Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 28 Αυγούστου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμερα 28 Αυγούστου

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

632 Πεθαί­νει η Φάτι­μα (κόρη του Μωά­μεθ), τέταρ­τη και τελευ­ταία κόρη του προ­φή­τη από την πρώ­τη του σύζυ­γο Χαντί­τζα αλ-Κού­μπρα. Γεν­νή­θη­κε στη Μέκ­κα το 604 και πέθα­νε στη Μεδί­να (από αρρώ­στια και θλί­ψη ‑λένε, μετά τον θάνα­το του πατέ­ρα της).
Το προ­σω­νύ­μιο με το οποίο έμει­νε γνω­στή στην ιστο­ρία, κυρί­ως των Σιι­τών είναι Αλ Ζάχρα (η κυρία του φωτός) και για τους Μου­σουλ­μά­νους, είναι παρά­δειγ­μα προς μίμη­ση και ένα από τα δημο­φι­λέ­στε­ρα γυναι­κεία ονόματα.
Οι σύγ­χρο­νοι από­γο­νοι του Μωά­μεθ κατά­γο­νται απο­κλει­στι­κά από τη Φάτι­μα και τον σύζυ­γό της Άλι.

1189 Γ΄ Σταυ­ρο­φο­ρία: οι Σταυ­ρο­φό­ροι αρχί­ζουν την Πολιορ­κία της Άκρας (1189–1191) με επι­κε­φα­λής τον Γκυ των Λουζινιάν.

1565 Ιδρύ­ε­ται η Σεντ Ογκου­στίν στη Φλό­ρι­ντα των ΗΠΑ. Ο παλαιό­τε­ρος ευρω­παϊ­κός οικι­σμός στις ΗΠΑ.

1640 Οι Σκω­τσέ­ζοι νικούν τον αγγλι­κό στρα­τό του βασι­λιά Καρό­λου Α΄ στη μάχη του Νιούμπερν.

1749 Γεν­νή­θη­κε ο Γιό­χαν Βόλφ­γκανγκ Φον Γκέ­τε, ο μεγά­λος Γερ­μα­νός φιλό­σο­φος και συγ­γρα­φέ­ας. Μετα­ξύ άλλων έργων του ο «Φάουστ».

gkaite

1823 πΠθα­νε ο οπλαρ­χη­γός Ζυγού­ρης Τζαβέλλας

1826 Στην τρι­ή­με­ρη Μάχη του Πολυα­ρά­βου οι Μανιά­τες νικούν κατά κρά­τος τις δυνά­μεις του Ιμπραήμ.
Η μάχη θα ολο­κλη­ρω­θεί στις 30 Αυγού­στου. Οι απώ­λειες των Αρά­βων ήταν 1.100 νεκροί και 1.400 περί­που τραυ­μα­τί­ες, οι δε των Ελλή­νων 28 νεκροί και 75 τραυματίες.

1828 Γεν­νή­θη­κε ο Ρώσος συγ­γρα­φέ­ας Λέον Τολ­στόι (με το παλιό ημερολόγιο)

tolstoi

1833 Καταρ­γεί­ται η δου­λεία σε ολό­κλη­ρη την επι­κρά­τεια της Βρε­τα­νι­κής Αυτοκρατορίας.

1845 Το επι­στη­μο­νι­κό περιο­δι­κό Scientific American εκδί­δει το πρώ­το του τεύχος.

Γεωμαγνητική καταιγίδα ροής ηλιακού ανέμου υψηλής ταχύτητας εντυπωσιακό Βόρειο Σέλας1859 Γεω­μα­γνη­τι­κή καται­γί­δα κάνει το Βόρειο Σέλας τόσο λαμπρό ώστε να φαί­νε­ται καθα­ρά από περιο­χές των Η.Π.Α., της Ευρώ­πης ακό­μα και της Ιαπωνίας.

1879 Οι Βρε­τα­νοί συλ­λαμ­βά­νουν τον τελευ­ταίο βασι­λιά των Ζου­λού, Κετσουάγιο.

1884 Λαμ­βά­νε­ται η πρώ­τη γνω­στή φωτο­γρα­φία τυφώνα.

1904 Ο Παύ­λος Μελάς ξεκι­νά την ένο­πλη δρά­ση του στη Δυτι­κή Μακεδονία.

1910 Ξεκι­νά τις εργα­σί­ες του το Συνέ­δριο της Β’ Διε­θνούς στην Κοπεγ­χά­γη (28/8/-3/9/1910). Στο συνέ­δριο αυτό δια­φά­νη­καν και πάλι οι οπορ­του­νι­στι­κές πιέ­σεις και ταλα­ντεύ­σεις, όσον αφο­ρά το θέμα του πολέμου.
Η τρο­πο­λο­γία που πρό­τει­ναν οι Χάρ­ντι (Βρε­τα­νία) και Βαγιάν (Γαλ­λία) σχε­τι­κά με τη κήρυ­ξη γενι­κής απερ­γί­ας –και ιδιαί­τε­ρα στους κλά­δους της πολε­μι­κής βιο­μη­χα­νί­ας- ως το απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρο μέσο για την απο­τρο­πή πολε­μι­κών συγκρού­σε­ων απορ­ρί­φθη­κε με 119 ψήφους ένα­ντι 58. Το βασι­κό επι­χεί­ρη­μα που πρό­βαλ­λε η Γερ­μα­νι­κή Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία ενα­ντί­ον της εν λόγω τρο­πο­λο­γί­ας ήταν πως κάτι τέτοιο θα συνε­πά­γο­νταν διώ­ξεις ενα­ντί­ον των σοσιαλδημοκρατών.
Έτσι, η από­φα­ση του συνε­δρί­ου της Κοπεγ­χά­γης περιε­λάμ­βα­νε: την κοι­νο­βου­λευ­τι­κή «πάλη» κατά των εξο­πλι­σμών και την κατα­ψή­φι­ση των σχε­τι­κών πιστώ­σε­ων, την επι­μο­νή στη συγκρό­τη­ση υπο­χρε­ω­τι­κών διαι­τη­τι­κών δικα­στη­ρί­ων για τη διευ­θέ­τη­ση των δια­φο­ρών που προ­έ­κυ­πταν μετα­ξύ κρα­τών, τον γενι­κό αφο­πλι­σμό, την κατάρ­γη­ση της μυστι­κής διπλω­μα­τί­ας και το δικαί­ω­μα της αυτο­διά­θε­σης των λαών (902.gr)

1911 Πέθα­νε στην Κέρ­κυ­ρα ο ποι­η­τής Γερά­σι­μος Μαρ­κο­ράς, μαθη­τής του Διο­νύ­σιου Σολωμού.
Επι­δέ­ξιος χει­ρι­στής της δημο­τι­κής, μαζί με Ψυχά­ρη, Παλα­μά, Καρ­κα­βί­τσα Πολυ­λά κά. συνέ­βα­λε στην επι­βο­λή της δημο­τι­κής και στην ανα­γέν­νη­ση των νεο­ελ­λη­νι­κών γραμμάτων.

1917 Συλ­λαμ­βά­νο­νται δέκα σου­φρα­ζέ­τες επει­δή είχαν πολιορ­κή­σει το Λευ­κό Οίκο.

Toyota1937 Η Toyota (Motor Corporation) γίνε­ται ανε­ξάρ­τη­τη εται­ρεία. O πολυ­ε­θνι­κός κατα­σκευα­στής αυτο­κι­νή­των που ιδρύ­θη­κε από τον Kiichiro Toyoda ‑spinoff της Toyota Industries (1934 κινη­τή­ρας [Α], 1936 το πρώ­το επι­βα­τι­κό της αυτο­κί­νη­το, το Toyota AA, φωτο αρι­στε­ρά) είναι ένας από τους μεγα­λύ­τε­ρους σήμε­ρα κατα­σκευα­στές αυτο­κι­νή­των στον κόσμο, με εκα­τομ­μύ­ρια οχή­μα­τα ετησίως.
Μετά τον 2ο Παγκό­σμιο η Toyota εκσυγ­χρό­νι­σε την εγγυ­η­μέ­νη αμε­ρι­κά­νι­κη γραμ­μή παρα­γω­γής («The Toyota Way» και με φιλο­σο­φία δια­χεί­ρι­σης το Toyota Production System) που μετέ­τρε­ψε τη μικρή εται­ρεία σε ηγέ­τη του κλάδου.
Τη 10ετία του 1960, εκμε­ταλ­λεύ­τη­κε την ταχέ­ως ανα­πτυσ­σό­με­νη ιαπω­νι­κή οικο­νο­μία για να που­λή­σει αυτο­κί­νη­τα σε μια ανα­πτυσ­σό­με­νη μεσαία τάξη, ανα­πτύσ­σο­ντας το Toyota Corolla, το οποίο θα γίνει το best-seller αυτο­κί­νη­το όλων των επο­χών. Χρη­μα­το­δό­τη­σε έξυ­πνα τη διε­θνή επέ­κτα­ση έτσι ώστε σήμε­ρα να είναι η 9η μεγα­λύ­τε­ρη εται­ρεία στον κόσμο (με βάση τα κέρ­δη) εκτο­ξεύ­ο­ντας την παρα­γω­γή της (10 εκα­τομ­μύ­ρια οχή­μα­τα ετη­σί­ως, το 2012, φτά­νο­ντας το 2020 τα 200 εκατομμύρια)
Ηγέ­της στην ανά­πτυ­ξη και τις πωλή­σεις υβρι­δι­κών ηλε­κτρι­κών οχη­μά­των (40 μοντέ­λα σήμε­ρα) με χαμη­λό­τε­ρη κατα­νά­λω­ση καυ­σί­μου, ξεκι­νώ­ντας με το Prius το 1997.
Η Toyota Motor Corporation παρά­γει επί­σης τα Daihatsu, Hino, Lexus, Ranz, κατέ­χει 20% μερί­διο στην Subaru Corporation, 5,1% στη Mazda, 4,9% στη Suzuki, 4,6% στην Isuzu, 3,8% στην Yamaha 2,8% στην Panasonic, καθώς και μεγά­λα μερί­δια σε Κ|Ξ στην Κίνα (GAC Toyota και FAW Toyota), Τσε­χία (TPCA), Ινδία (Toyota Kirloskar) ΗΠΑ (MTMUS) κά.

1944 Κατά τη διάρ­κεια του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου απε­λευ­θε­ρώ­νο­νται η Μασ­σα­λία και η Τουλόν.

1944  Ο ΕΛΑΣ πραγ­μα­το­ποιεί επι­θέ­σεις σε ολό­κλη­ρο τον Έβρο κατά των γερ­μα­νι­κών φρου­ρών. Συνο­λι­κά στις επι­χει­ρή­σεις για την απε­λευ­θέ­ρω­ση του Έβρου οι Γερ­μα­νοί είχαν 400 νεκρούς και πολ­λούς ακό­μα τραυ­μα­τί­ες (902.gr)

1944 Σε μπλό­κο των Γερ­μα­νών και ταγ­μα­τα­σφα­λι­τών στην Καλ­λι­θέα εκτε­λού­νται 40 πολίτες.

kallithea

1946  Πέθα­νε ο πολι­τι­κός Γεώρ­γιος Καφαντάρης

1947 Ξεκι­νά στο Έκτα­κτο Στρα­το­δι­κείο Θεσ­σα­λο­νί­κης η δίκη της Στε­νής Αυτο­ά­μυ­νας. Από τους 67 κατη­γο­ρού­με­νους οι 56 κατα­δι­κά­στη­καν σε θάνατο.

1948 Ξεκι­νά η επι­χεί­ρη­ση «Ταύ­ρος». Οι κυβερ­νη­τι­κές δυνά­μεις επι­τί­θε­ται στις θέσεις του ΔΣΕ στη Μουρ­γκά­να. Οι υπε­ρα­σπι­στές της Μουρ­γκά­νας, παρά τον εξαι­ρε­τι­κά άνι­σο συσχε­τι­σμό δυνά­με­ων (ένα προς δέκα υπέρ του αστι­κού στρα­τού), κρά­τη­σαν ηρω­ι­κά μέχρι και τις 16 Σεπτέμ­βρη, όπου με έναν πετυ­χη­μέ­νο και τολ­μη­ρό ελιγ­μό, κατά­φε­ραν να ξεγε­λά­σουν τον αντί­πα­λο και να περά­σουν με ασφά­λεια στα Ζαγό­ρια (902.gr)

1948 Τα Αρχη­γεία Περιο­χών του ΔΣΕ ανα­συ­γκρο­τού­νται σε Μεραρ­χί­ες. Δημιουρ­γεί­ται το Ανώ­τα­το Πολε­μι­κό Συμ­βού­λιο του ΔΣΕ.

1951 Εκδί­δε­ται το πρώ­το φύλ­λο της εφη­με­ρί­δας «Δημο­κρα­τι­κή».

1962 Ισχυ­ρή σει­σμι­κή δόνη­ση γίνε­ται αισθη­τή σε ολό­κλη­ρη την Ελλά­δα ‑περισ­σό­τε­ρο στην Κοριν­θία, στο Ναύ­πλιο και την Τρί­πο­λη. Απο­λο­γι­σμός ένας νεκρός και πέντε τραυ­μα­τί­ες καθώς και υλι­κές ζημιές στην Κόρινθο.

1963 Κατά τη διάρ­κεια μιας πορεί­ας δια­μαρ­τυ­ρί­ας 200.000 ατό­μων για τις φυλε­τι­κές δια­κρί­σεις στη Ουά­σινγ­κτον, ο Μάρ­τιν Λού­θερ Κινγκ βγά­ζει τον περί­φη­μο λόγο του με τη φρά­ση «Έχω ένα όνει­ρο…» («I have a dream»)

martin

1968 Πεθαί­νει ο αρχι­τέ­κτο­νας Δημή­τρης Πικιώ­νης. Μετα­ξύ των έργων του, η μελέ­τη της δια­μόρ­φω­σης του χώρου στην Ακρό­πο­λη και στου Φιλοπάππου.

pikionis

1968 Ταρα­χές στο Σικά­γο κατά τη διάρ­κεια του Εθνι­κού Συνε­δρί­ου των Δημο­κρα­τι­κών, προ­κα­λούν βίαιη αστυ­νο­μι­κή καταστολή.

1969 Εγκαι­νιά­ζο­νται τα Ναυ­πη­γεία Ελευσίνας.

1970 Τίθε­ται σε λει­τουρ­γία τηλε­ό­ρα­ση του ΟΤΕ μέσα στη Διε­θνή Έκθε­ση Θεσσαλονίκης.

1981 Θεμε­λιώ­νε­ται στον Πει­ραιά το νέο δικα­στι­κό μέγαρο.

1982 Πλοία της Greenpeace εμπο­δί­ζουν την πόντι­ση πυρη­νι­κών απο­βλή­των στην Ισπανία.

John Huston in The Bible1987  Πέθα­νε ο σκη­νο­θέ­της κινη­μα­το­γρά­φου Τζον Χιού­στον. Εκκε­ντρι­κός σκα­πα­νέ­ας επι­κών δια­στά­σε­ων, τιτά­νας του Χόλι­γουντ βασί­λευ­σε ως σκη­νο­θέ­της, σενα­ριο­γρά­φος και ηθο­ποιός σε μια καριέ­ρα που άντε­ξε πάνω από πέντε 10ετίες.
Ο δέκα φορές υπο­ψή­φιος για Όσκαρ (κέρ­δι­σε δύο) με 40 δια­κρί­σεις-βρα­βεύ­σεις & 73 δια­φο­ρε­τι­κές υπο­ψη­φιό­τη­τες θρύ­λος γεν­νή­θη­κε ως John Marcellus Huston στη Νεβά­δα του Μιζού­ρι στις 5 Αυγού­στου 1906.

1987 Με από­φα­ση του Υπουρ­γι­κού Συμ­βου­λί­ου αίρε­ται η εμπό­λε­μη κατά­στα­ση της Ελλά­δας με την Αλβανία.

1989 Ύστε­ρα από κυβερ­νη­τι­κή από­φα­ση, καί­γο­νται οι φάκε­λοι των πολι­τι­κών φρονημάτων.

Αλέκος Σακελλάριος1991 Πέθα­νε ο Αλέ­κος Σακελ­λά­ριος, έλλη­νας θεα­τρι­κός συγ­γρα­φέ­ας, σκη­νο­θέ­της και δημο­σιο­γρά­φος. (Γεν. 7/11/1913) πλη­θω­ρι­κός εργά­της της πένας και της κλα­κέ­τας — σπού­δα­σε στη Νομι­κή Σχολή.
Στα δημο­σιο­γρα­φι­κά θρα­νία κάθι­σε σχε­δόν έφη­βος σκι­τσά­ρο­ντας τα πρώ­τα του λογο­παί­γνια και στη συνέ­χεια υπη­ρέ­τη­σε το χρο­νο­γρά­φη­μα της επο­χής. Στι­χουρ­γός επί­σης και συγ­γρα­φέ­ας εκα­το­ντά­δων τρα­γου­διών και έργων, επι­θε­ώ­ρη­σης και πρόζας.
Στα προ­βλή­μα­τα του κόσμου εκεί­νος «απα­ντού­σε» με το κέφι και το χιού­μορ των έργων του. Σαν σκη­νο­θέ­της εργά­στη­κε πολ­λές 10ετίες πίσω από την κάμε­ρα, χωρίς να κρύ­ψει ότι η αρχι­κή επι­θυ­μία του ήταν να γίνει ηθο­ποιός. Τον κέρ­δι­σε όμως η πένα. 
Έχει γρά­ψει 1.500 τρα­γού­δια, 185 έργα και 10 σενά­ρια. Η πρώ­τη του επί­ση­μη θεα­τρι­κή εμφά­νι­ση έγι­νε στο «Κοτο­πού­λη», το 1935 με το λαϊ­κό μιού­ζι­καλ «Ο βασι­λιάς του χαλ­βά». Τα πιο πολ­λά έργα του είναι κωμω­δί­ες και τα περισ­σό­τε­ρα τα έγρα­ψε μαζί με τον Χρή­στο Γιαννακόπουλο.
Μερι­κές από τις μεγα­λύ­τε­ρες θεα­τρι­κές επι­τυ­χί­ες τους, που έγι­ναν και ται­νί­ες, είναι «Οι Γερ­μα­νοί ξανάρ­χο­νται», «Κυρια­κή αργία», «Ενας ήρως με παντού­φλες», «Δεσποι­νίς ετών 39», «Ούτε γάτα, ούτε ζημιά», «Ο φίλος μου ο Λευ­τε­ρά­κης», «Υπάρ­χει και φιλό­τι­μο» κ.ά. Για τον κινη­μα­το­γρά­φο έγρα­ψε επί­σης «Λατέρ­να, φτώ­χεια και φιλό­τι­μο», «Η θεία από το Σικά­γο», «Ο Ηλί­ας του 16ου» κά. (Ριζο­σπά­στης)

1993 76 άνθρω­ποι χάνουν τη ζωή τους από πτώ­ση αερο­πλά­νου στο Τατζικιστάν.

1993 Ένα φράγ­μα σπά­ει στην Κιν­γκ­χάι της Κίνας με απο­τέ­λε­σμα να σκο­τω­θούν 223 άνθρωπου.

1993 Στη Βοσ­νία, οι Κρο­ά­τες ανα­κη­ρύσ­σουν επί­ση­μα τη σύστα­ση της δημο­κρα­τί­ας τους.

1994 Γίνε­ται η πρώ­τη παρέ­λα­ση ομο­φυ­λο­φί­λων στην Ιαπωνία.

1995 Ένας όλμος πέφτει στην αγο­ρά του Σαρά­γε­βο και σκο­τώ­νει 38 ανθρώ­πους. Ήταν η αφορ­μή για τους νατοϊ­κούς βομ­βαρ­δι­σμούς ενα­ντί­ον των Σερ­βο­βοσ­νί­ων, καθώς θεω­ρή­θη­καν υπεύ­θυ­νοι. Αργό­τε­ρα μίλη­σαν για προβοκάτσια.

Michael Andreas Helmuth Ende Μίχαελ Έντε1995 Πέθα­νε ο Γερ­μα­νός συγ­γρα­φέ­ας Michael [Andreas Helmuth] Ende (Μίχα­ελ Έντε, γεν. 12-Νοε-1929). Τα έργα του έχουν μετα­φρα­στεί σε 40 γλώσ­σες και τα αντί­τυ­πα των βιβλί­ων του είναι πάνω από 20 εκα­τομ­μύ­ρια. Σημα­ντι­κά έργα του η “Μόμο”, το “Ιστο­ρία χωρίς τέλος”, το “Μαγι­κό φίλ­τρο” κ.α.

1996 Ο πρί­γκι­πας Κάρο­λος της Βρε­τα­νί­ας και η πρι­γκί­πισ­σα Νταϊ­ά­να παίρ­νουν διαζύγιο.

1996 Στην Καλι­φόρ­νια των ΗΠΑ, εγκρί­νε­ται νόμος για το χημι­κό ευνου­χι­σμό των καθ’ υπο­τρο­πή παιδεραστών.

1998 Στο Πακι­στάν εγκα­θι­δρύ­ε­ται ένα νέο νομι­κό σύστη­μα που βασί­ζε­ται στο Κοράνι.

1999 Δύο νεκροί και πάνω από 200 τραυ­μα­τί­ες, ανά­με­σά τους 31 αστυ­νο­μι­κοί, είναι ο τρα­γι­κός απο­λο­γι­σμός σοβα­ρών επει­σο­δί­ων που σημειώ­νο­νται στο Μπαν­γκλα­ντές μετά την λήξη ποδο­σφαι­ρι­κού αγώνα.

1999 Η Μιρέλ­λα Μανιά­νι κερ­δί­ζει το χρυ­σό μετάλ­λιο στον ακο­ντι­σμό με 67.09 στο Παγκό­σμιο Πρω­τά­θλη­μα Στί­βου της Σεβίλλης.

2001 Ο 23χρονος Ουκρα­νός τερ­μα­το­φύ­λα­κας Serguei Perkhun πεθαί­νει σε νοσο­κο­μείο της Μόσχας χωρίς να συνέλ­θει από το κώμα που είχε πέσει μετά το σοβα­ρό τραυ­μα­τι­σμό του στο κεφά­λι, όταν συγκρού­στη­κε στον αέρα με αντί­πα­λο επι­θε­τι­κό στον αγώ­να ΤΣΣΚΑ Μόσχας- Άντζι Μαχά­τσκα­λα για το ρωσι­κό πρωτάθλημα.

2011 Πέθα­νε ο Λεω­νί­δας Κύρ­κος, Έλλη­νας πολι­τι­κός. Πήρε μέρος στην Εθνι­κή Αντί­στα­ση στις γραμ­μές τής σπου­δά­ζου­σας νεο­λαί­ας της ΕΠΟΝ. Κατά την περί­ο­δο του Εμφυ­λί­ου Πολέ­μου φυλα­κί­στη­κε κατ’ επα­νά­λη­ψη (1946–1948) και το 1949 κατα­δι­κά­στη­κε σε θάνα­το. Στη δεκα­ε­τία του 1950 εργά­στη­κε ως συντά­κτης της «Αυγής», τη δεκα­ε­τία του ‘60 δρα­στη­ριο­ποι­ή­θη­κε στην ΕΔΑ και μετά τη διά­σπα­ση του ΚΚΕ το 1968 ανα­δεί­χθη­κε σε ηγε­τι­κό στέ­λε­χος του ΚΚΕ-Εσω­τε­ρι­κού, της ΕΑΡ και υπήρ­ξε γραμ­μα­τέ­ας του «Συνα­σπι­σμού της Αρι­στε­ράς και της Προ­ό­δου» μέχρι τον Μάρ­τη του 1991 παρα­μέ­νο­ντας στη συνέ­χεια ένα από τα ηγε­τι­κά του στε­λέ­χη συνε­χί­ζο­ντας την αντιΚ­ΚΕ στά­ση του. Το 2010 στή­ρι­ξε τη «Δημο­κρα­τι­κή Αρι­στε­ρά» του Φ. Κου­βέ­λη, που προ­έ­κυ­ψε από τη διά­σπα­ση του ΣΥΝ. Διε­τέ­λε­σε βου­λευ­τής και ευρωβουλευτής.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο