Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 26 Ιανουαρίου

1564 Ολο­κλη­ρώ­νε­ται η σύνο­δος του Τρι­δέ­ντου, που εγκα­θι­στά τη διά­κρι­ση μετα­ξύ Ρωμαιο­κα­θο­λι­κι­σμού και Προ­τε­στα­ντι­σμού. Ανα­θε­μα­τί­ζο­νται, ως αιρε­τι­κοί, ο Μαρ­τί­νος Λού­θη­ρος και ο Καλ­βί­νος και θεσπί­ζο­νται πλή­θος κανό­νων για τα Μυστή­ρια της Εκκλησίας.

1785 Ο Βενια­μίν Φρα­γκλί­νος, από τους ιδρυ­τές — πατέ­ρες του αμε­ρι­κα­νι­κού έθνους, σε επι­στο­λή προς την κόρη του εκφρά­ζει την αντί­θε­σή του για την επι­λο­γή του αετού ως συμ­βό­λου των ΗΠΑ. Ο ίδιος προ­τι­μού­σε τη γαλοπούλα.

1895 Πέθα­νε ο ρομα­ντι­κός ποι­η­τής του 19ου αιώ­να, Αχιλ­λέ­ας Παρά­σχος (πραγ­μα­τι­κό όνο­μα Νασά­κης ή Νασί­κο­γλου), κορυ­φαί­ος εκπρό­σω­πος της Α’ Αθη­ναϊ­κής Σχολής

Αχιλ­λέ­ας Παράσχος

1924 Η Πετρού­πο­λη μετο­νο­μά­ζε­ται σε Λένιν­γκραντ προς τιμήν του μεγά­λου κομ­μου­νι­στή ηγέ­τη επα­να­στά­τη, 5 μέρες μετά το θάνα­τό του

1932 Η αγρο­τι­κή εξέ­γερ­ση, λόγω της φτώ­χειας, που μαστί­ζει τον αγρο­τι­κό πλη­θυ­σμό, παίρ­νει πανελ­λή­νιες διαστάσεις.

 1936 Το ΚΚΕ μπαί­νει για πρώ­τη φορά στη Βου­λή με το σχή­μα του “Παλ­λαϊ­κού Μετώ­που” (Ελλά­δας συγκρό­τη­σε με το Αγρο­τι­κό Κόμ­μα Ελλά­δας) και επι­κε­φα­λής το Νίκο Πλου­μπί­δη.  Παρά την προ­ε­κλο­γι­κή τρο­μο­κρα­τία και τους διωγ­μούς, το «Παλ­λαϊ­κό Μέτω­πο» πετυ­χαί­νει σοβα­ρή νίκη. Λαμ­βά­νει 15 έδρες και 73.411 ψήφους. Οι Φιλε­λεύ­θε­ροι κατα­λαμ­βά­νουν 126 έδρες και το Λαϊ­κό κόμ­μα 72.

 1942 Ο λαός της Αθή­νας, με πρω­το­πό­ρους έξι χιλιά­δες ανά­πη­ρους του ελλη­νοϊ­τα­λι­κού πολέ­μου, κατε­βαί­νει σε μαχη­τι­κή δια­μαρ­τυ­ρία για την επιβίωση.

1977 Πέθα­νε ο κινη­μα­το­γρα­φι­κός παρα­γω­γός και ιδρυ­τής της Finos Film, Φιλο­ποί­μην Φίνος και το

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο