Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 26 Απριλίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

121 Γεν­νή­θη­κε ο Μάρ­κος Αυρή­λιος, στω­ι­κός φιλό­σο­φος και αυτο­κρά­το­ρας της Ρώμης

1564 Γεν­νιέ­ται ο Άγγλος δρα­μα­τουρ­γός Ουί­λιαμ Σαίξπηρouiliam2

1798 Γεν­νή­θη­κε ο Ευγέ­νιος Ντε­λα­κρουά, Γάλ­λος ρομα­ντι­κός ζωγρά­φος («Η σφα­γή της Χίου»)

eugenios decrua

1822 Τίθε­ται σε ισχύ ο πρώ­τος φορο­λο­γι­κός νόμος των επα­να­στα­τη­μέ­νων Ελλή­νων, με την επι­βο­λή της δεκά­της επί των καρπών.

1825 Ο Ιμπρα­ήμ με 11.000 πεζούς και 800 ιππείς κυριεύ­ει τη Σφα­κτη­ρία, την οποία υπε­ρά­σπι­ζαν 1.500 Έλλη­νες. Πέφτουν μαχό­με­νοι ο Υπουρ­γός Στρα­τιω­τι­κών Ανα­γνώ­στης Παπα­γε­ωρ­γί­ου (Ανα­γνω­στα­ράς) και ο φιλέλ­λη­νας Ιτα­λός επα­να­στά­της Σαντα­ρό­ζα (Γεν. 18/11/1783), μαζί με άλλους 350 Έλληνες.

1828 Η Ρωσία κηρύσ­σει τον πόλε­μο στην Οθω­μα­νι­κή Αυτο­κρα­το­ρία. Ο πόλε­μος τελεί­ω­σε στις 14 Σεπτεμ­βρί­ου 1829 με νίκη της Ρωσί­ας και την υπο­γρα­φή της Συν­θή­κης της Αδρια­νού­πο­λης. Η έκβα­ση του πολέ­μου συνέ­βα­λε σημα­ντι­κά στην εξέ­λι­ξη της Επα­νά­στα­σης του 1821 και στη δια­μόρ­φω­ση του διε­θνούς εκεί­νου πλαι­σί­ου που οδή­γη­σε στη συγκρό­τη­ση ανε­ξάρ­τη­του κράτους.

1831 Δημο­σιεύ­ε­ται ο πρώ­τος νόμος περί τύπου στην Ελλά­δα, που εγεί­ρει θύελ­λα δια­μαρ­τυ­ριών κατά του κυβερ­νή­τη, Ιωάν­νη Καποδίστρια.

1860 Πεθαί­νει ο Θεό­κλη­τος Φαρ­μα­κί­δης, ανώ­τε­ρος κλη­ρι­κός, οπα­δός του δια­φω­τι­σμού, δημο­σιο­γρά­φος και αγω­νι­στής της Ελλη­νι­κής Επα­νά­στα­σης (μέλος της Φιλι­κής Εταιρίας).

1861 πέθα­νε ο Γιά­κομπ Φίλιπ Φαλ­με­ρά­υ­ερ, Αυστρια­κός περι­η­γη­τής, δημο­σιο­γρά­φος, πολι­τι­κός και ιστο­ρι­κός, περισ­σό­τε­ρο γνω­στός για τις θεω­ρί­ες του σχε­τι­κά με τη φυλε­τι­κή κατα­γω­γή των Νεοελλήνων

1877 Ανα­κα­λύ­πτε­ται στην Ολυ­μπία από Γερ­μα­νούς αρχαιο­λό­γους ο Ερμής του Πραξιτέλη.

1900 Γεν­νή­θη­κε ο Τσαρλς Ρίχτερ, Αμε­ρι­κα­νός γεω­φυ­σι­κός, εφευ­ρέ­της της ομώ­νυ­μης κλί­μα­κας μέτρη­σης του σει­σμι­κού μεγέθους.

1915 Η Ιτα­λία, παρό­τι υπήρ­ξε μέλος της Τρι­πλής Συμ­μα­χί­ας (Γερ­μα­νία, Αυστρο­ουγ­γα­ρία, Ιτα­λία) από τη συγκρό­τη­σή της το 1882, με την έκρη­ξη του Α’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου, αλλά­ζει ιμπε­ρια­λι­στι­κό στρα­τό­πε­δο και συντάσ­σε­ται με τις δυνά­μεις της Αντάντ (Γαλ­λία, Αγγλία, Ρωσία).

1926 Ιδρύ­ε­ται και επι­σή­μως ο ΠΑΟΚ, με την έγκρι­ση του κατα­στα­τι­κού του από το Πρω­το­δι­κείο Θεσσαλονίκης.

1929 Βρε­τα­νοί πιλό­τοι πραγ­μα­το­ποιούν, για πρώ­τη φορά, χωρίς ενδιά­με­ση στά­ση, το ταξί­δι Λον­δί­νο-Ινδία, από­στα­σης 4.130 μιλίων.

1933 Στην Ελλά­δα, καθιε­ρώ­νε­ται η δικα­στι­κή τήβεν­νος για τους εφέ­τες και αρε­ο­πα­γί­τες, κατά την ώρα της άσκη­σης του λει­τουρ­γή­μα­τός τους.

1937 Η γερ­μα­νι­κή πολε­μι­κή αερο­πο­ρία βομβαρ­δί­ζει και κατα­στρέ­φει τη βασκι­κή πόλη της Γκου­έρ­νι­κα (Γκερ­νί­κα) στην Ισπα­νία. «Κραυ­γές παι­διών, κραυ­γές γυναι­κών, κραυ­γές που­λιών», σημεί­ω­νε στο ημε­ρο­λό­γιό του ο μεγά­λος Ισπα­νός κομ­μου­νι­στής ζωγρά­φος Πάμπλο Πικά­σο, λίγο πριν απο­τυ­πώ­σει στον ομώ­νυ­μο πίνα­κά του την κατα­στρο­φή της Γκου­έρ­νι­κα, κλη­ρο­δο­τώ­ντας στην αιω­νιό­τη­τα την αγριό­τη­τα του πολέμου.

gernica

1944 Ανα­σχη­μα­τί­ζε­ται η εξό­ρι­στη ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση στο Κάι­ρο. Πρω­θυ­πουρ­γός ορκί­ζε­ται ο Γεώρ­γιος Παπαν­δρέ­ου, με αντι­πρό­ε­δρο τον Πανα­γιώ­τη Κανελλόπουλο

1945 Συλ­λαμ­βά­νε­ται για προ­δο­σία ο στρα­τάρ­χης Φιλίπ Πετέν, επι­κε­φα­λής του δωσι­λο­γι­κού καθε­στώ­τος του «Βισί» στη Γαλ­λία κατά το Β΄ Παγκό­σμιο Πόλεμο

1963 Πεθαί­νει ο παι­δα­γω­γός Μιχά­λης Παπα­μαύ­ρος. Ο Μ. Παπα­μαύ­ρος ήταν ένας από τους πρω­τερ­γά­τες της εκπαι­δευ­τι­κής μεταρ­ρύθ­μι­σης και του δημο­τι­κι­σμού, μέλος του Εκπαι­δευ­τι­κού Ομί­λου. Επα­νει­λημ­μέ­να διώ­χτη­κε, απο­λύ­θη­κε, φυλα­κί­στη­κε και εκτο­πί­στη­κε για τις ιδέ­ες του. Πήρε μέρος στην Εθνι­κή Αντί­στα­ση. Στο Εθνι­κό Συμ­βού­λιο των Κορυ­σχά­δων εκλέ­χτη­κε εθνο­σύμ­βου­λος Χίου. Παράλ­λη­λα, μαζί με τον Κ. Δ. Σωτη­ρί­ου ανέ­λα­βε τη διεύ­θυν­ση του «Παι­δα­γω­γι­κού Φρο­ντι­στη­ρί­ου της Ελεύ­θε­ρης Ελλάδας».

papamauros

1964 Η νήσος Ζαν­ζι­βά­ρη και η ηπει­ρω­τι­κή Ταν­γκα­νί­κα σχη­μα­τί­ζουν το κρά­τος της Ταν­ζα­νί­ας, στη δυτι­κή Αφρική.

1986 Πυρη­νι­κή κατα­στρο­φή στο Τσερ­νο­μπίλ της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης (Ουκρα­νία):

Κατά τη διάρ­κεια προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νης άσκη­σης, ο αντι­δρα­στή­ρας νού­με­ρο 4 του εργο­στα­σί­ου πυρη­νι­κής ενέρ­γειας του Τσερ­νο­μπίλ αντι­με­τω­πί­ζει μια δια­κύ­μαν­ση ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος που έχει ως απο­τέ­λε­σμα σει­ρά εκρή­ξε­ων ατμού και την κατα­στρο­φή τμή­μα­τος του καλύμ­μα­τος του αντιδραστήρα.

Τριά­ντα ένα άτο­μα πέθα­ναν απευ­θεί­ας από τη μόλυν­ση. 29 από ακα­τά­στα­τη δηλη­τη­ρί­α­ση και 2 από την έκρη­ξη. Το ραδιε­νερ­γό νέφος μετα­φέρ­θη­κε πάνω από τις περιο­χές της Δυτι­κής Σοβιε­τι­κής Ένω­σης και την Ευρώ­πη μολύ­νο­ντας τες.

Πάνω από 135.000 άνθρω­ποι απο­μα­κρύν­θη­καν άμε­σα από το Πρι­πιάτ και τις γύρω περιο­χές, ενώ δημιουρ­γή­θη­κε απα­γο­ρευ­μέ­νη ζώνη 30 χιλιο­μέ­τρων γύρω από το εργο­στά­σιο. Το επό­με­νο διά­στη­μα, πάνω από 350.400 άνθρω­ποι απο­μα­κρύν­θη­καν από τις ζώνες υψη­λής συγκέ­ντρω­σης ραδιε­νερ­γών σωματιδίων.

Ώρες μετά την έκρη­ξη, στή­νε­ται ένας γιγα­ντιαί­ος μηχα­νι­σμός για το σβή­σι­μο της πυρ­κα­γιάς και την κάλυ­ψη του αντι­δρα­στή­ρα. Από γη και αέρα, με οχή­μα­τα, ρομπότ και ελι­κό­πτε­ρα, πέφτουν χιλιά­δες τόνοι τσι­μέ­ντου, άμμου και υλι­κών για την απορ­ρό­φη­ση των ραδιε­νερ­γών σωμα­τι­δί­ων, με απο­τέ­λε­σμα η φωτιά να σβή­σει εντε­λώς στις 18.35 (902.gr)

tsernompil

1996 Η ελλη­νι­κή Βου­λή ψηφί­ζει νόμο για την καθιέ­ρω­ση της 24ης Απρι­λί­ου ως Ημέ­ρα Μνή­μης της Γενο­κτο­νί­ας των Αρμε­νί­ων από την Τουρκία.

1999 Ο αργε­ντι­νός πρώ­ην ποδο­σφαι­ρι­στής και προ­πο­νη­τής, Ντιέ­γκο Μαρα­ντό­να, συλ­λαμ­βά­νε­ται στο Μπου­έ­νος Άιρες για κατο­χή ναρκωτικών.

2005 Πεθαί­νει ο Παρα­γουα­νός συγ­γρα­φέ­ας Αου­γκού­στο Ρόα Μπά­στος, που μαζί με τους Γκά­μπριελ Γκαρ­σία Μάρ­κες και Μάριο Βάρ­γκας Γιό­σα θεω­ρού­νται από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους λατι­νο­α­με­ρι­κα­νούς συγγραφείς.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο