Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 27 Δεκεμβρίου

537 Τελού­νται τα θυρα­νοί­ξια της Αγια-Σοφιάς, έργο των αρχι­τε­κτό­νων Ανθε­μί­ου και Ισι­δώ­ρου. Ο αυτο­κρά­τωρ Ιου­στι­νια­νός ανα­φω­νεί θριαμ­βευ­τι­κά: “Νενί­κη­κά σε Σολομών”.

1571 Γεν­νή­θη­κε ο Γερ­μα­νός μαθη­μα­τι­κός, αστρο­νό­μος και αστρο­λό­γος, Γιό­χαν Κέπλερ, που περιέ­γρα­ψε την ελλει­πτι­κή κίνη­ση των πλα­νη­τών γύρω από τον Ήλιο

1813 Σχη­μα­τί­ζε­ται η Ενω­μέ­νη Μεγά­λη Στοά της Αγγλί­ας (UGLE) από την Πρώ­τη Μεγά­λη Στοά και την Αρχαία Μεγά­λη Στοά της Αγγλίας.

1822 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος χημι­κός, Λουί Παστέρ, ιδρυ­τής της μικρο­βιο­λο­γί­ας και εφευ­ρέ­της της παστερίωσης

1829 Αρχί­ζει στο Ορφα­νο­τρο­φείο της Αίγι­νας η λει­τουρ­γία μικρής βιβλιο­θή­κης, η οποία θα απο­τε­λέ­σει τον πυρή­να της Εθνι­κής Βιβλιοθήκης.

1831 Ο Κάρο­λος Δαρ­βί­νος επι­βι­βά­ζε­ται στο πλοίο Beagle για το ταξί­δι στην Νότιο Αμε­ρι­κή, που θα τον οδη­γή­σει στη θεω­ρία της εξέλιξης.

1832 Γεν­νή­θη­κε ο Ρώσος επι­χει­ρη­μα­τί­ας και συλ­λέ­κτης έργων τέχνης Πάβελ Τρε­τια­κόφ (“Γκα­λε­ρί Τρετιακόφ”)

1833 Συνι­στώ­νται για πρώ­τη φορά Δήμοι στην Ελλά­δα. Με το Νόμο της “Περί συστά­σε­ως των Δήμων”, καταρ­γού­νται οι κοι­νο­τι­κές και Επαρ­χια­κές Δημο­γε­ρο­ντί­ες και καθιε­ρώ­νε­ται ο θεσμός του Δήμου.

1845 Στις Η.Π.Α, χρη­σι­μο­ποιεί­ται για πρώ­τη φορά γενι­κή αναι­σθη­σία με αιθέ­ρα για τη γέν­νη­ση ενός παι­διού από το δρ. Crawford Williamson Long στο Τζέ­φερ­σον της Τζώρτζια.

1848 Γεν­νή­θη­κε ο Ιτα­λός επι­χει­ρη­μα­τί­ας, ιδρυ­τής της φερώ­νυ­μης εται­ρί­ας ελα­στι­κών, Τζιο­βά­νι Μπα­τί­στα Πιρέλι

1871 Τα πρώ­τα καλ­λι­στεία για γάτες λαμ­βά­νουν χώρα στο Κρί­σταλ Πάλας του Λονδίνου.

1877 Επα­νά­στα­ση κατά των Οθω­μα­νών στην περιο­χή Πηλί­ου, μετά την από­βα­ση σώμα­τος από 150 άνδρες υπό τον Βούλγαρη.

1901 Γεν­νή­θη­κε η Γερ­μα­νί­δα ηθο­ποιός, Μάρ­λεν Ντί­ντριχ, καλ­λι­τε­χνι­κό ψευ­δώ­νυ­μο της Μαρί­ας Μαγδα­λη­νής Φον Λος (“Γαλά­ζιος Άγγελος”)

1911 Γύρω στους 300.000 εργά­τες βαμ­βα­κουρ­γί­ας μένουν άνερ­γοι, μετά από από­φα­ση των εργο­δο­τών να κλεί­σουν τα εργο­στά­σια στην περιο­χή Λαν­κα­σάιρ της Βρε­τα­νί­ας, σε μία προ­σπά­θεια να κατα­στεί­λουν τη δρά­ση των συνδικάτων.

1917 Η επα­να­στα­τι­κή Παν­ρω­σι­κή Κεντρι­κή Εκτε­λε­στι­κή Επι­τρο­πή της Σοβιε­τι­κής εξου­σί­ας εκδί­δει διά­ταγ­μα για την εθνι­κο­ποί­η­ση των τραπεζών

27/12/1917: Η επα­να­στα­τι­κή Παν­ρω­σι­κή Κεντρι­κή Εκτε­λε­στι­κή Επι­τρο­πή της Σοβιε­τι­κής εξου­σί­ας  εκδί­δει διά­ταγ­μα για την εθνι­κο­ποί­η­ση των τραπεζών

1918 Αρχί­ζει η μεγά­λη εξέ­γερ­ση των Πολω­νών κατά των Γερμανών.

1923 Πέθα­νε ο Γάλ­λος μηχα­νι­κός, Γκι­στάβ Άιφελ, που σχε­δί­α­σε και ύψω­σε τον πύρ­γο — σύμ­βο­λο του Παρισιού

1925 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος ηθο­ποιός, Μισέλ Πικολί

1929 Με νέο νομο­σχέ­διο περί συντά­ξε­ων αυξά­νο­νται τα συντά­ξι­μα έτη των δημο­σί­ων υπαλ­λή­λων στην Ελλά­δα από 25 σε 30.

1930 Ο κινε­ζι­κός Κόκ­κι­νος Στρα­τός συντρί­βει την πρώ­τη εκστρα­τεία των κουο­μι­ντα­γκι­κών (αστι­κών εθνι­κι­στι­κών) στρα­τευ­μά­των κατά των επα­να­στα­τι­κών βάσεων.

1938 Το Προ­ε­δρείο του Ανώ­τα­του Σοβιέτ της ΕΣΣΔ καθιε­ρώ­νει την τιμη­τι­κή διά­κρι­ση «Ήρω­ας της Σοσια­λι­στι­κής Εργασίας».

1939 Σει­σμός, μεγέ­θους 8,2 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ, συγκλο­νί­ζει την περιο­χή Ερζιν­κάμ της Τουρ­κί­ας, αφή­νο­ντας πίσω του 50.000 νεκρούς.

1943 Στην Ουά­σινγ­κτον, επει­δή έχει απει­λη­θεί απερ­γία των σιδη­ρο­δρο­μι­κών ο στρα­τός κατα­λαμ­βά­νει τους δρό­μους με δια­τα­γή του προ­έ­δρου, με σκο­πό να συνε­χι­στεί η κίνη­ση των τρένων.

1945 Τίθε­ται σε ισχύ η από­φα­ση της συνό­δου του Μπρέ­τον Γουντς, για την ίδρυ­ση του Διε­θνούς Νομι­σμα­τι­κού Ταμεί­ου και της Παγκό­σμιας Τρά­πε­ζας, που αρχί­ζουν τη λει­τουρ­γία τους.

1945 Μετά το τέλος του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου, οι πρώ­ην σύμ­μα­χοι ΗΠΑ, Σοβιε­τι­κή Ένω­ση και Μεγά­λη Βρε­τα­νία συμ­φω­νούν στην από κοι­νού δια­κυ­βέρ­νη­ση της Κορέ­ας για πέντε χρόνια.

1945 Ιδρύ­ο­νται το Διε­θνές Νομι­σμα­τι­κό Ταμείο και η Παγκό­σμια Τράπεζα.

1946 Με την υπ’ αρ. 19 Δια­τα­γή του Γενι­κού Αρχη­γεί­ου οι αντάρ­τι­κες δυνά­μεις μετα­τρέ­πο­νται σε στρα­τό και φέρουν τον τίτλο Δημο­κρα­τι­κός Στρα­τός Ελλά­δας (ΔΣΕ).

Σαν σήμε­ρα 28 Οκτω­βρί­ου 1946 ιδρύ­θη­κε ο Δημο­κρα­τι­κός Στρα­τός Ελλάδος

1947 Η κυβέρ­νη­ση του κεντρώ­ου Θεμι­στο­κλή Σοφού­λη με ανα­γκα­στι­κό νόμο κηρύσ­σει παρά­νο­μα το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και την “Εθνι­κή Αλλη­λεγ­γύη”. Με τον ίδιο νόμο, ο κομ­μου­νι­σμός θεω­ρεί­ται ποι­νι­κό αδί­κη­μα και όσοι προ­πα­γαν­δί­ζουν τις αρχές του απει­λού­νται με ποι­νές, που φθά­νουν ως το θάνα­το. Επί­σης, απα­γο­ρεύ­ε­ται η έκδο­ση της εφη­με­ρί­δας “Ο Ρίζος της Δευ­τέ­ρας”, εβδο­μα­διαίο όργα­νο του ΚΚΕ. Οι διώ­ξεις πολ­λα­πλα­σιά­στη­καν. Μόνο τον πρώ­το μήνα πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν 1.400 συλ­λή­ψεις σε Αθή­να — Πει­ραιά και 650 στο νομό Ηλεί­ας, ενώ το Φλε­βά­ρη και Μάρ­τη πιά­στη­καν πανελ­λα­δι­κά άλλοι 5.000, εκ των οποί­ων πολ­λοί εξο­ρί­στη­καν στη Γυά­ρο και αργό­τε­ρα στη Μακρό­νη­σο. Τα έκτα­κτα στρα­το­δι­κεία «εργά­ζο­νταν» νυχθη­με­ρόν, αυξά­νο­ντας κατα­κό­ρυ­φα τους κατα­δι­κα­σμέ­νους σε θάνα­το κομ­μου­νι­στές: από 116 το 1946 σε 688 το 1947 και 1.547 μόνο το α’ εξά­μη­νο του 1948.

Σαν σήμε­ρα 27 Δεκεμ­βρί­ου 1947 τίθε­ται εκτός νόμου το ΚΚΕ

1947 Γεν­νή­θη­κε ο βιρ­τουό­ζος μπου­ζου­ξής και συν­θέ­της, Θανά­σης Πολυκανδριώτης

1948 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος ηθο­ποιός, Ζεράρ Ντεπαρντιέ

1949 Η Βασί­λισ­σα της Ολλαν­δί­ας Τζου­λιά­να παρα­χω­ρεί ανε­ξαρ­τη­σία στην Ινδο­νη­σία, έπει­τα από 400 χρό­νια κατοχής.

1950 Γεν­νή­θη­κε η τρα­γου­δί­στρια, Χάρις Αλε­ξί­ου, καλ­λι­τε­χνι­κό ψευ­δώ­νυ­μο της Χαρί­κλειας Ρουπάκα

1954 Γεν­νή­θη­κε η τρα­γου­δί­στρια, Ελέ­νη Δήμου, καλ­λι­τε­χνι­κό ψευ­δώ­νυ­μο της Ελέ­νης Γκικοδήμου.

1960 Ο πατριάρ­χης της Μόσχας Αλέ­ξιος επι­σκέ­πτε­ται την Αθή­να, όπου χορο­στα­τεί σε δοξολογία.

1963 Ογκώ­δεις φοι­τη­τι­κές εκδη­λώ­σεις υπέρ της ένω­σης της Ελλά­δας με την Κύπρο σε Αθή­να και Θεσσαλονίκη.

1968 Το “Apollo 8” επι­στρέ­φει στη Γη, αφού έκα­νε το γύρο της Σελή­νης. Σώο το τρι­με­λές πλή­ρω­μά του, οι πρώ­τοι άνθρω­ποι που έκα­ναν το γύρο της σελήνης.

1978 Ο βασι­λιάς Χουάν Κάρ­λος υπο­γρά­φει το πρώ­το δημο­κρα­τι­κό Σύνταγ­μα της Ισπα­νί­ας, έπει­τα από 40 χρό­νια δικτατορίας.

1979 Η Σοβιε­τι­κή Ένω­ση, έπει­τα από έκκλη­ση της Αφγα­νι­κής κυβέρ­νη­σης και υλο­ποιώ­ντας το Σύμ­φω­νο Βοή­θειας που είχαν συνά­ψει ένα χρό­νο πριν, σπεύ­δει σε βοή­θεια της Λαϊ­κής Δημο­κρα­τί­ας του Αφγα­νι­στάν που δοκι­μα­ζό­ταν από την αντε­πα­να­στα­τι­κή δρά­ση των αστών, του θρη­σκευ­τι­κού κατε­στη­μέ­νου και του διε­θνούς ιμπε­ρια­λι­σμού (κυρί­ως του Αμερικανικού).

Τελι­κά, με την κατα­λυ­τι­κή συν­δρο­μή των HΠΑ και με την απο­χώ­ρη­ση των Σοβιε­τι­κών το 1989, θα επι­κρα­τή­σουν οι Μου­τζα­χε­ντίν (1992), οι οποί­οι θα προ­χω­ρή­σουν σε σφα­γές χιλιά­δων προ­ο­δευ­τι­κών ανθρώ­πων και θα επι­βάλ­λουν στη χώρα ένα σκλη­ρό και ανε­λέ­η­το θεο­κρα­τι­κό καθεστώς.

1985 Τρο­μο­κρα­τι­κές επι­θέ­σεις σε αερο­πλά­να της ισραη­λι­νής εται­ρεί­ας El-Al στα αερο­δρό­μια Ρώμης και Βιέν­νης προ­κα­λούν το θάνα­το 20 ανθρώ­πων και τον τραυ­μα­τι­σμό 140. Ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ρόναλντ Ρίγκαν κατη­γο­ρεί τον Λίβυο ηγέ­τη Μουα­μάρ Καντάφι.

1988 Πεθαί­νει η χαρά­κτρια Βάσω Κατράκη.

Σαν σήμε­ρα 27 Δεκεμ­βρί­ου 1988 πεθαί­νει η χαρά­κτρια Βάσω Κατράκη

1989 Αίγυ­πτος και Συρία συνά­πτουν και πάλι διπλω­μα­τι­κές σχέ­σεις, μετά από δια­κο­πή 12 ετών.

1991 Αερο­σκά­φος των Σκαν­δι­να­βι­κών Αερο­γραμ­μών (SAS) συντρί­βε­ται λίγα λεπτά μετά την απο­γεί­ω­σή του από τη Στοκ­χόλ­μη. Επι­ζούν και οι 129 επι­βαί­νο­ντες σ’ αυτό.

1995 Κρί­ση των Ιμί­ων: Το Τουρ­κι­κό Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών ενη­με­ρώ­νει την ελλη­νι­κή πρε­σβεία ότι υπάρ­χει θέμα γενι­κό­τε­ρα, ανε­ξαρ­τή­τως του ποιος θα ανα­λά­βει τη διά­σω­ση του τουρ­κι­κού πλοί­ου που προ­σά­ρα­ξε σε αβα­θή ύδα­τα κοντά στην Ανα­το­λι­κή Ίμια.

2003 Πέθα­νε ο Βρε­τα­νός ηθο­ποιός, Άλαν Μπέιτς (“Ζορ­μπάς, ο Έλληνας”)

2006 Πέθα­νε ο Γάλ­λος εφο­ρια­κός και στι­χουρ­γός μεγά­λων επι­τυ­χιών, Πιερ Ντε­λα­νοέ (“La vie en rose”, “Les Champs Elysees”, “Et si tu n’existais pas”)

2007 δολο­φο­νή­θη­κε η πρω­θυ­πουρ­γός του Πακι­στάν, Μπε­να­ζίρ Μπούτο.

2008 Το Ισρα­ήλ εξα­πο­λύ­ει αερο­πο­ρι­κή επι­δρο­μή στη Λωρί­δα της Γάζας, με στό­χο τη “Χαμάς”. Του­λά­χι­στον 225 άτο­μα σκο­τώ­νο­νται και 700 τραυματίζονται.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο