Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 28 Σεπτεμβρίου

551 π.Χ. Γεν­νή­θη­κε ο κινέ­ζος φιλό­σο­φος, Κομφούκιος

1687 Ο Ενε­τός Φρα­γκί­σκος Μορο­ζί­νι κυριεύ­ει την Αθή­να από τους Οθωμανούς

1773 Αρχί­ζει η εξέ­γερ­ση των αγρο­τών στη Ρωσία, με αρχη­γό τον Ε. Ι. Πουγατσόφ.

1787 Το αμε­ρι­κα­νι­κό Σύνταγ­μα ψηφί­ζε­ται από το Κογκρέ­σο και στέλ­νε­ται για έγκρι­ση στα νομο­θε­τι­κά σώμα­τα των Πολιτειών.

1821 Το Μεξι­κό υπο­γρά­φει την τελι­κή πρά­ξη για την ανε­ξαρ­τη­σία του από την Ισπανία.

1841 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος πρω­θυ­πουρ­γός, Ζορζ Κλεμανσό

1858 Ο κομή­της του Ντο­νά­τι γίνε­ται ο πρώ­τος που απα­θα­να­τί­ζε­ται φωτογραφικά.

1864 Ιδρύ­ε­ται στο Λον­δί­νο η Διε­θνής Ένω­ση Εργα­τών, που απο­τέ­λε­σε την Πρώ­τη Διεθνή.

1867 Το Τορό­ντο γίνε­ται επί­ση­μα πρω­τεύ­ου­σα του Οντάριο.

1871 Η Βρα­ζι­λία ψηφί­ζει νόμο, σύμ­φω­να με τον οποίο τα παι­διά των σκλά­βων θεω­ρού­νται ελεύ­θε­ροι πολίτες.

1893 Γεν­νιέ­ται ο λογο­τέ­χνης και ιστο­ρι­κός Γιάν­νης Σκαρίμπας

Γιάν­νης Σκα­ρί­μπας, πνεύ­μα μαχη­τι­κό και ανυπότακτο

1893 Στην Πορ­το­γα­λία, ιδρύ­ε­ται η ποδο­σφαι­ρι­κή ομά­δα της Πόρ­το με την ονο­μα­σία “Football Club do Porto-Sociedade Sportiva”.

1895 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος για­τρός και χημι­κός, Λουί Ζαν Παστέρ, ο «πατέ­ρας» της μικρο­βιο­λο­γί­ας, που ανα­κά­λυ­ψε το αντι­λυσ­σι­κό εμβό­λιο και εφηύ­ρε τη δια­δι­κα­σία της παστερίωσης

1905 Γεν­νιέ­ται ο Γερ­μα­νός πυγ­μά­χος Μαξ Σμέ­λινγκ, ο πρώ­τος ευρω­παί­ος που κατέ­κτη­σε τον τίτλο του παγκό­σμιου πρω­τα­θλη­τή βαρέ­ων βαρών.

1916 Εθνι­κός διχα­σμός προ των πυλών. Η Ελλά­δα βρί­σκε­ται με δύο αντί­πα­λες κυβερ­νή­σεις, η μία στη Θεσ­σα­λο­νί­κη υπό τον Ελευ­θέ­ριο Βενι­ζέ­λο και η άλλη στην Αθή­να υπό την επιρ­ροή του βασι­λιά Κων­στα­ντί­νου. Αιτία, η διχο­γνω­μία Βενι­ζέ­λου και Κων­στα­ντί­νου για το αν η χώρα πρέ­πει να συντα­χθεί ή όχι με τις δυνά­μεις της Αντάντ κατά τη διάρ­κεια του Α’ Παγκό­σμιου Πολέμου.

1922 Υπο­γρα­φή της Συν­θή­κης των Μου­δα­νιών. Υπο­γρά­φε­ται, με επα­χθείς όρους, ανα­κω­χή με τους Τούρ­κους στα Μου­δα­νιά, με την οποία τερ­μα­τί­ζε­ται ο πόλε­μος μετα­ξύ Ελλά­δος και Τουρκίας.

1924 Γεν­νή­θη­κε ο Ιτα­λός ηθο­ποιός, Μαρ­τσέ­λο Μαστρογιάνι

1931 Ο διοι­κη­τής της Τρά­πε­ζας της Ελλά­δας Αλέ­ξαν­δρος Διο­μή­δης υπο­βάλ­λει την παραί­τη­σή του, μετά τη δια­φω­νία του με τον πρω­θυ­πουρ­γό Ελευ­θέ­ριο Βενι­ζέ­λο για το χει­ρι­σμό του θέμα­τος της “προ­στα­σί­ας της δραχμής”.

1934 Γεν­νή­θη­κε η Γαλ­λί­δα ηθο­ποιός, Μπρι­ζίτ Μπαρντό

1939 Αρχί­ζει να λει­τουρ­γεί η ελλη­νι­κή υπη­ρε­σία στο ραδιό­φω­νο του BBC.

1946 Παλι­νόρ­θω­ση της Δημο­κρα­τί­ας. Ο Βασι­λιάς Γεώρ­γιος Β΄φτάνει στην Αθή­να και επα­νέρ­χε­ται στο θρό­νο του, μετά το Δημο­ψή­φι­σμα νοθεί­ας και τρο­μο­κρα­τί­ας της 1ης Σεπτεμ­βρί­ου 1946, το οποίο έδω­σε ποσο­στό  69% υπέρ της επα­νό­δου του Γεωρ­γί­ου Β’. Το απο­τέ­λε­σμα είχε δια­μορ­φω­θεί πριν ο λαός φτά­σει στις κάλ­πες. Ο Βασι­λιάς και το πρι­γκι­πι­κό ζεύ­γος απο­βι­βά­ζο­νται στο λιμά­νι του Φαλή­ρου, όπου τους υπο­δέ­χε­ται επι­σή­μως η κυβέρ­νη­ση. Στη συνέ­χεια μετα­βαί­νουν με αυτο­κι­νη­το­πο­μπή για δοξο­λο­γία στη Μητρό­πο­λη και κατά­θε­ση στε­φά­νου στον Άγνω­στο Στρα­τιώ­τη. Από τον εξώ­στη των Παλαιών Ανα­κτό­ρων ο Βασι­λιάς χαι­ρε­τί­ζει το πλή­θος και παρα­κο­λου­θεί παρέλαση.

1956 Γεν­νή­θη­κε ο γερ­μα­νι­κής κατα­γω­γής Αμε­ρι­κα­νός επι­χει­ρη­μα­τί­ας, Γουί­λιαμ Μπόινγκ, ιδρυ­τής της εται­ρί­ας αερο­ναυ­πη­γι­κής «Boeing»

1961 Η Συρία απο­χω­ρεί από την Ενω­μέ­νη Αρα­βι­κή Δημοκρατία.

1964 Η πρώ­τη από­πει­ρα εορ­τα­σμού της επε­τεί­ου της ίδρυ­σης του ΕΑΜ σε ανοι­κτό χώρο μετά το 1949 παρε­μπο­δί­ζε­ται από τον πρω­θυ­πουρ­γό Γεώρ­γιο Παπαν­δρέ­ου, ο οποί­ος τη χαρα­κτη­ρί­ζει «πρό­κλη­ση προς το έθνος».

1966 Πεθαί­νει ο Γάλ­λος σου­ρε­α­λι­στής ποι­η­τής Αντρέ Μπρετόν.

1973 Υπο­βάλ­λει την παραί­τη­σή του από τη χου­ντι­κή κυβέρ­νη­ση Μαρ­κε­ζί­νη ο Νικό­λα­ος Μακα­ρέ­ζος, εκ των πρω­τερ­γα­τών του πρα­ξι­κο­πή­μα­τος της 21ης Απρι­λί­ου. Ακο­λου­θούν και άλλοι στρα­τιω­τι­κοί υπουργοί.

1974 Καθιε­ρώ­νε­ται με νόμο η δημο­τι­κή γλώσ­σα στα ελλη­νι­κά δημο­τι­κά σχολεία.

1979 Η Εθνι­κή Ελλά­δας μπά­σκετ κερ­δί­ζει στους Μεσο­γεια­κούς του Σπλιτ το πρώ­το της χρυ­σό μετάλ­λιο σε μεγά­λους αγώ­νες, νικώ­ντας στον τελι­κό την Γιου­γκο­σλα­βία με 85–75.

1989 Η Βου­λή απο­φα­σί­ζει να παρα­πέμ­ψει στο Ειδι­κό Δικα­στή­ριο, ως υπεύ­θυ­νους για το σκάν­δα­λο Κοσκω­τά, τους Ανδρέα Παπαν­δρέ­ου, Μένιο Κου­τσό­γιωρ­γα, Δημή­τρη Τσο­βό­λα, Πανα­γιώ­τη Ρου­με­λιώ­τη και Γιώρ­γο Πέτσο.

1990 Πέθα­νε ο ποι­η­τής Νίκος Καρού­ζος  (Γεν. 17/7/1926)

Νίκος Καρού­ζος: Κωπηλάτες

1994 Το χει­ρό­τε­ρο ναυά­γιο στην Ευρώ­πη σημειώ­νε­ται στη Βαλ­τι­κή Θάλασ­σα, όταν το πλοίο “Εστό­νια” που εκτε­λεί τακτι­κό δρο­μο­λό­γιο από το Ταλίν της Εσθο­νί­ας προς τη Στοκ­χόλ­μη βυθί­ζε­ται ανοι­κτά των νοτιο­δυ­τι­κών ακτών της Φιν­λαν­δί­ας, συμπα­ρα­σύ­ρο­ντας στο θάνα­το 852 άτομα.

1995 Ο πρω­θυ­πουρ­γός του Ισρα­ήλ, Γιτζάκ Ράμπιν, και ο ηγέ­της των Παλαι­στι­νί­ων, Γιά­σερ Αρα­φάτ, υπο­γρά­φουν στο Λευ­κό Οίκο συμ­φω­νία, στην οποία γίνε­ται λόγος για αυτο­νο­μία στους Παλαι­στι­νί­ους στην περιο­χή της Δυτι­κής Οχθης.

2000 Διε­ξά­γε­ται δημο­ψή­φι­σμα στη Δανία για την είσο­δο της χώρας στην OΝΕ. Υπε­ρι­σχύ­ει το όχι με 53,1% ένα­ντι 46,9% του ναι. Οι Δανοί κρα­τούν τη δανέ­ζι­κη κορώ­να, η οποία θα συν­δε­θεί με το ευρώ με ένα μικρό εύρος διακύμανσης.

.… Την ίδια μέρα, ο Κώστας Κεντέ­ρης γρά­φει ιστο­ρία, καθώς κερ­δί­ζει το χρυ­σό μετάλ­λιο στον τελι­κό των 200 μέτρων στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Σίδνεϊ. Ο «φτε­ρω­τός Έλλη­νας» τρέ­χει σε 20.09. Είναι ο μόνος λευ­κός από τους οκτώ των τελι­κών κι αυτό είναι το πρώ­το χρυ­σό μετάλ­λιο για άνδρα αθλη­τή στί­βου από το 1912 όταν ο Κων­στα­ντί­νος Τσι­κλη­τή­ρας είχε κερ­δί­σει το μήκος άνευ φοράς.

2003 Στο φυσι­κό τους χώρο τα ευρή­μα­τα της Βερ­γί­νας, που ήρθαν στο φως το 1977 από τον Μανό­λη Ανδρό­νι­κο. Εγκαι­νιά­ζε­ται από τον Υπουρ­γό Πολι­τι­σμού Ευάγ­γε­λο Βενι­ζέ­λο, η έκθε­ση των αρχαιο­λο­γι­κών ευρη­μά­των της Βερ­γί­νας, τα οποία μέχρι πρό­τι­νος φυλάσ­σο­νταν στο Αρχαιο­λο­γι­κό μου­σείο της Θεσ­σα­λο­νί­κης. Εγκαι­νιά­ζε­ται επί­σης το πρώ­το πωλη­τή­ριο αντι­γρά­φων των αρχαί­ων ευρη­μά­των (για το κοινό).

.… Την ίδια μέρα, η ανθυ­πο­λο­χα­γός του Ελλη­νι­κού Στρα­τού Αρε­τή Αθα­να­σο­πού­λου κατα­κτά το χρυ­σό μετάλ­λιο στην κατη­γο­ρία των ‑59 κιλών νικώ­ντας στον τελι­κό την Σαλα­ζάρ από το Μεξι­κό με 6–5 στο 9ο Παγκό­σμιο Πρω­τα­θλή­μα­τος Τάε Κβον Ντο του Γκάρ­μις-Παρ­τεν­κίρ­χεν της Γερμανίας.

2003 Γεν­νή­θη­κε ο ελλη­νι­κής κατα­γω­γής αμε­ρι­κα­νός σκη­νο­θέ­της, Ελία Καζάν (Ηλί­ας Καζαν­τζό­γλου) («Αμέ­ρι­κα- Αμέ­ρι­κα», «Ανα­το­λι­κά της Εδέμ», «Το Λιμά­νι της Αγωνίας»).

2004 Ολο­κλη­ρώ­νο­νται στην Αθή­να οι 12οι Παρα­ο­λυ­μπια­κοί Αγώνες.

2006 Στην Αυστρία για πρώ­τη φορά ψηφί­ζουν 16χρονοι σε βου­λευ­τι­κές εκλογές.

2013 Συλ­λαμ­βά­νο­νται τα ηγε­τι­κά στε­λέ­χη της «Χρυ­σής Αυγής» (Μιχα­λο­λιά­κος, Κασι­διά­ρης, Λαγός κ.ά.). Κατη­γο­ρού­νται για σύστα­ση εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης και οπλοκατοχή.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο