Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 25 Σεπτεμβρίου 1906 γεννήθηκε ο Ντιμίτρι Σοστακόβιτς

 «Ο δεσμός του καλλιτέχνη με το λαό και με την εποχή που ζει είναι η ραχοκοκαλιά κάθε πραγματικού έργου τέχνης»

Στις 25 Σεπτεμ­βρί­ου 1906 γεν­νή­θη­κε ο μεγά­λος Σοβιε­τι­κός συν­θέ­της Ντμί­τρι Σοστακόβιτς.

Παι­δί της Οχτω­βρια­νής Επα­νά­στα­σης εμπνεύ­στη­κε από τα ιδα­νι­κά της, θέτο­ντας τη δημιουρ­γία του στην υπη­ρε­σία του λαού που έχτι­ζε τη σοσια­λι­στι­κή κοι­νω­νία. Για το σπου­δαίο έργο του, που συγκα­τα­λέ­γε­ται στα κορυ­φαία του 20ού αιώ­να, τιμή­θη­κε με πλή­θος βρα­βεί­ων, ενώ ήταν ο πρώ­τος μου­σι­κός που ανα­κη­ρύ­χτη­κε Ηρω­ας της Σοσια­λι­στι­κής Εργασίας.

Ο συν­θέ­της «έφυ­γε» από τη ζωή στις 9 Αυγού­στου 1975.

«Εδώ στη Σοβιε­τι­κή Ενω­ση κάθε εξει­δι­κευ­μέ­νος δημιουρ­γός, παρα­γω­γός, συγ­γρα­φέ­ας, μηχα­νι­κός, συν­θέ­της ή οτι­δή­πο­τε άλλο, απο­λαμ­βά­νει την υπο­στή­ρι­ξη του Κόμ­μα­τος και της κυβέρ­νη­σης… Οι Σοβιε­τι­κοί συν­θέ­τες έχουν όλες τις ευκαι­ρί­ες να δώσουν μεγά­λα έργα. Ουδέ­πο­τε υπήρ­ξε άλλη επο­χή ή άλλος τόπος, όπου ένας συν­θέ­της να μπο­ρεί ήσυ­χος να γρά­ψει μια σονά­τα ή ένα κουαρ­τέ­το, ξέρο­ντας ότι είναι οικο­νο­μι­κά εξα­σφα­λι­σμέ­νος. Αυτό είναι απο­τέ­λε­σμα της οικο­δό­μη­σης του σοσια­λι­σμού στη χώρα μας, απο­τέ­λε­σμα της πολι­τι­κής του Κόμ­μα­τός μας».

Εγρα­ψε την 7η Συμ­φω­νία του, την αφιε­ρω­μέ­νη στο Λένιν­γκραντ, στον αγώ­να ενά­ντια στο φασι­σμό και τη νίκη που ερχό­ταν, υπη­ρε­τώ­ντας ως εθε­λο­ντής πυρο­σβέ­στης κατά την πολιορ­κία της πόλης, αρνού­με­νος να φυγα­δευ­τεί ώσπου ολο­κλή­ρω­σε μεγά­λο μέρος του έργου, εξυ­μνώ­ντας τη δύνα­μη και το θάρ­ρος της ρώσι­κης ψυχής αλλά και παρου­σιά­ζο­ντας άμε­σα κάθε τρα­γι­κή στιγ­μή που ο ίδιος έζη­σε. Το έργο αυτό, όχι τυχαία, έχει απο­κτή­σει ξεχω­ρι­στή θέση στη μου­σι­κή και πολι­τι­κή ιστο­ρία του 20ού αιώνα.

 

Πηγή: Δημο­σιεύ­μα­τα του Ριζοσπάστη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο