Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 27 Οκτωβρίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

  Σαν σήμε­ρα 27 Οκτω­βρί­ου - Μια ματιά στην ιστο­ρία του τόπου και του κόσμου. Γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε

1466 Γεν­νή­θη­κε ο Χέερτ Χέερ­τσεν, Ολλαν­δός ανθρω­πι­στής και θεο­λό­γος, που έγι­νε γνω­στός με το λατι­νι­κό όνο­μά του Ντε­ζι­ντέ­ριους Έρα­σμους Ροτε­ρο­ντά­μους. Στην Ελλά­δα είναι γνω­στός ως Έρασμος.

1782 Γεν­νή­θη­κε ο Νικό­λο Παγκα­νί­νι, Ιτα­λός συν­θέ­της και βιρ­τουό­ζος του βιο­λιού. 1811 Γεν­νή­θη­κε ο Ισα­άκ Σίν­γκερ, Αμε­ρι­κα­νο­ε­βραί­ος εφευ­ρέ­της της ραπτο­μη­χα­νής, την οποία παρου­σί­α­σε το 1851, εγκαι­νιά­ζο­ντας τη μέθο­δο της σταυροβελονιάς.

1728 Γεν­νιέ­ται ο Τζέιμς Κουκ. Μεγά­λος Αγγλος θαλασσοπόρος

cook

1858 Γεν­νή­θη­κε ο Θίο­ντορ Ρούζ­βελτ, Αμε­ρι­κα­νός πολι­τι­κός και 26ος πρό­ε­δρος των Ηνω­μέ­νων Πολιτειών.

1880 Πέθα­νε ο Θρα­σύ­βου­λος Ζαΐ­μης, Έλλη­νας πολι­τι­κός, ο οποί­ος διε­τέ­λε­σε επί­σης πρωθυπουργός.

1833 Ιδρύ­ε­ται το Ελεγ­κτι­κό Συνέ­δριο, ένα από τα τρία ανώ­τα­τα δικα­στή­ρια της Ελλάδας.

1904 Ξεκι­νά τη λει­τουρ­γία του το υπό­γειο μετρό της Νέας Υόρ­κης το δίκτυο του οποί­ου θεω­ρεί­ται σήμε­ρα ένα από τα μεγα­λύ­τε­ρα στον κόσμο.

1912 Τα πρώ­τα ελλη­νι­κά στρα­τιω­τι­κά τμή­μα­τα κατα­λαμ­βά­νουν τη Θεσ­σα­λο­νί­κη μετά την παρά­δο­σή της.

1914 Γεν­νή­θη­κε ο Ντί­λαν Τόμας, Ουα­λός ποι­η­τής πεζο­γρά­φος, σενα­ριο­γρά­φος και θεα­τρι­κός συγγραφέας.

1920 Δολο­φο­νεί­ται στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα, καθώς επέ­στρε­φε από τη Μόσχα, ως αντι­πρό­σω­πος του ΣΕΚΕ στο 2ο Συνέ­δριο της Κομ­μου­νι­στι­κής Διε­θνούς, ο Δημο­σθέ­νης Λιγδό­που­λος, ένας από τους πρω­τερ­γά­τες του επα­να­στα­τι­κού κινή­μα­τος στην Ελλά­δα και ιδρυ­τι­κό μέλος του ΣΕΚΕ. Μαζί με τον Λιγδό­που­λο, δολο­φο­νή­θη­κε επί­σης ο κομ­μου­νι­στής-επα­να­στά­της Ωρί­ων Αλε­ξά­κης, στέ­λε­χος του Κόμ­μα­τος των Μπολ­σε­βί­κων και εκπρό­σω­πος της Κομ­μου­νι­στι­κής Διε­θνούς στα Βαλκάνια.

1922 Έχο­ντας το «πρά­σι­νο φως» από την Ιτα­λι­κή Συνο­μο­σπον­δία της Βιο­μη­χα­νί­ας, το αστι­κό πολι­τι­κό σύστη­μα και το Βατι­κα­νό, ο Μπε­νί­το Μου­σο­λί­νι εκδί­δει δια­τα­γή για «πορεία ενα­ντί­ον της Ρώμης». Την επό­με­νη μέρα εισέρ­χε­ται ανε­νό­χλη­τος στην πρω­τεύ­ου­σα ανα­λαμ­βά­νο­ντας την εξου­σία για λογα­ρια­σμό της ιτα­λι­κής άρχου­σας τάξης.

1932 Γεν­νή­θη­κε ο Σύλ­βια Πλαθ, Αμε­ρι­κα­νί­δα ποιήτρια

1934 Γεν­νή­θη­κε ο Γιώρ­γος Κων­στα­ντί­νου, Έλλη­νας ηθοποιός

1936 Η Γουό­λις Σίμπ­σον υπο­βάλ­λει αίτη­ση δια­ζύ­γιο για να μπο­ρέ­σει τελι­κά να παντρευ­τεί τον βασι­λιά της Αγγλί­ας, Εδουάρ­δο τον Η΄, ο οποί­ος θα ανα­γκα­στεί να παραι­τη­θεί από το θρό­νο του.

1938 Η χημι­κή βιο­μη­χα­νία Du Pont ανα­κοι­νώ­νει τη δημιουρ­γία ενός νέου συν­θε­τι­κού νήμα­τος, το οποίο ονο­μά­ζει νάιλον.

1941 Ο λαός της Αθή­νας δια­δη­λώ­νει ενά­ντια στους κατα­κτη­τές στην πρώ­τη επέ­τειο από την επί­θε­ση των Ιτα­λών φασι­στών κατά της Ελλάδας

1946 Εκλο­γές στη Βουλ­γα­ρία. Το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα έρχε­ται πρώ­το λαμ­βά­νο­ντας το 53,9%. Ο Γκε­όρ­γκι Δημη­τρόφ γίνε­ται πρό­ε­δρος της Βουλγαρίας.

1952 Γεν­νή­θη­κε ο Ρομπέρ­το Μπε­νί­νι, Ιτα­λός ηθο­ποιός, σενα­ριο­γρά­φος και σκηνοθέτης

1974 Πέθα­νε ο Ρού­ντολφ Ντά­σλερ, Γερ­μα­νός επι­χει­ρη­μα­τί­ας, ιδρυ­τής της εται­ρί­ας αθλη­τι­κών ειδών Puma.

1990 Πέθα­νε ο Ούγκο Τονιά­τσι: Το αγα­πη­μέ­νο “τέρας” της ιτα­λι­κής κωμωδίας

Ούγκο Τονιά­τσι: Το αγα­πη­μέ­νο “τέρας” της ιτα­λι­κής κωμωδίας

1995 Ο πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γός της Ιτα­λί­ας, Μπε­νί­το Κρά­ξι κατα­δι­κά­ζε­ται ερή­μην για διαφθορά.

1961 Η Μαυ­ρι­τα­νία και η Μογ­γο­λία γίνο­νται μέλη του Οργα­νι­σμού Ηνω­μέ­νων Εθνών.

1964 Μιλώ­ντας σε φοι­τη­τές της Θεσ­σα­λο­νί­κης, ο Γ. Παπαν­δρέ­ου υπο­στη­ρί­ζει ότι η ένω­ση Ελλά­δας και Κύπρου είναι εξα­σφα­λι­σμέ­νη, με δεδο­μέ­νη την ευμε­νή στά­ση Αμε­ρι­κα­νών και Βρετανών.

2005 Μεγά­λης κλί­μα­κας ανα­τα­ρα­χές ξεσπούν στις φτω­χο­γει­το­νιές της Γαλ­λί­ας με αφορ­μή το θάνα­το δύο παι­διών αφρι­κα­νι­κής κατα­γω­γής, που κυνη­γη­μέ­να από την αστυ­νο­μία ως ύπο­πτα ληστεί­ας, κατέ­φυ­γαν σε υπο­σταθ­μό της εται­ρί­ας ηλε­κτρι­σμού, με απο­τέ­λε­σμα να πεθά­νουν από ηλε­κτρο­πλη­ξία. Η κυβέρ­νη­ση Σαρ­κο­ζί κήρυ­ξε πολ­λά μέρη της χώρας σε κατά­στα­ση έκτα­της ανά­γκης, ενώ 2.888 Γάλ­λοι συνελήφθησαν.

2009 Πέθα­νε η Έλλη Παπ­πά, Ελλη­νί­δα δημο­σιο­γρά­φος και συγ­γρα­φέ­ας, σύντρο­φος του Νίκου Μπελογιάννη

2013 Πέθα­νε ο Λου Ριντ, Αμε­ρι­κα­νός τραγουδοποιός

 

belogiannis ploumpidis banner

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο