Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 27 Μαΐου

1564 Πεθαί­νει ο «πατέ­ρας» του Καλ­βι­νι­σμού, ο θεο­λό­γος Τζον Κάλβιν.

1647  Πραγ­μα­το­ποιεί­ται στη Μασα­χου­σέ­τη η πρώ­τη κατα­γε­γραμ­μέ­νη εκτέ­λε­ση μάγου στην Αμερική.

1703 Ο Μέγας Πέτρος ορί­ζει νέα πρω­τεύ­ου­σα της Ρωσί­ας την Αγία Πετρούπολη.

1821 Οι Ψαρια­νοί πυρ­πο­λη­τές Δημή­τριος Παπα­νι­κο­λής, Ιωάν­νης Δημου­λί­τσας (Πατα­τού­κος) και Γεώρ­γιος Καλα­φά­της πυρ­πο­λούν τουρ­κι­κό δίκρο­το με 74 πυρο­βό­λα και 1.000 άνδρες στο λιμά­νι της Ερε­σού Λέσβου.

1840 Φεύ­γει από τη ζωή ο συν­θέ­της Νικο­λό Παγκανίνι.

1867 Πεθαί­νει ο Κάλεμπ Μπρά­νταμ, Αμε­ρι­κα­νός φαρ­μα­κο­ποιός, που ανα­κά­λυ­ψε την Pepsi Cola.

1877  Γεν­νιέ­ται η Ισι­δώ­ρα Ντάν­καν. Αμε­ρι­κα­νί­δα χορεύ­τρια. Προ­κά­λε­σε επα­νά­στα­ση στην τέχνη του χορού εισά­γο­ντας την ελεύ­θε­ρη κίνη­ση και τον αυτο­σχε­δια­σμό, σπά­ζο­ντας τις ακα­δη­μαϊ­κές φόρ­μες του κλα­σι­κού μπαλέτου.

1890 Ο Αμε­ρι­κα­νός Λού­ις Γκλας και ο συνέ­ται­ρός του Γουί­λιαμ Άρνολντ κατα­σκευά­ζουν το πρώ­το Juke Box.

1894  Γεν­νιέ­ται ο Ντά­σιελ Χάμετ. Αμε­ρι­κα­νός συγ­γρα­φέ­ας που δια­κρί­θη­κε ιδιαί­τε­ρα στην αστυ­νο­μι­κή λογο­τε­χνία. Ωστό­σο, εξαι­τί­ας των κομ­μου­νι­στι­κών ιδε­ών του γνώ­ρι­σε σκλη­ρούς διωγ­μούς, υπήρ­ξε από τα πρώ­τα θύμα­τα του «Μακαρ­θι­σμού» και το έργο του απο­σιω­πή­θη­κε συστη­μα­τι­κά. Ο Χάμετ ανή­γα­γε το αστυ­νο­μι­κό μυθι­στό­ρη­μα στη σφαί­ρα της υψη­λής λογο­τε­χνί­ας. Το θαυ­μα­σμό τους για το Χάμετ εξέ­φρα­σαν ο Μπ. Μπρεχτ και ο Αντρέ Ζιντ. Πέθα­νε το 1961. Δύο από τα γνω­στό­τε­ρα έργα του είναι «Ο κόκ­κι­νος θερι­σμός» και «Γερά­κι της Μάλτας».

1895 Ο συγ­γρα­φέ­ας Όσκαρ Ουάιλντ κατα­δι­κά­ζε­ται σε φυλά­κι­ση, με την κατη­γο­ρία της ομοφυλοφιλίας.

1910 Φεύ­γει από τη ζωή ο Ρόμπερτ Κοχ, Γερ­μα­νός βιο­λό­γος, που έγι­νε γνω­στός για την ανα­κά­λυ­ψη των βακτη­ρι­δί­ων της φυμα­τί­ω­σης και της χολέ­ρας και τιμή­θη­κε με το Νόμπελ Ιατρι­κής το 1905.

1907 Γεν­νιέ­ται ο ποι­η­τής Νίκο­λας Κάλας (φιλο­λο­γι­κό ψευ­δώ­νυ­μο του Νικο­λά­ου Καλαμάρη)

Ο γνω­στός – άγνω­στος ποι­η­τής Νικό­λας Κάλας

1922 Γεν­νιέ­ται ο Κρί­στο­φερ Λι, Άγγλος ηθο­ποιός που ταυ­τί­στη­κε με το Δρά­κου­λα, τον οποίο ερμή­νευ­σε σε πλειά­δα ταινιών.

1922 Οι ΗΠΑ και η Μ. Βρε­τα­νία κατα­λή­γουν σε συμ­φω­νία για την Παλαι­στί­νη, κατά την οποία συμ­φω­νεί­ται η κυριαρ­χία της δεύ­τε­ρης στην περιοχή.

1923 Γεν­νή­θη­κε ο Χέν­ρυ Κίσιν­γκερ, Αμε­ρι­κα­νός πολιτικός

1933 Πρε­μιέ­ρα για το καρ­τούν «Τρία Μικρά Γου­ρου­νά­κια» της Ντίσνεϊ.

1937 Εγκαι­νιά­ζε­ται η περί­φη­μη γέφυ­ρα του Σαν Φραν­σί­σκο «Golden Gate»

1941 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Περί­που 1.000 άτο­μα χάνουν τη ζωή τους, όταν το βρε­τα­νι­κό βασι­λι­κό ναυ­τι­κό βυθί­ζει το γερ­μα­νι­κό πολε­μι­κό πλοίο “Μπί­σμαρκ”, στον Ατλα­ντι­κό Ωκε­α­νό. Είναι η χει­ρό­τε­ρη ναυ­τι­κή ήττα των ναζί.

1942 Δολο­φο­νεί­ται ο ναζί «προ­τέ­κτο­ρας της Τσε­χί­ας» Ράιν­χαρτ Χάι­ντριχ. Ο Χάι­ντριχ, τον οποίο απο­κα­λού­σαν «ξαν­θό κτή­νος» και «χασά­πη της Πρά­γας», ήταν 2ος στην ιεραρ­χία των SS μετά τον Χ. Χίμ­λερ. Ήταν εκεί­νος που ετοί­μα­σε το γενι­κό σχέ­διο των μέτρων που απαι­τού­νταν για την Τελι­κή Λύση εξό­ντω­σης των Εβραί­ων. Δολο­φο­νή­θη­κε από δύο άντρες της «Ελεύ­θε­ρης Τσε­χί­ας» που είχαν εκπαι­δευ­τεί και εξο­πλι­στεί στη Βρε­τα­νία. Χιλιά­δες εκτε­λέ­στη­καν στη συνέ­χεια ως αντί­ποι­να, ενώ μια μικρή κωμό­πο­λη, το Λίντι­τσε, θα εξα­φα­νι­στεί από το χάρ­τη, γινό­με­νη έκτο­τε σύμ­βο­λο της ναζι­στι­κής θηριωδίας.

Φωτο­γρα­φι­κή ματιά στην Ιστο­ρία – 3 Ιου­λί­ου 1942

1953 Το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο των ΗΠΑ απορ­ρί­πτει για τρί­τη συνε­χή φορά την αίτη­ση χάρι­τος του ζεύ­γους Ρόζεν­μπεργκ, που είχαν κρι­θεί ένο­χοι για κατα­σκο­πεία υπέρ της ΕΣΣΔ.

1963 Ωρα 1.22 πρω­ι­νή. Ο Γρη­γό­ρης Λαμπρά­κης, μετά από πέντε μέρες άνι­σου αγώ­να στην εντα­τι­κή, χάνει τη μάχη για τη ζωή. Είχε δεχθεί δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση στη διάρ­κεια συγκέ­ντρω­σης για την Ειρή­νη στη Θεσ­σα­λο­νί­κη στις 22/5. Χτυ­πή­θη­κε με λοστό στο κεφά­λι από τον Μανώ­λη Εμμα­νου­η­λί­δη, που επε­νέ­βαι­νε σε τρί­κυ­κλο το οποίο οδη­γού­σε ο Σπύ­ρος Γκο­τζα­μά­νης. Και οι δύο ήταν άνθρω­ποι του υπο­κό­σμου, μέλη της αντι­κομ­μου­νι­στι­κής οργά­νω­σης Καρ­φί­τσα, την οποία καθο­δη­γού­σε η χωρο­φυ­λα­κή και η Ασφά­λεια Θεσσαλονίκης.

Γρη­γό­ρης Λαμπρά­κης, ζει στους αγώ­νες μας

1963 Γίνο­νται τα απο­κα­λυ­πτή­ρια του αγάλ­μα­τος του Προ­έ­δρου των ΗΠΑ Χάρι Τρού­μαν, το οποίο δώρι­σε στην Ελλά­δα η ΑΧΕΠΑ.

1976 Πεθαί­νει ο Μάρ­τιν Χάι­ντε­γκερ, Γερ­μα­νός φιλό­σο­φος. Το πιο γνω­στό έργο του «Είναι και χρό­νος» απο­τέ­λε­σε τη βάση του υπαρξισμού

1993 Στη Φλω­ρε­ντία, έκρη­ξη βόμ­βας στην γκα­λε­ρί Ουφί­τσι προ­κα­λεί το θάνα­το έξι ατό­μων και την κατα­στρο­φή ανε­κτί­μη­των έργων της ιτα­λι­κής αναγέννησης.

2006 Ισχυ­ρός σει­σμός μεγέ­θους 6,3 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ πλήτ­τει την Ιάβα, συγκλο­νί­ζο­ντας την πόλη Γιο­γκια­κάρ­τα. Θα προ­κα­λέ­σει το θάνα­το 5.800 ανθρώπων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο