Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 27 Αυγούστου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμερα 27 Αυγούστου 

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

413 π.Χ Ο Νικί­ας και Δημο­σθέ­νης (σσ. ο νεώ­τε­ρος, γιος του Παια­νιέ­ως του γνω­στού ρήτο­ρα) απο­φα­σί­ζουν να εγκα­τα­λεί­ψουν την πολιορ­κία των Συρακουσών

410 Μέσα σε τρεις ημέ­ρες ολο­κλη­ρώ­νε­ται η λεη­λα­σία της Ρώμης από τους Βησιγότθους.

479 π.X. Η Μάχη των Πλα­ταιών λήγει νικη­φό­ρα για τους Έλλη­νες υπό τη διοί­κη­ση του Παυσανία.

551 Γεν­νή­θη­κε ο Κινέ­ζος φιλό­σο­φος Κομ­φού­κιος, εξελ­λη­νι­σμέ­νη ονο­μα­σία του Κουνγκ Φου Τζου

1577 Πέθα­νε ο Τιτσιά­νο Βετσέ­λι, ένας από τους μεγα­λύ­τε­ρους Ιτα­λούς ζωγρά­φους της Αναγέννησης

titsiano

1635 Πεθαί­νει ο Ισπα­νός συγ­γρα­φέ­ας Λόπε δε Βέγα.

1660 Τα βιβλία του Άγγλου φιλό­σο­φου Τζον Μίλ­τον καί­γο­νται στην πυρά στο Λον­δί­νο, επει­δή ο συγ­γρα­φέ­ας άσκη­σε κρι­τι­κή στον βασι­λιά Κάρο­λο Β’

1770 Γεν­νή­θη­κε ο Γερ­μα­νός ιδε­α­λι­στής φιλό­σο­φος Γκέ­οργκ Βίλ­χελμ Φρί­ντριχ Χέγκελ.

1789 Η γαλ­λι­κή Εθνο­συ­νέ­λευ­ση υιο­θε­τεί τη Δια­κή­ρυ­ξη των Δικαιω­μά­των του Ανθρώπου.

1813 Η Μάχη της Δρέσ­δης τελειώ­νει με νίκη του Ναπο­λέ­ο­ντα, που κατά­φε­ρε να κατα­τρο­πώ­σει τη συμ­μα­χία Αυστρια­κών, Ρώσων και Πρώσων.

1829 Οι πρώ­τοι Έλλη­νες πατούν το πόδι τους στην Αυστρα­λία. Πρό­κει­ται για επτά ναυ­τι­κούς, που έχουν κατα­δι­κα­σθεί για πει­ρα­τεία από τους Άγγλους. Τα ονό­μα­τά τους: Γεώρ­γιος Βασι­λά­κης, Γκί­κας Βούλ­γα­ρης, Γεώρ­γιος Λαρί­τσος, Αντώ­νης Μανό­λης, Δαμια­νός Νίνης, Νικό­λα­ος Παπαν­δρέ­ας και Κων­στα­ντί­νος Στρομπόλης.

1859 Ανα­κα­λύ­πτε­ται πετρέ­λαιο στην Πεν­συλ­βά­νια και δημιουρ­γεί­ται η πρώ­τη εμπο­ρι­κά επι­τυ­χη­μέ­νη παγκο­σμί­ως πηγή πετρελαίου.

1883 Φονι­κές πλημ­μύ­ρες “χτυ­πούν” την Ινδο­νη­σία, προ­κα­λώ­ντας το θάνα­το σε 36.000 ανθρώπους.

1896 Λαμ­βά­νει χώρα ίσως ο πιο σύντο­μος πόλε­μος στην ιστο­ρία της ανθρωπότητας.
Διε­ξά­γε­ται μετα­ξύ Μ. Βρε­τα­νί­ας και Ζαν­ζι­βά­ρης (τμή­μα­τος της σημε­ρι­νής Ταν­ζα­νί­ας) και διαρ­κεί μόλις 38 λεπτά.

1905 Γεν­νιέ­ται ο Άρης Βελου­χιώ­της (Θανά­σης Κλά­ρας) στη Λαμία.
🔻 Το 1922 έγι­νε μέλος της ΟΚΝΕ και το 1925 μέλος του ΚΚΕ. Ως στρα­τιώ­της οδη­γή­θη­κε στον πει­θαρ­χι­κό ουλα­μό Καλ­πα­κί­ου. Μετά την από­λυ­σή του αντα­πο­κρί­θη­κε σε διά­φο­ρες κομ­μα­τι­κές χρε­ώ­σεις και διώ­χθη­κε κατά και­ρούς από το αστι­κό κρά­τος και τις κυβερ­νή­σεις του. Την περί­ο­δο της δικτα­το­ρί­ας του Μετα­ξά εξο­ρί­στη­κε στη Γαύ­δο και φυλα­κί­στη­κε στην Αίγι­να (1938). Το 1939 μετα­φέρ­θη­κε στην Κέρ­κυ­ρα. Υπέ­γρα­ψε δήλω­ση μετα­νοί­ας και απο­φυ­λα­κί­στη­κε. Στη διάρ­κεια της Κατο­χής βρέ­θη­κε στην Αθή­να, όπου τον Ιού­λη του 1941 συν­δέ­θη­κε με την ΚΕ, η οποία τον απο­κα­τέ­στη­σε στο Κόμ­μα. Τον Αύγου­στο του ίδιου έτους του ανέ­θε­σε να συγκρο­τή­σει αντάρ­τι­κο στρα­τό. Αυτό το καθή­κον ο Άρης το έφε­ρε σε πέρας με τον καλύ­τε­ρο τρό­πο. Το Μάη του 1943 με τη δημιουρ­γία του Γενι­κού Στρα­τη­γεί­ου του ΕΛΑΣ ανέ­λα­βε καπε­τά­νιος του.
🔻 Ο Άρης αντι­τά­χθη­κε στη Συμ­φω­νία της Βάρ­κι­ζας και τη χαρα­κτή­ρι­σε λαθε­μέ­νη. Στο διά­στη­μα Φλε­βά­ρης — Απρί­λης του 1945 ανέ­λα­βε με δική του ευθύ­νη πρω­το­βου­λί­ες για τη συγκρό­τη­ση νέου αντάρ­τι­κου στρα­τού, παρά την αντί­θε­τη από­φα­ση του ΚΚΕ. Η δρά­ση του αυτή είχε ως απο­τέ­λε­σμα τη δια­γρα­φή του από το Κόμμα.
🔻 Η Πανελ­λα­δι­κή Συν­διά­σκε­ψη για το Δοκί­μιο Ιστο­ρί­ας του Κόμ­μα­τος, περί­ο­δος 1918–1949, η οποία πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στις 23 Ιού­νη 2018, απο­φά­σι­σε την κομ­μα­τι­κή απο­κα­τά­στα­ση του Άρη Βελου­χιώ­τη. Συγκε­κρι­μέ­να στην Από­φα­ση σημειώνεται:
«Στην Από­φα­ση της Πανελ­λα­δι­κής Συν­διά­σκε­ψης (16 Ιού­λη 2011) “Για την Πολι­τι­κή Απο­κα­τά­στα­ση του Άρη Βελου­χιώ­τη”, ανα­φε­ρό­ταν μετα­ξύ άλλων:
▪️ “Η Πανελ­λα­δι­κή Συν­διά­σκε­ψη απο­φα­σί­ζει την επί­ση­μη πολι­τι­κή απο­κα­τά­στα­ση του Αρη Βελου­χιώ­τη . Θεω­ρεί ότι είχε δίκιο ως προς την εκτί­μη­ση που έκα­νε για τη Συμ­φω­νία της Βάρκιζας.
Παράλ­λη­λα, η Πανελ­λα­δι­κή Συν­διά­σκε­ψη σημειώ­νει ότι η δια­φω­νία του Αρη με τη Συμ­φω­νία της Βάρ­κι­ζας δεν δικαιώ­νει τη στά­ση του απέ­να­ντι στη συλ­λο­γι­κή θέση του Κόμ­μα­τος και την παρα­βί­α­ση από αυτόν της κομ­μα­τι­κής πει­θαρ­χί­ας, καθώς και την αξιο­ποί­η­ση από τον Αρη της φήμης και του σεβα­σμού που είχε κατα­κτή­σει την προη­γού­με­νη περί­ο­δο ως καπε­τά­νιος του ΕΛΑΣ και στέ­λε­χος του ΚΚΕ. Η στά­ση αυτή, που απο­τέ­λε­σε ρήξη με τη θεμε­λιώ­δη αρχή του δημο­κρα­τι­κού συγκε­ντρω­τι­σμού, δεν καθι­στά δυνα­τή τη μετά θάνα­το­α­πο­κα­τά­στα­ση της κομ­μα­τι­κής του ιδιότητας.
▪️ Η Πανελ­λα­δι­κή Συν­διά­σκε­ψη καταγ­γέλ­λει την από­πει­ρα της αστι­κής και οπορ­του­νι­στι­κής προ­πα­γάν­δας και ιστο­ριο­γρα­φί­ας, που παίρ­νουν δήθεν υπό την προ­στα­σία τους τον Αρη, για να επι­τε­θούν στο ΚΚΕ. Στη λαϊ­κή συνεί­δη­ση ο Αρης Βελου­χιώ­της είναι ταυ­τι­σμέ­νος με την ηρω­ι­κή πορεία του ΚΚΕ, τον αγώ­να για την ανα­τρο­πή της ιμπε­ρια­λι­στι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας. Ο Αρης Βελου­χιώ­της τάχθη­κε υπέρ της ένο­πλης πάλης, που την απορ­ρί­πτουν όσοι επι­χει­ρούν να τον οικειοποιηθούν”.
▪️ Στο διά­στη­μα που πέρα­σε από την Πανελ­λα­δι­κή Συν­διά­σκε­ψη του 2011, η όλη δια­δι­κα­σία για τη συγ­γρα­φή του Α’ τόμου του Δοκι­μί­ου Ιστο­ρί­ας, ιδιαί­τε­ρα της περιό­δου 1939 — 1949, έδω­σαν τη δυνα­τό­τη­τα μεγα­λύ­τε­ρης εμβά­θυν­σης στη δρά­ση και την κατά­στα­ση του ΚΚΕ στα χρό­νια του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου. Μελε­τή­θη­καν παρα­πέ­ρα η λει­τουρ­γία του Κόμ­μα­τος και η σχέ­ση του με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ σε συν­θή­κες επα­να­στα­τι­κής κατάστασης.
▪️ Τεκ­μη­ριώ­νε­ται το συμπέ­ρα­σμα ότι η συλ­λο­γι­κή λει­τουρ­γία των καθο­δη­γη­τι­κών οργά­νων (ΠΓ και ΚΕ) ήταν ανε­παρ­κής, με ανά­λο­γη επί­δρα­ση σε όλη τη δομή του ΚΚΕ. Αυτή η ανε­πάρ­κεια εκφρά­στη­κε ακό­μα περισ­σό­τε­ρο στο διά­στη­μα της απε­λευ­θέ­ρω­σης και το Δεκέμ­βρη του 1944, έως την υπο­γρα­φή της Συμ­φω­νί­ας της Βάρ­κι­ζας, περί­ο­δο κατά την οποία παρα­γκω­νί­στη­κε ταυ­τό­χρο­να το Γενι­κό Στρα­τη­γείο του ΕΛΑΣ.
▪️ Η υπο­βάθ­μι­ση της συλ­λο­γι­κής λει­τουρ­γί­ας του ΠΓ και της ΚΕ συνε­χί­στη­κε και μετά από την υπο­γρα­φή της Συμ­φω­νί­ας της Βάρ­κι­ζας, ενώ εκφρά­στη­κε χαρα­κτη­ρι­στι­κά και στον τρό­πο αντι­με­τώ­πι­σης του Αρη Βελου­χιώ­τη από το ΠΓ. Δίχως να δικαιώ­νε­ται η απει­θαρ­χία του, συνά­γε­ται ότι η διαρ­ρηγ­μέ­νη συλ­λο­γι­κή λει­τουρ­γία όχι μόνο δεν προ­σέ­φε­ρε στον Αρη, καθώς και σε χιλιά­δες άλλα κομ­μα­τι­κά μέλη, πεδίο για μια ουσια­στι­κή συζή­τη­ση, αλλά και τρο­φο­δο­τού­σε εξ αντι­κει­μέ­νου φυγό­κε­ντρες κινή­σεις, που βεβαί­ως είχαν πολι­τι­κή βάση. Προ­κά­λε­σε τη μαζι­κή αντί­δρα­ση των μελών του Κόμ­μα­τος και ΕΛΑ­Σι­τών στη Συμ­φω­νία της Βάρ­κι­ζας, που γρή­γο­ρα ανα­τρά­πη­κε από τη ζωή.
Τα παρα­πά­νω ενι­σχύ­ουν το σκε­πτι­κό ότι η μη κομ­μα­τι­κή απο­κα­τά­στα­ση του Άρη Βελου­χιώ­τη δεν εναρ­μο­νί­ζε­ται με την πολι­τι­κή του απο­κα­τά­στα­ση που έγι­νε το 2011.
Η Πανελ­λα­δι­κή Συν­διά­σκε­ψη του ΚΚΕ απο­φα­σί­ζει να απο­κα­τα­στα­θεί ολό­πλευ­ρα ο Άρης Βελουχιώτης .
▪️ Η Πανελ­λα­δι­κή Συν­διά­σκε­ψη εκτι­μά ότι το ΚΚΕ δια­θέ­τει την απα­ραί­τη­τη ωρι­μό­τη­τα να κρί­νει τα ιστο­ρι­κά γεγο­νό­τα αντι­κει­με­νι­κά και εξά­γο­ντας συμπε­ρά­σμα­τα, ένα από τα οποία είναι η ανά­γκη τήρη­σης των αρχών της συλ­λο­γι­κό­τη­τας, της στα­θε­ρής προ­σή­λω­σης στις αρχές λει­τουρ­γί­ας του» (902.gr)

aris 1

1909 Γεν­νιέ­ται ο Νίκος Τσιφόρος

1910 Ο Τόμας Εντι­σον κάνει επί­δει­ξη της τελευ­ταί­ας ανα­κά­λυ­ψής του, που είναι οι κινού­με­νες και ομι­λού­σες εικόνες.

CCCP Cine κινηματογράφος στην υπηρεσία των λαών της ΕΣΣΔ1919 Η κυβέρ­νη­ση της Σοβιε­τι­κής Ρωσί­ας κρα­τι­κο­ποί­η­σεεπα­να­στι­κώ δικαίω», με ειδι­κό Διά­ταγ­μα τον τσα­ρι­κό κινη­μα­τό­γρα­φο στη χώρα, μια τέχνη μέχρι τότε για τους λίγους «enfant gâté» ακρι­βή και αριστοκρατική.
Με αυτό το μέτρο, με την κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση των δομών παρα­γω­γής και δια­νο­μής, ο κινη­μα­το­γρά­φος απε­λευ­θε­ρώ­νε­ται από τις εμπο­ρι­κές και κερ­δο­σκο­πι­κές εξαρ­τή­σεις και δια­μορ­φώ­νο­νται όλες οι απα­ραί­τη­τες συν­θή­κες για την ανά­πτυ­ξή του.
Στη Μόσχα ιδρύ­ε­ται η πρώ­τη σχο­λή κινη­μα­το­γρά­φου στον κόσμο.
Η νεα­ρή σοβιε­τι­κή εξου­σία απο­δί­δει στον κινη­μα­το­γρά­φο τον χαρα­κτη­ρι­σμό «η πιο σημα­ντι­κή απ’ όλες τις τέχνες».
Στον κινη­μα­το­γρά­φο συνε­νώ­νο­νται δια­φο­ρε­τι­κά είδη τέχνης και αντι­με­τω­πί­στη­κε από τη σοβιε­τι­κή εξου­σία ως ένα ζωτι­κό εργα­λείο της Επα­νά­στα­σης στον αγώ­να για τη δια­παι­δα­γώ­γη­ση του νέου ανθρώπου.

1922 Ο Τουρ­κι­κός στρα­τός μπαί­νει στη Σμύρ­νη. Ο τρα­γι­κός απο­λο­γι­σμός της Μικρα­σια­τι­κής Εκστρα­τεί­ας απο­τυ­πώ­θη­κε στα νού­με­ρα ως εξής: 91.000 περί­που ήταν οι απώ­λειες του ελλη­νι­κού στρα­τού, ενώ 1.500.000 άνθρω­ποι ανα­γκά­στη­καν να ξερι­ζω­θούν από τις εστί­ες τους αφή­νο­ντας πίσω χιλιά­δες νεκρούς.

mikrasiatiki katastrofi 1

1923 Οι ΗΠΑ ανα­γνω­ρί­ζουν επί­ση­μα το Μεξικό.

1931 Το μεγα­λύ­τε­ρο επι­βα­τι­κό αερο­πλά­νο της επο­χής του, το Ντορ­νιέ DO‑X, γερ­μα­νι­κής κατα­σκευ­ής, πραγ­μα­το­ποιεί επι­τυ­χη­μέ­νη υπε­ρα­τλα­ντι­κή πτή­ση και προ­σγειώ­νε­ται στο αερο­δρό­μιο της Νέας Υόρκης.

1939 Πρώ­τη πτή­ση για αερο­σκά­φος τζετ, που κατα­σκευά­στη­κε από Γερ­μα­νούς, με το όνο­μα He 178.

1941 Γεν­νιέ­ται η τρα­γου­δί­στρια Σεζά­ρια Έβο­ρα από το Πρά­σι­νο Ακρωτήριο.

Σεζά­ρια Εβό­ρα, τρα­γου­δού­σε ξυπό­λυ­τη εκφρά­ζο­ντας τη δια­μαρ­τυ­ρία της για τη φτώ­χεια του λαού της

1942 Στην Ολλαν­δία, βρε­τα­νι­κά και αμε­ρι­κα­νι­κά αερο­σκά­φη βομ­βαρ­δί­ζουν το Ρότερνταμ.

1943  Αερο­πο­ρι­κός βομ­βαρ­δι­σμός από τους Γερ­μα­νούς ισο­πε­δώ­νει το χωριό Βορί­ζια στην Κρήτη.

1946 Ιδρύ­ε­ται η Διε­θνής Ένω­ση Φοι­τη­τών (International Union of Students ‑IUS).

1948 Γεν­νή­θη­κε  ο ρόκερ Παύ­λος Σιδηρόπουλος

sidiropoulos

1949 Πέφτει ο Γράμ­μος. Τέλος του εμφυ­λί­ου πολέ­μου στην Ελλάδα.

dse mottas1950 Ολο­κλη­ρώ­νε­ται το 4ο Ευρω­παϊ­κό Πρω­τά­θλη­μα Αθλη­τι­σμού (ΕΠΑ) στο Χέι­ζελ των Βρυ­ξελ­λών που ξεκί­νη­σε στις 23/8. Κυρί­αρ­χη φιγού­ρα ο Emil Zatopek που κερ­δί­ζει τα 5χλμ (14:03.0) και τα 10χλμ (29:12.0). Ένα αξιο­πε­ρί­ερ­γο των αγώ­νων είναι ο τερ­μα­τι­σμός των 100μ, όπου 4 αθλη­τές πέφτουν με τον ίδιο χρό­νο 10.7 πάνω στο νήμα και χρειά­ζο­νται 45 λεπτά μελέ­της του φώτο φίνις για να ανα­δει­χθεί τελι­κά νικη­τής ο Γάλ­λος Ettiene Bali. Από ελλη­νι­κής πλευ­ράς καλύ­τε­ρος αθλη­τής ο Νίκος Σύλ­λας στη δισκο­βο­λία που με 46.14 έρχε­ται έβδο­μος. Η πρώ­τη ελλη­νί­δα που μετέ­χει σε ΕΠΑ είναι η Φανή Αργυ­ρί­ου στο πέντα­θλο όπου με 1.862 βαθ­μούς κατα­τάσ­σε­ται ενδέκατη.

1950 Πεθαί­νει ο Cesare Pavese (Τσέ­ζα­ρε Παβέ­ζε), Ιτα­λός συγ­γρα­φέ­ας, κρι­τι­κός και μεταφραστής

1952 Λήγουν οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για πολε­μι­κές απο­ζη­μιώ­σεις μετα­ξύ Γερ­μα­νί­ας και Ισρα­ήλ, που διε­ξά­γο­νταν στο Λου­ξεμ­βούρ­γο. Η Γερ­μα­νία θα πλη­ρώ­σει ως απο­ζη­μί­ω­ση 3 δισε­κα­τομ­μύ­ρια γερ­μα­νι­κά μάρκα.

1955 Εκδί­δε­ται για πρώ­τη φορά το Guinness Book of World Records.

1960 Υπο­γρά­φε­ται στην Αθή­να συμ­φω­νία με τη γαλ­λι­κή Πεσι­νέ, που προ­βλέ­πει τη δημιουρ­γία μιας μεγά­λης βιο­μη­χα­νί­ας για παρα­γω­γή 100.000 τόνων αλου­μί­νας. Η συμ­φω­νία αυτή αφο­ρά στην πρώ­τη μεγά­λη ξένη επέν­δυ­ση στη χώρα.

pesine

1962 Η δια­στη­μι­κή απο­στο­λή Mariner 2, με προ­ο­ρι­σμό την Αφρο­δί­τη, ξεκι­νά το ταξί­δι της.

1963 Η Καμπό­τζη δια­κό­πτει τους δεσμούς της με το Νότιο Βιετνάμ.

Ο άγνωστος – γνωστός Le Corbusier και η σύγχρονη πόλη1965 Φεύ­γει από τη ζωή ο Ελβε­τός αρχι­τέ­κτο­νας, Le Corbusier (Λε Κορ­μπι­ζιέ), ένας από τους βασι­κούς θεμε­λιω­τές του μοντερ­νι­σμού στην αρχιτεκτονική.

1969 Στη Νότια Αφρι­κή, ο Κρί­στιαν Μπάρ­ναρντ μετα­μο­σχεύ­ει τεχνη­τή καρ­διά σε παιδί.

1990 Πέθα­νε ο κιθα­ρί­στας Στί­βι Ρέι Βόγκαν

1994 Το καθε­στώς Ντεν­κτάς ανα­κα­λεί τις προη­γού­με­νες απο­φά­σεις του που προ­βλέ­πουν ομο­σπον­δια­κή λύση στο Κυπριακό.

1994 Στο Ιράν, 105χρονος ζητά δια­ζύ­γιο από την 100άχρονη σύζυ­γο του επει­δή, όπως ισχυ­ρί­ζε­ται, του έκα­νε το βίο …αβί­ω­το.

1995 Η ΟΑΠ και το Ισρα­ήλ υπο­γρά­φουν συμ­φω­νία για τη μετα­βί­βα­ση πολι­τι­κών εξου­σιών στους Παλαι­στί­νιους, σε διά­φο­ρους τομείς.

1995 Στην Ιτα­λία, συλ­λαμ­βά­νε­ται ο Μάρ­κο Πανέ­λα καθώς και άλλα πέντε μέλη του Ριζο­σπα­στι­κού Κόμ­μα­τος για κατο­χή ναρ­κω­τι­κών. Ο Πανέ­λα ετέ­θη σε κατ’ οίκον περιο­ρι­σμό, επει­δή προ­σέ­φε­ρε χασίς στους περα­στι­κούς σε αγο­ρά της Ρώμης για να ευαι­σθη­το­ποι­ή­σει το κρά­τος και να απο­ποι­νι­κο­ποι­ή­σει τα ναρκωτικά.

1977 Πέθα­νε ο Βρα­ζι­λιά­νος άσσος του ποδο­σφαί­ρου Άντερ­σον Λουί ντε Σού­σα, γνω­στός ως Ντεκό

1997 Πεθαί­νει η τρα­γου­δί­στρια Σωτη­ρία Μπέλ­λου. Η Μπέλ­λου συν­δέ­θη­κε από τα νεα­νι­κά της χρό­νια με το κομ­μου­νι­στι­κό κίνη­μα της χώρας μας. Μετεί­χε στην ΕΑΜι­κή Εθνι­κή Αντί­στα­ση, καθώς στο Δεκέμ­βρη του 1944, όπου τραυ­μα­τί­στη­κε. Σε μια από τις τελευ­ταί­ες της συνε­ντεύ­ξεις στον «Ριζο­σπά­στη» (27/2/94), θυμό­ταν: «Και “Ριζο­σπά­στη” δια­κι­νού­σα… Ήμουν, είμαι και θα είμαι αρι­στε­ρή. Το λέω και το φωνά­ζω… Πέρα­σα πολ­λά. Και ξύλο και φυλακές».

mpellou 1

1998 Η κατάρ­ρευ­ση της ρωσι­κής οικο­νο­μί­ας και η αδυ­να­μία ανόρ­θω­σης της ιαπω­νι­κής οδη­γούν σε ρευ­στο­ποι­ή­σεις τους ξένους επεν­δυ­τές, με απο­τέ­λε­σμα ο γενι­κός δεί­κτης να πέσει κατά 7,7%. Αρνη­τι­κό ρεκόρ όλων των επο­χών έως τότε στη Σοφο­κλέ­ους (902.gr).

2003 Ο Άρης περ­νά στην κοντι­νό­τε­ρη από­στα­ση από τη γη. Το πέρα­σμα αυτό επα­να­λαμ­βά­νε­ται περί­που κάθε 60.000 χρόνια.

2005 Πέθα­νε ο Γιώρ­γος Μου­ζά­κης, τρο­μπε­τί­στας και συν­θέ­της ελα­φράς μου­σι­κής. (Γεν. 15/8/1922)

2005 Ανα­στέλ­λε­ται η λει­τουρ­γία του ΣΠΑΠ (Σιδη­ρο­δρο­μι­κού Σταθ­μού Πελοποννήσου)

2009 Πεθαί­νει ο Σερ­γκέι Μιχάλ­κοφ, Ρώσος συγγραφέας

2011 Πέθα­νε ο ηθο­ποιός Λυκούρ­γος Καλλέργης

kallergis

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο