Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 25 Μαρτίου

1634 Φτά­νουν στο Μέρι­λαντ των ΗΠΑ οι πρώ­τοι άποικοι.

1807 Ο Γεώρ­γιος Κάνινγκ, από τους ένθερ­μους υπο­στη­ρι­κτές της ελλη­νι­κής ανε­ξαρ­τη­σί­ας, γίνε­ται υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών στην Αγγλία. Προς τιμήν του υπάρ­χει η πλα­τεία Κάνιγγος.

1821 Επέ­τειος της Επα­νά­στα­σης του 1821. Η ημε­ρο­μη­νία αυτή καθιε­ρώ­θη­κε αργό­τε­ρα και δεν αντα­πο­κρί­νε­ται στην ιστο­ρι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ως ημε­ρο­μη­νία έναρ­ξης της Επα­νά­στα­σης, αφού ο μεν Α. Υψη­λά­ντης (αρχη­γός της Φιλι­κής Εται­ρί­ας) κήρυ­ξε Επα­νά­στα­ση στη Μολ­δο­βλα­χία από τις 22 Φεβρουα­ρί­ου, στη δε Πελο­πόν­νη­σο ο Φιλι­κός Π. Καρα­τζάς ύψω­σε τη σημαία της Επα­νά­στα­σης στην Πάτρα στις 21 Μαρ­τί­ου (ακο­λού­θη­σε η Καλα­μά­τα στις 22/3, κ.α.)..

1838 Γιορ­τά­ζε­ται για πρώ­τη φορά επι­σή­μως, με διά­ταγ­μα του βασι­λιά Όθω­να, η επέ­τειος της 25ης Μαρ­τί­ου 1821.

Επα­νά­στα­ση 1821: Πώς καθιε­ρώ­θη­κε ο γιορ­τα­σμός της 25ης Μαρτίου

1881 Γεν­νιέ­ται ο Ούγ­γρος συν­θέ­της Μπέ­λα Μπάρτοκ.

1884 Εγκαι­νιά­ζε­ται στην Αθή­να το μεγα­λύ­τε­ρο θερα­πευ­τή­ριο των Βαλ­κα­νί­ων, ο «Ευαγ­γε­λι­σμός της Θεο­τό­κου»  (γνω­στού σήμε­ρα ως «Ευαγ­γε­λι­σμός»). Η πρώ­τη εισα­γω­γή ασθε­νούς θα γίνει στις 13 Απριλίου

1894 Ξεκι­νά­ει η πρώ­τη σημα­ντι­κή πορεία δια­μαρ­τυ­ρί­ας ανέρ­γων στις ΗΠΑ και κατα­λή­γει την 1η Μαΐ­ου στη Ουάσινγκτον.

1896 Ανή­με­ρα της 75ης επε­τεί­ου από την έναρ­ξη της Επα­νά­στα­σης του ’21, αρχί­ζουν στην Αθή­να οι πρώ­τοι σύγ­χρο­νοι Ολυ­μπια­κοί Αγώνες.

1911 Πυρ­κα­γιά σε εργο­στά­σιο ενδυ­μά­των στη Νέα Υόρ­κη στοι­χί­ζει τη ζωή σε 146 εργά­τες κυρί­ως Εβραί­ες και Ιτα­λί­δες εργά­τριες, ηλι­κί­ας από 14 έως 23 ετών.

1914 Ιδρύ­ε­ται ο αθλη­τι­κός σύλ­λο­γος Άρης Θεσσαλονίκης.

1917 Πέθα­νε Σπύ­ρος Σαμά­ρης ή Σαμα­ράς ή Σαμά­ρας, κερ­κυ­ραί­ος μου­σουρ­γός, που μελο­ποί­η­σε τον «Ολυ­μπια­κό Ύμνο» σε ποί­η­ση Κωστή Παλα­μά. (Γεν. 17/11/1861)

1924 Η Βου­λή κηρύσ­σει έκπτω­τη τη δυνα­στεία των Γλύξ­μπουργκ και ανα­κη­ρύσ­σει την Ελλά­δα προ­ε­δρευο­μέ­νη κοι­νο­βου­λευ­τι­κή δημο­κρα­τία. Με ανα­κοι­νω­θέν του (28/3) το Σοσια­λι­στι­κό Εργα­τι­κό Κόμ­μα Ελλά­δας (Κομ­μου­νι­στι­κό) καλεί τους εργα­ζό­με­νους να πάρουν δρα­στή­ριο μέρος στο σχε­τι­κό δημο­ψή­φι­σμα, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στις 13/4 και έβγα­λε 70% υπέρ της αβα­σί­λευ­της δημοκρατίας.

1932 Γίνο­νται από την κυβέρ­νη­ση του Ανδρέα Μιχα­λα­κο­πού­λου τα απο­κα­λυ­πτή­ρια του Μνη­μεί­ου του Άγνω­στου Στρα­τιώ­τη, στην πλα­τεία μπρο­στά στα παλιά Ανά­κτο­ρα της σημε­ρι­νής Βουλής.

1935 Ο Αδόλ­φος Χίτλερ δηλώ­νει ότι, η ΕΣΣΔ απο­τε­λεί άμε­ση απει­λή για την ειρή­νη στην Ευρώπη.

1938 Εκπέ­μπει στις 22:00 ο Ραδιο­φω­νι­κός Σταθ­μός Αθη­νών (μετέ­πει­τα ΕΙΡ) σε μήκος κύμα­τος 499,2 μέτρα (661 χιλιό­κυ­κλοι) και με αφορ­μή την Εθνι­κή Επέ­τειο μετα­δί­δε­ται διάγ­γελ­μα του βασι­λιά Γεωρ­γί­ου Β’. Ο ίδιος θα εγκαι­νιά­σει τον σταθ­μό επί­ση­μα δύο μήνες μετά, στις 21 Μαΐ­ου. Πρό­κει­ται για τον πρώ­το ελλη­νι­κό ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό στα μεσαία κύμα­τα. Το στού­ντιο βρί­σκε­ται στο Ζάπ­πειο και ο πομπός είναι ισχύ­ος 15 κιλο­βάτ. Η κεραία τοπο­θε­τεί­ται από τη γερ­μα­νι­κή εται­ρεία Τελε­φούν­κεν στα Νέα Λιόσια.

1942 Επ’ ευκαι­ρία της εθνι­κής επε­τεί­ου του 1821 πραγ­μα­το­ποιεί­ται μαχη­τι­κή εκδή­λω­ση του Αθη­ναϊ­κού λαού κατά της Κατοχής.

1943 Πάνω από 300.000 λαού ξεχύ­νο­νται στους δρό­μους της Αθή­νας γιορ­τά­ζο­ντας την εθνι­κή επέ­τειο του 1821. Ακο­λου­θούν σφο­δρές συγκρού­σεις με τις δυνά­μεις Κατο­χής, με απο­τέ­λε­σμα πάνω από 100 νεκρούς και τραυ­μα­τί­ες. Ανά­λο­γες εκδη­λώ­σεις — δια­δη­λώ­σεις πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν σε όλη τη χώρα.

Για τον γιορ­τα­σμό της 25ης Μαρ­τί­ου στην Αθή­να κατά  τη διάρ­κεια της Kατοχής

1946 εγκαι­νιά­ζε­ται ο Ραδιο­φω­νι­κός Σταθ­μός Θεσ­σα­λο­νί­κης, με φορη­τό πομπό πάνω σε αυτο­κί­νη­το. Λίγο και­ρό αργό­τε­ρα θα δια­κό­ψει τη λει­τουρ­γία του, για να εγκα­τα­στα­θεί μόνι­μα το Μάρ­τιο του 1947.

1957 Υπο­γρά­φε­ται στη Ρώμη η Συν­θή­κη για την ίδρυ­ση της ΕΟΚ από τη Δυτι­κή Γερ­μα­νία, Γαλ­λία, Ιτα­λία, Βέλ­γιο, Ολλαν­δία και Λουξεμβούργο.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο