Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 28 Ιουλίου — Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

1540 Εκτε­λέ­στη­κε με εντο­λή του βασι­λιά της Βρε­τα­νί­ας Ερρί­κου Η’, ο Άγγλος πολι­τι­κός Τόμας Κρόμ­γου­ελ, που κρί­θη­κε ένο­χος για εσχά­τη προδοσία

1586 Ο σερ Φράν­σις Ντρέικ φέρ­νει στην Ευρώ­πη την πατά­τα, την οποία εισά­γει από την Κολομβία.

1655 Πέθα­νε ο Γάλ­λος ποι­η­τής, Σιρα­νό ντε Μπερζεράκ

1741 Πέθα­νε ο Βενε­τσιά­νος συν­θέ­της, Αντό­νιο Βιβάλντι

vivaldi

1750 Πέθα­νε ο Γερ­μα­νός συν­θέ­της, Γιό­χαν Σεμπά­στιαν Μπαχ

mpax

1794 Απο­κε­φα­λί­στη­κε ο Μαξι­μι­λια­νός Ροβε­σπιέ­ρος, ηγε­τι­κή μορ­φή της γαλ­λι­κής επανάστασης.

roviesperos

1821 Το Περού κηρύσ­σει την ανε­ξαρ­τη­σία του από την Ισπανία.

1828 Ο Ιωάν­νης Καπο­δί­στριας καθιε­ρώ­νει ως νομι­σμα­τι­κή μονά­δα το “φοί­νι­κα”.

1836 Γεν­νή­θη­κε ο λόγιος και συγ­γρα­φέ­ας από τη Σύρο, Εμμα­νου­ήλ Ροΐ­δης (“Πάπισ­σα Ιωάννα”)

roides

1858 Τα δαχτυ­λι­κά απο­τυ­πώ­μα­τα χρη­σι­μο­ποιού­νται για πρώ­τη φορά για την ταυ­το­ποί­η­ση ενός προ­σώ­που από τον Γουί­λιαμ Χέρ­σελ, έναν Άγγλο δημό­σιο υπάλ­λη­λο στην Ινδία.

1913 Με τη Συν­θή­κη του Βου­κου­ρε­στί­ου, που υπο­γρά­φουν οι αντι­μα­χό­με­νες δυνά­μεις (Ελλά­δα, Σερ­βία, Μαυ­ρο­βού­νιο, Ρου­μα­νία ενα­ντί­ον Βουλ­γα­ρί­ας), λήγει ο Β’ Βαλ­κα­νι­κός Πόλε­μος. Μεγά­λη χαμέ­νη η Βουλ­γα­ρία, καθώς μέρος της Μακε­δο­νί­ας προ­σαρ­τά­ται στην Ελλάδα.

1914 Αρχή του Α’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου. Η Αυστρο­ουγ­γα­ρία κηρύσ­σει πόλε­μο ενα­ντί­ον της Σερ­βί­ας, μετά τη δολο­φο­νία του αρχι­δού­κα της Αυστρί­ας, Φρα­γκί­σκου Φερδινάρδου.

1920 Ο Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος υπο­γρά­φει στη γαλ­λι­κή πόλη Σεβρ, από την οποία πήρε και το όνο­μά της, τη Συν­θή­κη των Σεβρών. Είναι η τελι­κή συν­θή­κη ειρή­νης ανά­με­σα στη σουλ­τα­νι­κή κυβέρ­νη­ση της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης και τους συμ­μά­χους της Αντάντ. Την Ελλά­δα εκπρο­σω­πούν και υπο­γρά­φουν ο πρω­θυ­πουρ­γός Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος και ο Έλλη­νας πρε­σβευ­τής στο Παρί­σι, Άθως Ρωμα­νός. Η συν­θή­κη είναι άκρως κατα­δι­κα­στι­κή για την Οθω­μα­νι­κή Αυτο­κρα­το­ρία, που ουσια­στι­κά δια­λύ­ε­ται και χάνει τα αρα­βι­κά της εδά­φη, την Ανα­το­λι­κή Θρά­κη και μεγά­λες περιο­χές της δυτι­κής, της βόρειας και της νότιας Μικράς Ασί­ας. Η Ελλά­δα ενσω­μα­τώ­νει την Ανα­το­λι­κή Θρά­κη και νομι­μο­ποιεί την παρου­σία της στην Μικρά Ασία, ενώ παράλ­λη­λα δεί­χνει να κερ­δί­ζει τη μάχη για τα Δωδε­κά­νη­σα και την Κύπρο. Η Ελλά­δα των “Δύο Ηπεί­ρων και των Πέντε Θαλασ­σών” σύμ­φω­να με τον Ελ. Βενι­ζέ­λο, είναι πια πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, που θα απο­δει­χθεί όμως εφή­με­ρη και οδυ­νη­ρή παρό­τι το έθνος πανηγυρίζει!

1920  Ο Πάν­τσο Βίλα, μετά από χρό­νων επα­να­στα­τι­κή δρά­ση στο Βόρειο Μεξι­κό, παρα­δί­δε­ται στην Κυβέρ­νη­ση του Προ­έ­δρου, Βικτο­ριά­νο Χου­έρ­τα. Η κυβέρ­νη­ση δέχε­ται την άνευ όρων παρά­δο­ση του αντάρ­τη, με την υπό­σχε­ση να του χαρι­στεί η ζωή.

1928 Τελε­τή έναρ­ξης των 9ων Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων του Άμστερ­νταμ. Επα­νεμ­φα­νί­ζο­νται μετά από 10 χρό­νια απο­κλει­σμού η Γερ­μα­νία, η Αυστρία, η Ουγ­γα­ρία και η Βουλ­γα­ρία. Για πρώ­τη φορά ανά­βει η Ολυ­μπια­κή Φλό­γα, η Ελλά­δα παρε­λαύ­νει πρώ­τη και στα αγω­νί­σμα­τα στί­βου μετέ­χουν γυναί­κες. Η Ιρλαν­δία κερ­δί­ζει το πρώ­το της χρυ­σό μετάλ­λιο σαν ανε­ξάρ­τη­το κρά­τος. Ακό­μα, για πρώ­τη φορά πωλεί­ται κόκα κόλα σε Ολυ­μπια­κούς Αγώνες.

1929 48 χώρες υπο­γρά­φουν τη Συν­θή­κη της Γενεύ­ης, που ρυθ­μί­ζει τον τρό­πο μετα­χεί­ρι­σης των αιχ­μα­λώ­των πολέμου.

1937 Τα ιαπω­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα κυριεύ­ουν το Πεκίνο.

1942 Αρχί­ζουν οι γερ­μα­νι­κές επι­χει­ρή­σεις στον Καύ­κα­σο, με αντι­κει­με­νι­κό σκο­πό την κατα­στρο­φή της βαριάς βιο­μη­χα­νί­ας του και την κατά­λη­ψη του Στάλινγκραντ.

1943 Β΄ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Το ραδιό­φω­νο της Ρώμης ανα­κοι­νώ­νει το τέλος του φασισμού.

1945 Στη Νέα Υόρ­κη, αμε­ρι­κα­νι­κό βομ­βαρ­δι­στι­κό Β‑52 προ­σκρού­ει λόγω ομί­χλης στον 79ο όρο­φο του Empire State Building, σκο­τώ­νο­ντας 14 ανθρώ­πους και τραυ­μα­τί­ζο­ντας άλλους 26.

1948 Μία μέρα πριν από την τελε­τή έναρ­ξης των Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων του Λον­δί­νου, διορ­γα­νώ­νο­νται αγώ­νες για βετε­ρά­νους αθλη­τές — θύμα­τα του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου, με πρω­το­βου­λία του σερ Λούτ­βιγκ Γκού­τμαν. Οι αγώ­νες αυτοί θα απο­τε­λέ­σουν το προ­οί­μιο των Παρα­ο­λυ­μπια­κών Αγώ­νων, που θα γίνουν για πρώ­τη φορά το 1960 στη Ρώμη.

1953 Επα­να­λαμ­βά­νο­νται οι εμπο­ρι­κές σχέ­σεις Ελλά­δας — ΕΣΣΔ.

1954 Γεν­νή­θη­κε ο Βενε­ζου­ε­λα­νός στρα­τιω­τι­κός και πολι­τι­κός ηγέ­της Ούγκο Τσά­βεζ, Πρό­ε­δρος της Βενε­ζου­έ­λας από το 1999 έως το θάνα­τό του το 2013.

1959 Γίνε­ται δεκτή κατ’ αρχήν η αίτη­ση της Ελλά­δας για σύν­δε­σή της με την ΕΟΚ.

1961 Θεμε­λιώ­νε­ται η πρώ­τη υψι­κά­μι­νος της “Χαλυ­βουρ­γι­κής” στην Ελευσίνα.

1968 Δέκα άτο­μα σκο­τώ­νο­νται σε νέες συγκρού­σεις στην Πόλη του Μεξι­κού, όπου για την κατα­στο­λή των δια­δη­λώ­σε­ων χρη­σι­μο­ποιού­νται μπα­ζού­κας, τεθω­ρα­κι­σμέ­να και αλεξιπτωτιστές.

1972 Ινδία και Πακι­στάν υπο­γρά­φουν την Ειρη­νευ­τι­κή Συν­θή­κη Σίμ­λα, με την οποία διευ­θε­τεί­ται το ζήτη­μα των συνό­ρων στο Κασμίρ

1973 Το ψευ­δο­δη­μο­ψή­φι­σμα που οργα­νώ­νει η χού­ντα καταρ­γεί τη Μοναρ­χία με ποσο­στό 78,4% και κηρύσ­σει την Προ­ε­δρι­κή Δημο­κρα­τία με πρό­ε­δρο, το δικτά­το­ρα Γεώρ­γιο Παπαδόπουλο.

1973 Γράμ­μα του Νίκου Ζαχα­ριά­δη, τρεις μέρες πριν από το θάνα­τό του, προς την καθο­δή­γη­ση του ΚΚΕ

zaxariadis

1975 Αρχί­ζει στον Κορυ­δαλ­λό η δίκη των πρω­ται­τί­ων του πρα­ξι­κο­πή­μα­τος του 1967.

1976 Σει­σμός 8,2 Ρίχτερ πλήτ­τει την πόλη Ταν­γκ­σάν της Κίνας. Του­λά­χι­στον 240.000 άνθρω­ποι χάνουν τη ζωή τους.

1980 Στο Περού, ο Φερ­νά­ντο Μπε­λά­ου­ντε Τέρι ορκί­ζε­ται Πρό­ε­δρος μετά από 12 χρό­νια στρα­τιω­τι­κής διακυβέρνησης.

1980 Στις 28 Ιού­λη του 1980, δολο­φο­νή­θη­κε στυ­γνά στην πύλη του εργο­στα­σί­ου της ΕΤΜΑ από την εργο­δο­σία η Σωτη­ρία Βασι­λα­κο­πού­λου, φοι­τή­τρια του Παντεί­ου και μέλος της ΚΝΕ

sotiria 1

1996 Δύο χρυ­σά μετάλ­λια για την Ελλά­δα στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες της Ατλά­ντα. Ο Ιωάν­νης Μελισ­σα­νί­δης κερ­δί­ζει το χρυ­σό, βαθ­μο­λο­γού­με­νος με 9,850 στις ασκή­σεις εδά­φους στην ενόρ­γα­νη γυμνα­στι­κή. Την ίδια μέρα ο Κάχι Καχια­σβί­λι κατα­κτά το χρυ­σό στην άρση βαρών στα 99 κιλά, σηκώ­νο­ντας 185 κιλά στο αρα­σέ, 235 κιλά στο ζετέ (παγκό­σμιο ρεκόρ), και 420 κιλά στο σύνολο.

2004 Πεθαί­νει ο Βρε­τα­νός βιο­λό­γος Φράν­σις Κρικ, που μαζί με τον Αμε­ρι­κα­νό Ρόμπερτ Γουό­τσον, ανα­κά­λυ­ψαν το DNA.

2005 Η οργά­νω­ση “Ιρλαν­δι­κός Δημο­κρα­τι­κός Στρα­τός” ανα­κοι­νώ­νει τον τερ­μα­τι­σμό του ένο­πλου αγώ­να ενα­ντί­ον της βρε­τα­νι­κής παρου­σί­ας στη Βόρειο Ιρλαν­δία ύστε­ρα από 36 χρό­νια δρά­σης και τη δέσμευ­σή της για απο­κλει­στι­κή χρή­ση πολι­τι­κών δια­δι­κα­σιών για την επί­τευ­ξη των στό­χων της.

***

foto2

ritsos gia sotiria

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο