Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 27 Αυγούστου — Γεγονότα και πρόσωπα

Σαν σήμε­ρα 27 Αυγού­στου τα σημα­ντι­κό­τε­ρα γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε.

479 π.X. η Μάχη των Πλα­ταιών λήγει νικη­φό­ρα για τους Ελλη­νες υπό τη διοί­κη­ση του Παυσανία.

551 γεν­νή­θη­κε ο Κινέ­ζος φιλό­σο­φος Κομ­φού­κιος, εξελ­λη­νι­σμέ­νη ονο­μα­σία του Κουνγκ Φου Τζου

1577 πέθα­νε ο Τιτσιά­νο Βετσέ­λι, ένας από τους μεγα­λύ­τε­ρους Ιτα­λούς ζωγρά­φους της Αναγέννησης

titsiano

1660 tα βιβλία του Άγγλου φιλό­σο­φου Τζον Μίλ­τον καί­γο­νται στην πυρά στο Λον­δί­νο, επει­δή ο συγ­γρα­φέ­ας άσκη­σε κρι­τι­κή στον βασι­λιά Κάρο­λο Β’

1770 γεν­νή­θη­κε ο Γερ­μα­νός ιδε­α­λι­στής φιλό­σο­φος Γκέ­οργκ Βίλ­χελμ Φρί­ντριχ Χέγκελ.

1789 η γαλ­λι­κή Εθνο­συ­νέ­λευ­ση υιο­θε­τεί τη Δια­κή­ρυ­ξη των Δικαιω­μά­των του Ανθρώπου.

1813 η Μάχη της Δρέσ­δης τελειώ­νει με νίκη του Ναπο­λέ­ο­ντα, που κατά­φε­ρε να κατα­τρο­πώ­σει τη συμ­μα­χία Αυστρια­κών, Ρώσων και Πρώσων.

1829 οι πρώ­τοι Έλλη­νες πατούν το πόδι τους στην Αυστρα­λία. Πρό­κει­ται για επτά ναυ­τι­κούς, που έχουν κατα­δι­κα­σθεί για πει­ρα­τεία από τους Άγγλους. Τα ονό­μα­τά τους: Γεώρ­γιος Βασι­λά­κης, Γκί­κας Βούλ­γα­ρης, Γεώρ­γιος Λαρί­τσος, Αντώ­νης Μανό­λης, Δαμια­νός Νίνης, Νικό­λα­ος Παπαν­δρέ­ας και Κων­στα­ντί­νος Στρομπόλης.

1883 φονι­κές πλημ­μύ­ρες “χτυ­πούν” την Ινδο­νη­σία, προ­κα­λώ­ντας το θάνα­το σε 36.000 ανθρώπους.

1896 λαμ­βά­νει χώρα ίσως ο πιο σύντο­μος πόλε­μος στην ιστο­ρία της ανθρω­πό­τη­τας. Διε­ξά­γε­ται μετα­ξύ Μ. Βρε­τα­νί­ας και Ζαν­ζι­βά­ρης (τμή­μα­τος της σημε­ρι­νής Ταν­ζα­νί­ας) και διαρ­κεί μόλις 38 λεπτά.

1905 γεν­νιέ­ται ο Άρης Βελου­χιώ­της (Θανά­σης Κλά­ρας) στη Λαμία.

aris 1

1910 ο Τόμας Εντι­σον κάνει επί­δει­ξη της τελευ­ταί­ας ανα­κά­λυ­ψής του, που είναι οι κινού­με­νες και ομι­λού­σες εικόνες.

1922 ο Τουρ­κι­κός στρα­τός μπαί­νει στη Σμύρ­νη. Ο τρα­γι­κός απο­λο­γι­σμός της Μικρα­σια­τι­κής Εκστρα­τεί­ας απο­τυ­πώ­θη­κε στα νού­με­ρα ως εξής: 91.000 περί­που ήταν οι απώ­λειες του ελλη­νι­κού στρα­τού, ενώ 1.500.000 άνθρω­ποι ανα­γκά­στη­καν να ξερι­ζω­θούν από τις εστί­ες τους αφή­νο­ντας πίσω χιλιά­δες νεκρούς.

mikrasiatiki katastrofi 1

1923 οι ΗΠΑ ανα­γνω­ρί­ζουν επί­ση­μα το Μεξικό.

1931 το μεγα­λύ­τε­ρο επι­βα­τι­κό αερο­πλά­νο της επο­χής του, το Ντορ­νιέ DO‑X, γερ­μα­νι­κής κατα­σκευ­ής, πραγ­μα­το­ποιεί επι­τυ­χη­μέ­νη υπε­ρα­τλα­ντι­κή πτή­ση και προ­σγειώ­νε­ται στο αερο­δρό­μιο της Νέας Υόρκης.

1939 πρώ­τη πτή­ση για αερο­σκά­φος τζετ, που κατα­σκευά­στη­κε από Γερ­μα­νούς, με το όνο­μα He 178.

1941 γεν­νιέ­ται η τρα­γου­δί­στρια Σεζά­ρια Έβο­ρα από το Πρά­σι­νο Ακρωτήριο.

1942 στην Ολλαν­δία, βρε­τα­νι­κά και αμε­ρι­κα­νι­κά αερο­σκά­φη βομ­βαρ­δί­ζουν το Ρότερνταμ.

1948 γεν­νή­θη­κε  ο ρόκερ Παύ­λος Σιδηρόπουλος

sidiropoulos

1949 πέφτει ο Γράμ­μος. Τέλος του εμφυ­λί­ου πολέ­μου στην Ελλάδα.

dse mottas

 

1950 ολο­κλη­ρώ­νε­ται το 4ο Ευρω­παϊ­κό Πρω­τά­θλη­μα Αθλη­τι­σμού (ΕΠΑ) στο Χέι­ζελ των Βρυ­ξελ­λών που ξεκί­νη­σε στις 23/8. Κυρί­αρ­χη φιγού­ρα ο Emil Zatopek που κερ­δί­ζει τα 5χλμ (14:03.0) και τα 10χλμ (29:12.0). Ένα αξιο­πε­ρί­ερ­γο των αγώ­νων είναι ο τερ­μα­τι­σμός των 100μ, όπου 4 αθλη­τές πέφτουν με τον ίδιο χρό­νο 10.7 πάνω στο νήμα και χρειά­ζο­νται 45 λεπτά μελέ­της του φώτο φίνις για να ανα­δει­χθεί τελι­κά νικη­τής ο Γάλ­λος Ettiene Bali. Από ελλη­νι­κής πλευ­ράς καλύ­τε­ρος αθλη­τής ο Νίκος Σύλ­λας στη δισκο­βο­λία που με 46.14 έρχε­ται έβδο­μος. Η πρώ­τη ελλη­νί­δα που μετέ­χει σε ΕΠΑ είναι η Φανή Αργυ­ρί­ου στο πέντα­θλο όπου με 1.862 βαθ­μούς κατα­τάσ­σε­ται ενδέκατη.

1952 λήγουν οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για πολε­μι­κές απο­ζη­μιώ­σεις μετα­ξύ Γερ­μα­νί­ας και Ισρα­ήλ, που διε­ξά­γο­νταν στο Λου­ξεμ­βούρ­γο. Η Γερ­μα­νία θα πλη­ρώ­σει ως απο­ζη­μί­ω­ση 3 δισε­κα­τομ­μύ­ρια γερ­μα­νι­κά μάρκα.

1955 εκδί­δε­ται για πρώ­τη φορά το Guinness Book of World Records.

1960 υπο­γρά­φε­ται στην Αθή­να συμ­φω­νία με τη γαλ­λι­κή Πεσι­νέ, που προ­βλέ­πει τη δημιουρ­γία μιας μεγά­λης βιο­μη­χα­νί­ας για παρα­γω­γή 100.000 τόνων αλου­μί­νας. Η συμ­φω­νία αυτή αφο­ρά στην πρώ­τη μεγά­λη ξένη επέν­δυ­ση στη χώρα.

pesine

1962 η δια­στη­μι­κή απο­στο­λή Mariner 2, με προ­ο­ρι­σμό την Αφρο­δί­τη, ξεκι­νά το ταξί­δι της.

1963 η Καμπό­τζη δια­κό­πτει τους δεσμούς της με το Νότιο Βιετνάμ.

1965 Φεύ­γει από τη ζωή ο Ελβε­τός αρχι­τέ­κτο­νας, Λε Κορ­μπι­ζιέ, ένας από τους βασι­κούς θεμε­λιω­τές του μοντερ­νι­σμού στην αρχιτεκτονική.

1969 στη Νότια Αφρι­κή, ο Κρί­στιαν Μπάρ­ναρντ μετα­μο­σχεύ­ει τεχνη­τή καρ­διά σε παιδί.

1990 πέθα­νε ο κιθα­ρί­στας Στί­βι Ρέι Βόγκαν

1994 στο Ιράν, 105χρονος ζητά δια­ζύ­γιο από την 100άχρονη σύζυ­γο του επει­δή, όπως ισχυ­ρί­ζε­ται, του έκα­νε το βίο …αβί­ω­το.

1995 η ΟΑΠ και το Ισρα­ήλ υπο­γρά­φουν συμ­φω­νία για τη μετα­βί­βα­ση πολι­τι­κών εξου­σιών στους Παλαι­στί­νιους, σε διά­φο­ρους τομείς.

1995 στην Ιτα­λία, συλ­λαμ­βά­νε­ται ο Μάρ­κο Πανέ­λα καθώς και άλλα πέντε μέλη του Ριζο­σπα­στι­κού Κόμ­μα­τος για κατο­χή ναρ­κω­τι­κών. Ο Πανέ­λα ετέ­θη σε κατ’ οίκον περιο­ρι­σμό, επει­δή προ­σέ­φε­ρε χασίς στους περα­στι­κούς σε αγο­ρά της Ρώμης για να ευαι­σθη­το­ποι­ή­σει το κρά­τος και να απο­ποι­νι­κο­ποι­ή­σει τα ναρκωτικά.

1977 Πέθα­νε ο Βρα­ζι­λιά­νος άσσος του ποδο­σφαί­ρου Άντερ­σον Λουί ντε Σού­σα, γνω­στός ως Ντεκό

1997 πεθαί­νει η τρα­γου­δί­στρια Σωτη­ρία Μπέλ­λου. Η Μπέλ­λου συν­δέ­θη­κε από τα νεα­νι­κά της χρό­νια με το κομ­μου­νι­στι­κό κίνη­μα της χώρας μας. Μετεί­χε στην ΕΑΜι­κή Εθνι­κή Αντί­στα­ση, καθώς στο Δεκέμ­βρη του 1944, όπου τραυ­μα­τί­στη­κε. Σε μια από τις τελευ­ταί­ες της συνε­ντεύ­ξεις στον «Ριζο­σπά­στη» (27/2/94), θυμό­ταν: «Και “Ριζο­σπά­στη” δια­κι­νού­σα… Ήμουν, είμαι και θα είμαι αρι­στε­ρή. Το λέω και το φωνά­ζω… Πέρα­σα πολ­λά. Και ξύλο και φυλακές».

mpellou 1

2003 ο Άρης περ­νά στην κοντι­νό­τε­ρη από­στα­ση από τη γη. Το πέρα­σμα αυτό επα­να­λαμ­βά­νε­ται περί­που κάθε 60.000 χρόνια.

2005 Πέθα­νε ο Γιώρ­γος Μου­ζά­κης, τρο­μπε­τί­στας και συν­θέ­της ελα­φράς μου­σι­κής. (Γεν. 15/8/1922)

2011 Πέθα­νε ο ηθο­ποιός Λυκούρ­γος Καλλέργης

kallergis

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο