Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 27 Ιουλίου — Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία

Σαν σήμερα 27 Ιουλίου 

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

1302 Οθω­μα­νι­κές δυνά­μεις συνά­πτουν με τα βυζα­ντι­νά στρα­τεύ­μα­τα την πρώ­τη τακτι­κή μάχη στην πεδιά­δα του Βαθέ­ως, στη Νικο­μή­δεια, με απο­τέ­λε­σμα την ήττα των Βυζα­ντι­νών και την απώ­λεια του βόρειου τμή­μα­τος της Μ. Ασίας.

1576 Ο σερ Γουόλ­τερ Ράλεϊ φέρ­νει για πρώ­τη φορά τον καπνό στη Βρε­τα­νία από τη Βιρ­τζί­νια της Αμερικής.

1694 Ιδρύ­ε­ται η Τρά­πε­ζα της Αγγλίας.

1789 Στις ΗΠΑ, ιδρύ­ε­ται το Υπουρ­γείο Διε­θνών Υπο­θέ­σε­ων, που αργό­τε­ρα θα μετο­νο­μα­στεί σε Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

1824 Γεν­νιέ­ται ο Γάλ­λος συγ­γρα­φέ­ας Αλέ­ξαν­δρος Δουμάς.

1830 Στη Γαλ­λία εκδη­λώ­νε­ται η Ιου­λια­νή Επανάσταση

iouliani epanastasi

1832 Η Εθνο­συ­νέ­λευ­ση στο Ναύ­πλιο επι­κυ­ρώ­νει την από­φα­ση των μεγά­λων δυνά­με­ων, σύμ­φω­να με την οποία ο Όθων θα στε­φθεί βασι­λιάς της Ελλάδας.

1890 Αυτο­πυ­ρο­βο­λεί­ται ο διά­ση­μος Ολλαν­δός ζωγρά­φος Βίν­σεντ βαν Γκογκ. Θα αφή­σει την τελευ­ταία του πνοή δύο μέρες αργότερα.

Γκογκ Πατατοφάγοι

1900 Γεν­νή­θη­κε ο δια­νοη­τής, φιλό­σο­φος και μεταρ­ρυθ­μι­στής της ελλη­νι­κής εκπαί­δευ­σης, Ευάγ­γε­λος Παπανούτσος

1903 Μιχα­ήλ Στα­σι­νό­που­λος, έλλη­νας ανώ­τα­τος δικα­στι­κός, λογο­τέ­χνης και πρώ­τος Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας μετά τη μετα­πο­λί­τευ­ση. (Θαν. 31/10/2002)

1917 Πεθαί­νει ο Ελβε­τός για­τρός — ερευ­νη­τής Εμίλ Θέο­ντορ Κόχερ, που το 1909 τιμή­θη­κε με το Νόμπελ Ιατρικής.

1921 Ερευ­νη­τές στο πανε­πι­στή­μιο του Τορό­ντο, με επι­κε­φα­λής τον Φρέ­ντε­ρικ Μπά­ντινγκ, ανα­κοι­νώ­νουν την ανα­κά­λυ­ψη της ινσουλίνης.

1922 Με το νόμο 2905 θεσπί­ζο­νται για πρώ­τη φορά οι εισα­γω­γι­κές εξε­τά­σεις. Θα εφαρ­μο­στούν δύο χρό­νια αργό­τε­ρα στη Φυσι­κο­μα­θη­μα­τι­κή Σχο­λή και από το 1926 στις υπό­λοι­πες σχο­λές του Πανε­πι­στη­μί­ου Αθηνών.

1934 Το Κομ­μου­νι­στι­κό και το Σοσια­λι­στι­κό Κόμ­μα της Γαλ­λί­ας υπο­γρά­φουν συμ­φω­νία για την ενό­τη­τα δρά­σης κατά της φασι­στι­κής δικτα­το­ρί­ας («Λαϊ­κό Μέτωπο»).

1934 Το Δημαρ­χείο Σερ­ρών περι­κυ­κλώ­νε­ται από αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις, οι οποί­ες ανα­κοι­νώ­νουν στον κομ­μου­νι­στή Δήμαρ­χο Διο­νύ­ση Μενύ­χτα τη μηνιαία παύ­ση του. Είχε προη­γη­θεί η παύ­ση του κομ­μου­νι­στή Δημάρ­χου Καβά­λας Μήτσου Παρ­τσα­λί­δη δύο μήνες πριν.

1936 Οι δυο εργα­τι­κές Συνο­μο­σπον­δί­ες, η ενω­τι­κή ΓΣΕΕ και η ΓΣΕΕ, δημο­σιεύ­ουν κοι­νή ανα­κοί­νω­ση, με την οποία καλούν τους εργα­ζό­με­νους της Αθή­νας και του Πει­ραιά να κατέ­βουν στις 5 Αυγού­στου σε 24ωρη πανερ­γα­τι­κή απερ­γία δια­μαρ­τυ­ρί­ας ενά­ντια στο νομο­σχέ­διο του Μετα­ξά, που δήμευε τα κεφά­λαια των ασφα­λι­στι­κών ταμείων.

1940 Η μικρού μήκους ται­νία κινου­μέ­νων σχε­δί­ων A Wild Hare, εισά­γει τον χαρα­κτή­ρα ‑καρ­τούν του Bugs Bunny.

1943 Συνέρ­χε­ται στην Πίν­δο το Α’ Παν­θεσ­σα­λι­κό Συνέ­δριο της ΕΠΟΝ Θεσσαλίας.

1945 Πανερ­γα­το­ϋ­παλ­λη­λι­κή συγκέ­ντρω­ση στο γήπε­δο «Ηρα­κλή» Θεσ­σα­λο­νί­κης, όπου πάνω από 30.000 δια­δη­λώ­νουν την από­φα­σή τους να αγω­νι­στούν για τιμα­ριθ­μι­κές αυξή­σεις στα μερο­κά­μα­τα και τους μισθούς, την κατάρ­γη­ση των φασι­στι­κών νόμων, αντι­προ­σω­πευ­τι­κή κυβέρ­νη­ση και δημο­κρα­τι­κές ελευθερίες.

1940 Ο Μπαγκς Μπά­νι κάνει το ντε­μπού­το του στη μεγά­λη οθό­νη με την ται­νία κινου­μέ­νων σχε­δί­ων “Ένας άγριος λαγός”.

1948 Γεν­νή­θη­κε ο Παύ­λος Σιδη­ρό­που­λος, Έλλη­νας ρόκερ. (Θαν. 6/12/1990)

sidiropoulos

1950 Οι τελευ­ταί­οι Μακρο­νη­σιώ­τες εξό­ρι­στοι μετα­φέ­ρο­νται στον Άη Στράτη.

1951 Πεθαί­νει ο Ι. Σοφια­νό­που­λος, ιδρυ­τής και επι­κε­φα­λής του Αγρο­τι­κού Κόμ­μα­τος Ελλάδας.

1953 Υπο­γρά­φε­ται η Συν­θή­κη της Κορέ­ας, που έδω­σε τέλος στον τρί­χρο­νο πόλε­μο, κατά τη διάρ­κεια του οποί­ου σκο­τώ­θη­καν σχε­δόν 1,6 εκα­τομ­μύ­ρια Βορειο­κο­ρε­ά­τες άμα­χοι, κυρί­ως λόγω των μαζι­κών και αδιά­κρι­των βομ­βαρ­δι­σμών αστι­κών κέντρων από την αερο­πο­ρία των ΗΠΑ. Τα σύνο­ρα των δύο χωρών ορί­στη­καν στην 38ο Παράλ­λη­λο, ενώ ενδιά­με­σα σχη­μα­τί­στη­κε απο­στρα­τι­κο­ποι­η­μέ­νη ζώνη.

1954 Η Βρε­τα­νία και η Αίγυ­πτος μονο­γρά­φουν τη συμ­φω­νία για τη λήξη της βρε­τα­νι­κής κατο­χής στη Διώ­ρυ­γα του Σουέζ.

1955 Τερ­μα­τί­ζε­ται η κατά­λη­ψη της Αυστρί­ας από τις συμ­μα­χι­κές δυνά­μεις. Η Αυστρία ανα­κτά επί­ση­μα την εθνι­κή κυριαρ­χία της, μετά από συνο­λι­κά 17 χρό­νια κατο­χής από ξένα στρα­τεύ­μα­τα, αφού των συμ­μα­χι­κών είχαν προη­γη­θεί τα στρα­τεύ­μα­τα του Γ΄ Ράιχ.

1955 Η πτή­ση 402 της El Al καταρ­ρί­πτε­ται από δύο μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη μετά την παρα­βί­α­ση του βουλ­γα­ρι­κού ενα­έ­ριου χώρου. Όλοι οι επι­βαί­νο­ντες (58) σκοτώνονται.

1965 Πραγ­μα­το­ποιεί­ται πολι­τι­κή πανερ­γα­τι­κή απερ­γία με από­φα­ση της ΓΣΕΕ στην Αθή­να, τον Πει­ραιά και την Ελευ­σί­να. Κύρια συν­θή­μα­τα της απερ­γί­ας: «1–1‑4», «δημο­κρα­τία», «συνταγ­μα­τι­κή τάξη», «κάτω οι αυλό­δου­λοι», κ.α.

1967 Στο κέντρο της Αθή­νας, στις ώρες της μεγα­λύ­τε­ρης κυκλο­φο­ρί­ας, δύο μεγά­φω­να συν­δε­δε­μέ­να με μαγνη­τό­φω­να μετα­δί­δουν επί 15 λεπτά εκπο­μπή του Πατριω­τι­κού Μετώπου.

1970 Πέθα­νε ο επί 40 χρό­νια δικτά­το­ρας της Πορ­το­γα­λί­ας, Αντό­νιο ντε Ολι­βέι­ρα Σαλαζάρ

1974 Το ΚΣ της ΚΝΕ με ανα­κοί­νω­σή του τονί­ζει πως «η πολι­τι­κή μετα­βο­λή του τόπου είναι νίκη των λαϊ­κών δυνά­με­ων» και ότι «η ελλη­νι­κή νεο­λαία που πρω­το­στά­τη­σε στην επτά­χρο­νη πάλη ενά­ντια στην χου­ντι­κή τυραν­νία δε θ’ ανε­χθεί νέες μεταμφιέσεις».

1984 Πεθαί­νει ο Άγγλος ηθο­ποιό­ςΤζέιμς Μέισον.

1985 Ορκί­ζε­ται η νέα Κυβέρ­νη­ση, που σχη­μα­τί­ζει ο Ανδρέ­ας Παπαν­δρέ­ου, ενό­ψει της δεύ­τε­ρης τετρα­ε­τί­ας του ΠΑΣΟΚ.

1989 Πρω­το­βάθ­μιο δικα­στή­ριο της Στοκ­χόλ­μης κατα­δι­κά­ζει τον 42χρονο Κρί­στερ Πέτερ­σον σε ισό­βια δεσμά για τη δολο­φο­νία του Σου­η­δού πρω­θυ­πουρ­γού, Ούλοφ Πάλμε.

 

1996 Σε έναν από τους πιο πολυ­σύ­χνα­στους και καλύ­τε­ρα φυλασ­σό­με­νους χώρους στο Ολυ­μπια­κό Πάρ­κο της Ατλά­ντα, κατά τη διάρ­κεια των Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων, εκρή­γνυ­ται στη 1 τα μεσά­νυ­χτα βόμ­βα που είχε τοπο­θε­τη­θεί σε κάδο απορ­ριμ­μά­των, λίγα μόλις μέτρα μακριά από θεα­τές συναυ­λί­ας, ανά­με­σα στους οποί­ους βρί­σκε­ται και ο πρό­ε­δρος, Μπιλ Κλί­ντον. Απο­λο­γι­σμός: μια νεκρή γυναί­κα, 111 τραυ­μα­τί­ες, ενώ θύμα της βομ­βι­στι­κής επί­θε­σης θεω­ρεί­ται και ο οπε­ρα­τέρ του τουρ­κι­κού τηλε­ο­πτι­κού σταθ­μού TRT που υπέ­στη έμφραγμα.

1996  Ο Λεω­νί­δας Κόκ­κας κερ­δί­ζει το αργυ­ρό μετάλ­λιο στην άρση βαρών στην κατη­γο­ρία των 91 κιλών στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες της Ατλά­ντα σηκώ­νο­ντας 175 κιλά στο αρα­σέ, 215 στο ζετέ και 390 στο σύνολο.

***

«Φρού­τσου, φρού­τσου το φου­στά­νι, πάρ­τε μας, Αμε­ρι­κά­νοι…» (Παρω­δία, Κώστα Βάρναλη)

***

2003 Πέθα­νε ο Άγγλος ηθο­ποιός Μπομπ Χόουπ.

2012 Τελε­τή έναρ­ξης των Αγώ­νων της Ολυ­μπιά­δας XXX στο Λονδίνο

2018 Η μεγα­λύ­τε­ρη σελη­νια­κή έκλει­ψη του 21ου αιώ­να εμφα­νί­ζε­ται με μέγε­θος 1.613

 

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο