό­ρευ­ση της φοί­τη­σης Ελλή­νων μαθη­τών, στα λει­τουρ­γού­ντα ξένα δημο­τι­κά σχολεία.

1940 Ο Βρε­τα­νός παθο­λό­γος Χάουαρντ Φλό­ρεϊ και ο Γερ­μα­νός βιο­χη­μι­κός Ερνστ Τσέιν αναγ­γέλ­λουν στην ιατρι­κή επι­θε­ώ­ρη­ση “The Lancet” ότι ανέ­πτυ­ξαν πενι­κι­λί­νη σε μορ­φή αντι­βιο­τι­κού για κλι­νι­κή χρήση.

1944 Κηρύσ­σε­ται παλ­λαϊ­κή απερ­γία Εθνι­κής Σωτη­ρί­ας από το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ, στην οποία μετέ­χουν πάνω από 200.000 εργαζόμενοι.

1945 Μεγά­λη συγκέ­ντρω­ση του ΕΑΜ πραγ­μα­το­ποιεί­ται στο γήπε­δο του Ηρα­κλή στην Θεσσαλονίκη.

1947 Γεν­νή­θη­κε ο Βρα­ζι­λιά­νος συγ­γρα­φέ­ας Πάου­λο Κοέλιο

1952 Εκδί­δε­ται το πρώ­το φύλ­λο της εφη­με­ρί­δας της ΕΔΑ «Η Αυγή». Πρώ­τος διευ­θυ­ντής της ήταν ο Βασί­λης Εφραιμίδης.

1956 Πεθαί­νει ο Ιάπω­νας σκη­νο­θέ­της του κινη­μα­το­γρά­φου Κέν­ζι Μιζογκούτσι.

1960 Το θερ­μό­με­τρο στο Βοστόκ της Ανταρ­κτι­κής δεί­χνει την αρνη­τι­κή θερ­μο­κρα­σία ρεκόρ των ‑88 βαθ­μών Κελσίου.

1962 Δίνο­νται στην κυκλο­φο­ρία οι νέοι εθνι­κοί δρό­μοι Αθη­νών-Λαμί­ας και Κορίνθου.

1967 Το σκά­κι ανα­γνω­ρί­ζε­ται ως πνευ­μα­τι­κό άθλη­μα με τον Ανα­γκα­στι­κό Νόμο 127 περί Ανα­διορ­γα­νώ­σε­ως Εξω­σχο­λι­κού Αθλη­τι­σμού. Το πρώ­το σκα­κι­στι­κό σωμα­τείο έχει ιδρυ­θεί στην Κέρ­κυ­ρα το 1923, ενώ η Ομο­σπον­δία ιδρύ­θη­κε λίγο μετά τον πόλε­μο το 1947. Πρώ­τος επί­ση­μος πρω­τα­θλη­τής ήταν ο Μάρ­κος Μικρου­λέ­ας. Στο πρώ­το εκεί­νο πρω­τά­θλη­μα μόνον δύο αγώ­νες παί­χτη­καν με σκα­κι­στι­κά ρολό­για, που ανή­καν στον Σταύ­ρο Φρυ­γα­νά, ο οποί­ος ζού­σε κυρί­ως εκτός Ελλά­δας και ανε­πί­ση­μα κατα­γρά­φε­ται ως ο πρώ­τος πρω­τα­θλη­τής Ελλά­δας το 1930.

1975 Τελειώ­νει η δίκη των πρω­ται­τί­ων του στρα­τιω­τι­κού πρα­ξι­κο­πή­μα­τος της 21ης Απρί­λη 1967. Το Δικα­στή­ριο επι­βάλ­λει την ποι­νή του θανά­του στους τρεις αρχι­πρα­ξι­κο­πη­μα­τί­ες Γ. Παπα­δό­που­λο, Γ. Μακα­ρέ­ζο και Στ. Πατ­τα­κό. Στις 25 Αυγού­στου ο Κ. Καρα­μαν­λής συγκα­λεί εκτά­κτως το Υπουρ­γι­κό Συμ­βού­λιο, το οποίο απο­φα­σί­ζει ομό­φω­να μετα­τρο­πή της θανα­τι­κής κατα­δί­κης των τριών σε ισό­βια δεσμά.

1968 Η Γαλ­λία κάνει για πρώ­τη φορά δοκι­μή βόμ­βας υδρο­γό­νου και γίνε­ται η πέμ­πτη πυρη­νι­κή δύνα­μη στον κόσμο.

1991 Ο Μιχα­ήλ Γκορ­μπα­τσόφ παραι­τεί­ται από τη θέση του γ.γ. του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Ε.Σ.Σ.Δ. Την ίδια μέρα η Ουκρα­νία κηρύσ­σει την ανε­ξαρ­τη­σία της από την Ε.Σ.Σ.Δ.

1992 Ο τυφώ­νας Άντριου σαρώ­νει τη νότια Φλό­ρι­ντα αφή­νο­ντας 41 νεκρούς στο πέρα­σμά του.

1994 Μονο­γρα­φεί­ται η Συμ­φω­νία του Όσλο μετα­ξύ Ισρα­ήλ και της Οργά­νω­σης για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση της Παλαιστίνης.

1994 Στην ανα­το­λι­κή Κίνα 1.000 νεκροί από τον τυφώ­να Φρεντ.

1997 Στη Σου­η­δία ξεσπά­ει τερά­στιο σκάν­δα­λο μετά τις απο­κα­λύ­ψεις ότι στο διά­στη­μα 1935–1976, πάνω από 60.000 γυναί­κες υπε­βλή­θη­σαν σε υπο­χρε­ω­τι­κή στείρωση.

1999 Η Βού­λα Τσια­μή­τα κερ­δί­ζει το χρυ­σό μετάλ­λιο με 14.88 και η Όλγα Βασ­δέ­κη το χάλ­κι­νο με 14.61 στο τρι­πλούν στο Παγκό­σμιο Πρω­τά­θλη­μα της Σεβίλλης.

2014 Πεθαί­νει ο Άγγλος ηθο­ποιός Ρίτσαρντ Ατέν­μπο­ρο

2021 (23–30 Αυγού­στου)
«Ευρω­παϊ­κή μέρα» (βδο­μά­δα) εξί­σω­σης φασι­σμού και κομ­μου­νι­σμού — Επέ­τειος χυδαί­ου αντι­κομ­μου­νι­σμού και παρα­χά­ρα­ξης της Ιστο­ρί­ας.

Ντελίριο ωμού αντικομμουνισμού άθλια παραχάραξη της ΙστορίαςΕυρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ: Ο βια­σμός της ιστο­ρι­κής αλή­θειας μαρ­τυ­ρά ανη­συ­χία για το μέλ­λον της εξου­σί­ας των καπιταλιστών
Πιστοί στο ετή­σιο ρεσι­τάλ ωμού αντι­κομ­μου­νι­σμού της λεγό­με­νης «ευρω­παϊ­κής μέρας μνή­μης για τα θύμα­τα των απο­λυ­ταρ­χι­κών και αυταρ­χι­κών καθε­στώ­των», Ευρω­παί­οι αξιω­μα­τού­χοι, ευρω­βου­λευ­τές, ΜΚΟ και άλλοι πλημ­μύ­ρι­σαν, το δια­δί­κτυο και άλλα Μέσα Ενη­μέ­ρω­σης καθώς και τα ΜΚΔ, με δηλώ­σεις γραμ­μέ­νες με το μαύ­ρο μελά­νι της παρα­χά­ρα­ξης της Ιστορίας.
Κεντρι­κό μοτί­βο των ανα­κοι­νώ­σε­ων και των δηλώ­σε­ων απο­τέ­λε­σε η προ­σπά­θεια εξί­σω­σης του τέρα­τος που γέν­νη­σε ο καπι­τα­λι­σμός, του ναζι­σμού, με τον κομ­μου­νι­σμό και την ΕΣΣΔ που τον συνέ­τρι­ψε, μέσα από τη συκο­φα­ντία της δήθεν «συνερ­γα­σί­ας της ΕΣΣΔ με τη ναζι­στι­κή Γερ­μα­νία», μια προ­σπά­θεια που η ΕΕ έχει θεσμο­θε­τή­σει από το 2009 μετά από ψήφι­σμα του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου, με αφορ­μή την επέ­τειο υπο­γρα­φής του Συμ­φώ­νου μη επί­θε­σης, γνω­στό και ως Σύμ­φω­νο Μόλο­τοφ — Ρίμπεντροπ.Κόκκινος Στρατός Ημέρα Νίκης 200 λάβαρα SS μαυσωλείου Λένιν

Οι λαοί μπο­ρούν να προ­στα­τέ­ψουν την ιστο­ρι­κή αλή­θεια, να βρουν τον δρό­μο τους
Η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ εξέ­δω­σε την ακό­λου­θη ανα­κοί­νω­ση για την επι­χεί­ρη­ση καθιέ­ρω­σης ευρω­παϊ­κής μέρας αντικομμουνισμού:
«Με αντι­κομ­μου­νι­στι­κές φιέ­στες και ψηφί­σμα­τα, η ΕΕ, το Ευρω­κοι­νο­βού­λιό της, οι εκά­στο­τε προ­ε­δρί­ες της όπως τώρα η σλο­βε­νι­κή, οι κυβερ­νή­σεις και άλλα αντι­δρα­στι­κά κέντρα και ΜΚΟ, επι­χει­ρούν εδώ και χρό­νια να καθιε­ρώ­σουν την 23η Αυγού­στου ως “Ευρω­παϊ­κή μέρα μνή­μης για τα θύμα­τα των ολο­κλη­ρω­τι­κών καθε­στώ­των”. Επι­στρα­τεύ­ο­ντας το ψεύ­δος, τη δια­στρέ­βλω­ση και κάθε είδους ανι­στό­ρη­της αθλιό­τη­τας, επι­διώ­κουν την απα­ρά­δε­κτη εξί­σω­ση του κομ­μου­νι­σμού με το τέρας και τις θηριω­δί­ες του φασι­σμού, που το ίδιο το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα γεν­νά. Αδυ­να­τώ­ντας να επι­κα­λε­στούν θετι­κά για την καπι­τα­λι­στι­κή βαρ­βα­ρό­τη­τα που υπε­ρα­σπί­ζο­νται και η οποία γίνε­ται όλο και πιο απο­κρου­στι­κή, κατα­φεύ­γουν στον αντι­κομ­μου­νι­σμό, το τελευ­ταίο όπλο τους με στό­χο τη συκο­φά­ντη­ση του πραγ­μα­τι­κού, του ταξι­κού τους αντιπάλου.
Ο ξεπε­σμός των ατεκ­μη­ρί­ω­των ισχυ­ρι­σμών τους και ο βια­σμός της ιστο­ρι­κής αλή­θειας μαρ­τυ­ρά ανη­συ­χία για το μέλ­λον της εξου­σί­ας των καπι­τα­λι­στών κι όχι σιγου­ριά. Ο αντι­κομ­μου­νι­σμός απο­τε­λεί ανα­πό­σπα­στο στοι­χείο της σύγ­χρο­νης προ­πα­γάν­δας τους, για­τί αντι­λαμ­βά­νο­νται ότι δεν μπο­ρούν να δικαιο­λο­γη­θούν τα αδι­καιο­λό­γη­τα, τα αδιέ­ξο­δα του σύγ­χρο­νου καπι­τα­λι­σμού: Οι αλλε­πάλ­λη­λες κρί­σεις και η εργα­σια­κή ζού­γκλα, οι ιμπε­ρια­λι­στι­κοί πόλε­μοι και οι επεμ­βά­σεις, η προ­σφυ­γιά και η εξα­θλί­ω­ση, οι λαοί να αφή­νο­νται εκτε­θει­μέ­νοι κι αθω­ρά­κι­στοι στην παν­δη­μία και στα φυσι­κά φαι­νό­με­να. Ανη­συ­χούν για­τί όλα τα παρα­πά­νω δημιουρ­γούν το έδα­φος για να μπο­ρέ­σει ο λαός να βγά­λει συμπε­ρά­σμα­τα, για μια νέα ανά­τα­ση του κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος. Με την πρω­το­πό­ρα δρά­ση των κομ­μου­νι­στών οι ίδιοι οι λαοί μπο­ρούν να προ­στα­τέ­ψουν την Ιστο­ρι­κή αλή­θεια από το ψέμα και την παρα­χά­ρα­ξη, να βρουν τον δρό­μο τους παίρ­νο­ντας στα χέρια τους την εξου­σία και την οικο­νο­μία, απαλ­λαγ­μέ­νοι από τα δεσμά της ΕΕ και κάθε ένω­σης του κεφα­λαί­ου για να χαρά­ξουν τον δρό­μο που υπη­ρε­τεί τις δικές τους ανά­γκες, τον σοσια­λι­σμό — κομμουνισμό».ΔΣΕ logo
Σε δική της ανα­κοί­νω­ση η ΠΕΑΕΑ — ΔΣΕ καταγ­γέλ­λει την επι­χεί­ρη­ση παρα­χά­ρα­ξης της Ιστο­ρί­ας, εξί­σω­σης του κομ­μου­νι­σμού με τον βάρ­βα­ρο εγκλη­μα­τι­κό ναζι­σμό και συκο­φά­ντη­σης της ΕΣΣΔ. 
«Η Ιστο­ρία έχει γρα­φτεί με το αίμα των λαών — πρώ­τα από όλους της ΕΣΣΔ και του Κόκ­κι­νου Στρα­τού — των κομ­μου­νι­στών, των αντι­στα­σια­κών και δεν μπο­ρεί να αλλοιω­θεί», ξεκα­θα­ρί­ζει.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο