Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 24 Οκτωβρίου — Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία

🗓️ Σαν σήμερα 24 Οκτωβρίου 📌

📇📋  Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

1648 Υπο­γρά­φε­ται στο Μίν­στερ η Συν­θή­κη της Βεστφα­λί­ας, μετα­ξύ της Γαλ­λί­ας και της Αγί­ας Ρωμαϊ­κής Αυτο­κρα­το­ρί­ας, με την οποία τερ­μα­τί­ζε­ται ο Τρια­κο­ντα­ε­τής Πόλε­μος, επι­φέ­ρο­ντας αλλα­γές στην ισορ­ρο­πία των δυνά­με­ων της Ευρώ­πης. Με τη συν­θή­κη ανα­γνω­ρί­ζε­ται η ανε­ξαρ­τη­σία και η ουδε­τε­ρό­τη­τα της Ελβετίας.

1725 Πέθα­νε ο Ιτα­λός συν­θέ­της, Αλε­σά­ντρο Σκαρ­λά­τι, γνω­στός για τις όπε­ρες και τις θρη­σκευ­τι­κές του συνθέσεις

1857 Ιδρύ­ε­ται το πρώ­το ποδο­σφαι­ρι­κό σωμα­τείο στον κόσμο, η αγγλι­κή Σέφιλντ.

1862 Πέθα­νε ο οπλαρ­χη­γός Θεό­δω­ρος Γρίβας

1909 Η Ελλά­δα αγο­ρά­ζει από την Ιτα­λία το θωρη­κτό “Αβέ­ρωφ”, ένα­ντι 24 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δραχ­μών, από τα οποία τα 8 εκα­τομ­μύ­ρια προ­έρ­χο­νται από κλη­ρο­δό­τη­μα του εθνι­κού ευερ­γέ­τη, Γεωρ­γί­ου Αβέρωφ.

1915 Γεν­νή­θη­κε ο Μπομπ Κέιν, Αμε­ρι­κα­νός σκι­τσο­γρά­φος, δημιουρ­γός του Μπά­τμαν. (Θαν. 3/11/1998)

1919 Ο Κόκ­κι­νος Στρα­τός κυριεύ­ει την πόλη του Βορό­νεζ (Μεγά­λη Οκτω­βρια­νή Σοσια­λι­στι­κή Επανάσταση).

1922 Άγγλοι και Τούρ­κοι συμπλέ­κο­νται στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη. Οι Σύμ­μα­χοι απο­δει­κνύ­ο­νται ανί­σχυ­ροι να επι­βλη­θούν. Παρα­βιά­ζε­ται εντε­λώς η συμ­φω­νία των Μου­δα­νιών. Οι Τούρ­κοι σφα­γιά­ζουν Έλλη­νες αξιω­μα­τι­κούς αιχμαλώτους.

1922 Πέθα­νε ο πεζο­γρά­φος, Ανδρέ­ας Καρ­κα­βί­τσας (Κατ’ άλλους πέθα­νε στις 22 Οκτωβρίου)

Σαν σήμε­ρα 22 Οκτω­βρί­ου «έφυ­γε» από τη ζωή ο Ανδρέ­ας Καρκαβίτσας

1925 Γεν­νή­θη­κε ο Ιτα­λός συν­θέ­της, Λου­τσιά­νο Μπέριο

1925 Διε­ξά­γο­νται δημο­τι­κές και κοι­νω­νι­κές εκλο­γές, οι πρώ­τες στο διά­στη­μα σχε­δόν μιας δεκα­ε­τί­ας. Το ΚΚΕ σημειώ­νει σημα­ντι­κές νίκες σε Θεσ­σα­λο­νί­κη και Ξάν­θη, όπου ο Πάγκα­λος ακυ­ρώ­νει αυθαί­ρε­τα τις εκλο­γές και προ­κη­ρύσ­σει την επα­νά­λη­ψή τους

1929 “Μαύ­ρη Πέμ­πτη” στο Χρη­μα­τι­στή­ριο της Νέας Υόρ­κης. Ξεσπά η διε­θνής καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση (1929–1933), που εκφρά­στη­κε αρχι­κά με μια ραγδαία πτώ­ση αξιών στο χρη­μα­τι­στή­ριο της Wall Street της Νέας Υόρ­κης στις 19 Οκτω­βρί­ου 1929, για να εξα­πλω­θεί γρή­γο­ρα σε όλο τον κόσμο. Κατα­τρο­μαγ­μέ­νοι επεν­δυ­τές δίνουν εντο­λές στους χρη­μα­τι­στές τους να πωλή­σουν σε οποια­δή­πο­τε τιμή. Ο πανι­κός οδη­γεί στην ανα­γκα­στι­κή εκποί­η­ση 19.000.000 μετο­χών. Μέσα σε λίγες ώρες χάνε­ται επεν­δυ­μέ­νη υπε­ρα­ξία 23 δισ. δολα­ρί­ων. Μέσα στη μέρα κλεί­νουν 50.000 επιχειρήσεις.

krax

1930 Μεσού­σης της καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης εγκα­θι­δρύ­ε­ται στην Βρα­ζι­λία δικτα­το­ρι­κό καθε­στώς υπό τον Ζετού­λιο Βάργκας.

1931 Ο θρυ­λι­κός γκάν­γκ­στερ Αλ Καπό­νε κατα­δι­κά­ζε­ται σε φυλά­κι­ση 11 χρό­νων για φοροδιαφυγή.

1944 Πέθα­νε ο Λουί Ρενό, Γάλ­λος μηχα­νι­κός και βιο­μή­χα­νος, από τους πρω­το­πό­ρους της αυτο­κί­νη­σης και από τους ιδρυ­τές της αυτο­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νί­ας Renault. (Γεν. 12/2/1877)

1945 Ιδρύ­ε­ται και επι­σή­μως ο Οργα­νι­σμός Ηνω­μέ­νων Εθνών (ΟΗΕ).

1946 Γεν­νιέ­ται η τρα­γου­δί­στρια του Νέου Κύμα­τος Καί­τη Χωμα­τά.  Πέθα­νε στις 24 Οκτω­βρί­ου 2010

xomata

1948 Πέθα­νε ο Αυστρια­κός συν­θέ­της Φραντς Λέχαρ (Franz Lehar, γεν­νή­θη­κε 30-Απρ-1870)

1949 Ομι­λία του Αντρέι Βισίν­σκι, επι­κε­φα­λής της σοβιε­τι­κής αντι­προ­σω­πεί­ας στον ΟΗΕ, στη συνε­δρί­α­ση της Πρώ­της (Πολι­τι­κής) Επι­τρο­πής για το στα­μά­τη­μα των εκτε­λέ­σε­ων στην Ελλά­δα και την απε­λευ­θέ­ρω­ση των πολι­τι­κών κρα­του­μέ­νων. Οι παρεμ­βά­σεις του συνε­χί­στη­καν στις 25 Οκτώ­βρη με 1 Νοέμ­βρη. Η Γενι­κή Συνέ­λευ­ση του ΟΗΕ πήρε τελι­κά σχε­τι­κή από­φα­ση, γεγο­νός που συνέ­βα­λε σημα­ντι­κά στο στα­μά­τη­μα των μαζι­κών εκτε­λέ­σε­ων στην Ελλά­δα (Πηγή: 902.gr)

1957 Πέθα­νε ο Γάλ­λος σχε­δια­στής μόδας, Κρι­στιάν Ντιόρ (Christian Dior, γεν­νή­θη­κε 21-Ιαν-1905)

1960 Πανη­γυ­ρι­κά εορ­τά­ζε­ται η εγγρα­φή του χιλιο­στού πλοί­ου στα ελλη­νι­κά νηολόγια.

1961 Η Μεγά­λη Βρε­τα­νία εγγυά­ται την αυτο­νο­μία της Μάλ­τας, στο πλαί­σιο της Βρε­τα­νι­κής Κοινοπολιτείας.

1961 Επι­κυ­ρώ­νε­ται στη Βόν­νη η ελλη­νο­γερ­μα­νι­κή συμ­φω­νία για τις γερ­μα­νι­κές απο­ζη­μιώ­σεις των θυμά­των των Ναζί στην Ελλά­δα. Το ποσό θα ανέλ­θει σε 28,7 εκα­τομ­μύ­ρια δολάρια.

 

1963 «Για το υπέ­ρο­χο λυρι­κό ύφος του, που είναι εμπνευ­σμέ­νο από ένα βαθύ αίσθη­μα για το ελλη­νι­κό πολι­τι­στι­κό ιδε­ώ­δες», η Σου­η­δι­κή Ακα­δη­μία τιμά τον Γιώρ­γο Σεφέ­ρη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

seferis

1963 Ανα­κοι­νώ­νε­ται η παρα­σκευή συν­θε­τι­κής ουσί­ας, συγ­γε­νούς προς την ινσου­λί­νη, από ομά­δα ερευ­νη­τών με επι­κε­φα­λής το δρα Πανα­γιώ­τη Κατσο­γιάν­νη, υφη­γη­τή της Βιο­χη­μεί­ας στην Ιατρι­κή Σχο­λή του Πανε­πι­στη­μί­ου του Πίτσμπουργκ.

1969 Ο Αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός Ρίτσαρντ Μπάρ­τον θαμπώ­νει τη γυναί­κα του Ελί­ζα­μπεθ Τέι­λορ, αλλά και τις λεγε­ώ­νες των θαυ­μα­στών τους, προ­σφέ­ρο­ντας της ένα δια­μα­ντέ­νιο δαχτυ­λί­δι 69 καρα­τί­ων αξί­ας 1,5 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολαρίων.

1970 Ο Χρή­στος Παπα­νι­κο­λά­ου καταρ­ρί­πτει το παγκό­σμιο ρεκόρ του άλμα­τος επί κοντώ με 5.49 μ. στο στά­διο Καραϊ­σκά­κη. Το ρεκόρ θα αντέ­ξει για 22 χρό­νια ως πανελ­λή­νιο και θα το καταρ­ρί­ψει το 1992 ο Χρή­στος Παλά­κης με 5.52 μ. Για πρώ­τη φορά ένας έλλη­νας αθλη­τής γίνε­ται κάτο­χος παγκό­σμιου ρεκόρ.

1970 Γεν­νιέ­ται η τρα­γου­δί­στρια Νατά­σα Θεοδωρίδου.

1974 πεθαί­νει ο Δαβίδ Οϊστραχ. Σοβιε­τι­κός βιο­λι­στής, τιμη­μέ­νος με τον τίτλο του καλ­λι­τέ­χνη του λαού της ΕΣΣΔ

david

1982 Ο Δημή­τρης Μπέ­ης εκλέ­γε­ται δήμαρ­χος Αθηναίων

1987 Στην Ελλά­δα, συγκρο­τεί­ται επι­τρο­πή της Βου­λής για τις υπο­κλο­πές. Ζητεί­ται η παραί­τη­ση Τόμπρα.

 

1990 Ο Ιτα­λός πρω­θυ­πουρ­γός Τζού­λιο Αντρε­ό­τι απο­κα­λύ­πτει στο ιτα­λι­κό κοι­νο­βού­λιο την ύπαρ­ξη της Gladio, της μυστι­κής παρα­στρα­τιω­τι­κής επι­χεί­ρη­σης του ΝΑΤΟ, η οποία είχε εμπλα­κεί σε ψεύ­τι­κες τρο­μο­κρα­τι­κές επι­θέ­σεις ενο­χο­ποιώ­ντας κομ­μου­νι­στές και αναρ­χι­κούς, ως μέρος της στρα­τη­γι­κής της έντα­σης από τα τέλη της δεκα­ε­τί­ας του 1960 έως τις αρχές της δεκα­ε­τί­ας του 1980.

2005 Πεθαί­νει η Ρόζα Παρκς, η Αφρο­α­με­ρι­κα­νή μοδί­στρα που αρνή­θη­κε να δώσει τη θέση της στο λεω­φο­ρείο σ’ ένα λευ­κό άνδρα τη δεκα­ε­τία του ’50, γινό­με­νη σύμ­βο­λο του αγώ­να για την κατάρ­γη­ση των νόμων περί φυλε­τι­κού δια­χω­ρι­σμού στις ΗΠΑ.

roza parks

2006 Πέθα­νε από τη νόσο Πάρ­κιν­σον ο Ιτα­λός τρα­γου­δι­στής και τρα­γου­δο­ποιός Μπρού­νο Λάου­τσι (Bruno Lauzi, γεν­νή­θη­κε στην Ασμά­ρα της Ερυ­θραί­ας 8‑Αυγ–1937)  Όχι ιδιαί­τε­ρα γνω­στός στη χώρα μας, απο­τέ­λε­σε μου­σι­κό κεφά­λαιο για τη γει­το­νι­κή χώρα. Μεγά­λω­σε στη Γένο­βα και θεω­ρεί­ται, μαζί με τους Fabrizio De André, Umberto Bindi, Luigi Tenco, Sergio Endrigo και Gino Paoli, μετα­ξύ των ιδρυ­τών και μεγά­λων εκφρα­στών της σχο­λής τρα­γου­δο­ποιών της περιο­χής. Πολύ­πλευ­ρος καλ­λι­τέ­χνης, ερμή­νευ­σε και έγρα­ψε μεγά­λες επι­τυ­χί­ες, για διά­ση­μες ερμη­νεύ­τριες, όπως η η Ornella Vanoni και η Mia Martini και μετα­ξύ άλλων για το Ζωρζ Μουστακί.

2020 ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ — Οι ναζί στη φυλα­κή! Η πάλη με τον φασι­σμό και το σύστη­μα που τον γεν­νά δεν τελειώ­νει. Παρά την αντί­θε­τη προ­κλη­τι­κή πρό­τα­ση της εισαγ­γε­λέα Αδα­μα­ντί­ας Οικο­νό­μου, που υιο­θε­τώ­ντας πλή­ρως την υπε­ρα­σπι­στι­κή γραμ­μή των χρυ­σαυ­γι­τών προ­σπά­θη­σε να ξεπλύ­νει τους ναζι­στές, οδη­γεί­ται στη φυλα­κή το διευ­θυ­ντή­ριο της Χρυ­σής Αυγής και συγκε­κρι­μέ­να οι:
— Αρχη­γός Νίκος Μιχα­λο­λιά­κος (13 χρό­νια κάθειρ­ξη και 6 μήνες)
— Γιάν­νης Λαγός (13 χρό­νια και 8 μήνες)
— Ηλί­ας Κασι­διά­ρης (13 χρό­νια και 6 μήνες)
— Χρή­στος Παπ­πάς (13 χρό­νια και 3 μήνες)
— Ηλί­ας Πανα­γιώ­τα­ρος (13 χρό­νια και 6 μήνες)
— Γιώρ­γος Γερ­με­νής (13 χρό­νια και 6 μήνες)
— Αρτέ­μης Ματ­θαιό­που­λος (10 χρόνια)
— Επί­σης, ο δολο­φό­νος του Παύ­λου Φύσ­σα, Γιώρ­γος Ρου­πα­κιάς (ισό­βια, συν 14 χρό­νια για το αδί­κη­μα της οπλο­φο­ρί­ας — οπλοχρησίας).

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο