Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 25 Αυγούστου — Γεγονότα και πρόσωπα

Σαν σήμε­ρα 25 Αυγού­στου τα σημα­ντι­κό­τε­ρα γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε.

1530 γεν­νή­θη­κε ο Ιβάν ο Τρο­με­ρός, ο πρώ­τος τσά­ρος της Ρωσίας

1819 πεθαί­νει ο Βρε­τα­νός (Σκο­τσέ­ζος) εφευ­ρέ­της Τζέ­ημς Βατ, το όνο­μα του οποί­ου δόθη­κε στη μονά­δα μέτρη­σης της ηλε­κτρι­κής ισχύος.

vat

1821 οι επα­να­στα­τη­μέ­νοι Έλλη­νες νικούν τους Τούρ­κους στη μάχη των Βασι­λι­κών και εμπο­δί­ζουν τις οθω­μα­νι­κές ενι­σχύ­σεις να φτά­σουν στην πολιορ­κού­με­νη Τρί­πο­λη, η οποία και τελι­κά ανα­γκά­ζε­ται να παραδοθεί.

1825 η Ουρου­γουάη ανα­κη­ρύσ­σε­ται ανε­ξάρ­τη­τη χώρα.

1826 οι Τούρ­κοι κατα­λαμ­βά­νουν την Αθή­να (εκτός από την Ακρό­πο­λη). Αρχί­ζει η πολιορ­κία της Ακρό­πο­λης, η οποία παρα­δό­θη­κε στις 5 Ιού­νη 1827

1841 γεν­νιέ­ται ο Ελβε­τός φυσιο­λό­γος και ιατρι­κός ερευ­νη­τής Εμίλ Κόχερ, ο οποί­ος το 1909 βρα­βεύ­τη­κε με το Νόμπελ Ιατρικής

1867 πεθαί­νει ο Βρε­τα­νός φυσι­κός και χημι­κός Μάικλ Φαρα­ντέι, του οποί­ου το όνο­μα δόθη­κε στη μονά­δα μέτρη­σης χωρη­τι­κό­τη­τας πυκνωτή.

1875 ο Μάθιου Γου­έμπ, γίνε­ται ο πρώ­τος άνθρω­πος, που διέ­σχι­σε κολυ­μπώ­ντας τη Μάγχη.

1898 700 Έλλη­νες και 17 Άγγλοι σφα­γιά­ζο­νται στο Ηρά­κλειο της Κρή­της από τους Τούρ­κους. Η σημε­ρι­νή κεντρι­κή «οδός 25ης Αυγού­στου» στην πόλη ονο­μά­στη­κε έτσι από αυτό το γεγονός.

1900 γεν­νή­θη­κε ο Γερ­μα­νός για­τρός Χανς Άντολφ Κρέ­μπς, βρα­βευ­μέ­νος με Νόμπελ Ιατρι­κής, ο οποί­ος ασχο­λή­θη­κε με τη μελέ­τη του μετα­βο­λι­σμού και ανα­κά­λυ­ψε τον κύκλο της ουρί­ας και το κύκλο του κιτρι­κού οξέ­ως που λέγε­ται συχνά κύκλος του Κρεμπς

1900 πέθα­νε ο Φρί­ντριχ Νίτσε, γερ­μα­νός φιλό­σο­φος. (Γεν. 15/10/1844)

1903 η βρε­τα­νι­κή απο­στο­λή υπο­λο­γί­ζει τα θύμα­τα του πολέ­μου των Μπό­ερς στη Νότια Αφρι­κή σε 100.000.

1908 πέθα­νε ο Γάλ­λος φυσι­κός Ενρί Μπε­κε­ρέλ, ένας από αυτούς που ανα­κά­λυ­ψαν τη ραδιε­νέρ­γεια. Το 1903 τιμή­θη­κε με το Νόμπελ Φυσι­κής, το οποίο μοι­ρά­στη­κε με τον Πιέρ και τη Μαρί Κιουρί

1914 παραι­τεί­ται από την πρω­θυ­πουρ­γία ο Ελευ­θέ­ριος Βενιζέλος.

1918 γεν­νιέ­ται ο Αμε­ρι­κα­νός μαέ­στρος και συν­θέ­της Λέο­ναρντ Μπερν­στάιν, απ’ τους μεγα­λύ­τε­ρους διευ­θυ­ντές ορχή­στρας του 20ού αιώνα.

berstain

1920 Ο Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος ανα­κη­ρύσ­σε­ται από τη Βου­λή άξιος ευερ­γέ­της και σωτή­ρας, για την «Ελλά­δα των Δύο Ηπεί­ρων και των Πέντε Θαλασσών».

venizelos

1921 η Γερ­μα­νία υπο­γρά­φει συμ­φω­νία ειρή­νης με τις ΗΠΑ, τερ­μα­τί­ζο­ντας επί­ση­μα την κατά­στα­ση πολέμου.

1922 χάνει τη μάχη ο ελλη­νι­κός στρα­τός στη Μικρά Ασία. Η πόλη της Σμύρ­νης παρα­δί­νε­ται στους Συμμάχους.

1925 το νέο Διοι­κη­τι­κό συμ­βού­λιο του Εργα­τι­κού κέντρου Αθη­νών παραγ­γέλ­λει στα σωμα­τεία να απο­μα­κρύ­νουν τους κομμουνιστές.

1928 πρω­το­εμ­φα­νί­ζο­νται οι αριθ­μοί στις φανέ­λες των παι­κτών στους αγώ­νες ποδο­σφαί­ρου Arsenal- Sheffield Wednesday και Chelsea- Swansea Town. Οι γηπε­δού­χοι φορά­νε νού­με­ρα από 1–11 και οι φιλο­ξε­νού­με­νοι 12–22.

1929 Οι ανθρα­κω­ρύ­χοι της περιο­χής Λου­πέ­νι της Ρου­μα­νί­ας κατέρ­χο­νται σε απερ­γία. Η κυβέρ­νη­ση στέλ­νει ενα­ντί­ον τους δυνά­μεις του στρα­τού, οι οποί­ες ανοί­γουν πυρ και σκο­τώ­νουν 62 εργά­τες. Τα ταξι­κά εργα­τι­κά συν­δι­κά­τα της Ελλά­δας εκφρά­ζουν την αλλη­λεγ­γύη τους προς το ρου­μα­νι­κό προ­λε­τα­ριά­το δια­μαρ­τυ­ρό­με­να έντο­να για τη δολο­φο­νι­κή αυτή επίθεση.

1930 γεν­νή­θη­κε στη Σκο­τία ο πιο διά­ση­μος και γοη­τευ­τι­κός κινη­μα­το­γρα­φι­κός κατά­σκο­πος, ο ηθο­ποιός Σον Κόνερι

1931 Στη Βρε­τα­νία σχη­μα­τί­ζε­ται «εθνι­κή κυβέρ­νη­ση» συνα­σπι­σμού για την αντι­με­τώ­πι­ση της καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης, με πρω­θυ­πουρ­γό τον ηγέ­τη του Εργα­τι­κού Κόμ­μα­τος Ρ. Μακντόναλντ.

1933 21 χώρες υπέ­γρα­ψαν στο Λον­δί­νο συμ­φω­νία για το ύψος της παρα­γό­με­νης ποσό­τη­τας σίτου, για ν΄αντιμετωπισθεί το πρό­βλη­μα της υπερ­πα­ρα­γω­γής σε παγκό­σμια κλίμακα.

1934 γεν­νή­θη­κε ο τρα­γου­δι­στής και ηθο­ποιός Γιάν­νης Βογιατζής

1938 γεν­νή­θη­κε ο ηθο­ποιός Γιάν­νης Φέρτης

1938 δύο μεγά­λες οτο­μο­τρίς θα εξυ­πη­ρε­τούν τη σιδη­ρο­δρο­μι­κή συγκοι­νω­νία μετα­ξύ Βόλου και Λάρισας.

1940 Η Λιθουα­νία, η Λετο­νία και η Εσθο­νία εντάσ­σο­νται στη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση.

1944 η Ρου­μα­νία κηρύσ­σει πόλε­μο με τη Γερμανία

1949 στις 5:30 το πρωί άρχι­σε η τελι­κή φάση της μάχης στο Γράμ­μο , ανά­με­σα στο Δημο­κρα­τι­κό Στρα­τό Ελλά­δας και στο στρα­τό της κυβέρ­νη­σης των Αθηνών

emfulios

1956 πάνω από 100.000 έγχρω­μοι διώ­χθη­καν από τα σπί­τια τους στο Γιο­χάν­νε­σμπουργκ βάσει του νέου νόμου.

1958 γεν­νή­θη­κε ο σκη­νο­θέ­της και σενα­ριο­γρά­φος, γνω­στός και ως ο “παρα­μυ­θάς του Χόλι­γουντ” Τιμ Μπάρ­τον. Ορι­σμέ­νες από τις πιο διά­ση­μες ται­νί­ες του είναι “Ο Μύθος του Ακέ­φα­λου Καβα­λά­ρη”, “Ο Ψαλι­δο­χέ­ρης”, “Ο Σκα­θα­ρο­ζού­μης” “Big Fish: Απί­θα­νες Ιστο­ρί­ες” κ.ά.

1960 Τελε­τή έναρ­ξης των 17ων Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων στη Ρώμη. Για πρώ­τη φορά ξανα­κού­γε­ται ο «Ολυ­μπια­κός Ύμνος» του Σπύ­ρου Σαμά­ρα που είχε ανα­γνω­ρι­στεί δυο χρό­νια νωρί­τε­ρα από τη ΔΟΕ ως μόνι­μος και επί­ση­μος ύμνος των Σύγ­χρο­νων Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων. Συμ­με­τέ­χουν 4.733 αθλη­τές και 610 αθλή­τριες από 84 κρά­τη σε 17 αθλή­μα­τα. Ο Πάπας Ιωάν­νης ΙΒ’ ευλο­γεί τους αθλη­τές στο Βατι­κα­νό πριν από τους αγώ­νες. Πραγ­μα­το­ποιεί­ται η πρώ­τη δορυ­φο­ρι­κή μετά­δο­ση των αγώ­νων και η ηλε­κτρο­νι­κή παρου­σί­α­ση των απο­τε­λε­σμά­των σε πίνακες.

1971 πέθα­νε ο μου­σι­κός της τζαζ Τεντ Λιούις

1975 Σύμ­φω­να με έγγρα­φα που έρχο­νται στη δημο­σιό­τη­τα, 36 αμε­ρι­κα­νι­κές εται­ρεί­ες διέ­θε­σαν 100 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια στο διά­στη­μα της τελευ­ταί­ας δεκα­ε­τί­ας για δωρο­δο­κί­ες Αμε­ρι­κα­νών και ξένων πολι­τι­κών. Μετα­ξύ αυτών, η «Exxon», η μεγα­λύ­τε­ρη βιο­μη­χα­νι­κή επι­χεί­ρη­ση, διέ­θε­σε 46 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια και η «Λόκ­χιντ» 22 εκατομμύρια.

1981 Πέθα­νε ο ηθο­ποιός Αθα­νά­σιος (Νάσος ή Θάνος) Κεδράκας

kedrakas

1988 Πέθα­νε ο Κώστας Ταχτσής, Έλλη­νας ποι­η­τής και συγ­γρα­φέ­ας. («Το Τρί­το Στε­φά­νι») (Γεν. 8/10/1927)

taxtsis11

1989 Μετά από ένα ταξί­δι στο διά­στη­μα, που κρά­τη­σε δώδε­κα χρό­νια, το δια­στη­μό­πλοιο «Βόγια­τζερ 2» πετά­ει πάνω από τα σύν­νε­φα του γιγά­ντιου πλα­νή­τη Ποσει­δώ­να και του δορυ­φό­ρου του Τρί­τω­να, στέλ­νο­ντας στη Γη φωτο­γρα­φί­ες από βαλ­τώ­δεις περιο­χές, παγω­μέ­νες λίμνες και κρατήρες.

1991 ο Καρλ Λιού­ις σπά­ει το παγκό­σμιο ρεκόρ στα 100μ με 9.86 στο Παγκό­σμιο Πρω­τά­θλη­μα Στί­βου στο Τόκιο.

1993 στην Τουρ­κία, έξι άτο­μα σκο­τώ­νο­νται από έκρη­ξη αγω­γού πετρελαίου.

1994 στη Βρε­τα­νία, σπά­νια περί­πτω­ση διδύ­μων με δια­φο­ρε­τι­κό χρώ­μα κατα­γρά­φε­ται στα ιατρι­κά χρονικά.

1996 εξέ­γερ­ση σημειώ­νε­ται στις φυλα­κές Κορυ­δαλ­λού μετά από συμπλο­κή Αλβα­νών και Ελλή­νων ανη­λί­κων κρατουμένων.

2000 πέθα­νε ο Καρλ Μπανκς, ο δημιουρ­γός της πιο διά­ση­μης πάπιας του κόσμου, του Ντό­ναλντ Ντακ

2002 πέθα­νε ο ηθο­ποιός Γιάν­νης Γκιωνάκης

gkionakis

2003 52 άνθρω­ποι σκο­τώ­νο­νται σε δύο τρο­μο­κρα­τι­κές επι­θέ­σεις φανα­τι­κών ισλα­μι­στών στη Βομ­βάη της Ινδίας.

2004 μάχη με τα κύμα­τα, δίνει ο Νίκος Κακλα­μα­νά­κης, για να εξα­σφα­λί­σει το αση­μέ­νιο μετάλ­λιο στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες της Αθήνας.

2012 πέθα­νε ο Νιλ Άρμ­στρονγκ (Neil Armstrong), ο πρώ­τος άνθρω­πος που πάτη­σε το πόδι του στη Σελήνη

nil

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο