Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 27 Απριλίου

1521 Σκο­τώ­θη­κε ο Πορ­το­γά­λος εξε­ρευ­νη­τής, Φερ­δι­νάν­δος Μαγγελάνος,

1791 Γεν­νή­θη­κε ο Σάμιου­ελ Μορς, αμε­ρι­κα­νός εφευ­ρέ­της και ζωγρά­φος, δημιουρ­γός του τηλέ­γρα­φου και των σημά­των Μορς

1864 Πέθα­νε ο Γιάν­νης Μακρυ­γιάν­νης, ηγε­τι­κή μορ­φή της Ελλη­νι­κής Επανάστασης

27 Απρι­λί­ου 1864: Πεθαί­νει ο στρα­τη­γός Μακρυγιάννης

1805 Δυνά­μεις Αμε­ρι­κα­νών πεζο­ναυ­τών υπό τον Γουί­λιαμ Iτον, επι­κου­ρού­με­νες από Eλλη­νες, Αρα­βες και Τούρ­κους μισθο­φό­ρους, κατα­λαμ­βά­νουν την πόλη Ντέρ­να, στη βόρειο Αφρι­κή, επι­χει­ρώ­ντας να δια­λύ­σουν εστί­ες πει­ρα­τών που μαί­νο­νται τη Μεσό­γειο και το βόρειο Ατλα­ντι­κό. Είναι η πρώ­τη επέμ­βα­ση αμε­ρι­κα­νι­κών στρα­τευ­μά­των στο εξω­τε­ρι­κό στην ιστορία.

1840 Μπαί­νει ο θεμέ­λιος λίθος στο παλά­τι του Γου­ε­στμίν­στερ του Λον­δί­νου, που σήμε­ρα “φιλο­ξε­νεί” τη βρε­τα­νι­κή Βουλή.

1875 Στην Ελλά­δα, τη δια­κυ­βέρ­νη­ση της χώρας ανα­λαμ­βά­νει για πρώ­τη φορά ο Χαρί­λα­ος Τρικούπης.

1882 Πεθαί­νει ο Αμε­ρι­κα­νός φιλό­σο­φος και δοκι­μιο­γρά­φος Ραλφ Γουόλ­ντο Έμερσον.

1906 Γεν­νή­θη­κε ο συγ­γρα­φέ­ας, Γιώρ­γος Θεοτοκάς

Κυρια­κή Πετρά­κου «Ο Θεο­το­κάς του Θεάτρου»

1908 Τελε­τή έναρ­ξης των 4ων σύγ­χρο­νων Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων στο Λον­δί­νο. Διαρ­κούν 6 μήνες έως τις 31 Οκτω­βρί­ου και κατέ­χουν το ρεκόρ της μεγα­λύ­τε­ρης διάρ­κειας. Συμ­με­τέ­χουν 1.999 αθλη­τές και 36 αθλήτριες.

1910 Η γαλ­λι­κή Εθνο­συ­νέ­λευ­ση αρνεί­ται να υπο­γρά­ψει το νόμο για την παρο­χή του δικαιώ­μα­τος ψήφου στις γυναίκες.

1935 Γεν­νή­θη­κε ο Θεό­δω­ρος Αγγε­λό­που­λος, Έλλη­νας σκη­νο­θέ­της. (Θαν. 24/1/2012)

Θόδω­ρος Αγγελόπουλος

1937 Πέθα­νε ο Αντό­νιο Γκράμ­σι, Ιτα­λός μαρ­ξι­στής φιλό­σο­φος, από τους ιδρυ­τές του Κομου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Ιτα­λί­ας. (Γεν. 22/1/1891)

“Μισώ τους αδιάφορους…”

1941 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Τα γερ­μα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα εισέρ­χο­νται στην Αθή­να, σημα­το­δο­τώ­ντας την έναρ­ξη της περιό­δου της Κατο­χής. Όλος ο κόσμος μένει κατά­κλει­στος στα σπί­τια του. Στις 23 Απρί­λη, τέσ­σε­ρις μέρες πριν πέσει η Αθή­να στα χέρια των Γερ­μα­νών, ο βασι­λιάς και η κυβέρ­νη­ση έφυ­γαν για την Κρή­τη, αφή­νο­ντας σαν «οπι­σθο­φυ­λα­κή» τον υφυ­πουρ­γό Ασφα­λεί­ας του μετα­ξι­κού καθε­στώ­τος, Κ. Μανια­δά­κη, ο οποί­ος είχε και τη …φρο­ντί­δα να παρα­δο­θούν δέσμιοι οι 2.000 περί­που φυλα­κι­σμέ­νοι και εξό­ρι­στοι αγω­νι­στές, κυρί­ως κομμουνιστές.

1941 η Συγ­γρα­φέ­ας Πηνε­λό­πη Δέλ­τα, αυτο­κτό­νη­σε με δηλη­τή­ριο, σε ένδει­ξη δια­μαρ­τυ­ρί­ας για την κατά­λη­ψη της Αθή­νας από τους Γερμανούς

1944 Μεγά­λη απερ­γία του αθη­ναϊ­κού λαού ενα­ντί­ον της τρο­μο­κρα­τί­ας των δυνά­με­ων κατο­χής και των ντό­πιων συνερ­γα­τών τους.

1945 Ο Μπε­νί­το Μου­σο­λί­νι συλ­λαμ­βά­νε­ται από Ιτα­λούς παρτιζάνους.

1945 Την ίδια μέρα, οι Σύμ­μα­χοι απορ­ρί­πτουν πρό­τα­ση ειρή­νης από τον αρχη­γό των SS Χάιν­ριχ Χίμ­λερ, επι­μέ­νο­ντας στην άνευ όρων παρά­δο­ση της Γερμανίας.

1950 Η Βρε­τα­νία ανα­γνω­ρί­ζει επί­ση­μα το κρά­τος του Ισραήλ

1957 Η Ελλά­δα προ­σχω­ρεί στο «Δόγ­μα Αϊζεν­χά­ου­ερ». Κατά το «Δόγ­μα Αϊζεν­χά­ου­ερ» ο Πρό­ε­δρος των ΗΠΑ εξου­σιο­δο­τού­νταν να χρη­σι­μο­ποιεί τις ένο­πλες δυνά­μεις της χώρας προ­κει­μέ­νου να «βοη­θή­σει» οποιο­δή­πο­τε κρά­τος ή ομά­δα κρα­τών ζητού­σε συν­δρο­μή των ΗΠΑ «για την αντι­με­τώ­πι­ση ένο­πλης επί­θε­σης από οποια­δή­πο­τε χώρα που ελέγ­χο­νταν από το διε­θνή κομμουνισμό».

1960 Η Δημο­κρα­τία του Τόγκο απο­κτά την ανε­ξαρ­τη­σία της από τη Γαλλία.

1961 Η Σιέ­ρα Λεό­νε απο­κτά την ανε­ξαρ­τη­σία της από το Ηνω­μέ­νο Βασίλειο.

1970 Για πρώ­τη φορά στον κόσμο, σε παρι­σι­νό νοσο­κο­μείο, τοπο­θε­τεί­ται σε καρ­διο­πα­θή βημα­το­δό­της από πλουτώνιο

1972 Η Ιαπω­νία παρα­λύ­ει από την απερ­γία 1,6 εκατ. εργαζομένων.

1981 Το ποντί­κι, ο “αχώ­ρι­στος φίλος” των ηλε­κτρο­νι­κών υπο­λο­γι­στών, κάνει το ντε­μπού­το του από την εται­ρία Xerox PARC

1990 Τερ­μα­τί­ζε­ται η 27χρονη εξο­ρία του ηγέ­τη του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Νότιας Αφρι­κής, Τζόε Σλό­μπο, από το καθε­στώς του Απαρτχάιντ.

1992 Σχη­μα­τί­ζε­ται η Ομο­σπον­δια­κή Δημο­κρα­τία της Γιου­γκο­σλα­βί­ας από την ένω­ση Σερ­βί­ας και Μαυροβουνίου

1993 Μετά από ένα σκλη­ρό εμφύ­λιο πόλε­μο, που κρά­τη­σε 30 χρό­νια, η Ερυ­θραία απο­κτά την ανε­ξαρ­τη­σία της από την Αιθιοπία

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο